Slovenija

Bolnišnice v rdečih številkah

Ljubljana, 09. 09. 2008 13.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
L.H./A.T./N.R./STA
Komentarji
12

Plačna reforma, ki naj bi zdravstvenim delavcem dvignila plače, povzroča precej težav bolnišnicam. Te opozarjajo, da bodo zaradi povišic zabredle še globlje v rdeče številke.

Kriza v ljubljanski porodnišnici?

Ljubljanskim babicam je z novimi pogodbami onemogočeno delo v porodnem oddelku. Z aneksom k pogodbi o zaposlitvi je bilo 29 babic Porodnega bloka Porodnišnice Ljubljana s t.i. »prevedbo« razporejenih na delovno mesto babice – obporodna nega. Kot so sporočili iz ljubljanske porodnišnice, jim je bilo s tem površno napisanim aktom onemogočeno delo babice v porodnem bloku. Istočasno jim je bil bistveno znižan osebni dohodek.

Dojenček v inkubatorju
Dojenček v inkubatorju FOTO: Reuters

11. septembra 2008 bomo v porodnem bloku prešli na novo organizacijo dela, ki bo bistveno znižala nivo oskrbe in varnost porodnic. Vodstvo Kliničnega centra v roku tridesetih dni ni znalo in ni hotelo urediti tega problema. Minister za javno upravo pa ni ustrezno ukrepal, čeprav je bil seznanjen s nepravilnostmi pri prevedbi,“ je v sporočilu za javnost zapisal prim. dr. Vasilij Cerar, vodja porodnega bloka Porodnišnice Ljubljana.

Zaradi novega sistema plač hude čase napovedujejo tudi v zdravstveni zavarovalnici in s tem manj pravic bolnikom.

Večina slovenskih bolnišnic bo namreč 10. septembra izplačala prve plače po novem plačnem sistemu, a napovedujejo, da lahko zaradi nove plačne reforme zabredejo v še večje finančne težave, kot so ponekod že sicer. Zdravstvena ministrica je že napovedala bolnišnične nadzore, saj ne izključuje možnosti, da so bili ponekod pri razvrščanju zaposlenih preveč radodarni.

Ministrica napovedala upravne nadzore

Ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič je na novinarski konferenci dejala, da bo izračun plač v zdravstvu ter odstopanja od predvidenega povišanja, ki naj bi bila po navedbah zdravstvene zavarovalnice ponekod dvakrat višja od predvidenega, komentirala, ko bo o dejanskih izplačilih prejela vse podatke. "Pri večjih odstopanjih bomo izvedli upravne nadzore," pravi.

V slovenjgraški bolnišnici so morali najeti kredit za avgustovske plače.

"Na ministrstvu za zdravje ne pripravljamo izračunov plač. Slednje pripravljata Zavod za zdravstveno zavarovanje in ministrstvo za javno upravo (MJU). Prihodnji teden pa bomo imeli o izplačilih plač v zdravstvu natančne podatke," je na novinarski konferenci pojasnila ministrica za zdravje in dodala, da bo takrat lahko komentirala morebitna odstopanja.

Dejala je, da bo ministrstvo skupaj z MJU ter zdravstveno zavarovalnico povsod, kjer izplačila bistveno odstopajo, izvedlo upravne nadzore. Po njenih besedah imajo namreč direktorji zdravstvenih ustanov "navodila, da je 26 odstotkov tista masa, ki se v zavodih lahko poviša".

Zofija Mazej Kukovič
Zofija Mazej Kukovič FOTO: Dare Čekeliš

Na vprašanje, katere bolnišnice bodo po predvidevanjih presegle predvideno izplačilo oziroma 26-odstotno maso, pa ministrica odgovarja, da jo "čudi razglabljanje o znesku, saj je znotraj jasne bilance o financiranju bolnišnic s strani zavarovalnice jasno tudi, koliko znašajo plače zaposlenih".

Razpisi na pediatrični kliniki

Glede pediatrične klinike je Mazej Kukovičeva pojasnila, da je razpis za pohištveno opremo v postopku, saj so bile štiri ponudbe v posameznih delih nepopolne in bodo tako nadaljevali s pogajanji. Po njenih besedah imajo ponudniki ob nespremenjenih razpisnih pogojih možnost, da ponudbo dopolnijo. "Cena ne sme biti višja, ponudba pa mora biti popolna," je dejala in dodala, da se cene gibljejo od 1,6 milijona do 2,5 milijona evrov.

Razpis za medicinsko opremo je bil po besedah Mazej Kukovičeve podaljšan na 30. september, razpis za informacijsko opremo pa bo stekel v začetku oktobra. Tehnični pregled pediatrične klinike bo po njenih besedah 11. septembra.

Napake na nevrološki kliniki

Napake na nevrološki kliniki bodo odpravljene predvidoma do 20. septembra, pravi ministrica. Pri tem izpostavlja, da Siemens še vedno ni usposobil CT naprave. "Upam, da bo slednje opravil v tem tednu," je dejala ministrica in dodala, da bo ministrstvo v nasprotnem primeru uporabilo pogodbene sankcije.

Glede novosti na zdravstvenem področju je ministrica med drugim izpostavila, da bo v septembru zaživel pravilnik o čakalnih dobah za posamezne zdravstvene storitve in o vodenju čakalnih seznamov. Po njenih besedah pa z vodji zdravstvenih ustanov nadaljujejo projekt čakalnih dob in pripravo definicije nacionalnih strokovnih normativov za čakalne dobe ter obsegov dela.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
10. 09. 2008 17.20
V KC LJ je pa bil!
mojmiško
10. 09. 2008 17.15
ja z vam samo povem da v ukc mb danes niso dobili poračuna plač.
Tonček Balonček
10. 09. 2008 12.03
Bravo Virant, takega še ni bilo! Si kdo predstavlja levake na oblasti, brez Rupla, Mateja, Podobnika, Erjavca, Zvera, Angelce Likovič itak ne bo nikjer? Pa brez Bajuka, katastrofa! Kaj bo s cestami, če ne bo žerjava, kaj z zdravstvom brez Mazejeve, da ne govorim o znanosti in visokem šolstvu brez vizij Kucler-Dolinarjeve! Črno sem nam piše, če bodo ljudje nasedali tem rdečkarjem!
BorgQueen
10. 09. 2008 11.46
Res je moja plača zdravstvenega tehnika se bo znižala za 100 €!!!!
veritas
10. 09. 2008 10.51
Ok, o kakšnih rdečih številkah govorijo??? Oba z možem sva zaposlena v zdravstvu, jaz kot delovna terapevtka, ta mesec dobila 150 neto MANJ, mož pa zdr. tehnik, dobil 100 evrov neto MANJ!!! Torej, kam gre ta denar?!Komu so šle povišice? Nam, izvajalcem programov, sigurno ne! Mislim, da se nam obeta vsesplošna stavka! naj nehajo zavajati javnost, kako so se nam povišale plače. V zdravstvu ne poznam nikogar, ki je dobil višjo plačo. Žalostno!!!
Emil Kvar
10. 09. 2008 10.14
ALI MORDA KDO VE KOLIKO PO NOVEM ZNAŠA POVPREČNA BRUTO PLAČA MEDICINSKE SESTRE
Marija Krebs
10. 09. 2008 09.28
Imamo obvezno in prostovoljno zavarovanje. Več kot očitno pa je, da ogromno denarja požrejo odhodki, ki z zdravljenjem nimajo kaj skupnega. Bi si celo upala trditi, da se veliko stroškov, ki naj bi jih skrčili na minimum, podvaja (uprava), investicije pa so velikokrat leolepševanje okolja (iz prostovoljnega zavarovanja gre n.pr. ogromno denarja v asfaltirana parkirišča, fasade, marmor... In kaj ima bolnik od tega? Pa od nagrad nadzoru ipd.? In za nekoga z nizkimi dohodki predstavlja premija za PZZS en znesek, medtem ko bo je premija za nadstandard za tiste z višjimi dohodki le en strošek več, spet pa kot že omenja dmjn, vsi nismo tretirani enako.
Tonček Balonček
10. 09. 2008 08.33
Pa za arzmere v zdravstvu vendar niso krivi zaposleni tam, ampak vodstvo, ministrstvo in zavarovalnica. Triglav, vzaejmna in Adriatik se kopajo v denarju, enako velja za farmacijo in druge dobavitelje! Menda niso krive sestre in zdravniki če novi Siemsov CT še vedno ne dela. Saj na železnicah lokomotiv tudi ne kupujejo strojevodje in kretničarji in bančne uslužbenke za okence ne določajo stroškov ter obresti! Zakaj se en vsajate nad ljudmi, ki odločajo o tem zdravstvenem sistemu, ampak se vam zdi blazno imenitno, če kukovičeva pride za 15 minut na neko gradbišče in nadzira čas za malico in električne omarice, pa toliko drugega bi morala postoriti, vendar noče!
ServerAUTOMATIC
09. 09. 2008 23.38
Zakaj, če smo že v EU ne sodelujemo z kako zdravstveno zavarovaklnico iz tujine. Če so naše slabe naj se neha sodelovati z njimi. Konec koncev itak brezveze voditi neko prego z nekom, ki zdravstvo tlači dol.
ServerAUTOMATIC
09. 09. 2008 23.34
Sramota za državo. Jaz sem mnenja, da v Sloveniji ukinemo medicinske sestre, pa naj gredo sestre za boljši kruh v tujino. Zravniki pa itak mislijo, da znajo vse, pa naj še komu obrišejo rit.
janchy24
09. 09. 2008 19.25
itak bodo delale vsepovsod samo da bodo za to manj plačane občutile bomo pa samo porodnice.
g12345@email.si
09. 09. 2008 14.14
obporodna nega ... a ni to nega ob porodu?!? zakaj potem ne bi smele delati v porodnem oddelku? kvečjemu drugje ne bi smele. ma ja, pravne fore.