Slovenija

Krivic: Trditve MNZ zavajajoče

Ljubljana, 12. 11. 2006 13.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Odvetnik družine Berishe se je odzval trditve ministrstva za MNZ in jih označil kot neresnične in zavajajoče.

Matevž Krivic
Matevž Krivic FOTO: POP TV

Pravni zastopnik družine Alije Berishe, Matevž Krivic, se je odzval na sobotne trditve ministrstva za notranje zadeve (MNZ) glede nadaljnjih postopkov z družino, ki so po njegovem neresnične in zavajajoče. MNZ zavaja javnost z neresnično trditvijo, da Berisha ne more biti prosilec za azil v Sloveniji, ker postopke za azil že vodi Nemčija. Celo če bi Nemčija tak postopek res še vodila (a ga ne več), to po Dublinski uredbi ne pomeni, da postopka ne bi mogla nadaljevati oziroma prevzeti Slovenija; to ji Dublinska uredba izrecno dovoljuje, v katerem koli primeru, je zapisal Krivic.

Kot še navaja Krivic, pa v primeru nezakonito "izbrisanega" Alija Berishe uredba to ne le dovoljuje, ampak ima Berisha od države to celo pravico zahtevati. Lani o tem delu njegovega zahtevka slovenska sodišča sicer niso izrecno odločila, ker so sklep MNZ o vrnitvi v Nemčijo razveljavila že iz drugega razloga - isto se utegne zgoditi letos. "Preobremenjena sodišča pač vedno iščejo najkrajšo pot za razrešitev spora, kar je razumljivo. Tudi za prizadete je seveda bistveno, da se nezakoniti sklep MNZ razveljavi - iz katerega koli izmed več možnih razlogov že."

Krivic še navaja, da MNZ t.i. Dublinske uredbe EU ne zna pravilno uporabljati. Nemčija je v tem primeru res "prva začela postopek za azil" (že leta 1993), ampak ga je tudi že končala. "To sem jim ob enakem poskusu nezakonite deportacije te družine v Nemčijo pred upravnim in vrhovnim sodiščem dokazal že lani - kljub sodbi vrhovnega sodišča pa sedaj še enkrat ponavljajo enake napake. Ali morda mislijo, da jim je v tem letu uspelo ustrahovati tudi sodišča in da ta letos o enako nezakonitem sklepu ne bodo več odločila enako kot lani," se sprašuje Krivic.

Alija Berisha
Alija Berisha FOTO: Dare Čekeliš


Kot je še zapisal, očitno skušajo tudi nemški pristanek dobiti letos z enako prevaro kot lani, saj MNZ ponovno navaja, da "so vrnitev preložili, ker družine niso našli", ne pa zato, ker sta vrnitev preprečili kar dve pravni dejstvi oziroma dejanji (obe 6. novembra). In sicer umik prošenj za azil v Sloveniji ter vložitev tožbe, s katero se izpodbija konec oktobra izdani sklep MNZ o prisilni vrnitvi družine, in zahteve za odložitev izvršitev svoje lastne odločitve, dokler ne bo o zadevi odločilo sodišče.

Predstavnica MNZ zavaja javnost z neresnično trditvijo, da "vložena tožba ne zadrži izvršitve sklepa o vrnitvi", saj v Dublinski uredbi jasno piše, da jo sodišče lahko zadrži, če domača zakonodaja sodiščem to možnost dopušča; že v lanskem sodnem postopku je bilo potrjeno, da naša zakonodaja to možnost dopušča in da morajo biti te pravne poti izčrpane, preden bi lahko prišlo do zakonite vrnitve (bivšega) prosilca drugi članici EU. Do takrat so vsa nadaljnja dogovarjanja z Nemčijo (za nov termin vrnitve itd.) brezpredmetna, še meni Krivic.

Kot je znano, je policija v soboto družino Alija Berishe iz ljubljanskega azilnega doma, kamor so se po nekajdnevnem skrivanju vrnili v petek, odpeljala v center za tujce v Postojno.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

andrej1977@volja.net
13. 11. 2006 17.09
na srečo tudi slovenija ne tala več azilov za "gajbo pira", kot je dajala pred leti državljanstva in to komustična (LDS-ova) vlada
kritika@email.si
13. 11. 2006 08.18
Krivic je za vse vas genij po strokovni plati in človek z veliko začetnico po človeški plati.
Rijad Proši?
12. 11. 2006 21.51
mojca-dej na blebetej neki brez veze k pojma o pojmu nimaš. Pač si rasistka pa pika, sej lahko otkrito poveš, ne pa da diskreditiraš strokovnjaka za pravo. Pa ti povej kje je pravna napaka????????
Graham_Mo
12. 11. 2006 17.47
Jaz pa dvomim v pravno znanje g.Krivica ki ga vsi tako hvalite. Pozna samo par besed, ki jih ponavlja kot papagaj v vseh svojih primerih: neresnično, zavajajoče, brezpredmetno, nezakonito.... pa kaj še...Če je Berisha vložil prošnjo za azil v Nemčiji naj bi tam tudi ostal. Pa ni, ker Nemčija ni tako prijazna kot Slovenija, ki podarja azile kot za šalo malo.
Rijad Proši?
12. 11. 2006 17.00
hahaha- jaka37- ta Krivic, ki ga ti imenuješ klovn ima več pravnega znanja v malem prsti, kot pa ti v tvoji glavi.
tomazbodner
12. 11. 2006 16.59
jaka: Krivic je odvetnik, klovn si ti...
jaka37
12. 11. 2006 16.40
Ta krivic je en klovn.
K_K
12. 11. 2006 15.51
ciganskih problemov nam ne bo zmanjkalo !! bo že vsevedni krivic poskrbel !!!