Slovenija

FOTO: Decembra 6 ur sonca?!

Ljubljana, 18. 12. 2008 09.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ponekod v nižinah se snežinke mešajo z dežjem, sprožili so se novi plazovi. Sončni žarki lahko presenetijo konec tedna. Komaj čakamo, saj je bilo decembra v Ljubljani "celih" šest ur sonca!

Snežinke naj bi se preselile v nižine.
Snežinke naj bi se preselile v nižine. FOTO: Reuters
Komunala Novo mesto obvešča vse porabnike pitne vode na območju občin Novega mesta, Straže, Šentjerneja, Šmarjeških Toplic in Mirne Peči, ki se oskrbujejo iz vodnega vira Jezero, da je zaradi obilnega deževja prišlo do povečanja motnosti pitne vode. Zaradi tega je treba vodo pred uporabo prekuhavati.

Slovenijo so zajele padavine, k nam prihajajo nižje temperature. Bele snežinke so že pobelile Lisco, sneži tudi v Kočevju in Slovenj Gradcu, v Mariboru, Murski Soboti, Postojni, Katarini nad Ljubljano in ponekod na Dolenjskem pa pada dež s snegom.

Zaradi obilnega deževja narašča Krka, ki je v Zamešku pri Kostanjevici poplavila cesto. Ponoči bo začela postopoma upadati, vendar bo še prestopila bregove na območju vsakoletnih poplav. Na Agenciji za okolje RS so poudarili, da naj bi se Ljubljanica in Sava, ki sta va zadnjih dnevih popljavljali, umirila.

V gorah ponekod sneži, na Kredarici in Voglu je snežna odeja debela skoraj tri metre. Večinoma je mehka, le v visokogorju tudi rahla. V nadmorskih višinah pod 1500 metrov, kjer je deževalo, je površina večinoma skorjasta. Nevarnost snežnih plazov je povečini tretje, v krajih, kjer je manj snega, pa druge stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Snežni plaz se lahko sproži predvsem pod dodatno obremenitvijo na dovolj strmih pobočjih in na mestih z napihanim snegom.

Snežna odeja na Vršiču.
Snežna odeja na Vršiču. FOTO: Gorski vodnik Klemen Gričar

Bralec je opisal razmere na Vršiču, ki je zaprt za ves promet. Cesta je splužena do drugega ovinka, kjer je tudi parkirišče. Naprej se je odpravil peš. ''Snega je krepko čez dva metra, precej se je pod lastno težo že posedel. Z Meniskusovega žleba se je sprožil velik plaz. Tudi drevja je precej polomljenega,'' je sporočil. Zaskrbelo pa ga je, ko je prišel skoraj do vrha, in sicer k Erjavčevi koči, ki je zaprta. Oskrbnica koče Lada Koren je za 24ur.com pojasnila, da so od novembra do aprila praviloma odprti samo čez vikende in za posebne skupine. Priznala je, da je bila koča zadnje tri tedne zaprta zaradi ''izrednih snežnih razmer''. Do koče se bodo skušali prebiti že ta vikend, če bo vse posreči, bodo odprli svoja vrata.

Plaz v Bohinju še vedno ogroža hišo

Na Golniku pri Kranju se je nekaj čez 9. uro utrgal plaz velikosti 30 krat 40 metrov. Načrt za sanacijo že pripravljajo.

Varovanje plazu v Bohinju je še vedno potrebno. Sanacija naj bi predvidoma trajala teden dni.
Varovanje plazu v Bohinju je še vedno potrebno. Sanacija naj bi predvidoma trajala teden dni. FOTO: POP TV
Gasilci so danes prečrpali kurilno olje iz peči v hiši v Srednji vasi in preprečili morebitno onesnaženje okolja.

Zemeljski plaz, ki se je v torek sprožil v Srednji vasi v Bohinju in uničil stanovanjsko hišo, so si medtem ogledali tudi geomehanik in predstavniki Vodnogospodarskega podjetja Kranj. Kot je pojasnil poveljnik Civilne zaščite Bohinj Boris Rožič, je intervencija z varovanjem plazu še naprej potrebna. Geodeti so namreč ugotovili, da obstaja manjša verjetnost, da bi hiša, ki zadržuje plaz, popustila. Pojavile so se namreč že prve razpoke na betonskih ploščah in klet, ki drži večino gmote, se poseda. Če bi hiša popustila, bi se plaz vsul tudi na nižje ležečo hišo, katere prebivalci so zato še vedno evakuirani. "Vendar na srečo sedaj več ne dežuje in v prihodnjih dneh se obeta lepše vreme s hladnejšimi temperaturami," je povedal Rožič, ki upa, da bo vreme dopuščalo tudi relativno hitro sanacijo oziroma odvoz plazovine. Danes popoldne delavci Gozdnega gospodarstva Bled nadaljujejo s posekom in odvozom podrtega drevja, v petek pa naj bi delavci VGP začeli tudi z odnašanjem zemlje.

Strokovnjaki so ugotovili, da je najprej smiselno na vrh plazišča dostopiti z manjšim strojem in z njim odstraniti majhen plaz, ki se je v sredo na novo sprožil. Potem pa naj bi čim višje postavili tudi težjo mehanizacijo, ki z jedra plazu začela odstranjevati zemljo, ki jo bodo odvažali na že pripravljeno deponijo. Odstraniti bo treba kar od 5000 do 8000 kubičnih metrov plazovine in ker ni jasno, kako se bo plaz obnašal, Rožič še ne more napovedati, koliko časa bo sanacija trajala. Meni, da bi lahko v roku enega tedna že odprli cesto, ki jo je plaz zasul. Tako bi tudi ustregli krajanom, ki si želijo, da bi območje čim prej znova odprli in omogočili prihod gostov, ki naj bi na Uskovnici in drugod nad Gornjo bohinjsko dolino preživeli praznike.

Plaz ogroža tudi cesto Studor–Srednja vas, ki bi bila v predprazničnem času glavna povezava do številnih počitniških hišic na območju Pokljuke. Trenutno kaže, da bo cesta zaprta kar nekaj časa, zato bo dostop zelo omejen, kajti druga cesta je zelo zasnežena in prav tako neprevozna.

V vrhnjem delu plazu nad Lokavcem pa se še vedno premika okoli 30.000 kubičnih metrov materiala, vendar naj ne bi bilo nevarno. Blatna gmota se pomika proti 12 betonskim vodnjakom, ki skrbijo za odvodnjavanje in preprečujejo pomikanje proti dolini. Zato so na območje pripeljali gradbena stroja, s katerima čistijo odvodne kanale, plazeči se material pa bodo poskušali odmikati proti robu plazu, da ne bi dosegel vodnjakov. Plaz si bodo proti koncu tedna znova ogledali geologi in odločili o nadaljnjih korakih. Tudi na ulico v Dekanih se je zaradi zemeljskega plazu udrla škarpa, zato je bila delno zaprta. Plaz so odstranili cestni delavci, vendar je bila zaradi dežja še nevarnost plazenja. S ponjavami so nadaljnjo plazenje preprečili gasilci. Še vedno grozi tudi plaz v Stari Gori pri Novi Gorici.

Še nekaj deževnih dni, nato pa naj bi posijalo sonce.
Še nekaj deževnih dni, nato pa naj bi posijalo sonce. FOTO: Reuters

In kaj nas čakam v prihodnje? V petek se bodo padavine od vzhoda okrepile in meja sneženja se bo spustila skoraj do nižin. V soboto in nedeljo bo na Primorskem delno jasno, drugod zmerno do pretežno oblačno. V vzhodni Sloveniji bodo predvsem v nedeljo popoldne kratkotrajne padavine. V ponedeljek lahko preseneti kak sončni žarek. Že komaj čakamo, glede na to, da je bilo decembra v Ljubljani "celih" šest ur sonca! Več o vremenski napovedi ...

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Golcar
18. 12. 2008 23.34
oooo kok snega.... kwa bi dau da ga zapade v dolini tolk xD
_kleman_
18. 12. 2008 17.14
pa glavn d je decembr pa kuhan vinčk wiiiii=)
pelc.iker
18. 12. 2008 16.20
ja lah bi blo saj kej snega vec pr nm=(
kranko
18. 12. 2008 16.09
kolk bomo mel vode,sam kva k vsa naprej hrvatom steče haha
hanescu.cosmin@personal.ro
18. 12. 2008 16.06
ma ja kot nekakšna jesen...
Vesela deklica
18. 12. 2008 15.59
total depresivno vreme.
urskaa3
18. 12. 2008 15.52
škoda da ni snegaa !!!
dondino
18. 12. 2008 15.29
Katastrofa od vremena...sam DEŽ PA DEŽ..ni čudn da britance non stop vidm v lj.
fuksel
18. 12. 2008 15.27
pr nas na sejšelih je pa sonce...:)
littleSister
18. 12. 2008 15.25
pol se pa sprašujete zakaj jehovci čolne vlečejo na hribe :)
blah-blah
18. 12. 2008 15.07
rabm naglavno svetilko,če sonca ne bo še:( groza od vremena...dež dež dež dež,tema tema tema tema....
bomdalati
18. 12. 2008 14.52
Oh, jaz sem pa ravnokar na trnek ujel brancina v Ljubljanici. Sicer pa noro dežuje.
BiggB
18. 12. 2008 14.50
Temole soncu smo se neki zameril da je sijal samo 6 ur ??? Tudi napovedi za naprej niso nič kaj spodbudne namreč vsak dan je drugačna napoved in sonce se odmika . ali ga bomo videli vsaj 15-20 ur v tem mesecu . Hm vprašanje.
Skynet
18. 12. 2008 14.49
Hvala Bogu, da ni snega!
Aljoša Krivograd
18. 12. 2008 14.40
koroška: glih nehal padat sneg z dežjem...
pukec534583
18. 12. 2008 14.31
sonceeeeeeeeeee kjeeeeee siiii?????????
sladoledcebula
18. 12. 2008 14.11
30 krat 40 metrov. za takšne pimere ima razne are hektarje kvadratne metre...
REDhot
18. 12. 2008 14.09
pr ns u novem mestu pa dž pada umes je pa tud neki snežink..upam d bo kmal kej snega.. =)
eemmoo
18. 12. 2008 14.04
u kranju že pomoje 1 mesc že sm dž pada ..na srečo dons ne..zaenkrat..u lublani ščije k noro.....u kranju in lublani pane duha ne sluha o snegu!!!!!!!!!!!!
RROOSSII
18. 12. 2008 13.56
v lj. je skos dežžžžžžžžžžžžžž