Slovenija

Križnar: Nisem vohunil

Kartum, 01. 08. 2006 21.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Tomo Križnar, ki je v priporu v Sudanu zaradi ilegalnega vstopa v državo, je zavrnil očitke, da je vohunil.

Tomo Križnar je v priporu v Sudanu že od 20. julija.
Tomo Križnar je v priporu v Sudanu že od 20. julija. FOTO: POP TV

V današnjem drugem nastopu pred sodiščem v kraju El Fašer na zahodu Sudana zavrnil očitke, da je vohunil, je pa priznal, da je v zahodnosudansko pokrajino Darfur vstopil brez sudanskega vizuma. Ob tem je pojasnil, da je eden od treh posebnih odposlancev predsednika Janeza Drnovška za nadzor mirovnega procesa v Darfurju.

Po Križnarjevih besedah je eden od Drnovškovih odposlancev imel pogovore s sudanskim predsednikom Omarjem al Baširjem, drugi je odpotoval na mirovne pogovore v nigerijsko prestolnico Abuja, sam pa je šel na območje pod nadzorom sudanskih upornikov.

Kot je pojasnil, je v Sudan prišel na povabilo Sudanskega osvobodilnega gibanja (SLM), ni pa za to dobil dovoljenja sudanskih oblasti.

"Kar sem storil, ni bilo vohunjenje, temveč humanitarno dejanje," je zatrdil Križnar. Naslednje zaslišanje bo v sredo, ko bo sodišče pregledalo dokaze s prenosnega računalnika, ki so jih ob prijetju zasegli Križnarju.

Za izpustitev Križnarja so se že kmalu po njegovem prijetju zavzele tako slovenske oblasti kot gibanje SLM, ki je pisalo sudanskemu pravosodnemu ministru Mohamedu Aliju in ga prosilo, naj uporabi svoja pooblastila in omogoči izpustitev odposlance slovenskega predsednika.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

macek_muri@email.si
02. 08. 2006 17.51
Ja fajn, pol bi pa Drnovšek se tut lohk prešvercal tja dol. Sej ni treba, da pol čaka kkršnekoli papirje oz. dovoljenja.
vatre
02. 08. 2006 16.44
Kakšen je to "poseben odposlanec predsednika" ki mora vstopiti v prijateljsko državo naskrivaj