Slovenija

KRONOLOGIJA: Afera Patria - zgodba, ki verjetno ne bo doživela epiloga

Ljubljana, 23. 04. 2015 16.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Nakup finskih oklepnikov 8x8 je prerasel v eno večjih afer v samostojni Sloveniji. Po pravnomočni obsodilni sodbi ter zavrnitvi na vrhovnem sodišču je ustavno sodišče sklenilo zadevo vrniti na prvostopenjsko sodišče. Če bo obveljalo, da bo zadeva še pred novo sodno odločitvijo zastarala, ta zgodba ne bo doživela epiloga.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Afera Patria
    03:51
    Iz SVETA: Afera Patria
  • Iz 24UR: 11 let se Slovenija ukvarja z oklepniki
    01:52
    Iz 24UR: 11 let se Slovenija ukvarja z oklepniki

13. julij 2004: Državni zbor je sprejel splošni dolgoročni program razvoja in opremljanja Slovenske vojske, ki je predvideval nakup 135 srednjih bojnih kolesnih vozil. Vozila naj bi predstavljala osnovno bojno sredstvo motoriziranih bataljonov.

20. avgust 2004: Direktorat za logistiko ministrstva za obrambo je z družbo Viator&Vektor podpisal pismo o nameri, v katerem ministrstvo ugotavlja, da je skupina Viator&Vektor lahko ustrezen partner Slovenski vojski pri izvajanju slovenskega oborožitvenega programa za lahka in srednja težka oklepna bojna vozila.

12. junij 2006: Ministrstvo za obrambo je na razpisu za dobavo pehotnih bojnih vozil (oklepnikov 8x8) za Slovensko vojsko izbralo podjetje Rotis, ki zastopa finsko podjetje Patria. Čez pol leta so ministrstvo, Rotis in Patria podpisali pogodbo in sporazum o protidobavah ter vključenosti slovenskega gospodarstva v projekt. Posel je bil vreden dobrih 278 milijonov evrov.

Oklepnik Patria - 4
Oklepnik Patria - 4 FOTO: Miro Majcen

13. maj 2008: Finska policija je v okviru preiskave, ali je Patria podkupovala uradnike, da bi pridobila pogodbe s Slovenijo in Egiptom, priprla dve osebi.

2. september 2008: Finska televizija YLE je predvajala oddajo Resnica o Patrii, v kateri je objavila, da naj bi takratni predsednik slovenske vlade Janez Janša od Patrie prejel podkupnino. Janša je zaradi objave sprožil pravdni postopek, a je na drugi stopnji izgubil.

25. marec 2009: Policija je na več lokacijah po Sloveniji izvedla hišne preiskave. Nekaj dni pozneje so policije Finske, Avstrije in Slovenije podpisale tristranski sporazum, s katerim so ustanovile skupno komisijo, ki naj bi omogočila lažjo izmenjavo podatkov pri preiskovanju suma podkupovanja v zadevi Patria.

15. december 2009: Skupina tožilcev za pregon organiziranega kriminala je vložila obtožni predlog zoper nekdanjega obrambnega ministra Karla Erjavca in nekdanjega načelnika generalštaba Slovenske vojske Albina Gutmana zaradi kaznivega dejanja nevestnega dela v službi. Sodišče ju je pozneje oprostilo.

19. avgust 2010: Ljubljansko okrajno sodišče je potrdilo, da je prejelo obtožni predlog vrhovnega državnega tožilstva zoper več oseb v zadevi Patria. Šlo je za poslovneža Walterja Wolfa, nekdanjega prvega moža HSE Jožeta Zagožna, brigadirja Toneta Krkoviča, direktorja Rotisa Ivana Črnkoviča in predsednika SDS ter nekdanjega premiera Janšo.

5. september 2011: Na ljubljanskem okrajnem sodišču se je začelo sojenje Wolfu, Zagožnu, Krkoviču, Črnkoviču in Janši. Obtožni predlog jih je bremenil kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov patria. Vseh pet je krivdo zanikalo, Wolf in Zagožen sta bila kasneje izločena iz postopka. Prvi je odšel v Kanado, kjer so ga prijeli, a je obravnava izročitve razpisana šele 13. julija, torej mesec dni pred zastaranjem primera. Zagožen pa je po hudi bolezni umrl.

18. januar 2012: Na dunajskem deželnem sodišču se je začelo sojenje peterici, ki je bila med drugim obtožena podkupovanja in industrijskega vohunjenja. Sodišče je sodbo izreklo 5. aprila 2013. Prvoobtoženi Wolfgang Riedl je bil spoznan za krivega v več točkah obtožnice, med drugim za podkupovanje v Sloveniji. Trije soobtoženi so bili oproščeni, Wolfu pa zaradi odsotnosti sodbe niso izrekli.

5. september 2012: Ministrstvo za obrambo je s podjetjema Rotis in Patria doseglo sporazum o ureditvi razmerij glede nakupa osemkolesnih oklepnikov, po katerem Slovenija ne bo več nabavljala vozil. Slovenija tako ostaja pri 30 patrijah.

18. december 2012: Finsko tožilstvo je vložilo obtožnice zoper šest nekdanjih vodilnih uslužbencev Patrie, in sicer zaradi podkupovanja in industrijskega vohunjenja pri prodaji oklepnikov v Sloveniji. Med šestimi obtoženimi so bili nekdanji generalni direktor Patrie Jorma Wiitakorpi, nekdanji izvršni podpredsednik Patrie Vehicles Heikki Hulkkonen, zastopnik Patrie za Slovenijo Reijo Niittynen, direktor prodaje Tuomas Korpi, glavni finančni direktor Kai Nurmio ter direktor trženja Jarmo Puputti. Zoper Puputtija je tožilstvo sredi procesa obtožbo zaradi zastaranja umaknilo, za ostale pa je okrožno sodišče v Hämeenlinni konec januarja 2014 izreklo oprostilno sodbo; tožilstvo se je na sodbo pritožilo, prizivni proces se je končal 9. aprila, sodišče pa zdaj odloča.

Sojenje v zadevi Patria - 11
Sojenje v zadevi Patria - 11 FOTO: Miro Majcen

15. maj 2013: Na ljubljanskem okrožnem sodišču je bil opravljen predobravnavni narok v t. i. zadevi Patria II. Oba obtožena, upokojeni brigadir Peter Zupan, ki mu je tožilstvo očitalo zlorabo položaja, in slikar Jure Cekuta, ki naj bi Zupana napeljeval k zlorabi položaja, sta krivdo zanikala. Sodišče ju je 14. aprila 2014 spoznalo za krive, slabo leto kasneje je višje sodišče sodbo potrdilo. Cekuta je bil obsojen na štiri leta in štiri mesece zapora, Zupan pa na dve leti in pol.

5. junij 2013: Ljubljanska okrajna sodnica Barbara Klajnšek je Janšo, Krkoviča in Črnkoviča spoznala za krive kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih osemkolesnih oklepnikov. Janšo je obsodila na dve leti zapora, Krkoviča in Črnkoviča pa na 22 mesecev.

28. april 2014: Višje sodišče je potrdilo prvostopenjsko obsodilno sodbo v zadevi Patria.

9. maj 2014: Janšev odvetnik Franci Matoz je na ustavno sodišče vložil ustavno pritožbo zoper sodbo, vendar so jo ustavni sodniki zavrgli z ugotovitvijo, da zatrjevane kršitve človekovih pravic niso take, da bi se o tem odločalo pred izčrpanjem izrednih pravnih sredstev. Janša je malo pred odločitvijo ustavnih sodnikov na vrhovno sodišče vložil zahtevo za varstvo zakonitosti, sledila sta mu tudi Krkovič in Črnkovič.

20. junij 2014: Janša je nastopil zaporno kazen, na poti v zapor ga je spremljala množica podpornikov. Janšo so kmalu namestili na odprt oddelek Puščava, julija se mu je pridružil še Krkovič, konec oktobra pa Črnkovič.

30. september 2014: Sestal se je petčlanski senat vrhovnega sodišča. Dober mesec kasneje je postalo znano, da je senat zahteve za varstvo zakonitosti zavrnil. Trojica se je zato obrnila na ustavno sodišče.

21. november 2014: Ustavni sodniki so zadržali sklep o prenehanju poslanskega mandata Janši, zato se je predsednik in poslanec SDS lahko začasno vrnil v poslanske klopi. DZ je namreč mesec dni pred tem zavrnil predlog, da bi Janša kljub pravnomočni obsodbi v zadevi Patria ostal poslanec, nato pa ugotovil, da mu je prenehal poslanski mandat.

12. december 2014: Ustavni sodniki so do končne odločitve ustavili izvrševanje sodbe zoper Janšo, zato je ta lahko zakorakal na prostost. Krkoviču in Črnkoviču enaki prošnji za zadržanje izvajanja sodbe ustavni sodniki dva meseca kasneje niso ugodili.

23. april 2015: Ustavno sodišče je razveljavilo sodbe v zadevi Patria in sklenilo zadevo vrniti v ponovno odločanje na Okrajno sodišče v Ljubljani. Črnkovič in Krkovič sta nemudoma zapustila zapor.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (100)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Morana7
25. 04. 2015 13.16
+1
Folk res bo treba pred sodišča in pokazat, da imamo vsaj mi par jajčk če ne drugje v hladilniku za razliko od teh"mevž", ki naj bi branile pravno državo.Sodnike/ce, ki ste po domače povedane dobro plačane prpe pa pozivam k odstopu.
strel?ek
24. 04. 2015 14.00
+5
kakšna sramota za državo,sodišče pa tako da politika in denar odločata o krivdi,ali poštenosti,kaj pa mi ki nimamo denarja za tožbe in odvetnike,kakšne so naše pravice???????????????
Timy15
24. 04. 2015 11.45
+4
Ta afera patria je bila en pomp,kakršnih je bilo že nekaj.Preprosti državljani smo takoj v začetku že v naprej napovedovali razplet dogotkov na sodišču.Vse je šlo kot po navadi,tresla se je gora,rodila se miš.Vse na račun državljanov,davkoplačevalcev.Za to si v naši sodni veji oblasti ne zaslužijo počenega groša,bil pa bi že čas,da tako velike napake ,ki jih kar naprej ponavljajo,plačujejo iz lastnih žepov.Kako naj imamo državljani potem še zaupanje v Slovensko sodstvo,
novak.novak
24. 04. 2015 10.57
+1
a se bodo danes tako imenovani razglasil za dan žalovanja?
Ljubim24ur
24. 04. 2015 09.44
+3
Zanimivo, vsi moji komentarji od včeraj so zginili... Jih je Masleni pojedel?
novak.novak
24. 04. 2015 10.15
+2
ne sam tvoji, bilo jih je nekaj sto, sedaj pa nekaj deset, je prišel ta prav admin na šiht, pa red naredil...hehehehehehehehehe, kako jim že pravijo? tiste volnene živalce.....
Mejduš
24. 04. 2015 09.34
+3
To se že po frisu vidi da so lopovci,nisem ne levi ne desni vsi so lopovci če nebi bili bi danes lahko ponosni bili vsi na SLOVENIJO ,TAKO SO PA SAMO LAHKO TISTI KI SO JO ZROPALI.
novak.novak
24. 04. 2015 10.18
+2
mejduš, a veš, da tisti ki so slo izropal s to odločitvijo US sploh niso zadovoljni, sedaj tuhtajo že nov plan...pa če ne bo priščo do epiloga, upam, da bo janša in matoz tolk pametna, da bosta šla v straburg jih tožit zarad nerazumno dolgega sojenja. pol se ne boste več sekiral, a ne, ker bodo tam povedal kolk plačat, saj država verjetn izda račun, tako, da se mu ne boo treba trudit dokazat odkod + na njegovem računu... hahahahahahahaha
sinhron
24. 04. 2015 09.13
+0
Janša ni opran korupcije , saj ga ustavno sodišče ni opralo krivde je samo razveljavilo postopek zaradi ( TAKO IMENOVANIH ) procesnih napak ( največja procesna napaka je JANŠA ) , TE SE UPORABLJAJO TAKRAT , KO ŽELIJO NEKOGA REHABILITIRATI ! S tem procesom je ustavno sodišče samo legaliziralo korupcijo in pokazalo , da odloča ABSOLUTNO POLITIČNO PRISTRANSKO !
novak.novak
24. 04. 2015 10.19
-3
lepo je povedalo, da ne moreš biti obsojen za nekaj kar ne obstaja, in za to ni v zakonu, da se kaznuje. če ti ni jasn...
novak.novak
24. 04. 2015 10.26
-1
je ustavno sodišče vse sodbe razveljavilo zaradi kršitve prvega odstavka 28. člena ustave," so pojasnili. Omenjeni člen sicer govori o tem, da nihče ne sme biti kaznovan za dejanje, za katero ni zakon določil, da je kaznivo, in zanj predpisal kazni še preden je bilo dejanje storjeno. to si znal prebrat, sinhroni...?
Mejduš
24. 04. 2015 08.47
+6
Mene nebo nobeden prepričal da ni bila korupcija,če pogledamo v tistem času, so imeli velika vrata odprta za korupcija,če bi takrat jim na prste stopili,bi danes že zapor osdslužili in kazen porovnali,tako kot je naredila Avstrija,danes je pa sodišče pogorelo, ker je dalo odvetnikom prednost,in to je škodlivo za državo katestrofa,
novak.novak
24. 04. 2015 10.27
-1
mejduš, kak boš komentiral kak je bilo v avstriji, pa se spoznaš na vse, ko pa še pisanje v slo jeziku ti gre težko od rok....
nesre?ko
24. 04. 2015 07.02
+13
Kakšne so ceste bo kmalu vsak voznik lahko vozil le s Patrio,mi pa se kregamo in mečemo denar skozi okno okoli prevarantov.Evropa se nam smeji.
slayer2
24. 04. 2015 06.59
+10
Mafija leva in desna.Kdaj se boste zbudili?!!!!
novak.novak
24. 04. 2015 10.27
+1
a sedaj so kar oboji? še nedolgo nazaj so bili zate sam ta desni. sej počas bo, slayer, počas....
Brus123
24. 04. 2015 06.57
+9
na plesišču ni device, na sodišču ni pravice!!! Živimo pa v Bananistanu, kjer lahko delaš vse kar želiš, samo odvetnika moraš imet!!
M_teorija
24. 04. 2015 06.56
+4
Naše je za zamislit. Vsi pravniki kar jih premore država so padli na izpitu. Tako tisti, ki zagovarjajo, da je sodba prvič na kot tisti, ki trdijo, da je krivično!?
novak.novak
24. 04. 2015 10.30
-1
krivic, ki janša ne prebavlja je že kdaj rekel, da je to skrpocalo od tožbe, in da ne more bit res...teoretik. sam takrat si vpil, kak ima ferlinc neizpodbitne dokaze, pa tud sam je tako trdil, sedaj pa mu ustavno pove, da ni imel nič, da na neznanem kraju ob neznanem času, na neugotovljen način imel namero sprejet darilo, vendar ne zase........še ni neka resna obtožnca...hahahahahahahahaha
novak.novak
24. 04. 2015 10.56
Tudi v tem postopku so bila kršena temeljna ustavna pravila, čeprav postopek vključuje pravna vprašanja, ki res niso težka. Meni kot pravniku je globoko v 21. stoletju postalo popolnoma nerazumljivo, kako si slovensko sodstvo lahko privošči take pravne napake in pravno ignoranco," je povedal. andraž teršak.
novak.novak
24. 04. 2015 10.56
Tudi v tem postopku so bila kršena temeljna ustavna pravila, čeprav postopek vključuje pravna vprašanja, ki res niso težka. Meni kot pravniku je globoko v 21. stoletju postalo popolnoma nerazumljivo, kako si slovensko sodstvo lahko privošči take pravne napake in pravno ignoranco," je povedal. andraž teršak.Na vprašanje, ali bi moral predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša zaradi tega odstopiti, je Teršek odgovoril: "Oh, že pred časom! Najmanj to, iz več razlogov."
Angela Franko
24. 04. 2015 06.34
+11
SRAMOTA KI SE DOGAJA JE NESPREJEMLJIVA TUDI ZA NEKATERE SLOVENCE ,KI NISMO RAVNO ODŠTEKANI !!! MAR G.RIDL V AVSTRIJI ENAKO NEDOLŽNOST DOKAZUJE ?????? SE LAHKO PRI NAS USTAVNI SODNIKI NORČUJEJO IZ DRŽAVLJANOV IN NEKATERE DRŽAVLJANE POSTAVLJAJO PRED DRUGE ?????MISLIJO MOGOČE DA MI VERJAMEMO V TE IGRE ZAKULISNE ????
egidij73
24. 04. 2015 08.42
+3
Veličastna poteza osem veličatnih . Unikum tudi za butalce . Vam ni mar za usode ljudi , ki vsaki dan pristanejo na cesti brez vsega , vas skrbijo samo tisti ljudi ,ki so pripeljali vse te ljudi na rob ubupa in te ljudji je treba reševati . Postavli ste že tako visoke standarde za dokazovanje tovrstnega kriminala šeza nekaj stopenj višje in stem še bolj na široko odprli vrata tem ničvrednim goljujfom . Nihče od teh modernih ljudi s lepljivimi prsti ni tako naiven , da se bo dal uloviti ali celo posneti s kamero , kako prejem podkupnino . Naši veleumni sodniki ustavnega sodišča pričakujejo ravno to in le to je zanj edini verostojni dokaz .Po tej logiki nebi smel sedeti niti en dolgoprstnež. Ustavno sodišče je torej edina sodna instanca ,ki dela zakonito in pozna zakone vse ostale nižje instance pa so samouki brez prakse . Predlagam , da vse nižje sodne veje ukinemo in njihovo vlogo prevzamejo nezmotljivi za upokoj primerni sodniki . Procesnih i napak ne bo več , sodošče ne imelo nobenih zaostankov in njihov ugled med Slovenci pa bo spoštovanja vreden ?
novak.novak
24. 04. 2015 10.32
+1
lepši, če bi ti mal pogledal kaj so sodil v avstriji in za kaj je bil riedl obsojen, bi videl, da ni bilo v vezi s podkupovanjem v slo nič. nada de nada! če seveda mal nemško znaš....
novak.novak
24. 04. 2015 10.33
-1
...... na neznanem kraju ob neznanem času, na neugotovljen način imel namero sprejet darilo, vendar ne zase........še ni neka resna obtožnca...hahahahahahahahaha egidij....al bi ti spet dachauske procese, pa vodetovo..., a egidij?
brank1
24. 04. 2015 06.08
+13
Nauk korupciji: Jemljite podkupnino saj dokazat, da ste jo prejeli vam nihče ne more, če tudi tisti, ki vam jo je dal prizna. Če pa se kdo trudi da bi vam dokazal je to tako in tako kratenje človekovih pravic. Če vam potem najdejo višek premoženja pa ni nujno, da se spomnite od kod vam. Živela Demokracija res lep sistem za lopove in barabe.
egidij73
24. 04. 2015 08.59
+1
Brank Vrata so na široko odprta vsem tistim "ljudem" , ki še niso dovolj ali še imajo željo po nadaljevanju , sedaj brez posebnih ovir s podkupljivimi advokati , priti do njim priopadajočega bogastva . Edino kar lahko pričakujejo je oderuška cena advokatov , ki pa znajo poskrbeti samo za svoj žep . Vsak tisoči prevarant se slučajno ujame in se ga dobi pri storitv kaznivega dejanja , kar je edini dokaz za naša sodišča in akt za obsodbo . Po tej logiki prinas spoloh ne smemo govorfiti o korupciji in o tovrstni kriminaliteti . Koliko ljudi pa so ujeli z roko v marmeladi . Gledel sem film , ko sta se advokat in tožilec po razsodbi v nekem bifeju pogovarjala o tem , da je otoženec zagotov storil kaznivo dejanje in bil oproščen in zakaj ga je tako odločno zagovarjal. Odgvor advokata je bil jasen -samo denar .
novak.novak
24. 04. 2015 10.35
...brank, sem nekje slišal, saj ne trdim, da je res, sam baje je tvoj sosed na neznanem kraju ob neznanem času na neugotovljen način imel namero tvojo ženo nategnt. sicer ne zase, ker se baje govori, da pr teb ne dobi dost, ampak za druge.....ga greš tožit? hahahahahahahahahahahaha
pridnaov?ka
24. 04. 2015 05.35
+9
a so zmagal,a so zgubil...dol mi visi...samo ne preveč blebetati o pravici in resnici
M_teorija
24. 04. 2015 06.45
+8
Kaj pa če rečemo, da so zmagal, ampak ne po pravici in ne po resnici!?
Vostro
24. 04. 2015 05.16
-6
NIKOLI nisem bil za Janšata in niti nikoli NE bom, samo v tem primeru JIM pa privoščim enormne odškodnine zaradi nesposobnosti nekaterih posameznikov!!!
Brus123
24. 04. 2015 06.58
+3
kdo bo že plačal enormne odškodnine? narod...
nevica
24. 04. 2015 04.19
+6
Ali se potem, ko je bila zadeva na ustavnem sodišču vrnjena na nižje sodišče, lahko ob podobnem sklepu nižjega sodišča, zadeva spet vrne na ustavno sodišče? Ne vem kako to, da je bil sklep zapisan tako nekonkretno, če smo celo na netu prebrali dokaj pricizne podatke, kdo s kom in kdaj med ljudmi, ki jih ni povezovalo kaj drugega kot Patria. Za Janšo je vse političen konstrukt, čeprav je porabil milijon, zaslužil pa petstotisoč. Najbrž mu je Kučan porabil petstotisoč več. Zmagal je Matož, ne Janša. Amapk, če ne bo zadeva dobila pravega sodnega epiloga, s pravim pa mislim, na bolj natančno sodbo, bom pa res nekaj z našim sodstvom ne štima, torej imamo res dva problema, Janšo, ki mu naše sodestvo ustreza in državljane, ki jim ne.
Angela Franko
24. 04. 2015 06.36
+5
IMAMO USTAVNO SODIŠČE V KATEREM SO JANŠEVI -----------
egidij73
24. 04. 2015 09.30
Ne najbolje bi bilo , da bi vsi trije oproščeni v zadevi Patrija ,zaposlili na ustavnem sodišču in takih tem in pogovorov nebi bilo več . Več bi se govorilo o ljudeh ,ki so pristali na cesti ne po svoji krivdi in izgubili vse . Crnkovič je že dejal ,da se bo boril za spremembe v sodnem sistemu in tudi spremenil in se pridružil ekipi "osem" veličastnih
novak.novak
24. 04. 2015 10.38
+1
lepši, ko je bila razglašena sestava ustav. sodišča ste nekam glasno ploskal, kak bo sedaj janši odklenkalo, ker so baje bolj levo nagnjeni? kaj sedaj? s tem, da so tožilci deklarativno nagnjeni globoko na "levo", sploh pa da so še iz časov rajnke juge ko so streljal ljudi na meji. pa to ni bilo več leto 45....
zaenotnost
24. 04. 2015 02.14
+6
Časten človek - ne počne tega svoji državi, kot to dela PRINC TEME...zaradi njega smo tam kjer smo...osebno kar vem iz medijev me ni prepričal o svoji nedolžnosti prej nasprotno...pravniki, odvetniki pa so s pravico in poštenjem SKREGANI zame ostane za večno ZLIKOVEC
novak.novak
24. 04. 2015 10.39
-1
časten človek je masleša, a ne, pa fišer, ...kajne dejanje. pa branka tud, žena moža ki je zapiral ljudi po politični liniji? to so častni ljudje, ne, ki dvigujejo ugled države slovenije,...evropa se pa smeji....hahahahahahahahhaha
Roman Hren
24. 04. 2015 00.52
+11
Nekaterih zločinov nikoli ne doleti zaslužena kazen!
egidij73
24. 04. 2015 09.41
+1
Pri vsem tem cirkusu imajo največjo vlogo drago plačani odvetniki , ki zastopajo svoje kliente , katerim stranke z davkoplačevalskim denarjem pokrivajo te stroške ali si jih klient pokriva z denarjem , za katerega sam ne vem kje ga je dobil . Če bi Masleša moral biti v zaporu , potem bi si Jašna zaslužil polovico delovne dobe za upokojitev na Dobu .
RožleX
24. 04. 2015 00.40
+3
A tole so pa pozabil zaklent....?