Slovenija

Kdo je kriv za podražitev?

Ljubljana, 08. 01. 2009 15.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlada je s podražitvijo študentskih bonov za prehrano dodatno obremenila študente, meni poslanka SDS Jerajeva. Zato je predlagala sklic izredne seje odbora za delo.

Študentski boni
Študentski boni FOTO: Barbara Smajila
Jerajeva je razložila, da je bil razpis za gostince sicer objavljen še za časa prejšnje vlade, vendar pa je izbor zaključil novi minister za delo Ivan Svetlik s svojo ekipo.

Zadnja povišanja cen študentskih bonov še naprej burijo duhove. Poslanka SDS Alenka Jeraj meni, da je ministrstvo za delo imelo možnost izbrati ponudnike, ki ponujajo kakovostno hrano po ugodni ceni. Sama bi od ministrstva pričakovala “bolj pokončno držo".

Na današnji novinarski konferenci je Jerajeva poudarila, da je bila na strani ministrstva "verjetno s podpisom pogodb že zamujena" možnost izbire tistih ponudnikov, "ki novega razpisa niso izkoristili le za to, da zaščitijo svoje interese". "Menimo, da bi vlada na tem področju morala sprejeti določene ukrepe, ki ne bi dodatno obremenili študentov," pravi Jerajeva, ki je spomnila tudi na splošno gospodarsko krizo.

Ker je vlada po mnenju SDS dopustila dodatno obremenjevanje študentov, so vložili zahtevo za sklic izredne seje odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, na kateri bi po napovedih Jerajeve pozvali vlado, da predlaga morebitne ukrepe oziroma bi jo povprašali o tem, kaj namerava storiti. Od Študentske organizacije Slovenije (ŠOS), ki je bila sopodpisnica pogodbe, pa bi po besedah poslanke pričakovali večjo aktivnost v času, ko sta potekala izbor ponudnikov in pogajanja o ceni obrokov.

Kot je še spomnila Jerajeva, je prejšnja vlada zakon o subvencioniranju študentske prehrane v letu 2008 spreminjala v sodelovanju s ŠOS. Po njeni oceni so skupaj s ŠOS tedaj dosegli ustrezno rešitev glede višine subvencije in glede usklajevanja le-te.

'Dvig cen pričakovan'

Vrsta za študentske bone
Vrsta za študentske bone FOTO: Barbara Smajila
Baruca meni, da "ne moremo mimo dejstva, da je za dvig študentske prehrane kriva nekdanja ministrica za delo, družino in socialne zadeve Marjeta Cotman," ki je lani poleti z razpisom določila najvišjo vrednost študentskega kosila, to je sedem evrov, medtem ko je bila do decembra 2008 veljavna cena kosila 6,15 evra.

Mladi forum SD se pridružuje "vsem burnim odzivom, da je dvig študentskih bonov previsok in nedopusten". Med drugim predlagajo, da ŠOU donira en evro na vsak prodan bon. "Če ne drugega, je morda vredno razmisliti o oblikovanju nekega kriterija, ki bi določal dodatno subvencijo oziroma donacijo bonov le socialno ogroženim študentom in študentskim družinam," meni predsednik Mladega foruma SD Marko Baruca.

Baruca je dalje sporočil, da je bil glede na vedno večje razsežnosti finančne krize dvig cene študentskih bonov pričakovan. Povprečen dvig študentskega bona z 2 na 2,8 evra je "strahovit" in ga bodo najbolj občutili socialno že ogroženi študenti in študentske družine, veliko študentov pa bo z novim cenikom študentske prehrane postalo socialno ogroženih.

Mladi forum SD sicer razume gostince, da je finančna kriza prizadela tudi njih in so verjetno s potezo, da dvignejo ceno študentskega kosila, samo izkoristili vsa legitimna možna sredstva, da si ohranijo dosedanji dobiček in promet, pojasnjuje Baruca.

'Kriva je Cotmanova'

Baruca meni, da "ne moremo mimo dejstva, da je za dvig študentske prehrane kriva nekdanja ministrica za delo, družino in socialne zadeve Marjeta Cotman," ki je lani poleti z razpisom določila najvišjo vrednost študentskega kosila, to je sedem evrov, medtem ko je bila do decembra 2008 veljavna cena kosila 6,15 evra.

V MSi predlagajo ponovitev razpisa za ponudnike študentske prehrane in zvišanje subvencije za študentski bon.

Mlada Slovenija (MSi), podmladek NSi, se je že odzvala na obtožbe. Menijo, da Mladi forum SD neupravičeno krivi in obtožuje Cotmanovo za nastalo situacijo. Poleg tega v MSi predlagajo ponovitev razpisa za ponudnike študentske prehrane in zvišanje subvencije za študentski bon. Cotmanova je lani poleti z razpisom res določila večjo vrednost študentskega kosila na sedem evrov, so v sporočilu za javnost zapisali v MSi. Dodali pa so, da se Mladi forum SD ne zaveda dejstva, da je bila poleti finančna slika precej drugačna kot pa decembra 2008.

Ko je izšel razpis, v Sloveniji še ni kazalo, da bo finančna kriza tako globoka in da utegne prizadeti predvsem najšibkejši del prebivalstva, med drugim tudi študente, so prepričani v MSi. V tistem obdobju je bila konjunktura in visoka gospodarska rast, zato je povsem razumljivo, da je nekdanja ministrica z razpisom gostincem dala možnost za povišanje vrednosti študentskega kosila, saj jo je k temu prisililo zvišanje cen prehrane, so zapisali.

V MSi menijo, da si študenti ne zaslužijo takih cen študentskih bonov, ki so prišle v veljavo s 1. januarjem. Zato ponovno pozivajo študentske organizacije in ministrstvo, da prevzamejo odgovornost za nastalo situacijo in nemudoma stopijo skupaj ter takoj začnejo pogovore o znižanju študentskih bonov na raven, ki je bila v veljavi pred novim letom.

Težki časi za študente

Vrsta za študentske bone
Vrsta za študentske bone FOTO: Barbara Smajila

Napovedano zmanjševanje študentskega dela v gospodarstvu in javni upravi kot posledica ukrepov za blažitev gospodarske krize ter podražitev študentskih bonov negativno vplivata na socialni položaj študentov, so sporočili iz Študentske organizacije Slovenije (ŠOS). Študentsko delo po navedbah ŠOS predstavlja študentom pomemben socialni korektiv, še posebej zaradi neizpolnjenih zagotovil prejšnje vlade. "V lanskem letu je namreč bilo podeljenih 6000 štipendij manj, kot jih je bilo obljubljenih," so zapisali v ŠOS.

ŠOS opozarja, da je v zadnjih mesecih upadlo povpraševanje po študentskem delu, vlada pa je napovedala, da bo število študentov, ki delajo v javni upravi, prepolovila. Socialni položaj študentov je po njihovem mnenju slabši tudi zaradi "neustrezne in nezadostne štipendijske politike ter pred kratkim odvzetih zdravstvenih pravic študentov".

SORODNI ČLANKI

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

klavdijl
09. 01. 2009 17.11
sicer pa se podražitvi bonov najlažje da kontro s tem, da se ne obiskuje ponudnikov, ki imajo ceno nad 3.5 eur, največ bonov se nabavi za kvalitetne ponudnike ki so ostali na ceni okrog 2.5 eur itd. (menza v rožni dolini, menza na FE, vo-ka za bežigradom, kitajska zvezda - blizu filo faksa, samopostrežna maxi - centet itd.) dokler pa imajo ponudniki z povišanimi cenami nespremenjen promet ne bo sprememb - hkrati pa pomeni, da si očitno precej študentov to lahko privošči še vedno velja - študent je car ... če se znajde
klavdijl
09. 01. 2009 17.04
jap... boni so lahko še vedno poceni prehrana če veš kam it... določene lokacije (oz lokacije fakultet) so sicer nažalost obkrožene le z drago ponudbo... sicer je pa navadno poleg bonov potreben vsaj še en obrok (zajtr ali večerja) ter nekaj pijače (cedevita, sok), da se ne pije samo vode ... zato sem tudi napisal da prideš skozi z 400€ čeprav je seštevek 'rednih' stroškov malo pod 200
xXspoongiex3
09. 01. 2009 15.03
porka marolka, samo ti maš verjetno že službo in svoj denar. študentje pa enostavno nimajo denarja, katastrofalno da se hrana draži, ki je človeku nujno potrebna za živlenje.
strogoff
09. 01. 2009 14.40
COTO brez kopalk na goli otok !! _ _ _ :-)))
porka.malorka
09. 01. 2009 14.19
pirates To je pa zelo pocen Jaz grem enkrat v trgovino in dam zahrano 50evrov pa ni kej bohvej
Buena Vita
09. 01. 2009 14.07
JA,JA SPET VAS ČAKAJO ZLATI ČASI turk pa pahor vam jih prinašajo na pladnju to pa to,,,,
klavdijl
09. 01. 2009 12.10
stroški v študentskem domu ... 60€ študentski dom 16€ telefon (sem cifro ki se lepo poračuna ;) 40€ bencin (samo za pot od doma do ljubljane in nazaj) 44€ boni (bon cca 2€, en obrok dnevno) 15€ vozovnica za trolo = 175€ za cene bonov pa vpišite v iskalnik bonapetit ostalo gre za hrano če hočeš zajtrk/večerjo, stroški z avtom (vzdrževanje, bencin za kamorkoli drugam...), knjige, računalnik ... z 400 eur se je dalo shajat - je pa res da sem bil v študentskem domu, kjer je najemnina precej majhna stroškov pa skoraj da ni...
klavdijl
09. 01. 2009 11.58
ok tukaj gre nekaj za popravit... vrednost kosila je 7€ - cena bona je nižja in dosega cca 4.5€ pri višjih vrednostih obroka in isti subvenciji gredo logično cene navzgor podražitve so šle v z npr. 2.65 na 3.87 eura ... kar pa pri enakih bornih prihodkih nekaterih študentov predstavlja problem cena 'običajnega obroka' se lahko dobi za okoli okoli 2.5 eura, kar je še vedno dovolj sprejemljivo - je pa res, da se moraš za to malo sprehodit oz. zapeljat saj se je večina cen precej dvignilo in so sedaj 3 eur (720 sit) in več - če primerjamo z zadnjim letom ko smo še imeli tolarje je bil bon za 500 sit že zelo zelo drag, večina cen pa se je gibalo med 200 in 400 tolarjev ! velik problem pa pomoje predstavlja tudi drug pogled ki ga nihče ne omenja... povečal se je delež hitre prehrane v ponudbi bonov, ki ob podražitvah predstavlja poceni alternativo... glede na to, da so bili boni uvedeni, da omogočijo študentom zdravo prehrano (torej da ni vsak drug dan pašta/riž/hitra hrana) je ponudba hitre hrane na študentske bone slaba in nezdrava opcija... kriteriji so pa na žalost taki, da jih vsaha burekčinica lahko izpolni brez večjih problemov - glede zdravja te hrane pa upam da ni treba izgubljati besed
budalizacija
09. 01. 2009 11.50
bogati so lahk kvečjem tisti ki študirajo izredno in so lahko zapolsleni za polni delavni čas, jaz delam občasno in zaslužim okoli 400€na mesec glih da stroške pokrijm 150€ stanovanje 100€ prehrana pa glih še za benz ostane :(
bondxyz
09. 01. 2009 11.49
Študij ni bil privilegij bogatih, sama izhajam iz revne družine, pa sem doštudirala in delam magisterij - res pa da sem imela Zoisovo, brez te nebi šlo. Oziroma, bi bilo treba malo več delat prek študenta, kar pa je danes še težje kot včasih. Se pa strinjam, da kmalu bo privilegij bogatih in to držva tudi namerava naredit!!! Šolstvo se bo sprivatiziralo, karje zelo slabo.Zato pa morate študenti stopit skupaj in ne kupovat dragih bonov! Tudi tisti redki, ki si to lahko privoščijo.
ansev88
09. 01. 2009 11.47
Edini problem ukinitve študentskega dela je to, da ne bomo mel kje dobit delovnih izkušenj in bomo še bolj podaljšval študij. Ker te tko in tko nikjer ne vzamejo, če se že med študentskih življenjem ne guziš naprej. Kar se pa bonov tiče je pa tko, da se strinjam s podražitvijo, če bom s tem tudi dobila postrežbo kot se šika in bolj pester izbor jedi. Lp
gruc
09. 01. 2009 11.22
Totscha
09. 01. 2009 10.12
Emmm. Bistvo, ki ga v tem članku ni zaslediti, je da so cene dvignili GOSTINCI ;) Pejte v tiste lokale, kjer so nižje cene. Druge ni. Dokler bo dost folka dal 7€ za bon ne bo nobenega nižanja. Subvencija je pa čez glavo dovolj visoka... Na splošno imajo študentje pri naš čisto dovolj privilegijev. Čez staus quo se nimate popolnoma nič za pritoževat. Se niste rodili s srebrno žlico v ustih? Naredite to kar sem jaz naredu v študenskih letih: najdite si delo. Predvsem pa nehajte jamrat, ker takega luksuza ne najdeš povsod. V marsikateri razviti državi več kot polovica ljudi ne more niti sanjat, da bi si faks lahko privoščili... Pri nas si ga lahko VSAK.
odkimasin
08. 01. 2009 22.05
Ne vem če je sedaj še isto, sam ko sem jaz pred parimi leti študiral smo na veliko dilali z boni. Enkart smo celo fešto za stričevga abrahama plačali z boni.
WooLkec
08. 01. 2009 21.43
Čisto enostavno. Prejšnja vlada odobri obroke do 7 €... pametni gostinci ekonomske cene do 7 €... Subvencija je fiksna... 2,53...€ Zdaj pa takoj novo vlado gnjavit da dvigne suvencije, kar je večji strošek za državo, prav tako bo večji ali enak za študente, gostinci pa dobijo itak polno ceno, torej več kot do zdaj... Kdo ima torej največjo korist? Gostinci... Hodit v cenejše lokale jest.
Dr.SilvoTrobec
08. 01. 2009 21.27
Bravo bravo ... že tako si jih komej privoščimo sedaj bomo pa za ziher lačni... janez j. najlepša hvala če pa že komunizem prihaja ... spet nas zlati časi čakajo
betadoctor
08. 01. 2009 20.50
kapitalizem sam pojem ti lahko da vedet kako se konča itak ne smemo biti črnogledi sam ne prinaša nič dobrega kot so časi socjalizma
b_52
08. 01. 2009 20.38
enigma Pa ne, da prihaja zlata doba komunizma - tako, kot so nas učili v šoli?
betadoctor
08. 01. 2009 20.26
prišel je čas ko bodo tabel mal drgač blatili komunizem tudi tale kapitalizem diha zadnje izdihlaje
betadoctor
08. 01. 2009 20.20
prišel je čas ko lahko ta bel zam zaprete gobce in ko ste tok lajal čez komunizem tudi tale kapitalizemn se počasi sesipa heh