Slovenija

Je Križanič na 141 straneh povedal kaj novega?

Ljubljana, 19. 01. 2011 08.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Premierja Pahorja čaka branje dolgega Križaničevega odgovora na stališča računskega sodišča. Na slednjem, kjer so odgovor že prebrali, pravijo, da so se do takšnih stališč že opredelili.

Minister za finance Franc Križanič je premierju Borutu Pahorju poslal odgovor na argumente računskega sodišča v porevizijskem poročilu glede popravljalnih ukrepov vlade in finančnega ministrstva v povezavi z opravljeno revizijo z naslovom "Prodaja deleža v družbi Splošna plovba d.o.o. Portorož“. Pahor je Križaniču namreč minulo sredo dal teden dni časa za pripravo temeljitega pojasnila, kaj je ministrstvo storilo na podlagi zahtev računskega sodišča.

Na naši spletni strani poročilo objavljamo v celoti.

Odgovor finančnega ministrstva je dolg 141 strani, tako izčrpen pa je, kot pravi Križanič, zaradi teže navedb računskega sodišča. Je pa Križanič dodal, da so na ministrstvu ne glede na dolžino poročila na voljo še za dodatna pojasnila, če bo Pahor tako želel. 

Minister Franc Križanič je premierju Borutu Pahorju poslal izčrpno poročilo, pripravljen pa je odgovarjati tudi na morebitna dodatna Pahorjeva vprašanja.
Minister Franc Križanič je premierju Borutu Pahorju poslal izčrpno poročilo, pripravljen pa je odgovarjati tudi na morebitna dodatna Pahorjeva vprašanja. FOTO: Dare Čekeliš

Kaj piše v poročilu?

Računsko sodišče je Pahorja k začetku postopka Križaničeve razrešitve pozvalo zaradi ugotovljene hude kršitve obveznosti dobrega poslovanja finančnega ministrstva v primeru revizije prodaje državnega deleža v Splošni plovbi. Kot poglavitni razlog so navedli dejstvo, da ministrstvo kljub večkratnim opozorilom ni sprejelo ustreznih ukrepov glede urejenosti sistema evidentiranja poslov, premoženja in obveznosti za račun države in občin. S tem je po oceni sodišča ohranilo nepreglednost javnih financ in nerealno izkazovanje dejanske zadolženosti države in občin.

V poročilu finančno ministrstvo ocenjuje, da se je na zahtevo računskega sodišča odzvalo pravočasno in primerno. Trdi, da že sprejeti ukrepi in ukrepi, ki so načrtovani za letos tako na ministrstvu kot pri drugih ministrstvih, omogočajo ureditev evidentiranja agentskih poslov v poslovnih knjigah proračuna.

Predlagane rešitve pomenijo ureditev zatečenega stanja in ureditev knjigovodskega evidentiranja od leta 2011 dalje, ne posegajo pa v dosedanjo ureditev oziroma ne omogočajo rešitev za nazaj.

Na finančnem ministrstvu ob tem poudarjajo, da računsko sodišče v zahtevi za predložitev odzivnega poročila ni zahtevalo nikakršnih popravljalnih ukrepov v zvezi s konkretnim postopkom prodaje deleža v Splošni plovbi, ampak je primer tega posla izkoristilo za postavitev zahteve za celovito preureditev agentskih poslov, v katerih država nastopa kot naročnik.

Hkrati pa je računsko sodišče Kapitalski družbi in Slovenski odškodninski družbi izdalo priporočila, ki pa se nanašajo na ureditev poslovanja obeh družb za vnaprej in ne posegajo v dosedanje posle oziroma v ureditev že izvedenih poslov, poudarjajo na ministrstvu.

Ob tem ocenjujejo, da ima lahko izpolnitev zahtev računskega sodišča pomembne posledice na primanjkljaj državnega proračuna, kar mora finančno ministrstvo pri pripravi ukrepov za popravo nepravilnosti in proračuna upoštevati.

Kot poudarjajo na ministrstvu, so sicer takoj pristopili k urejanju pravnih podlag za ureditev agentskih poslov in posledično ureditev računovodskega evidentiranja teh poslov. V roku, ki ga je dalo računsko sodišče, pa nikakor ni možno brez ustrezne spremembe zakonov in brez tehtnega premisleka o posledicah za državni proračun, javni dolg in proračunski primanjkljaj urediti vseh odnosov, ki so se razvijali približno desetletje.

'Upoštevati je treba tudi vse ostale naloge'

Za ustreznost ocenitve aktivnosti ministrstva v zvezi z obravnavano revizijo je, kot menijo na finančnem ministrstvu, treba poleg priprave odzivnega poročila in popravljenih ukrepov upoštevati tudi vse druge naloge, ki jih izvajajo na ministrstvu. Tu gre tako za izvajanje ukrepov za blažitev posledic finančne in ekonomske krize na javnofinančni položaj Slovenije ter tudi izvajanje specifičnih ukrepov za ureditev področij, na katere opozarja računsko sodišče.

Igor Šoltes pričakuje nadaljnjo vsebinsko razpravo na seji komisije DZ za nadzor javnih financ.
Igor Šoltes pričakuje nadaljnjo vsebinsko razpravo na seji komisije DZ za nadzor javnih financ. FOTO: 24ur.com

Na ministrstvu za finance izpostavljajo, da aktivnosti, ki jih je izrecno naložilo računsko sodišče v obravnavani reviziji, ne zadoščajo za ureditev vseh poslov, ki jih v imenu in za račun države vodijo druge osebe. Hkrati pa na ministrstvu opozarjajo, da ne gre le za aktivnosti, ki sodijo v pristojnost finančnega ministrstva, ampak tudi številnih drugih resorjev.

Zato je ministrstvo vladi v okviru obravnave predloga odzivnega poročila glede predmetne revizije predlagalo, da vsem ministrstvom naloži analizo vseh poslov, ki se opravljajo kot agentski posli. V primeru, da se v analizi odkrijejo nepravilnosti, naj določijo rok za njihovo odpravo.

'Temeljno razhajanje je v mnenju ministrstva'

V premierjevem kabinetu so pojasnili, da bodo dokumentacijo preučili, premier Borut Pahor pa bo v prihodnjih dneh sporočil svojo odločitev glede poziva računskega sodišča. Pahor je sicer pred dnevi dejal, da bo odločitev glede Križaničeve razrešitve sporočil do 27. januarja.

Temeljno razhajanje med pričakovanji računskega sodišča in stališči finančnega ministrstva pa je v mnenju ministrstva, da z računovodskimi navodili za knjiženje poslov, kjer družbe nastopajo v imenu in za račun države, ne moremo preseči določb zakonov. Ministrstvo za finance meni, da je treba razmerja urediti na način, da se najprej ugotovi dejansko stanje terjatev in obveznosti države do posameznega subjekta, ki posle izvaja v njenem imenu in za njen račun. Načeloma tudi zaradi izkazovanja poslovnih dogodkov v proračunu države po denarnem toku ni mogoče v državnem proračunu evidentirati poslovnih dogodkov, ki se niso tudi dejansko zgodili oziroma v zvezi s katerimi v obravnavanem poročevalskem obdobju ni prišlo do denarnega toka.

In kaj na Križaničev odgovor pravi Šoltes?

Na računskem sodišču pravijo, da v odgovoru ministrstva za finance niso navedena nova dejstva in okoliščine, do katerih se računsko sodišče ni opredelilo v že izdanih revizijskih in porevizijskih poročilih, navedenih v obravnavanem porevizijskem poročilu o smotrnosti poslovanja pri neodplačnem prenosu, nakupu in prodaji Splošne plovbe.

Nadaljnjo vsebinsko razpravo glede nezadovoljivo izvedenih popravljalnih ukrepov pričakujejo na seji komisije DZ za nadzor javnih financ.

Je pa tudi računsko sodišče Pahorju pripravljeno podrobneje pojasniti dejstva in okoliščine, vezane na izvajanje zahtevanih popravljalnih ukrepov, v kolikor bo ocenil, da je to potrebno.

Odgovor ministrstva za finance na argumente računskega sodišča v porevizijskem poročilu
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (119)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sport_man
20. 01. 2011 16.03
Še en dokaz več, da ma preveč časa, namest da bi filozofiru na 141 straneh, bi blo bolš če bi 1 dobr protikrizni ukrep izvedu.
SEBASTI
20. 01. 2011 09.42
"rogi72 19.01.2011, 22:23 0 Kako to, da ti naši veljaki nimajo nič sramu." To je zaradi pohlepa.
SEBASTI
20. 01. 2011 09.40
To, da ima čas napisati 141 strani dolgo poročilo pove vse o tem, kako veliko dejansko dela veleum križanič.
LaStellaRossa
20. 01. 2011 08.53
UTEMELJENE navedbe računskega sodišča bi morale veljati za VSE in BREZ IZJEM. Pahor bo seveda računsko sodišče "pohvalil" in kakor sam venomer poudarja "spoštoval". Ampak Križaniča ne bo odstavil. KREDIBILNOST je Pahor že davno tega izgubil. Njegovih "leporečij" imajo dovolj še njegovi donedavni privrženci. Psi bodo lajali, karavana pa bo šla svojo pot. Pot do izteka mandata. Upamo lahko samo to, da bomo ljudje to preživeli.
Aurelius
20. 01. 2011 08.24
Isajlović je v Križaničevem imenu spravil skup 141 strani megle, ki bo še dodatno otežila ocenjevanje pravilnosti ministrovega dela oz. ki bo pomagala obdržati status quo nepreglednosti državnih financ in s tem odtekanje državnega denarja v privatne žepe !!!
bukefal
20. 01. 2011 07.58
Skoraj prepričan sem, da bo Pahor danes izvedel tako akrobacijo: " Pri moji odločitvi ni igrala vloge strankarska pripadnost ministra in ne zanimajo me javnomnenjske ankete. Pomembno je, da ministru Križaniču še vedno zaupam. Zato ne bom predlagal njegove zamenjave!". Ali sploh lahko pričakujemo kakšno drugo pojasnilo od pregovornega mencača in mendrača???
tron3
20. 01. 2011 07.54
Samo pozabil je napisati, da je Slovenija z skoraj dvema milijonoma prebivalcev bolj zadolžena, kot Jugoslavija z dvajsetimi milijoni, toliko v razmislek državljanke in državljani! Kje je denar naj pa politiki odgovorijo med drugimi tudi Križanič
etul
20. 01. 2011 07.29
še kr je tale bedarija na prvi strani dajte kej bolj zanimivega najt sej je ja jasno da naša politika na upošteva na ustavnega sodišča ne protikurupcijske komisije pa tudi navodila računskega sodišča bodo kratko malo preslišali, zanimivo je le to da so prav te grehe Janšetu najbolj naprej metal zdaj ko so sami na vladi pa ????hinavšna
Roxy79
20. 01. 2011 06.36
Križanič je v 2 dneh spisal 141 strani...... Pahor pa jih naj bi prebral v enem tednu???? kdo se dela iz koga norca. Razen če mu je poslal en stavek na listu papirja
MERDE-AVE-MERDE
20. 01. 2011 01.36
Rebula Vodan19.01.2011, 21:480 PAHOR JAZ BI TE VPRASAL NO CE SE ZE SPREJEMAS NEKE ZAKONE malo maj Rebule, zakone sptrejemajo v parlamentu, skupaj, oni ki ti grejo na živce IN opozicija, torej janšotvi
Silvo Fortuna
20. 01. 2011 00.09
TO JE CVETJE VJESENI OBEMA NEBI DAL LESENE OVCE PAST.
rogi72
19. 01. 2011 22.23
Kako to, da ti naši veljaki nimajo nič sramu.
dusar
19. 01. 2011 22.11
Pa kje pri hudicu so danes PRASEK beli , NefrrrrrrrTETA, KORITOns pa vsa druzna cetica. Tak kot ponavadi, ce ne disi , ne disi. Pa potem zadaj udrejo in polomijo vso znanost sveta, na tak ali drugacen nacin ,samo da NJIHOVO obvelja. Naj imajo veselje. Priznam da ni lahko se menit z takimi ,pa vseeno .Jaz akceptiram njihov nievo, ceprav mi je huda po stopnicah dol v klet brez luci hodit, pa vseeno mi je v cast da se lahko menim z ljudmi ki bi se danes dali zivlenje za SAMOupravljalce-Komuniste. Seveda ZA njihovo korist, dobro
Realist_
19. 01. 2011 22.04
kaj je tukaj za mislit...takoj odstop in tožba za vso povzročeno škodo blokada računov...tako, kot velja za vse izven vlade!! Pol pa minimalca na 3000eur, ker je tudi že Pahor priznal da s tem komaj shaja...tako, da...čakamo akcija/reakcija....
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
19. 01. 2011 21.52
OPROSTITE 24 UR 555 NETO SEDAJ GLEDAM PLACILNO.LEP POZDRAV
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
19. 01. 2011 21.49
PUSTITE VI PAHORJA VPRASAJMO PUBECA KDAJ BO DVIGNIL PLACE.
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
19. 01. 2011 21.48
PAHOR JAZ BI TE VPRASAL NO CE SE ZE SPREJEMAS NEKE ZAKONE KDAJ BOS DVIGNIL PLACO IZ 550 NETO KOT MI KAZE SEDAJ PLACILNA LISTA.PUSTI TI OSTALE ZAKONE PA DVIGE CEN .MISLIM TI IMAS 15000 EVROV MESECNE PLACE KAJ SE TI ZDI NI NEKAKSNA RAZLIKA MED 550 EVRI GOVORIM ZA VSE NAVADNE DELAVCE,PUSTI TI OSTALE ZAKONE PLACE NAS ZANIMAJO.24 UR LEP POZDRAV SEM PAC MU MORAL DIREKTNO
Buena Vita
19. 01. 2011 21.00
je povedal priznakl je da sta s pahorjem zadolžila slovenijo za 13,5 milijarde evrov še milijarda manjka kaj ni to drobiž katerega se zlahka pozabi v svetu lažnivcev in lopovovv
dusar
19. 01. 2011 20.27
Atila Dal sem ti plus, prst navzgor. Ko pa sem prebral do konca mi je bilo pa zal.
dusar
19. 01. 2011 20.22
Kar je NEUMNOnaj ostane neumno