Slovenija

Pahor: Nihče ni nenadomestljiv

Ljubljana, 01. 02. 2010 09.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Komisija za preprečevanje korupcije je odločila, da je Križanič ravnal koruptivno, ko je poklical Mramorja na ekonomsko fakulteto in izrazil nestrinjanje s sestavo komisije. Križanič to zavrača in razmišlja tudi o tožbi.

Drago Kos
Drago Kos FOTO: Blaž Garbajs

Komisija za preprečevanje korupcije je v petek sprejela načelno mnenje, da ravnanje funkcionarja, ki poseže v avtonomnost raziskovalne ustanove s tem, da poskuša vplivati na sestavo znanstveno-pedagoškega telesa, s čimer bi nekdo drug pridobil korist, ustreza definiciji korupcije.

Šlo naj bi za mnenje glede ravnanja ministra za finance Franca Križaniča, ki je poklical dekana ekonomske fakultete Dušana Mramorja in dejal, da se ne strinja s sestavo komisije za zagovor doktorske disertacije uslužbenke na ministrstvu za finance. Sporen se mu je zdel član komisije Jože P. Damjan, ki naj bi bil v konfliktu z uslužbenko ministrstva.

Predsednik komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos sicer ni mogel ne potrditi ne zanikati, da bi šlo za finančnega ministra. Je pa dejal, da v preiskavi niso odkrili elementov kaznivega dejanja, zato zadeve niso predali tožilstvu ali policiji.

Križanič: Odločno zavračam mnenje komisije

Križanič pa je danes zapisal, da "odločno zavrača" načelno mnenje komisije, v katerem naj bi on kot javni funkcionar posegel v avtonomnost komisije. Pravi, da je komisija mnenje sprejela na podlagi napačnih dejstev.

Minister za finance Franc Križanič
Minister za finance Franc Križanič FOTO: Dare Čekeliš

Pravi, da je po dogodku že javno pojasnil, da dekana ekonomske fakultete Dušana Mramorja ni klical kot javni funkcionar, temveč kot stanovski kolega, tudi profesor na fakulteti. To naj bi na začetku pogovora Križanič Mramorju tudi povedal in dodal, da njegov namen ni bil vplivati na avtonomne odločitve organov fakultete. Njegov edini namen pa je bil povedati mnenje, da bi imenovanje Damjana v komisijo lahko pomenilo konflikt interesov in morebitno pristranskost, je še dejal Križanič. "To se mi je zdelo nepošteno takrat in to se mi zdi nepošteno tudi danes."

Kot je še pojasnil, pa od Mramorja nikoli ni zahteval, naj zamenja posamezne člane komisije. "To je popolna neresnica. Če ta trditev, na katerem temelji vse načelno mnenje Komisije za preprečevanje korupcije, izhaja iz prijave, na katero se sklicuje komisija, je ta pač nasedla lažnivi prijavi, ki ne ustreza dejanskemu stanju, ne da bi jo sama preverila. Zato bom razmislil tudi o možnosti uporabe ustreznih pravnih sredstev za zaščito svojega dobrega imena," je še napovedal Križanič.

Pahor: Križanič ima trenutno bolj pomembne zadolžitve

Pahor: Nihče ni nenadomestljiv.
Pahor: Nihče ni nenadomestljiv. FOTO: Miro Majcen

Premier Borut Pahor pa je danes dejal, da ni ravno zadovoljen z ugotovitvijo komisije, vendar pa da mora gledati tudi na to, da vlada, ki ima trenutno pomembnejše naloge, deluje nemoteno. O posledicah se bo še odločil, treba pa je tudi ugotoviti, kaj je na tem, je še dejal. Sicer pa je Pahor na novinarsko vprašanje, ali je Križanič res nenadomestljiv dejal: "Nihče ni nenadomestljiv, delo vlade mora teči naprej in poskrbeti moram za zaupanje državljanov."

Univerza v Ljubljani: To je zadeva med Križaničem in njegovim šefom

Z Univerze v Ljubljani (UL) so sporočili, da bodo preučili mnenje in ugotovili, ali se problematika kakor koli nanaša na njih. Sicer pa rektor UL Stane Pejovnik meni, da je "v morebitnem primeru korupcije to zadeva med ministrom Križaničem in njegovim zaposlovalcem".

Kot je znano, predsedniku vlade z UL uradno niso poslali nobene protestne note, da bi šlo za poseg v avtonomijo izobraževalne ustanove. Pahor pa je dejal, da če mu bodo z univerze poslali kakšno uradno pismo, bo nanj tudi odgovoril. So pa na UL dejali, da naj zadevo preuči Komisija za preprečevanje korupcije in naj se stvari uredijo po tej poti.

Mencinger: Damijan bi se moral sam izločiti

Damijan bi se moral, v primeru, da sta imela z Božičevo v preteklosti spore, ki niso povezani s pisanjem njene doktorske disertacije, izločiti iz komisije za oceno te disertacije. To bi bilo higienično, je povedal nekdanji rektor Univerze v Ljubljani Jože Mencinger.

Mencinger sicer meni, da Križanič ni ravnal pametno, če je pri Mramorju želel doseči, da bi fakulteta iz komisije za oceno doktorske disertacije Božičeve odstranila Damijana, vendar pa tu po njegovem mnenju ne gre za korupcijo, kot to ocenjuje komisija za preprečevanje korupcije.

Mramor je kot dekan avtonomen pri svojih odločitvah, zato bi lahko zavrnil Križaničevo prošnjo, je dejal Mencinger, ki se mu pa zdi nenavadno, da je Mramor "o tem poročal časopisom". "Mramor bi se lahko preprosto odločil, da Križaničevih prošenj ne bo upošteval, Križanič pa tudi kot minister nima nobenih orodij, da bi vplival na njegovo odločitev," je poudaril Mencinger.

Jože P. Damjan
Jože P. Damjan FOTO: POP TV

Odzivi na Križaničev klic so različni

Rektor UL Stane Pejovnik je že pred odločitvijo KPK dejal, da je Mramor s tem, ko je o posredovanju obvestil doktorsko komisijo ekomske fakultete, zaščitil avtonomijo univerze. Posredovanje pa bi bilo po njegovem mnenju sporno le, če bi ga Križanič opravil kot minister. "Če bi se pogovorjala kot minister in dekan, potem bi šlo za vmešavanje ministra v delovanje ekonomske fakultete. Če pa sta se pogovarjala kot dva profesarja, potem pa obstaja možnost, da se o kakšni stvari ne strinjata," dodaja Pejovnik.

Profesor na ekonomski fakulteti Jože P. Damijan meni drugače. "Funkcionarji oziroma ministri so poskušali vplivati na sestavo komisije oziroma na rezultate oziroma oceno, ki jo je dala komisija. Meni se zdi to eklatanten pritisk na delo univerze," je ocenil. Zavrnil je tudi navedbe, da naj bi bil v sporu z uslužbenko, kar naj bi kot razlog za menjavo komisije izpostavil Križanič.

Profesor na ekonomski fakulteti Maks Tajnikar pa meni, da zadeva ni tako grozna in da je vse odvisno od tega, ali dekan pristane na tako zahtevo javnega funkcionarja. Če pristane, potem je dekan naredil napako, je še dejal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (218)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

coyoteugly82@gmail.com
02. 02. 2010 17.34
@pajtlerblanka 02.02.2010, 17:31: Vidim, da si polna sovraštva do tujcev in drugače mislečih. Kaj tako so te v cerkvi učili ali kaj? Glede đejđeja pa imaš prav - cepc (povzemam tvoje besede, da ne bo še mene tožil z razžalitev)
Buena Vita
02. 02. 2010 17.32
porkerija nad porkerijo,vsak dan vse večja
dolzvlado115
02. 02. 2010 17.31
TAKO JE.TUDI TI NISI BORAT
coyoteugly82@gmail.com
02. 02. 2010 17.28
@pajtlerblanka 02.02.2010, 17:26: Lepo si napisala, sploh pa je mojster levitve pomladnik đejđej in njegovi pajdaši
Buena Vita
02. 02. 2010 17.26
KAČE SE LEVIJO VSAKO POMLAD ostanejo le eno leto starejše kače,nič več
Buena Vita
02. 02. 2010 17.20
COJOT KAJ TI LAŽNIVEC LAŽEŠ CELO SAMEMU SEBI kaj ti nisi videl krokodiljih solz šrota ko je z pahorjem jokal da ga hoče janša videti v zaporu kaj ti nisi videl in slišal kresalove kako je z kuhanim jajcem v goltancu komaj izdavila besede da bo moral bavčar zapustiti roparski LDS
coyoteugly82@gmail.com
02. 02. 2010 17.20
@pajtlerblanka 02.02.2010, 17:17: Točno tako, roparji Slovenije in vsi do zadnjega đejđejevi pajdaši... argentinska šola stara moja...
Buena Vita
02. 02. 2010 17.17
KO SO DELNICE BILE OBELODANJENE,,NJIH IMENA LSTNIŠKA,,,POTEM SE JE ZAČELA VOJNA PROTI JANŠI,,,ROPARJI SLOVENIJE SO BILI RAZKRINKANI
coyoteugly82@gmail.com
02. 02. 2010 17.16
@pajtlerblanka 02.02.2010, 17:12: Aja, da so se borili? Slabo so se borili, če pa je đejđejev soborec tako naredil z Istrabenzom, da glava boli, ta drugi tajkun Šrot, z katerim sta bila kolega, pol pa sta se skregala, pa tudi v času đejđejeve vladavine, ni bil ravno na tapeti... spomni se, kako so odpikali še Jankovića, samo on jih je potem stal županskih volitev v Ljubljani. Še danes ne bom pozabil tisti glupi izraz na obrazu Gasparija in đejđeja ob totalnem popušu, ahahahaha....
Buena Vita
02. 02. 2010 17.15
HA,HA,HA COJOT--KO BOŠ TOLIKO DAVKA PRISLUŽIL DRŽAVI Z LASTNIMI ROKAMI KOT SEM GA JAZ,,,,POTEM ŠOLARČEK DVIGNI DVA PRSTA,IN PROSI ČE LAHKO GOVORIŠ
Buena Vita
02. 02. 2010 17.12
tri leta se je janševa vlada vparlamentu borila za zakon o trgu delnic,,,in izbrisu KASELC ROPARSKIH FIRM
Buena Vita
02. 02. 2010 17.11
CVIKLEL,, TVOJI SO IMELI PETKRAT VEČ KOMISIJ,,,KOMISIJA NA KOMISIJO, in samo poglej kako so vse pokradli,,, od leta 1992.so oropali slovenijo,
Buena Vita
02. 02. 2010 17.08
ta opozicija svira mačkovim konakom,,pozablja kako je zbombardirala DAMJANOVE REFORME...KAKO SO LETELI NA CESTE,KAKO SO HUJSKALI LJUDI, STE POZABILI KAJ SO ZGANJALI V PARLAMENTU
bnam 2707
02. 02. 2010 12.37
Pahor bo moral resno razmisliti o novih imenih v vladi,sicer so mu dnevi šteti. On je tisti,ki odloča,koga bo vzel v vlado,da bo ta delovala,kot se zagre.
M-teorija
02. 02. 2010 10.26
Po tem, ko je P. Damjan vložil veliko truda in energije za strukturne reforme, so se (zaradi politične matematike) njegovim dobro zastavljenim spremembam in za katere je bil čas in ugodna klima, enostavno odpovedali. Volilci so namesto "kape dol", znali nagraditi tako stranko, kot enega glavnih akterjev neizvajanja refonove cilje. To kar poskuša nova vlada, kjub permanentnorm. Včasih ni dovolj znanje, potreben je pogum, da kljub nasprotovanjem začrtajo in izvajajo vehamentnemu metanju polen pod noge.
petdan
02. 02. 2010 10.22
Ne branim Križaniča, vendar se mi zdi, da v kolikor so ti kriteriji postavljeni tako visoko, da omejujejo celo svobodo govora (funkcionarjev v privatnem življenju), potem morajo biti ovadeni za korupcijo vsi politični funkcionarji po vrsti; saj ima vsak privatno o neki zadevi svoje osebno mnenje, kar pa spada v svobodo govora.
Ferdo Crni
02. 02. 2010 09.51
Ja lotmerzanec. Imaš prav. Bajuk je bil kritiziran zato, ker je preveč vedel o financah. Slovenci imamo raje takšne, ki finance vodijo po balkansko - višanje davkov, štampanje denarja, klic tu in tam da se spedena kakšen doktorat in tko. Pravno državo pa smo dobili zato, da takšni lahko še tožijo tiste, ki si jim drznejo karkoli oporekati.
Manndy
02. 02. 2010 09.31
Če odmislimo da je trojka dobila volitve na Laži, podtikanjih ter Goebelsovi propagandi potem se je. Začelo se je z Kresalovo tam so hoteli imeti vse Fizioterapevtke pod Komando, nadaljeval je Portoeroški Kmet z eno delnico veliki notorični Lažnivec Golubič, nadaljeval je Mikloavčič z pol letnim posiljevanjem z cepljenjem in sepivom za 20 milijonov Evrov..nadaljeval pa Križanič ki bi kar sam delil doktorate o predsedniku ki potuje v Bosno za 80 000 Evrov ter vabi vse kriminalce sveta na oddih v Slovenijo in sedaj še Erjavec odstop z podkupnino 36 tisočakov. . Pa tu je je Dars, Patrija rop stoletja in Pahor z diplomo samoupravljanja kako se vlada zamorcem. Joj joj kam smo prišli in kje je sedaj tistih 507 Novinarjev, kje je sedaj raziskovalno novinarstvo, Dolgi Nos in kje tisti velkliki neodvisno odvisni sindikalni Ritolizniki. pardon Pohorčki. O Kramarju odpravninah katere so si potem bratsko delili Komunisti v vseh treh strankah p araje ne bi.
lotmerzanec
02. 02. 2010 09.25
Pustite g. Bajuka pri miru ,saj je bil doktor za Križaniča! On v celem mandato ni naredil toliko napak kod Križanič v enem mesecu! Pa tudi finančni strokovnjak-mednarodno priznani takega v sloveniji teško najti! Res da ni bil sposoben za prdsednika stranke za finance pa kapo dol!
Marko Varga
02. 02. 2010 09.12
pri nas vodijo razne komisije ljudje,ki imajo največ masla na glavi v teh panogah,Mariničilč vodi naprimer komisijo za korupcijo,pa vemo kakšne stvari si je privoščil,da je človeka kar sramVizjak,ki je uničil naš proračun,nadzira porabo proračunskega denarja,Žerjav iz SLS pa vodi agencijo za promet,čeprav je SLS zlomila hrbtenico naši državi z njenimi aneki pri izgradnji cest...poštena državica..