Slovenija

Kriza naredila svoje: čakalne vrste v svetovalnih centrih za otroke vse daljše

Ljubljana, 19. 05. 2016 11.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Bralec bi moral še pred septembrom sina odpeljati na posvet h kliničnemu psihologu v svetovalni center, a bo zaradi dolgih čakalnih vrst na vrsto prišel šele prihodnje leto. V svetovalnem centru pravijo, da delajo s polno paro, a vedno več ljudi išče pomoč strokovnjakov. S prstom kažejo tudi na šole, ker naj bi zaradi denarja producirale večje število otrok z učnimi težavami.

Na nas se je obrnil bralec, ki bi moral s svojim sinom, po nasvetu šolskega psihologa, še pred vstopom v 1. razred obiskati psihologa v svetovalnem centru. A šola se začne septembra, sin pa naj bi v Svetovalnem centru za otroke, mladostnike in starše v Ljubljani na vrsto za obravnavo prišel šele čez osem mesecev, torej v začetku prihodnjega leta. Sprašuje se, čemu tako dolge čakalne vrste, še posebej, če nekdo potrebuje strokovno zdravniško pomoč psihologa čim prej, in ne po skoraj osmih mesecih?

Za odgovor smo se obrnili na direktorja omenjenega svetovalnega centra Zorana Pavlovića. Kot je povedal za 24ur.com, predšolski otroci niso njihova tipična populacija, čeprav imajo tudi nekaj takih, a od ministrstva za šolstvo nimajo nobenega naročila niti pristojnosti, da bi za predšolske otroke izvajali kakšno posebno nalogo, zaradi katere bi se morali oglasiti pri njih. ''Včasih ljudje iščejo mnjenje o zrelosti za šolo, ker so v dilemi, ali bi otroka že dali v šolo ali ne, ampak tega ne moremo tretirati kot neko nujno zdravstveno stanje,'' pojasnjuje Pavlović in dodaja, da so nujna stanja npr. šolska fobija, ki se lahko, če je hitro ne zdraviš, samo še bolj razvije. Za take nujne primere imajo tako prilagojen urnik, da lahko nekaj nujnih primerov takoj naročijo, se pa tudi tukaj termini hitro polnijo.

Po strokovno pomoč se zateka vedno več otrok.
Po strokovno pomoč se zateka vedno več otrok. FOTO: Thinkstock

Sicer pa Pavlović pojasnjuje, da so njihova tipična populacija otroci, ki so normalno integrirani v šolo, ampak imajo učne težave, težave s pozornostjo (ADHD) in čustveno-vedenjske motnje. Imajo pa tudi veliko otrok s čustvenimi travmami in težavami z družinami, ki imajo za seboj težke in zahtevne ločitve, kar se odraža tudi na otrocih. ''To je naš delokrog,'' opisuje Pavlović.

V svetovalnem centru letno obravnavajo od 2.000 do 2.400 otrok in ''to je dolgoročna statistika, ki je pokazala, da ekipa toliko zmore'', pravi direktor centra in pojasni, da je od tega vsako leto 800 do 900 novih otrok, ostali pa so bili sprejeti v lanskem letu. Zelo malo jih ima dolgoročne obravnave. Otroci v ambulanto pridejo na leto v povprečju 5,5-krat, kar pomeni, da ima ekipa na leto okoli 13.000 obravnav. Vseh zaposlenih je v centru 30, od tega je okoli 22 strokovnjakov, ki v ambulantah delajo v dveh izmenah, ostalo pa je administracija.

Vsak od naših strokovnjakov ima 200 svojih strank letno. Pri nas ne gre za gripo in je ne moremo odpraviti v petih minutah. Tukaj, ko otrok pride, dobi svojo uro. Vsak strokovnjak ima na teden do 20 obravnav in tako je tudi predvideno z normativom zavarovalnice. Več se ne da. Direktor Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše v Ljubljani, Zoran Pavlović

Pavlović je pojasnil, da marsikdo od zaposlenih že dela nad svojimi kapacitetami, česar pa sam ne podpira, saj morajo preživeti na dolgi rok. ''Ena kolegica je lansko leto že doživela adrenalni zlom in te stvari se popravljajo mesece. In potem strokovnjaki manjkajo in jaz jih moram zaščititi,'' razlaga Pavlović in dodaja, da imajo v centru tako kapaciteto obiskov, kot jih lahko sprejmejo.

Opazili so, da so se v zadnjem času začele čakalne vrste strmo daljšati, kljub temu, da sami ne delajo nič manj. Tudi čakalno knjigo so odprli za dalj časa naprej. Zdaj, ko imajo elektronsko knjigo naročanja, je to namreč mogoče. In tako jo odprejo za celo šolsko leto vnaprej in se tudi hitro zapolni. ''To ni nekaj, kar bi nas veselilo, in tudi ne razumemo čisto dobro, kaj se dogaja. Vidimo pa, da so ljudje zaskrbljeni, da se jim zdi, da rabijo pomoč za stvari, ki bi bile včasih normalno narejene v šolskem sistemu,'' razloži Pavlović.

Vedno več otrok ima učne težave.
Vedno več otrok ima učne težave. FOTO: Thinkstock

Veliko pritiska in stisk je opaziti v pomladnih mesecih, ker starši ne vedo, ali bodo njihovi otroci naredili šolo ali ne, opisuje in nadaljuje, da ob koncu šolskega leta interes za svetovalni center nekoliko upade. Ljudje gredo na počitnice in takrat malce zadiha tudi center. ''Včasih smo jeseni tako končali tiste primere, ko moramo otroke večkrat videti. Veliko primerov se zaključi s tem, da naredimo kvaliletno diagnostiko, podamo mnenje in priporočila šolam za prilagoditev in se otrok normalno vrne v šolo. Tukaj se ne zdravi samo otrok, ampak dobijo napotke tudi šola in starši,'' pojasnjuje Pavlović. Zdaj pa razlik glede povpraševanja po pomoči praktično ni več in ''iz takih stvari mi čutimo, da je stiska zunaj večja'', doda.

Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše v Ljubljani je namreč edini svetovalni center v državi, ki ima tudi zdravstveni program. ''Približno pol naših strokovnjakov plačuje mesto Ljubljana, ki je tudi naš edini ustanovitelj. Mi nimamo nobenih formalnih povezav z nobenim ministrstvom, nobeno ministrstvo ne prevzema nobene odgovornosti za svetovalne centre, niti šolsko. Imamo pa pogodbo z zavarovalnico za izvajanje zdravstvenih storitev za 7,2 kliničnega psihologa in 2,1 psihiatra. Pa še polovico logopeda in polovico defektologa. Ekipo pa sestavljajo še pedagoginja in dve socialni delavki,'' pojasnjuje Pavlović.

Čeprav je center ustanovila Občina Ljubljana, ki delavce tudi plačuje, pa v center prihajajo otroci tudi od drugod. 45 odstotkov otrok prihaja iz Ljubljane, 50 odstotkov jih je iz širše ljubljanske regije, ostali pa od drugod. Sicer pa je pot do centra načeloma takšna: ko se pojavijo težave v šoli, in ko v šoli izčrpajo vse svoje možnosti, staršem predlagajo, da se obrnejo na svetovalni center. Starši se nato oglasijo pri otrokovem pediatru, ki izda napotnico v ta namen. O stopnji nujnosti odloča vodja ambulante. ''Četudi na napotnici piše, da je nujno, pa gre za disleksijo, mi tega ne moremo vzeti pod nujno,'' pojasnjuje Pavlović in dodaja, da jih vse večje povpraševanje po pomoči preseneča in ga tudi obžalujejo.

Svetovanje
Svetovanje FOTO: Thinkstock

Težava pri vsem skupaj pa je, da država, zlasti šolski sektor nima definiranih programov, ki bi jih dala delati tovrstnim centrom. Ker se standard šolskih svetovalnih služb niža, predvsem ker imajo preveč dela z administracijo, pridejo otroci k nam prehitro, je jasen Pavlović. Poleg tega so z zakonom leta 2007 učne težave postale posebne potrebe. Za dodatno pomoč pri posebnih potrebah je potrebna odločba zavoda za šolstvo in za izvajanje individualne strokovne pomoči pri posebnih potrebah šole dobijo tudi dodaten denar. S tem se je izrazito povečala produkcija otrok s posebnimi potrebami in cela 'mašina' je pravzaprav popolnoma na robu zmogljivosti. ''Ampak to je problem šolstva. Mi imamo, kot veste, podhranjeno zdravstvo, mi ne moremo zaposlovati več in ekipa je tudi optimalno velika, tako kot je,'' razlaga direktor svetovalnega centra.

Na šolskem ministrstvu so pojasnili, da so učenci z učnimi težavami in oblike pomoči zanje v veljavni zakonodaji opredeljeni v Zakonu o osnovni šoli, ki določa, da so učenci z učnimi težavami učenci, ki brez prilagoditev oblik in metod dela pri pouku težko dosegajo standarde znanja. Šole tem učencem prilagodijo metode in oblike dela pri pouku ter jim omogočajo vključitev v dopolnilni pouk in druge oblike individualne in skupinske pomoči.

Koncept dela ''Učne težave v osnovni šoli'' opredeljuje učne težave kot splošne in specifične ter določa pet kriterijev za prepoznavanje učnih težav. Med učence s težjimi oziroma najtežjimi učnimi težavami sodijo tudi učenci s primanjkljaji na posameznih področjih učenja, ki se jih v skladu z Zakonom o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami večinoma usmerja v izobraževalni program osnovne šole s prilagojenim izvajanjem in dodatno strokovno pomočjo.

Otrok
Otrok FOTO: Thinkstock

V skladu z zgoraj omenjenim konceptom se učne težave razprostirajo na kontinuumu od lažjih do zelo težkih, od enostavnih do zapletenih, od kratkotrajnih do vseživljenjskih. Prav tako se na kontinuumu razprostira pomoč oziroma podpora učencu, ki obsega pet stopenj in sicer:

1. pomoč učitelja pri pouku, dopolnilnem pouku in v okviru podaljšanega bivanja,
2. pomoč šolske svetovalne službe,
3. različne oblike individualne in skupinske pomoči (lahko jo izvajajo specialni pedagogi, učitelji svetovalni delavci),
4. mnenje in pomoč zunanje strokovne ustanove,
5. usmeritev v izobraževanje osnovne šole s prilagojenim izvajanjem in dodatno strokovno pomočjo.

Glede na navedeno je potrebno pred uvedbo postopka za usmerjanje oziroma vključitve v prilagojeno izvajanje programa, učencu omogočiti pomoč in podporo na vseh štirih zgoraj omenjenih stopnjah. ''Logopedi, psihologi in defektologi nudijo dodatno strokovno pomoč za premagovanje primanjkljajev, ovir oziroma motenj in ne učne pomoči, lahko prihajajo iz zavodov ali šol za otroke s posebnimi potrebami, lahko pa jih zaposlijo šole same, glede na obseg ur,'' pojasnjujejo na ministrstvu in dodajajo, ''da je vsaka diagnostika in pomoč otrokom, tudi iz svetovalnih centrov, za nas dobrodošla, zato s svetovalnimi centri tudi redno sodelujemo''.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PanterSLO
20. 05. 2016 10.03
-2
Naučte otroka samostojnosti, da bo znal sam iskati rešitve in razmišljati trezno z lastno glavo pa ne bo rabu psihologa. Če pa starš nima nič v glavi, pa je res edino kar lahko joka po 24ur. Osebno, bi me blo sram pisat v medije, da mora moj otrok čakat na psihologa, ker to pomeni, da sem zatajil kot starš.
Menes
19. 05. 2016 19.38
+3
No, ampak kljub vsemu me zanima, koliko časa povprečno traja ena seansa z nekim otrokom. Če malo preračunam - v letu je 263 delovnih dni, če odštejemo še recimo 30 dni dopusta, jih ostane 233. Če 13000 seans razdelimo na 22 strokovnjakov, jih pride na enega 590 na leto, ali zaokroženo 2,5 seans na dan. To se mi zdi nekam malo, ker dvomim, da so tri ure naenkrat z enim otrokom.
.jest
19. 05. 2016 17.58
+4
Pa kakšen psiholog ali socialna delavka. Ko sem bil jaz mulec in sem ga kaj usral sem od staršev dobil okrog kepe in s pasom po zadnjici. Aja, sedaj starši odgovarjajo za otroka, pretepsti pa ga ne smejo. Ni čudno, da gre vse v kur... Eni starši pa celo zagovarjajo mulca. Pretepsti starše in mulca, pa bo kmalu red.
Jožajoža
19. 05. 2016 17.57
+3
nora mama,nora hčerka še bolj neumena vnuk-ica
trdovrat
19. 05. 2016 17.45
+12
Razvajeni otroci, še bolj razvajenih staršev!!!! (velika večina)
Sandalphone
19. 05. 2016 16.41
-2
V času krize smo izvolili predvsem leve politike. Nevem kaj ste nekateri pričakovali.
trdovrat
19. 05. 2016 17.45
+3
ivan.z Doba
19. 05. 2016 17.57
+2
Sektaši vidijo levico v vsem kar ni sektaško. Bolano!
ONniON
19. 05. 2016 16.05
+12
stanje v sloveniji je še zdaleč od predkriznih, še dosti na slabšem kot leta 1991
ROMELS
19. 05. 2016 15.06
+8
Že vrsto let opozarjam na nesposobnost javnih, predvsem pa vzgojno izobraževalnih služb.
ivan.z Doba
19. 05. 2016 17.56
-2
Vzgojno izobraževalne službe ne morejo popraviti to kar starši zavozijo.
ROMELS
19. 05. 2016 18.28
+2
deathbite
19. 05. 2016 14.28
+4
Če bi se ljudje več ukvarjali z otroci, partnerjem, družino, ne bi obiskovali svetovalnih centrov. In če bi pravilno razporedili otrokov čas namenjen obveznostim in igri.
trdovrat
19. 05. 2016 18.07
+1
Najlažje jim je prižgat računalnik in so jih fraj!
SEJBOBOL
19. 05. 2016 14.05
+1
Vrste , samo dvigujejo ceno ponujenega , k se bote to zavedali "vodilni" bote rešil največji problem človeštva ....
SEJBOBOL
19. 05. 2016 14.05
V resnici se tega zavedate , ma se sprenevedate ....
visoki
19. 05. 2016 13.38
+2
kaj hoče še zaposlovati v javnem sektorju
spletni_nepridiprav
19. 05. 2016 13.36
+3
še dobr da je kriza dežurni krivec za vse
aaaaaa122121
19. 05. 2016 13.08
+7
Ta kriza je namreč monumentalen rop revnih po Evropi in sveta, ki ga izvajajo finančni kapitalizem in multinacionalke. Zasebna lastnina? Da, vendar za vse. Kdo je milijardi in sto milijonom ljudi, ki trpijo lakoto in nimajo niti pravice do življenja, ukradel njihovo lastnino? Tisti, ki kopiči lastnino, lahko to počne samo z ropanjem lastnine drugih. Zdaj se vsi razburjajo, ker je neki župan in poslanec skupaj z drugimi ljudmi nekaj vozičkov z osnovnimi potrebščinami, z rižem, papriko, paradižnikom, podelil neki nevladni organizaciji, da to razdeli med ljudi v stiski. Kako pa se imenuje to, ko bankirji kradejo ves čas, in to z zakonsko podlago? Kapitalizem je hudodelski in roparski sistem, ki sproža vojne. Kaj se je zgodilo predsednikom vlad, gospodom Aznarju, Rajoyu, Zapateru, ki so se strinjali z vojno v Iraku zaradi orožja za množično uničevanje? Kje je to orožje? Ni nobenega sodišča, ki bi sodilo vojnim zločincem, gospodu Aznarju, gospodu Berlusconiju ali gospodu Bushu? Kaj se zgodilo tistim, ki so dovolili napad na Libijo ali Afganistan? Mislim, da je preveč brezsramja in cinizma.
ONniON
19. 05. 2016 16.09
+2
ni v vseh državah enako , nekatere zmanjšujejo revščino ali se pa ta med krizo ni povečala
trdovrat
19. 05. 2016 18.09
-1
Povečala se ni , ker so najsposobnejši pričeli delati po več šihtov! Najsposobnejši, mislim zdrave in dovolj močne!
zagor:)
19. 05. 2016 12.33
+6
ah šole pa ne, ko omeniš da je težava v šoli, takoj skočijo pokonc in da to pa ne.
mauimaui
19. 05. 2016 12.20
+32
Nič drugega ni kot to, da so otroci preobremenjeni z nepotrebnimi stvarmi. Šolski sistem hoče narediti žive robote. Učijo nepotreben balast, ne pa kako preživeti.
catman
19. 05. 2016 12.18
+11
Tako kot povsod drugje, čakalne vrste so tako narejene, da se lahko v vsakem trenutku not vgura prikoritniškega žlahtnika, prijatelja, znanca, žlahtnika od prijatellja, pa prijatelja od prijatelja,......., če ne se pa brez problema kakemu malemu človeku termin prestavi za nekaj mesecev, itd...
I G N O R A N T
19. 05. 2016 12.12
+0
Kriza?A je ni konec?
Sartre
19. 05. 2016 12.09
+1
Mislim da je kriv Janša.
deathbite
19. 05. 2016 14.29
+2
PartyTime
19. 05. 2016 12.03
+3
nic bat bosta cerar in njegov kuzek mramor vse zrihtala... Eticno in moralno...