Gospodarstvo

Kriza bo Evropo utrdila, poleg besed so potrebna dejanja

Ljubljana, 21. 03. 2012 10.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Sandi Sadar Šoba
Komentarji
70

Skoraj 30 let smo trošili več, kot bi smeli, poleg hiperpotrošnje pa je evro na rob propada pripeljala zgrešena fiskalna politika, meni ameriški zgodovinar Ivan T. Berend. Kljub temu se bo Unija iz krize izvila do konca letošnjega leta, je prepričan.

Skorajšnji zlom evra in posledično tudi Evropske unije je po Berendovem mnenju povzročilo preveliko podrejanje neoliberalnim idealom ter gonji po zaslužku.
Skorajšnji zlom evra in posledično tudi Evropske unije je po Berendovem mnenju povzročilo preveliko podrejanje neoliberalnim idealom ter gonji po zaslužku. FOTO: Sandi Sadar Šoba

Ivan T. Berend, ugledni predavatelj kalifornijske univerze UCLA, je na gostovanju v Sloveniji obiskal Ljubljano. Na predavanju na fakulteti za upravo je predstavil svoje videnje razlogov za evropsko ekonomsko krizo, skorajšnji zlom evra ter vizijo prihodnosti Evropske unije. Berend je poudaril, da ZDA še zdaleč niso edini krivec za krizo. Poudarja, da je še vsaj deset evropskih držav prav tako odgovornih za nastanek trenutne situacije, tudi skozi prevzem idej potrošniškega kapitalizma in čezmernega zadolževanja.

Kriza posledica neodgovornosti in podleganju "ameriškim sanjam"

Kot piše v svoji najnovejši knjigi Bolt From The Blue, je zlom banke Lehman Brothers pripeljal do kolapsa leta 2008, razlog za to pa je neodgovornost – v primeru Islandije neodgovorno bančništvo, v Grčiji neodgovorna vladna poraba javnoproračunskih sredstev, na Irskem neodgovorna potrošnja, podobni nastavki pa so se zasejali po vsej Evropi, je prepričan Berend.

Kot pravi Ivan T. Berend, je EU državam najprej pustila, da "malo trpijo". Pri tem poudarja, da gre predvsem za tiste države, v katerih je bil bančni sektor najbolj neodgovoren (Islandija), je bila država izredno zapravljiva in neučinkovita (Grčija) ter so si gospodinjstva prehitro nabrala dolgove. Sem po njegovem mnenju spadata Velika Britanija in Litva, v katerih so se dolgovi gospodinjstev v zadnjih desetletjih povečali za trikrat (Velika Britanija) ali kar za petkrat (Litva).

"V Evropi so se zasejale "ameriške sanje", in medtem ko vsak Američan ne živi v svoji hiši, se hiperpotrošnja ter življenje onkraj lastnih možnosti v Evropi vse bolj razraščata, gospodinjstva pa pridejo prej ali slej do točke, ko se ne morejo kosati z izdatki, tako je finančni zlom le logična posledica tovrstne napačne logike," izpostavi Berend. V letu 2008 je tako celoten razviti svet padel v globoko recesijo, ki je nastala zaradi finančne panike in likvidnostne krize, ki sta jima sledili še bančna kriza in kriza zadolženosti držav na evropski periferiji, je še prepričan.

Finančni trg se krepi, gospodarstvo ugaša

Poleg dejstva, da porabimo precej več, kot proizvedemo, je skupno valuto domala pokopalo dejstvo, da sicer živimo v globalnem svetu, a je ta svet vso svojo trdnost postavil na preveč neoliberalne ekonomske temelje ter privolil v podrejenost ekonomski in bančniški logiki. Zaradi zloma enega člena se tako ruši celoten sistem, kot hiša iz kart, opozarja Berend.

Sodobni kapitalizem se je preoblikoval v zadnjih tridesetih letih. Če je bila do leta 1970 v industriji zaposlena polovica ljudi, jih je bila leta 2000 v industriji zaposlena le peščica – 18 odstotkov. Industrija se krči, krepijo in kot požar pa se širijo ter razraščajo finančni, zavarovalniški in nepremičninski trgi (Finance Insurance Real Estate).

Finančne koristi upravljajo ekonomijo in ne proizvajajo delovnih mest ter prosperitete, težava pa je nastala s podleganjem praksi skladov tveganega kapitala (hedge skladov). Porabljal se je le denar strank. V primeru dobička so si tako banke izplačevale od 20 do 40 odstotkov prihodka, neuspeh pa je bil vedno v škodo le strank samih. S tveganjem bank se je začelo preigravanje z denarjem komitentov, vse bolj pa se je izgubljal zdravi temelj nekdaj trdnega evra. "Privatizirali so dobičke, ko pa so bankrotirali, je bila izguba porazdeljena med davkoplačevalce. To je nesprejemljivo in se niti ne sklada z ideologijo svobodnega trga," pravi Berend.

Več krmarjev ne more usklajeno voditi evrske barke

Med večjimi slabostmi evra navaja Berend tudi dejstvo, da imamo sicer enotno valuto, a so fiskalne politike v rokah posameznih članic evrskega območja, ki pa niso vse enako gospodarsko razvite, z enakimi kulturnimi nastavki ter enako sposobne voditi dobro ekonomsko politiko, zato je postalo evroobmočje nestabilno, neenakomerna razporeditev ekonomskih zmožnosti pa še veča prepad med državami.

"Približno devet držav je letos vstopilo že v drugo recesijo, tu pa je pomembno, da se čim prej vzpostavi normalna dvo- do triodstotna rast," je prepričan Berend, ki verjame, da se bo to v enem ali dveh letih dejansko tudi zgodilo.

"Najpomembneje pa je, da se uvede neke vrste skupna fiskalna politika, ki bo prinesla stroga pravila glede proračunskega dolga in zadolženosti države in skrbela, da se ta pravila tudi spoštujejo." Ivan T. Berend
"Najpomembneje pa je, da se uvede neke vrste skupna fiskalna politika, ki bo prinesla stroga pravila glede proračunskega dolga in zadolženosti države in skrbela, da se ta pravila tudi spoštujejo." Ivan T. Berend FOTO: Thinkstock

Evropo je treba postaviti na trdne temelje

Kljub vsemu je stanje v Evropi mogoče rešiti. Rešitev vidi v nadaljnji evropski integraciji, strogem nadzoru nad finančnim sistemom in kombinaciji varčevanja ter spodbud gospodarstvu. Potrebna je vrnitev k regulativnim trgom, tak trg pa je varen. Evropska unija je začela uvajati ostrejše regulative, kar je korak v pravo smer, je prepričan Berend, a bo treba poleg zategovanja pasu, ki je nujno, za trajni uspeh izobraziti tudi prebivalstvo.

"Fiskalni pakt ne gre dovolj daleč, primerna rešitev bi bila fiskalna unija," poudarja Berend, a priznava, da bi to pomenilo ustanovitev "Združenih držav Evrope", kar za večino držav v tem trenutku ni sprejemljivo. "Najpomembneje pa je, da se uvede neke vrste skupna fiskalna politika, ki bo prinesla stroga pravila glede proračunskega dolga in zadolženosti države in skrbela, da se ta pravila tudi spoštujejo," meni Berend.

Politika se mora tako postaviti na trdnejši nogi zmernosti in gospodarske rasti. "20 oziroma 30 let ste trošili več, kot bi smeli, zato bo treba sedaj pogoltniti grenko tableto spoznanja, da lahko ljudje porabimo le toliko, kolikor si lahko privoščimo," dodaja Berend.

Berend je prepričan, da bo Evropska unija iz krize prišla do konca leta 2012, izkušnja pa bo Unijo le utrdila in izboljšala.
Berend je prepričan, da bo Evropska unija iz krize prišla do konca leta 2012, izkušnja pa bo Unijo le utrdila in izboljšala. FOTO: Thinkstock
Islandija je edina država, ki je kaznovala bančni sektor. "Tam so vodilni vseh treh glavnih bank v zaporu, pa tudi nekateri politiki. Ampak to je edini primer, v vseh ostalih državah se verjetno to ne bo zgodilo," meni Berend.

Leto 2012 – leto rešitve?

Evropska unija bo po njegovem mnenju iz krize izplavala do konca leta 2012, a bodo nekatere države (denimo Grčija, Portugalska, Italija) še dolga leta pestile težave, nekatere pa lahko pod temi pritiski naposled tudi klonejo ali celo izstopijo iz Unije. Pod vprašaj postavlja tudi nadaljnje članstvo evroskeptične Velike Britanije in nacionalistične Madžarske. "Če katera od teh odide, bo EU še toliko boljša," je prepričan, saj bo le tako prišla Evropska unija iz krize trdnejša in močnejša, kot je bila pred njo.

"Pri EU gre za postopen razvoj, ampak če bomo imeli jedro, ki bo dobro delovalo, se mu bodo pridružile tudi druge članice," pravi Berend. Gradualizem in Evropo dveh hitrosti vidi kot edino pot, po kateri lahko Evropa napreduje. "V sedanjem času ni niti Nemčija niti katera druga gospodarska sila v Evropski uniji dovolj močna, da bi obvladovala ekonomijo, skupaj pa je Unija velesila, v kateri so vsi členi varni in trdni, posamično pa te trdnosti in varnosti ne more biti," poudarja Berend.

Glede Slovenije se mu zdi zanimivo, da nekdanje komunistične države sploh niso v globoki krizi. Slovenija ima po njegovem mnenju povsem drugačno zgodovinsko ozadje kot preostala Vzhodna Evropa, ker je bila del razvitega dela avstro-ogrske monarhije, imela relativno dobro delovno etiko in solidne življenjske navade. "Slovenija se bo izkopala skupaj z Evropsko unijo, seveda pa bo morala prej izboljšati konkurenčnost, kar pa je problem celotne Evropske unije," dodaja Berend.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maancy
24. 03. 2012 20.37
+5
Evropa hira, propada je kot stara Jalova krava brez mleka..na njo lahko obesimo tablo vsi drugačni vsi enakopravni.. To je skupnost družboslovcev, zatohlih, ki zaudarjajo po ilovici in cipresah.. O gospodarstvu, napredku....in svetli prihodnosti pa ni duha ne sluha.. Družboslovci so popolnoma uničili nekoč v tehnologiji vodilno celino...jo pripeljali na rob in samo vprašanje časa je kdej jo bodo potisnili čez..
HooplaToopla
23. 03. 2012 01.45
+2
Kot pravi naslov prispevka - Poleg besed so potrebna dejanja. Res pa je, da malce drugačna, kot je mislil avtor stavka.
Gibson80
22. 03. 2012 13.22
Folk tut sam sem brez službe....konopljo bo treba sadit in to na velike količine!To je najboljši denar brez obdavčenja!Nekje sem prebral da Slovenci v povprečju pokadijo 10 ton marihuane...1kg pa stane približno 4000 eur odvisno od kvalitete!Kaj se torej čaka....če država nič ne da in samo jemlje....si bomo pa sami vzeli da bomo preživeli!!
MERDE-AVE-MERDE
21. 03. 2012 18.07
+0
kakšna kriza če pa je janša na vladi, halooo ?!
platon26
21. 03. 2012 17.52
+2
jaz sem pa mislil da se to lahko zgodi samo v zaostalem socializmu kot pravijo nekateri potem pa vidim da je tale "cvetoča" kapitalistična ureditev 100x bolj faljena bje so samo v jugi trošili več kot so porizvedli hahaha čudno da smo v Slo sploh kaj trošili ker bolj malo proizvedemo!
skodelica kave
21. 03. 2012 15.17
-1
Kriza je in bo vedno prinesla samo vojno !
Braavos
21. 03. 2012 14.17
+3
Evo pa so odstranili članek in ga skrili....pa potem kdo je nor
mark54
21. 03. 2012 14.07
+1
Krivec za slo krizo pa je : ROP in Janša. Dokler je Drnovšek vodo vlade še tajkunov ni bilo. Lastninili so samo taki ki so imeli denar in še to zelo malo. Ko pa je zbolel in predal mladoekonomistom ( in MLADOPOLITIKOM ) , pa so isti KOT HIJENE planili po vsem kar je še bilo možno PRODATI. Problem je da so prodajali takim ki niso imeli denarja . Tu je PROBLEM. In se spomnite Podobnikov pa Jelinčića kaj so govorili o slovenskih interesih ? Zato pa imamo danes NEPOPRAVLJIVO ŠKODO ker so zagovarjali naj kupi SLOVENEC pa četudi brez denarja in za vsako CENO !! Namesto da bi prodali za ČIMVEČJO CENO tistemu ki prinese DENAR , ne MEGLO !!!
mark54
21. 03. 2012 14.05
+4
Kaj nam to hasni ko pa krize v SLO še zlepa nebo konec !!! Mi nismo imeli LE EVROPSKE krize ampak predvsem TAJKUNSKO !!! Kot v nemčiji in avstriji ni strašne krize , je tudi pri nas nebi trebalo biti kaj dosti. ( smo vezani najbolj na ta dva trga ). Ampak pri nas smo DOVOLILI da so "managerji" pokupili podjetja BREZ enega EUR-a !! In tu je izvizni greh naše krize ! pODJETJA SO " izčrpavali " ( beri POKRADLI )da so vračali bankam . Tako se podjetja niso mogla niti pripraviti na krizo , niti prestrukturirati , niti si najti nove trge ( gradbinci predvsem ) in so seveda skoraj vsa ki so bila lastninjena na tak način šla v STEČAJ. Ti TAJKUNI pa ko so videli da se ladja potaplja , POKRADLI vse kolko se je dalo in pustili firme UPNIKOM da v stečaju izterjajo svoje terjatve. Ker pa pri nas ZAKONODAJA dovoljuje da firme kupujejo čas , v katerem izmolzejo še vse kar se še izmolsti da , in šele nato gre v stečaj , je jasno da v STEČAJNI MASI ni več NIČESAR !! Žal. Kriza bo pri nas tako dolgo dakler nebodo sankcionirali vseh ki so kradli iz firm in vrnilti morajo vsaj delno / kar se pač še da najti in pobrati jim. / To bo sicer finančno zelo MALO , bo pa MORALNO dobro vplivalo na bodoče investitorje. IZHOD iz krize pri nas je samo VARČEVANJE in zmanjšanje KORUPCIJE na minimum in pripeljati INVESTITORJE ! ( domače in TUJE ) Domači predvsem tisti ki so pravi čas poskrili denarje , drugih itak ni ) pri tujih pa bilo koga ki je pripravljen v našo kradljivo slovenijo še sploh kaj INVESTIRATI. Ker takih nebo dosti ( ker je vse korumpirano-od sodstva do politike ) bo kriza pri nas še ZELO DOLGA in plačali jo bomo MI , državljani bantustana. .
Roko23
21. 03. 2012 13.58
+3
ugledni mož, slovenci se zavedamo, da je za vso krizo na tem svetu odgovoren nihče drug, kot ljudje ki vodijo izrael in zda iz ozadja, torej par bankirskih družin in vatikan. Pika konec, ne rabimo propagande, adijo
Skika
21. 03. 2012 13.21
-6
Ciniki, negativci... Čas vam je štet.
matej82
21. 03. 2012 13.42
+8
Za vse so krive banke, kdo pa vodi banke in kakšni so interesi se pa v medijih ne govori. Mi, delavčki, pa nastradamo....
Cofar
21. 03. 2012 13.18
+0
To da bo ze letos iz krize dvomim :) fajn bi bilo ampak ne verjamem. PRevec mladih se odloca za poklice, ki jih ne potrebujemo! Torej so nekateri primorani biti brez zaposlitve. Lansko leto se je v SLO iskalo skoraj 288 kuharjev, 2300 avtomehanikov, cez 600 frizerjev.... kje so obrtni poklici? V izumiranju. Probelm, ki ga bomo imeli po tej krizi je po mojem v tem, da bomo trpeli manjko v dolocenh panogah. To pa bo pomenilo tudi visje cene teh storitev!
Gibson80
21. 03. 2012 13.14
+3
blablabla Evropska unija kot ustanova bo že prišla iz krize...plače bodo pa še 30 let takšne kot so al pa še slabše!!!Sploh pa dokler bodo evroposlanci vsakič ko pridejo v parlament štempljali in s tem vsakič dobili na račun 284 eur....ne bo nič drugače!!!Zato naj tale fosil,ki bi že zdavnaj moral bit v penziji farba kšnga druzga!!Mene pač ne bo!!
matic cad
21. 03. 2012 12.43
+8
Zakaj vedno več novic glede "KONCA KRIZE" teorija 1)- ljudje( ovce ) bodo spet začeli vlagati v državne obveznice, delnice, podjetja, banke......in "oželi" bodo še zadnje € od ljudi potem pa ...kolaps teorija2)- nekaj velikega se bo v kratkem zgodilo teorija3)- krize sploh ni bilo in je bilo vse samo ožemanje ljudi skozi 4 leta ( čeprav podatki zadolženosti kažejo, da prava kriza šele prihaja) Glede na to kako manipulirajo trg z PLEMMENITIMI KOVINAMI vam pove kakšno moč imajo te ljudje, da z papirnatimi ETF ustvarjajo iluzijo koliko srebra je še na zemlji, čeprav vsa elektronska podjetja jamrajo kako težko je priti do srebra..... Mi je vseeno, bogat nisem reven pa tudi ne, denar imam vložen v surovine in kar koli se bo zgodilo se pač bo pripravljen sem na vse :)
Nimivseeno
21. 03. 2012 12.52
+4
Dobro, da imaš surovine pri sebi, kot je zlato in srebro.
Braavos
21. 03. 2012 12.53
+3
kadabra
21. 03. 2012 13.08
+3
Danijel Fric
21. 03. 2012 12.27
+2
Ameri neki kvazi strokovnjaki, sebe naj pogledajo bolj podrobno.
hansola
21. 03. 2012 13.27
-2
V ZDA krize sploh ni, to majo evropejci take novice, da se tolažijo, pa še to vsi razen Nemčije, ki je za krizo nazadnje slišala 2009
Martian
21. 03. 2012 12.23
+5
finančni svet ima preveč strokovnjakov oz. "uglednih predavateljev"
nikana
21. 03. 2012 12.22
+2
V Evropi bo krize ja konec, ne pa tudi v Sloveniji. Ko vidiš, kaj delajo naši politiki in kam gre naše gospodarstvo, ne vem, če bo krize konec čez 10 let (razen, če nas kdo kupi). Ko po TV kaže zunanjega ministra Erjavca, je mene na drugi strani ekrana sram, kako bebasto se obnaša v družbi tujih politikov. Pa ni edini.
Braavos
21. 03. 2012 12.25
No potem pa povej kako pa veš ,da bo konec...zato ,ker si prebral/prebrala tale članek?
Braavos
21. 03. 2012 12.21
+3
Določeni ljudje živijo v drugačni realnost ali lepše povedano v naučeni realnosti .Kakšna sreča je za globaliste če upravljajo z ljudmi,kateri ne mislijo ;)
Nimivseeno
21. 03. 2012 12.21
+11
Rezultat krize je, da se večje količine denarja prenesejo na finančne mogotce, rajo pa opomni, da morajo garati celo življenje zelo trdo, če hočejo preživeti. Večina dolga nakazana Grčiji ne gre grškim ljudem, ampak evropskim bankam. ECB je edina banka, ki ima pravico tiskanja denarja iz nič in posojanja vladam za obresti. Dolg raste hitreje kot pa gospodarstvo, torej je padec evra samo vprašanje časa. Kaj bo prej, dolar ali evro? Če gre eden, bo zagotovo šel še drugi. ZDA je tako zadolžena kot Grčija, edini, ki pa proizvajajo so Kitajci. Zakaj bi svobodni ljudje morali delati kot sužnji za drugega človeka, ki v življenju ni nič naredil. Edina njegova kvaliteta je lastništvo banke, ki ima edina pravico tiskanja denarja iz nič in posojanja ostalim. Isti sistem je FED. Denar se potem preko davov (nelegalnega income tax) prenaša nazaj k finančni eliti. Rezultat sistema je: Bogati bolj bogatijo, revni so iz dneva v dan bolj revni. Do kdaj bomo še podpirali ta sistem, ki nam ne služi?
Frane Šajn
21. 03. 2012 12.19
+1
KRIZA BO V EVROPI UTRDILA LE PIJAVKE KAPITALISTIČNE NA OBLASTI. PRAV JE TAKO, KO PA IMAJO TAKO PODREJENE MOLZNICE POLNE HLAPČEVSKE KRVI!