Slovenija

Krizne razmere v avtoprevozništvu?

Ljubljana, 11. 03. 2009 21.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenski prevozniki pozivajo vlado k razglasitvi krize v cestnem prevozništvu. Njihovi predlogi so že na mizi ministra Vlačiča.

Stavka tovornjakarjev
Stavka tovornjakarjev FOTO: Reuters

Slovenski avtoprevozniki so na nocojšnjem kriznem sestanku v Območni obrtni zbornici Celje vlado pozvali k razglasitvi krize v cestnem prevozništvu. Kot je v izjavi za medije povedal predsednik Avtoprevozniške zbornice Slovenije Lojze Rehar, je vlada doslej sprejemala le ukrepe, ki so škodili slovenskemu cestnemu prevozništvu.

Rehar je pojasnil, da je vlada za kar 50 odstotkov dvignila trošarine in tako iz žepov avtoprevoznikov izvlekla nekaj milijonov evrov. Od vlade avtoprevozniki zato pričakujejo vračilo trošarin za komercialna goriva, nasprotujejo zvišanju cen cestnin in so za prepoved nadaljnje izdaje licenc, saj je v Sloveniji avtoprevoznikov že tako preveč.

Pričakujejo tudi, da vlada zakonsko določi 30-dnevni rok za plačila. Po zagotovilih Reharja so vsi ti predlogi že na mizi prometnega ministra Patricka Vlačiča, s pristojnimi organi so se pogovarjali približno dva meseca, vendar neuspešno.

Vlačič igra 'silno nevarno igro'

Predsednik avtoprevozniške sekcije pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije Andrej Klobasa opozarja, da minister Vlačič "igra silno nevarno igro", ko opozarja, da je dokument o cestninjenju strogo zaupen. To, tako Klobasa, vzburja domišljijo slovenskih prevoznikov, a teh je v Sloveniji 9000, razpolagajo pa s 70.000 vozili.

Če ne bo vlada prisluhnila zahtevam avtoprevoznikov do približno 20. aprila letos, bodo po navedbah predsednika Avtoprevozniške zbornice Slovenije Lojzeta Reharja uvedli državno nepokorščino, razmišljajo tudi o zapori avtocestnega križa.

Klobasa je izpostavil, da trenutno v Sloveniji stoji kar 40 odstotkov registriranih tovornih vozil, saj nimajo dovolj dela. Zato od vlade pričakuje vračilo trošarin do 302 evra za gospodarsko gorivo, kot je to praksa vseh evropskih držav. Navedel je tudi primer Gorenja in podobnih podjetij, ki prejemajo državne subvencije, 90 odstotkov njihovih izdelkov pa vozijo tujci.

"Zahtevamo tudi nadzor nad tujimi vozniki, ki nam odpeljejo 30 odstotkov tovora z neizpravnimi vozili. Država nam mora čim prej izplačati subvencije za ekološka vozila," je še dejal Klobasa.

Predsednik sekcije avtoprevoznikov pri Območni obrtni zbornici Celje Peter Pišek je pojasnil, da je bil nocojšnji sestanek namenjen poenotenju cestnih prevoznikov, ki so bili doslej "vsak na svojem bregu". Ocenjuje, da v slovenskem avtoprevozništvu vladajo krizne razmere in da so evropske vlade doslej imele več posluha za svoje prevoznike kot Slovenija.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (83)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
13. 03. 2009 12.36
škoda da vsi ne delate za to vlado ali pač,flancarije
beba333
13. 03. 2009 10.12
brez_faksa: glej, si neverjetno pameten človek. Baje. Doseži pri državi, da poviša cestnine kolikor naj bi bile po tvojih računih, dvigne trošerine na gorivo itd. Vse kar naj bi po tvojem omejilo promet s kamioni (aja pa če se gremo že pravilno izražanje: šlepar_ vlačilec). In verejemi da bo veliko kamionov ustavilo, samo potem tudi ti ne boš imel pomaranč ali pa nove televizije, ker ne bo nobenega da bi pripeljal v Slo. Po tvojem naj bi vozili manjši kamioni in ne vem kake ukrepe bi še ti uvedel. Ampak, nobena stranaka ne bo za mednarodni prevoz naročila kamiona z nosilnostjo 10t! Če pa lahko na enkrat prepelje 25t blaga! Govorite kokr, da sam prevozniki guljufajo državo. Mislim, da so dost na koncu lestvice, kar se goljufanja tiče. So prej v vrsti gospodarstveniki in njim podobni. Aja še to brez_faksa: te povabim, na vožnjo pa bova šla mal nemčijo pogledat. sam najprej morjo podjetja plačati zapadle fakture, da bom lahko plačala nafto in spravila kamione na cesto delat.
m3m
12. 03. 2009 22.35
bravo zero-o .... ;)
zero-o
12. 03. 2009 20.39
Aha kot kaže Ste bili tudi nekje izven Slovenije gospod "brez_faksa", da ste srečali tudi poljaka, ki gostuje v Hannovru. Bi se lahko tudi malo razgledali in pozanimali kako v Nemčiji stimulirajo avtoprevozništvo. Z vsem spoštovanjem do Vas, bi opozoril kakšne posledice sledijo za državo, če bo prevozništvo padlo u še globjo krizo. Sploh v tako veliki državi kot je Nemčija. Naj samo povem da ima podjetje kot je Wili Betz svojo lastno proizvodno linijo v tovarni Mercedes Benz trucks. Lep pozdrav iz primorske gospod brez_faksa.
brez_faksa
12. 03. 2009 20.06
Za darilo upam da vam bodo hiše pobiral, če ne plačate davkov državi. Da boste spet nazaj v svojih blokovskih umazanih luknjah z velikimi nezdrževanimi dragimi jajci parkiranimi spredaj!
brez_faksa
12. 03. 2009 20.04
Bravo, kakšna vrhunska inteligenca, s takimi je užitek razpravljati. Izboren jezik, popolno razumevanje predmeta, strokovnen odnos do teme, od fizike do ekonomije, sploh, biser od sogovornikov. Neotesani, nerazgledani, žaljivi, primitivni, plehki tepci brez lastnega nazora z nekim gostilniškim čenčanjem. Razumejo samo jezik moči in se tako obnašajo, od ceste do države, ah, sveta preproščina. MI je pa všeč ideja za moj nick, Brez_vrtca. Enkrat mi je en Poljak, gostujoči profesor na v Hannovru povedal, kako kličejo take: one cell brain. Povedal mi je, da bolj ko je država nazadnjaška, več jih je, saj imajo idealno priložnost preživetja. Imate srečo, da imate enega Pintarja, ki služi na račun vaših interesov, ko pa se z vami pogovarjaš brez posrednikov pa kričite, govorite nekaj v tri dni brez repa in glave, jecljate ko pride do resne debate, kar nekaj. Buščki!
voznik111
12. 03. 2009 18.20
Lojze Rehar je lastnik podjetja Rešped in ma zaposlene samo tujce, tudi kot Klobasa, Fijavzi in ostali.
zero-o
12. 03. 2009 18.18
In še nekaj, naša država bi lahko s samo eno potezo na zelo enostaven način pripomogla k izboljšanju razmer v tej panogi. Z uzakonitvijo 30 dnevnega plačilnega roka, bi si marsikateri prevoznik oddahnil. Namreč za tiste ki ne veste plačilni roki so tudi 120 dni, a tudi to se včasih lahko zavleče do pol leta!!! Za razmislek nekaterim brihtnežem - Predstavljajte si 120 dnevni plačilni rok v Mercatorju;) LP!
zero-o
12. 03. 2009 18.13
Joooj res ste slepi nekateri... Tovornjakarji sploh ni treba da zapirajo avtocestni križ!!! Le čemu- tako bi si samo naši vestni policaji dali duška s kaznimi! Naj le lepo parkirajo svoje kamione na parkirišča in po enem tednu bi bile trgovine in skladišča prazna kot atmosfera. Potem bi pa vidle nekatere prepotentne riti kaj pomeni gospodarska kriza in stoječi tovornjaki, ki TAKO ZELO svinjajo našo zeleno deželo. Sicer se pa strinjam da je treba tranzit spravit na železnice, vendar tovornjaki bodo vedno na cesti zato ker jih POTTREBUJEMO!!! No in ker delam v tej panogi vem kaj pomeni da se iz slovenije vozi za bremen za 900€ - praktično zastonj:( LP!
voznik111
12. 03. 2009 18.02
Med šoferjemi in prevoznikami je velka razlika. Šofer si pošteno zasluži plačo, prevoznik pa goljufa državo in šoferje. Prevozništvo je v krizi ker so si prevozniki v zadnjem času večkrat zvišali število tovornjakov, zaposlili poceni delovno silo iz Srbije in Bosne zdaj pa jamrajo da so v krizi. Ce im je en Klobasa predsednik tedaj veste da je slo prevozništvo v k....c. Vse prevoznike kateri majo vec ko polovico tujec treba takoj zapreti pa bo za nas ostale dosti dela.
odbogaposlan
12. 03. 2009 17.50
Ko se boste pa vozili s fičoti pa prite jamrat, Bi tud rad da mi država odplača kredit!
odbogaposlan
12. 03. 2009 17.48
Predlagam povišanje cestnine za tovornjake za najmanj 200 % in za tuje 300 % in redno tehtanje, zaradi uničevanje slovenskih cest, avtoce3st in ugrabljanja slovenskega denarja!
odbogaposlan
12. 03. 2009 17.47
Klobasa in Zelje....
man26
12. 03. 2009 16.49
ma pust budalo nerazgledano. sej mu nikol nč ni prou kar se kamionarju tiče. mu je verjetn kšn fajn kamiondžia babo spelu zdej smo se mu pa usi zamerl. ;)
miki.mihi
12. 03. 2009 13.29
brez faksa..... ti je ze en napisal, da se vrtca nimas.kr drzi! ko bos eno stvar v roke vzel poglej kaksnega porekla.bolj malo slovenskega kopujes.od jogortov naprej pa do avta (ce ga sploh imas).razgledan si toliko, da ne ves kaj se sploh v tvoji riti dogaja
DISPOGIRL
12. 03. 2009 12.29
vsi avtoprevozniki stopimo vsaj tokrat skupaj in si pomagajmo-drugace nam ne bo uspeli prebroditi teh tezkih casov..ko bi nam vsaj roke placil sedaj dali na -30-dni...pa trosarine znizali!!!!!!!!!!!!!!!!!! AVTOPREVOZNIKI STOPIMO SKUPAJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! -DISPONENTKA-
frako
12. 03. 2009 12.07
ma niso sam cestnine krive tud prevelka konkurenca jst jih kle par poznam k bodo nehal s tem pa majo po 10 šleperjou
Tomaž Jerov?nik
12. 03. 2009 11.51
brez faksa EU je en adržava ja! In jogurt in mleko vozimo s šleperji!!! Včasih ti tudi sir in rože iz Nizozemske prpelemo s šleperji.. Očitno je da ne veš niti kaj se s šleperji vozi zato rajši nehi računat kok bi moglo bit cestnine ko je to preteško zate!
brez_faksa
12. 03. 2009 11.40
še enkrat bebota: jogurt in mleko se ne vozi s šleperji. Naj se vozi z manjšimi tovornjaki na lokalnem trgu, brez tujcev. Domač trg je trg EU, tako to je in na trgu EU ne vidim tujcev. Vsi so naši. Če bi šleper plačal realno cestnino glede na uničenje, ki ga povzroči bi bil vlak skoraj zastonj. Obraba cestišča je proti osebnemu avtomobilu 2000 kratna, preverjena na inštitutih širom sveta. Torej naj šleper plača vinjeto na uničenje in povprečno št. kilometrov, osnovna cena 110.000EUR letno, brez razmerja kilometrov, ekonomska 250.000EUR, izračunana na inštitutu v slo. Pa tu ni ekoloških taks na izpuhe in hlape, to bi zneslo še pol toliko. No problem potem, vozite kjer hočete, vendar bi se hudičevo malo vozili, bolj bi šlo za lokalno distribucijo. Za bebote, tako kot se upor veča z kvadratom hitrosti, tako se uničenje veča z kvadratom teže, pri mostnih konstrukcija pa je zadeva zaradi tresljajev še hujša. Recimo: vsi šeperji, ki gredo preko obvoznice v šiški dnevno uničijo nadvoz 2x toliko kot vsi osebni avtomobili.
Tomaž Jerov?nik
12. 03. 2009 11.20
brez faksa dejstvo je da so šleperji veliko bolj prilagodljivi in ekonomični kot vlakeci ki napr. v slo pridelujejo lepo zgubo ki jo krijete davkoplačevalci!!.. Se pa najdejo sevada taki pametnjakoviči ki vam je slabše bolše!! če boš še dolg razmišljal boš še ugotovil da je najbolši lesen voz..samo tako bomo slovenci teško konkurenčni ostalemu svetu..Pameten si prijatelj!!!