Gospodarstvo

Križanič: To juho smo dobili že skuhano

Ljubljana, 21. 01. 2009 12.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada bo preučila domnevno izplačilo milijon evrov nagrade prvemu možu NLB Marjanu Kramarju, a stvari za nazaj je težko spreminjati, pravi finančni minister Križanič.

Slovenija si lastništvo NLB deli z belgijsko banko KBC.
Slovenija si lastništvo NLB deli z belgijsko banko KBC. FOTO: Dare Čekeliš

Finančni minister France Križanič je glede domnevnega izplačila milijon evrov nagrade za prvega moža NLB Marjana Kramarja povedal, da so nadzorni sveti pri vzpostavljanju pogodbenih razmerij s člani uprave načeloma samostojni, "predstavniki lastnika ali enega solastnikov, kar jaz v tem primeru sem, naj se v to ne bi bistveno vmešavali“. Če pa gre za neke nenavadne pojave, lahko o tem "povemo svoje mnenje ali celo zahtevamo obrazložitev, morda ukrepanje v tej smeri. V tem položaju smo trenutno,“ je še pojasnil. Kot je še dejal, nekih močnih vzvodov, da bi to preprečili, nimajo, lahko bi le nadzornike pozvali, naj se držijo določenih načel. Lahko pa naredijo tudi revizijo za nazaj in ugotovijo, ali so bile nagrade morda narobe izračunane. Čeprav se sprašuje, ali bi lahko revizija to sploh pokazala.

Kramar, ki bo petletno vodenje največje slovenske banke NLB končal 31. januarja, naj bi si ob odhodu izplačal visoko nagrado, domnevno okrog milijon evrov.

V Kramarjevem primeru gre za dva pojava. Eno je nagrada, ki je ni vzel v več letih dela, čeprav je banka poslovala dobro – preostali člani uprave pa so si nagrade razdelili. Drugo pa je odpravnina, kar je "izrazito nenavadno in ne sodi v ta okvir, vendar je to stvar opredelitve v pogodbi in je težko kaj dosti vplivati", je pojasnil Križanič.

Pahor: Milijon evrov je nerazumna nagrada

Predsednik uprave Marjan Kramar bo mandat končal 31. januarja.
Predsednik uprave Marjan Kramar bo mandat končal 31. januarja. FOTO: POP TV

Tudi premier Borut Pahor meni, da je milijon evrov nerazumna vsota. Zato bo od Križaniča na četrtkovi seji vlade zahteval, naj ga informira, kako je nadzorni svet banke NLB določal nagrade in druge finančne instrumente za upravo v iztekajočem se mandatu. Tudi on ne izključuje možnosti revizije.

Predsednik takratnega nadzornega sveta NLB Anton Žunič, ki je s Kramarjem podpisal pogodbo, je povedal le, da poleg mesečne plače – ki naj bi znašala 15.000 evrov bruto – Kramarju pripadajo še letne nagrade. Žunič je na vprašanje o višini nagrad dejal, da tega zdaj ne more komentirati, ker ta limit ni bil eksplicitno določen. Premier Pahor je še povedal, da je Žuniča prosil za temeljito pojasnilo, na osnovi katerega se bo odločil o nadaljnjem sodelovanju z njim – Žunič naj bi namreč postal član Pahorjevega kabineta.

Gospodarski minister Matej Lahovnik pa meni, da bi bila tako visoka nagrada za prvega moža NLB škandalozna, predvsem to, da bi si Kramar izplačal tolikšno nagrado v sedanjih razmerah, ko "pravzaprav vsi davkoplačevalci s poroštvi očitno ponovno na nek način rešujejo položaj NLB“. Povedal je, da bo treba preučiti tudi odgovornost tistih, ki so takšno pogodbo sklenili.

Semolič: Politiki naj se ukvarjajo z realnimi problemi

Predsednik ZSSS Dušan Semolič na protestu pred parlamentom
Predsednik ZSSS Dušan Semolič na protestu pred parlamentom FOTO: Damjan Žibert

"Obsojam dejanja, ki omogočajo, da se v teh kriznih časih, ko številna podjetja drvijo v velike težave, ko se zmanjšujejo plače in na veliko odpušča delavce, nekomu, ki dela v gospodarskih družbah, kjer je država večinski lastnik, izplača nagrada v višini milijon evrov,“ je sporočil prvi mož ZSSS Dušan Semolič.

Natanko milijon evrov potrebujejo v Industriji usnja Vrhnika, da bi stekla proizvodnja in bi tako ohranili 209 delovnih mest, je spomnil. Vendar za to podjetje država, čeprav je večinski lastnik, denarja ni mogla priskrbeti.

Problem je treba rešiti na sistemski ravni

"Politiki naj se ukvarjajo z realnimi problemi: Naj se ne prepirajo o tem, kdo bo komu plačal kavo, kdo se bo šel s kom partnerstvo," opozarja Semolič. Sindikati tako od politikov zahtevajo, naj odpravijo anarhijo, ki vlada pri plačah in nagradah članov upravnih odborov ter nadzornih svetov gospodarskih družb ali zavodov, v katerih je država večinski lastnik. Ob tem je spomnil na priporočila Evropske komisije o spodbujanju ustreznega sistema prejemkov direktorjev javnih družb.

Sicer pa je tudi vlada že napovedala sistemsko ureditev tega problema. Kot je pojasnil Križanič, o dokončnih rešitvah še razmišljajo, v prihodnje pa naj bi bile plače menedžmenta vezane na plačo predsednika vlade.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (73)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cekson
22. 04. 2009 12.00
matjazzr7 00:11 SUPER in RESNICNO ! Res ne znajo nicesar, pa kaj clovek najbolj pogresa je POSTENJE ! Najbolj sovrazim in se tudi bojim "nepostenih ljudi". To so: zavaljalci , laznivci izkoriscevalci hudozelni ipd..... lahko bi se clovek kaj nastel, ampak se mi zdi, da v teh casih je tega vedno vec. Potem pa se kaze tako slika vlada, ki bi morala biti vzgled ne pa, da kaze kako se to dela. POKVARJENO! Sem brez besed in do kraja OBUPANA IN RAZOCARANA nad to vlado in oz. na celo SLOVENIJO!
matjazr7
25. 01. 2009 00.11
Križaniča bi pa spomnil na njihovo predvolilno geslo "Odgovornost za spremembe". Začnite s spremembami, ne pa da spet samo s prstom kažete "tako so delali že prej". Je pa res, da imamo na oblasti spet ljudi, ki niso nikoli delali kaj drugega, kot poučevali na naših neverjetno kvalitetnih fakultetah. Kar se tudi vidi iz neverjetno pametnih potez, proti katerim so vsi, oni pa še kar mislijo, da bodo naredili čudež. Saj smo poslušali Jelilnčiča, ki nam kak mesec nazaj je recitiral Bismarckovo reklo "Drei Profesoren, Staat verloren (trije profesorji, pa je država zavožena)". Koliko profesorjev pa imamo mi na čelu ministrstev? Vsaj toliko, da nam zavozije tri Slovenije ali pa eno za čas treh generacij :-)
gospakatja
23. 01. 2009 08.54
banka lahko posoja le, če ima. če ji komitenti pobegnejo, se bo sesula. zakaj, za boga ste še vedno vsi tam?
vincester
22. 01. 2009 16.40
To skuhano juho se lahko reši na način:Vsi varčevalci v NLB dvignimo svoje prihranke in jih prenesemo v druge banke,ki niso v državni lasti.Država pa naj kar nagrajuje svoje pokvarjene in nesramno požrešne pujske.V SLOGI JE MOČ-UNIČITI JE TREBA PARAZITE!!!!!!
Marija Krebs
22. 01. 2009 16.17
resslovenka, nerazumljivo sem se izrazila. Po takih dogodkih bi pričakovala množičen bojkot NLB, ampak Slovenci smo pa tako zelo potpežljivi.
dr.psiho
22. 01. 2009 15.29
jaz sem na NLB in nobenih problemov glede kredita..nikoli...samo obresti imajo hude...zdaj pa bo polomija in že gledam kam v drugo banko...Če se to dogaja v javnosti ,kaj je šele iza kolisja...Strinjam se, bežati bo treba iz svoje slovenske banke recimo v nemško... v varno zavetje pred mafijo...
Xal
22. 01. 2009 15.13
Ja dajejo samo tistim, kateri so ze zapravili milijone, da bodo zapravili se vec,,,, mali pa ne dobijo za osnovno zivljenje. LB pa je tako ziva katastrofa... govorim iz izkusenj.
Uporabnik113189
22. 01. 2009 14.04
Počasi se boste naučili, žal za to nekateri potrebujejo najmanj desetletje..Sam sem LB storniral ža več kot pet let nazaj skupaj z vso družino skupaj..Tudi neko drugo, ki je ne bom imenoval, židje frdamani...Ko sem jih prosil za kredit in pomoč, so si omislili cele dosjeje X, jasno da iz vsega skupaj ni bilo nič, po drugi strani pa sem videl, da nekateri dobivajo kredite kar na lepo ime..Dokler bodo državljani ovce in podpirali takšne banke in zavarovalnice ki redijo tajkune, toliko časa ne bo nič bolje..Za mene je stvar jasna. Ta trenutek ko slišim da je ena živina dobila velik kredit pri banki, kjer varčujem, uprava pa deli blazne nagrade poberem denar in adijo.
kolenczan
22. 01. 2009 13.27
eh to bo en tedn aktualn on si bo splaču nagrado in bo vse skupaj pozabljeno..... sej upam da ga bo ga en norc pospravu...
Pantokrator
22. 01. 2009 13.07
Ha...ha.zdej bo tale Bobinček lahko pel Mamma....tebi za rojstni dan.....pizdunček mali.....
dr.psiho
22. 01. 2009 13.02
ja smo in kakor vidimo tudi vlada je taka redardirana...in pravijo da to zakon dopušča...!! in zakaj ni noben v vladi že prvi dan nekaj naredil glede tega?? in zopet noben ni kriv in noben ni letel iz svojega usnjenega sedeža...pri njih nikoli ni noben kriv..ti pa ostani dolžan davkariji...pa boš videl kaj je bav bav mačeha...
resslovenka
22. 01. 2009 12.54
Pa še to. Za ta denar dela nekdo, ki zasluži 10.000 eur/leto 100 let! Halo?????????? Komu kdo blefira? Smo pa res retardirani, do to dopuščamo.
Xal
22. 01. 2009 12.47
Vsega je kriva vlada, ker samo tam je moc, da se lahko kaj spremeni. Vlada pa spi na ramenih folka.
bnam 2707
22. 01. 2009 12.28
resslovenka: se popolnoma strinjam z teboj. Gre za vprašanje morale in poštenja.Vsi ti ljudje delajo škodo Sloveniji in davkoplačevalcem,živijo na veliki nogi in prav malo jim je mar kaj misli ljudstvo.Pohlep brez primere.A pride tudi čas,ko bodo morali mnogi pohlepneži poravnati račune. Mednje sodi tudi Bobinac,ki je isti perfiden barabon! Vsak dan poslušamo iste zgodbe a niti za las se ni nič premaknilo.Zakj le bi se,saj smo neto plačniki mi,davkoplačevalci!Le kaj nam bo taka država !?
resslovenka
22. 01. 2009 12.03
manja.krajnc Točno tako, imaš hudičevo prav.
Marija Krebs
22. 01. 2009 11.49
"Konja za kraljestvo "- tudi to je mogoče, da bodo vpili vsi ti naši goljufi
dr.psiho
22. 01. 2009 11.49
HOPLA TOPLA IMA PRAV....VSE NAM BOJO TE BARABE POBRALE...ŽIVLJENJE,DENAR,MLADOST,SREČO...IN ZANIMLJIVO PA JE DA JE VSE ZAKONITO....PAHOR?? KAJ MISLI TA NAŠA VLADA...STARA ALI NOVA VSE SO ISTE....
Xal
22. 01. 2009 11.38
"HooplaToopla" Saj ti dam prav, vendar se ponavljas z istimi komentarji pri vsakem clanku.
dr.psiho
22. 01. 2009 11.32
NLB,bo kmalu jokala češ da je tudi ona v krizi...vlada ustavite lumpe preden bo prepozno....in Kramar je še vedno v svojem kabinetu?? Zakaj ?? takšen človek po mojem mnenju ni vreden sekret paperja ,ki ga ponuca...
manjakranjc@hotmail.com
22. 01. 2009 08.11
resslovenka Imaš prav...ampak a ni perverzno sprenevedanje, da pisci pogodbe-sedaj Pahorjevi svetovalci- sedaj oglašujejo, da ne morejo nič proti izplačilu te mizerne vsotice? Če pa smo bolj razumne, je pa hitro jasno, da je politika le odplačevanje dolgov ožjim interesnim skupinam, beri parazitom, ki te spravijo do korita in ko izveni mandat, terjajo svoj delež. Lepa zapuščina tranzicijskega trojčka, ki pod drugim imenom na "novo" novači neuke in inferiorno zaostale ljudi.