Slovenija

Krive neusklajene evidence ali namerno zavajanje?

Ljubljana, 06. 05. 2010 16.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Razlike v številu izbrisanih, ki so se pojavile, so nastale zaradi nekaterih neusklajenih ročnih evidenc. Predsednik komisije, ki se ukvarja s štetjem izbrisanih, je prepričan, da je Kresalova zavajala javnost.

Preiskovalna komisija DZ, ki se ukvarja s štetjem izbrisanih, je nadaljevala z zaslišanjem prič, ki so pojasnjevale, od kod razlika v številu izbrisanih. Nekdanji generalni direktor direktorata za upravne notranje zadeve na notranjem ministrstvu Bojan Trnovšek je pojasnil, da so konec leta 2008 in v začetku 2009 na direktoratu opravili obdelavo podatkov, da bi ugotovili, kakšna je bila struktura izbrisanih. Podatke so po njegovih besedah črpali iz treh registrov, in sicer iz matičnega registra, registra tujcev in registra stalnega prebivalstva.

Bojan Trnovšek
Bojan Trnovšek FOTO: Dare Čekeliš

Šlo je izključno za računalniške evidence, saj ročnih ni več od leta 2005. Na podlagi teh evidenc so nato strukturirali podatke izbrisanih glede na starost, spol ter dejstvo, ali že imajo  urejen status. Trnovšek poudarja, da so izhajali iz računalniških evidenc, saj so že leta 2002 na upravne enote posredovali dopise, da je treba ročne evidence uskladiti z računalniškimi. "Po šestih letih nismo dvomili, da so to tudi naredile," je dejal Trnovšek. Sprva so bili na ministrstvu prepričani, da so upravne enote računalniške evidence ažurirale, nato pa so presenečeno ugotovili, da temu v vseh primerih ni bilo tako.

Poudaril je še, da so pri izdajanju dopolnilnih odločb izbrisanim vse podatke preverili tudi na upravnih enotah in so jih izdajali individualno. Tako so denimo najprej ocenjevali, da bodo izdali okrog 3300 odločb, a so jih izdali le okrog 2600, saj se je pri preverjanju na upravnih enotah izkazalo, da nekateri ne izpolnjujejo pogojev.

Na vprašanje predsednika komisije Roberta Hrovata, od kod razlika v številu izbrisanih med prvim štetjem leta 2002 in drugim leta 2009, Trnovšek odgovarja, da pri ročnem štetju lahko hitro pride do napake in zato "bolj zaupa računalniški evidenci".

Izbrisani na poti v Bruselj
Izbrisani na poti v Bruselj FOTO: Dare Čekeliš

Analizo stanja pripravili že leta 2002

Nekdanja vodja sektorja za migracije in naturalizacijo na notranjem ministrstvu Alenka Prvinšek pa je leta 2003 vodila projekt izdajanja dopolnilnih odločb izbrisanim. Povedala je, da je bilo zaradi zaradi kompleksnosti problema ugotavljanje dejanskega stanja deloma v pristojnosti tedanjega sektorja za migracije, deloma pa sektorja za register prebivalstva, s podporo centra za upravno informatiko.

Na vprašanje predsednika komisije, iz katerih evidenc so črpali podatek za izdajo dopolnilnih odločb, je Prvinškova odgovorila, da je že leta 2002, torej še pred odločbo ustavnega sodišča, ministrstvo pripravilo analizo stanja, celotne tujske problematike, migracij in državljanstva. Med drugim so pripravili analizo stanja, koliko je oseb, ki so bili do 26. februarja 1992 stalni prebivalci Slovenije, po tem datumu pa niso postali državljani oz. si niso uredili tujskega statusa.

Kot je pojasnila, sektor, ki ga je vodila, ni imel dostopa do teh evidenc, zato so podali zahtevo na register stalnega prebivalstva in center za upravno informatiko. Njihov cilj je bil napraviti zajem oseb, ki od 26. februarja 1992 niso bili slovenski državljani, a so bili pred tem datumi prijavljeni kot stalni prebivalci.

Po Hrovatovih besedah izhaja, da so tedaj pridobili številko 29.064 oseb, ki so bile prenesene v register tujcev, nato na osnovi pregleda po upravnih enotah ugotovili, da številka ni prava, ker informacijski sistem ni bil ažuriran s podatki iz ročnih evidenc. Na upravne enote so nato podali več dopisov, kako naj se podatki ažurirajo in po tem pregledu so dobili številko 18.305 oseb. Zato ga je zanimalo, na kakšen način hranili podatke za te osebe.

Prvinškova je ponovila, da sektor za migracije ni mogel voditi registra prebivalstva, dobili pa so računalniški izpis. Podlaga za ta izpis pa je bil presek stanja v celotni evidenci, za vsako posamezno osebo pa se je ugotavljalo, ali je bila stalni prebivalec Slovenije.

Kot je še pojasnila, se izbris 26. februarja 1992 v praksi ni zgodil, saj se je stanje ugotavljalo za vsakega posameznika in se, ker ni bilo računalniške aplikacije, izbris ni zgodil vsem naenkrat.

Hrovat: Zdaj je jasno, da je Kresalova zavajala

Katarina Kresal
Katarina Kresal FOTO: Neda Došenović

Po seji pa je v sporočilu za javnost Hrovat zapisal, da je sedaj jasno, da je notranja ministrica Katarina Kresal zavajala javnost. Po njegovih besedah naj bi bilo zdaj jasno, da je ministrstvo za notranje zadeve pod njenim vodstvom spregledalo dejstvo, ki ga je ugotovil že minister Rado Bohinc, da več kot 10.000 osebam, ki so v računalniških evidencah vodene kot izbrisane, to niso, ker računalniške evidence po 20 letih še vedno niso usklajene.

Dodal je, da podatki o pravem številu izbrisanih ležijo na papirjih po upravnih enotah. "Ministrica Kresalova zaradi političnih koristi glede izbrisanih ni zmogla toliko zdrave pameti, da bi se ji kot politično odgovorni osebi zdelo nenavadno, zakaj je pod njenim vodstvom število spet naraslo," je zaključil.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
08. 05. 2010 06.51
SEBASTI KRESALOVA IN PAHOR IN ZALAR DELATA Z ROKO V ROKI, KER PA KRESALOVA BO POLITIČNO UMORJENA-POTREBUJE NOVI VIR LAHKEGA ZASLUŽKA,IZPOLNJEVANJE ODŠKODNINSKIH ZAHTEVKOV
SEBASTI
07. 05. 2010 12.09
In Pahor bo spet rekel: "KK ima vso mojo podporo". Pahor sokrivec boš za vse njene svinjarije !
M-teorija
07. 05. 2010 08.03
Prva razlika je nastala s prehodom iz ročnega vpisovanja , na računalniški sistem s karticami (ko so se enice in nule delale še s pomočjo luknjanja kartic). Naslednja razlika pred kratkim, pa je nastala s prhodom luknjanja na digitalni računalniški sistem.
darcs
07. 05. 2010 07.51
VEČ PRIZNANIH IZBRISANIH, VEČ GLASOV ZA SD IN LDS
Tonček Balonček
07. 05. 2010 07.39
Bavčarja in Štera naj vprašajo oziroma tiste, ki so brisali, saj jih ni brisala Kresalova! Ampak na[e MNY je pa; tak[no kot je. Pri prej[njem popisu prebivalstva je bial raylika med policijskimi evidencami in popisnimi podatki okoli 50.000 ljudi, pa se ni nihče sekiral. {e ve;ja [lamastika je bil pa popis nepremičnin! Saj tudi za Grčijo ni nihče leta in leta hotel vedeti kaj se tam dogaja, saj niso tako počeli od včeraj ali od takrat, ko je Janša izgubil na volitvah in kriza ni nastopila zaradi naše vlade! Delovna mesta in denar ustvarjajo podjetja, ne država, ta zapoisluje birokrate in zapravlja, "se umika" iz gospodarstva!
friderik1st
07. 05. 2010 00.50
A je to se en vic o blondinkah?? Ministrica Kresalova zaradi političnih koristi glede izbrisanih ni zmogla toliko zdrave pameti, da bi se ji kot politično odgovorni osebi zdelo nenavadno, zakaj je pod njenim vodstvom število spet naraslo," je zaključil.
friderik1st
07. 05. 2010 00.44
Bodoci prvi minister z 2 k
friderik1st
07. 05. 2010 00.43
guna Saj res - volitve!!!!!!!!!!!!!!! Bodoci prvi minister??????????
friderik1st
07. 05. 2010 00.39
kk = nasa nocna mora!
am_staff
06. 05. 2010 23.38
Ni zavajala, le malo pretiravala.
dreko123
06. 05. 2010 23.27
ne vem kako ste lahko izvolili te izdajalce slovenskega naroda, vse bi moral kot izdajalce zaprt, kresalko, pahorja golubića, potem pa še jankoviće, šrote, bavčarje, itd... pa bi se slovenija hitro pobrala!!
dreko123
06. 05. 2010 23.25
saj kot sem rekel v vladi levičarjev je dnar za vse, za rome, za "izbrisane" za grke... samo za pridega slovenskega delavca oz. družine, ki so tako in ali drugače ostale brez dohodka... da moramo za slovence in slovenke zbirati denar na dobrodelnih oddajah, akcijah, medteb ko tujci bogatijo na račun davkoplačevalcev! Ta vlada dela čisto proti sloveniji in slovencem! sramota!!!
guna
06. 05. 2010 21.15
ministrica kresalova bo ustvarila toliko "prebrisanih/izbrisanih", kolikor jih bo potrebovala za naslednje volitve, pa še vprašanje ali sploh bodo dali vsi glas za njo.
RADO62
06. 05. 2010 21.08
Ni res, nisem kriva.... To je izmišljotina SDS-a, ki je izgubila volitve..... Tudi tokrat bo Pahor izrazil popolno podporo lažnivki Kresalovi in čez nekaj dni bo sam sprožil postopek preverjanja, ki bo ponovno pokazal, da je tudi tokrat vpletena v škandal brez primere..... Nezaslišno.... heh
est
06. 05. 2010 20.48
Pa tako lepo je bilo, ko je ni bilo en teden v medijih. Se mi je kar dozdevalo, da tako lepi trenutki ne morejo trajati dolgo.
listje
06. 05. 2010 19.15
kdaj bo odsopila
odbogaposlan
06. 05. 2010 18.24
kateri liberalec - tajkun pa ne laže?
odbogaposlan
06. 05. 2010 18.24
ta kk laže kot pes teče!
soola
06. 05. 2010 18.11
Hrovat: Zdaj je jasno, da je Kresalova zavajala To pa ja ni nič novega......
tony_abcde@yahoo.com
06. 05. 2010 17.02
me sploh ne preseneča...