Gospodarstvo

Križanič: Holding je velik korak nazaj

Ljubljana, 07. 07. 2012 10.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nekdanji finančni minister Križanič meni, da dela Janševa vlada z načrti o oblikovanju Slovenskega državnega holdinga velik korak nazaj. Zgodba glede dokapitalizacije NLB je kompleksna, odgovornosti ministra za finance Šušteršiča pa v tem primeru ne vidi.

Franc Križanič
Franc Križanič FOTO: Aljoša Kravanja

Nekdanji finančni minister Franc Križanič meni, da dela vlada premierja Janeza Janše z načrti o oblikovanju Slovenskega državnega holdinga velik korak nazaj. Zgodba glede dokapitalizacije Nove Ljubljanske banke (NLB) je kompleksna, odgovornosti ministra za finance Janeza Šušteršiča pa v tem primeru ne vidi, je dejal v pogovoru za današnji Večer.

Agencija za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN) je po mnenju Križaniča v ožjem smislu uresničila pričakovanja, saj je s skrbnejšim nadzorom vplivala na izboljšanje poslovnih rezultatov. "Torej je sledila zaščiti slovenskega interesa na področju, kjer imamo podjetja s stabilnim lastništvom," je dejal.

AUKN je v primeru slabih rezultatov vztrajala pri menjavah članov nadzornih svetov in uprav. "Pri tem je bila včasih uspešna, drugič tudi ne. Ni bila uspešna pri NLB. Kako je bila uspešna pri Novi Kreditni banki Maribor, se bo pokazalo," je dejal Križanič, ki je bil finančni minister v vladi premierja Boruta Pahorja.

Meni, da je bila pot, ki jo je prejšnja vlada ubrala z oblikovanjem AUKN, prava. Prepričan je tudi, da AUKN ni bil le politični podaljšek do obvladovanja kapitala. "Institucija je bila izrazito samostojna, seveda pa je bila odgovorna za rezultate in za zaščito stabilnega lastništva tam, kjer je to za delovanje našega gospodarstva neizogibno potrebno," je dejal.

Ko se je AUKN postavil kot branik zaščite slovenske lastnine pred prevzemi iz tujine, se je, tako meni Križanič, znašel pod pritiskom lobistov. "Pri vsaj enem načrtovanem prevzemu je bilo očitno, da prevzemnik načrtuje precejšnja sredstva za vplivanje na slovensko javno mnenje in sprejemljivost prevzema," je dejal.

Skupina novinarjev pod neposrednimi vplivi lobijev je po besedah Križaniča zagnala stroj blatenja AUKN. "Moramo pa biti jasni. Člani sedanje vladne koalicije s tem blatenjem niso imeli nič. V njem niso sodelovali," je povedal.

Do načrtov sedanje vlade glede oblikovanja Slovenskega državnega holdinga je Križanič kritičen. "Janševa vlada dela velik korak nazaj, kar se kaže tudi v nenavadnem imenovanju članov nadzornih svetov. To se bo odrazilo tudi v poslabšanih poslovnih izidih podjetij v pretežno državni lasti," je prepričan.

Križanič meni, da je zgodba glede nedavne dokapitalizacije NLB kompleksna.
Križanič meni, da je zgodba glede nedavne dokapitalizacije NLB kompleksna. FOTO: Damjan Žibert

Zgodba glede nedavne dokapitalizacije NLB je po njegovem mnenju kompleksna. "30. junij za dokapitalizacijo je bil izsiljen rok. In izsilila ga je slovenska centralna banka. Njena vloga je bila tukaj spet skrajno nepremišljena," je kritičen Križanič.

Vse to, tako meni Križanič, stopnjuje padec kreditne aktivnosti za gospodarstvo. "Vendar ko regulator postavi zahtevo, jo je treba upoštevati. Slovenska vlada je v primeru dokapitalizacije NLB reagirala edino smiselno in zaščitila varnost svoje sistemske banke," je dejal.

V tem primeru zato ne vidi odgovornosti ministra Šušteršiča. Problem vodenja slovenske fiskalne politike vidi v znižanju stopnje davka od dohodka pravnih oseb in prenehanju vztrajanja pri povečani davčni disciplini (med drugim s preložitvijo začetka projekta uvedbe t. i. davčnih blagajn).

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pacifik12
11. 07. 2012 12.13
to vse skupaj postaja kot eno zelo bolana komedija.
olyca
09. 07. 2012 09.00
+9
Učenca, lopova, ki je pogrnil na celi črti se sprašuje za rešitve NLB. kje je pamet novinarjev. Rešitev je samo, da prinesejo nazaj kar so protipravno odnesli............
lepota in zdravje
09. 07. 2012 11.39
+4
tyhobrahe
08. 07. 2012 11.09
+3
Prepričan sem, če bi 300 mil. eur razdelili med vse slovenske državljane, pod pogojem, da vložijo kapital, ki bi znašal na posameznika le pičlih 150 eur, da bi banka NLB poslovala z dobičkom vsaj nekaj let. Tako pa bo banka nov kapital porabila za sanacijo prejšnjih spodletelih kreditov, s čimer bo krila le izgubo. tako, da po mojem mišljenju lahko pričakujem nadaljno dokapitalizacijo v naslednjem letu v enaki vrednosti, če ne celo višji. Kaj, ko bi se vodilni možje pri banki NLB začeli ozirati po omogočanju posojil nižjih vrednosti. Prepričan sem, da je lažje odplačati posamezniku 5000 eurov, kot pa quasi tajkunu na stotine miljone. Pa še lažje je rubiti manjšo vsoto, kot pa enormne vrednosti. Na žalost pa je lažje sklepati velike kreditne pogodbe, pri čemer banka veliko tvega in upa na bajne će ne celo bajeslovne dobičke, ki sodijo v pravljico in na koncu večinoma izgubi posojeni denar in dobiček, ki bi ji pripadal. No ja, če pa se polni vreča brez dna se za sklepanje velikih kreditov vedno nekdo v banki od odgovornih najde, ki nasede nesposobnim poslovnežem. Predlagam, da banke vlagajo kapital v panoge ki res imajo perspektivo. Pri tem mislim na ljudi/posameznike, ki imajo ideje in znanja za uspešen in perspektiven posel, seveda banka tu na kratki rok res ne bo imela veliko dobička, vendar na dolgi rok lahko pričakuje tako banka(investitor) , kot država(pobiralka davka) in ne nazadnje tudi ustvarjalec dobička/uspežen posameznik veliko koristi od tega. Treba se je zavedat, da ne živimo v prostoru, kjer je zgostitev kapitala velika in smo le njen periferni del.Pri nas so dobički od kapitala majhni. Vsa naša velika zavožena podjetja so propadla zaradi hlastanja po čim večjem dobičku v najkrajšem času. Namesto, da bi res sicer majhen dobiček podjetja, ta podjetja vložila v res sicer manjši projekt in pričakovala uspeh na koncu opravljenega posla in dobiček, pa imamo danes prazne celovške dvore, prazno Primorje prazne banke. Le nekaj neuporabnega betona je ostalo, ki propada. Ampak ne nakoncu v Sloveniji je še vedno kar nekaj uspešnih podjetji. In ni vse tako črno kot se zdi. Nekdo je dejal, če tako izgleda recesija, naj še kar traja, meni ni hudo. Pa ga vprašam, pa veš kaj to pomeni. Odvrne ; Da. Deficit, pa ne primeni. Z optimizmom naprej, slovenska ekonomija.
andrej69
07. 07. 2012 19.51
+12
Ti si svoje znanje in sposobnosti že pokazal...ne razumem pa ravnanje novinarjev da propadlega ministra sprašujejo za mnenje....
b77
09. 07. 2012 09.08
+7
liskub
07. 07. 2012 17.24
+6
Križanič je zapufal državo za 50 let naprej potem pa nekaj pametuje saj je bil doslej najslabši finančni minister kolikor jih je Slovenija imela zato je najbolje da je tiho.Sedaj vsi bivši ki so prej vladali pametujejo kaj bi naredili ko so pa imeli priložnost pa ni bilo nič od njih.
Jeanus1
10. 07. 2012 10.23
Itak, škoda časa poslušat še karkoli od njega. Svojo nesposobnost je dokazal več kot prepričljivo!
.MOSSAD.
07. 07. 2012 15.26
+12
Križanič: Holding je velik korak nazaj ------------ A to je un Križanič...k je mel Toten grobarja..Isajlovića za svetovalca....pa to.. kwa ni jasn....ejga??
Johnny_Soprano
07. 07. 2012 14.17
+9
Ja OK oropali ste nas davkoplacevalskega denarja za banko ( ze drugic ), ali ne mislite da nam dolgujete vsaj to, da javno imenujete in kaznujete krivce, ki so kdo drug kot uprava in predsedniki, eden izmed njih si je celo 1 mil. EU nagrade nakazal po tem ko so naredili minus in to je vse NAS DENAR! Zakaj se to ne sankcionira?! Zakaj Jansevi volilci temu ne negodujejo spravljajo se pa na izbrisane ker jim bomo morali dati 120 000EU? Ne vidim krivca ve tem ne vidim krivca v unem in nikom nista. Morali bi na referendum zaradi te dokapitalizacije in najprej zahtevati kazni in sankcije za upravo od NLB in sele potem bi se pogovarjalo o resevanju banke. Samo to se ne bo zgodilo dokler bomo dvolicnezi, prodane duse in zadovoljni suznji
vlab
07. 07. 2012 13.32
+7
A ta se še kar oglaša. Svoje je naredil (oz. ni) in to je to. Lahko je teorijo zganjat. V praksi je bil pa polomija.
mijavci
07. 07. 2012 13.14
+14
On je že imel svoj čas in od prvega dne ko je prevzel ministrstvo je hodil nazaj in to precej hitro.
.MOSSAD.
07. 07. 2012 12.17
+0
Križanič: Holding je velik korak nazaj
Jeanus1
10. 07. 2012 10.24
Največji korak nazaj je bil prav Križa(prida)nič!
YONSON
07. 07. 2012 12.16
+10
Vlada nima nadzora niti nad slovenskimi financami, niti bankami in v veliki meri ne niti na političnim delovanjem. Vse to obvladuje nekdo drug! Kaj nam pove lanski vihar zaradi odstavitve Draga Isajlovića in Križaničevo nasprotovanje temu? To da Srbi obvladujejo slovenske finance in velik del levaške politike in da jim pri tem pomagajo nekateri levičarji, ne pa vsi, sicer bi ostalo prikrito. Kaj nam pove odpis posojil NLB na Balkanu? To da ne gre za posojila, pač pa za načrtovan odliv denarja v skrajno tvegane kraje, od koder prihajajo tisti, ki obvladujejo slovenske finance. To pa so Srbi. Ta manjko se preko levice napolni iz našega slovenskega proračuna. To pomeni, da Srbom plačujemo milijone evrov nepovratnih sredstev, enako kot v časih "bratstva in enotnosti", le z drugimi sredstvi. Zakaj slovenske firme v ogromni večini vlagajo na Balkan? Če spregledamo meglo besedičenj zato, ker so odvisni od tistih, ki imajo obvladujejo slovenske banke, ti pa preusmerjajo slovenske finance po poti brez povratka v kraje, koder je sedež temnih sil. Zakaj je Janković najprimernejši vodja levice? Ker zna s srbskimi botri, ker mu ti zaupajo in ker je kot Srb del zaupnega sistema, ki obvladuje slovenski denar in ga preusmerja v deželo tam spodaj. Kaj pomeni to za slovensko prihodnost? Dokler se popolnoma ne znebimo srbskih temačnih sil, bo le še slabše. Zakaj o tem v javnosti ni nič znanega? Zato ker Srbi poleg financ, firm in velikega dela levaške politike, popolnoma obvladujejo slovenske medije, lansirajo kar jim ustreza, vse ostalo blokirajo!
andro2009
07. 07. 2012 12.22
+3
vlab
07. 07. 2012 13.34
+8
2500W, ni mus da denar konča na srbskih računih. Ta se nato naprej kanalizira nazaj v slovenijo v privat žepe. Srbija je samo diverzija.
lotmerzanec
07. 07. 2012 12.15
+8
In to govori človek kateri ni znmal drugače kod na kredit!!??
tedo974P8medo
07. 07. 2012 12.14
+2
Če bi delali korake nazaj, bi šli na boljše, saj nam je bilo prej bolje, kot sedaj. Tako lahko rečemo, da je holding korak naprej v postopku uničenja države.
suomynona
07. 07. 2012 11.52
+16
.Križanič je istega kova, kot sta Rop in Cvikl..zaradi njihovih sposobnosti dobijo službe samo še v tujini...in te službe so zelo dobro plačane..zgleda,da so v času njihovega političnega delovanja v Sloveniji...šli precej na roko zdajšnjim delodajalcem; )
volek
07. 07. 2012 11.43
+24
Križanič, skrij se v mišjo luknjo, tam na kolena pa tih bod.
andro2009
07. 07. 2012 11.42
+25
Dol mi visi za vse te naše politike, ampak ta Križanič...zakaj ga sploh še kdo kaj vpraša?
kosez
07. 07. 2012 11.36
+30
Križanić bo zdaj pameten, on je tudi rekel da je posoja denarja Grčiji za Slovenijo super posel..
.MOSSAD.
07. 07. 2012 11.35
+14
Tele rdečuhe je treba kontar brat...pa je sigurn prav...pa to.. Se spomnim Pahorjeve mantre ...Minister za zdravje me je prepričal...GREM SE CEPITI PROTI NOVI GRIPI..H1N1...kamera POP Tv...pa je ostala za zaprtimi vrati...pa to.. BeeeeeeeeBeeeeeeeeBeeeeeee
Mr.Somebody
07. 07. 2012 11.34
+19
njegove ideje/mnenja/izjave bi bolj pasale pod črno kroniko, glede na to da je v svojih treh letih skoraj pokopal celo Slovenijo
suomynona
07. 07. 2012 11.29
+33
..če Križanič meni,da je to korak nazaj..potem smo na dobri poti!..
sverc
07. 07. 2012 11.38
+10