Slovenija

Türk: Želim jim veliko uspeha

Ljubljana, 12. 11. 2008 10.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

V stranki SDS pravijo, da bo Pahorjeva zunanja politika pod skrbnim nadzorom predsednika Türka. Menijo tudi, da Pahor v vladi ne bo imel vpliva, saj jo bo vodil Golobič. Spomnili so se tudi nekdanjega predsednika Kučana.

Ko sem imenoval mandatarja, gospoda Pahorja, sem zaupal, da bo znal sestaviti dobro ekipo, ki obeta uspešno delo vlade. Verjamem, da je tako ekipo sestavil, imena so dobra in želim jim veliko uspeha. Predsednik Slovenije Danilo Türk

Predsednik SD in mandatar za sestavo vlade Borut Pahor je že predstavil ekipo, ki bo zasedla ministrska mesta. Ekipa, če bo potrjena tudi v DZ, bo skupaj s predsednikom vlade štela 19 članov. V vladi bo sedem nestrankarskih kandidatov, v njej pa bo tudi pet žensk. Pahor ekipo ocenjuje kot sposobno premagati vse ovire, ki ločijo Slovenijo na poti do najrazvitejših držav.

Kaj menijo drugi?

Predsednik SNS Zmago Jelinčič je glede predstavitve ministrske ekipe za 24ur.com povedal, da je Pahor po volitvah dejal, da ne bo kadriral po strankarski liniji, danes pa je vidno, da bodo v vladi sami "stari strankarski obrazi“. "Včeraj se je pokazalo, pri zakonu o bančništvu oziroma o finančni podpori bankam, da jih ne skrbi za dobrobit države. O ekipi je sedaj težko kaj več reči,“ je poudaril Jeličnič.

Po mnenju Jelinčiča je "dejstvo, da bo (Pahor) imel strankarsko in ne nepolitično ekipo“.
Po mnenju Jelinčiča je "dejstvo, da bo (Pahor) imel strankarsko in ne nepolitično ekipo“. FOTO: POP TV

Omenil je še, da so politični kadri vsi predsedniki političnih strank in po njegovem mnenju je "dejstvo, da bo (Pahor) imel strankarsko in ne nepolitično ekipo“. Poudaril je še, da bi Pahor lahko k sodelovanju povabil tudi kakšnega ministra iz prejšnje vlade. Edini kandidat, ki se mu zdi apolitičen, je nekdanji predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti Boštjan Žekš.

Na novinarsko vprašanje, ali se mu zdi ekipa na pomembnih področjih, kot sta finančno ministrstvo in ministrstvo za gospodarstvo, sprejemljiva, pa je dejal, da je treba počakati, katere poteze bodo povlekli, a hkrati dodal star pregovor: "Trije profesorji (v vladi), izgubljena država.

SDS: Tajkuni odpirajo šampanjce

Veste, kdor izgubi ima pravico, da se jezi. Neumnosti pa nikoli nisem želel komentirati. Milan Kučan

V stranki SDS so danes komentirali Pahorjevo ekipo."Zares ima kar štiri ministrstva, že prej pa so dobili predsednika parlamenta. Če k tem imenom prištejemo še Milana M. Cvikla, ki bo predvidoma generalni sekretar vlade, vidimo dejansko sliko bodoče vlade. O medijih, ideologiji, vzgoji in gospodarstvu bo preko Majde Širca in Mateja Lahovnika odločal Gregor Golobič. Kadar bo šlo za posebej pomembne zadeve, recimo lastninjenje, bo ideološko zaledje preko Milana Kučana zagotovilo še sodelovanje Mitje Gasparija. Postopki bodo prav tako pod njegovim nadzorom preko Krebsove in Pavla Gantarja,“ so kritični v SDS.

Očitke SDS bomo demantirali z našim delom na področju pregona gospodarskega kriminala. Katarina Kresal

"V to igro se bo odlično vklopil novi generalni sekretar vlade Cvikl. Predsedniku vlade Pahorju bodo ostale tiskovne konference, Slovenci po svetu in poslanska vprašanja v državnem zboru. Ostala mu bo tudi zunanja politika, kjer bo sicer pod skrbnim nadzorom predsednika republike Türka. Edina njegova realna moč v vladi bo finančni minister France Križanič, ki pa bo zaradi finančne krize zelo zaposlen s proračunom, poleg tega pa pod stalnim pritiskom nekdanjega guvernerja in tudi dolgoletnega finančnega ministra Gasparija,“ so še opozorili. Po njihovem mnenju je nenavadno, da je ena stranka (LDS) dobila v roke oba represivna resorja. "Zaresu bosta idejno uspešno sekundirala Kresalova in Zalar. Izjemno nenavadno je, da je ena stranka dobila v roke oba represivna resorja. Obeta se hiter konec boja proti organiziranemu gospodarskemu kriminalu. Tajkuni odpirajo šampanjce," so kritični v SDS.

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: Dare Čekeliš
Erjavec je na novinarsko vprašanje, kako komentira kritike SDS na račun nove vlade, češ da naj bi jo vodili Zares in radikalci iz SD, odgovoril, da zelo težko komentira to stališče. Po njegovih besedah je tisto, kar imata Janša in Pahor skupnega, Erjavec.

Kritični so tudi do imenovanja ministra za znanost in visoko šolstvo, saj bi na tem mestu namesto Golobiča raje videli kandidata za ministra brez listnice za Slovence po svetu Žekša. "Žal pa je na povsem napačnem mestu (Žekš), saj bi bilo za državo bolje, če bi prevzel svojo osnovno področje, torej znanost in visoko šolstvo. Tako pa bo sedaj tam ministroval filozof Golobič, ki je znan po tem, da je kar 19 let potreboval za pridobitev univerzitetnega naziva. Res svetel vzor slovenskim študentom.

V koalicijski pogodbi SD, Zares, Desus in LDS je več prostora in pozornosti namenjene izbrisanim kot pa gospodarski krizi. "Pogodba je še posebej pri izbrisanih povsem konkretna, medtem ko za spopad z gospodarsko krizo levi četvorček ne navaja nobenega konkretnega ukrepa,“ so še zapisali na spletni strani SDS.

SLS: Pomembna je vodstvena sposobnost kandidatov za ministre

Pahorjevo ministrsko ekipo je komentirala tudi stranka SLS. "Za SLS je presoja, ali so kandidati za ministre v novi vladi RS bolj strokovni ali bolj politični, preozka. Za SLS je najbolj bistveno vprašanje, kakšne vodstvene sposobnosti ima posamezni ministrski kandidat, kajti menedžerske kompetence so predpogoj za dobro in uspešno ministrovanje. Visoka strokovnost kandidata pa tako sama po sebi še zdaleč ne pomeni avtomatično, da bo ta oseba tudi uspešno vodila resorno politiko in učinkovito upravljala ministrstvo,“ menijo v SLS.

Sicer pa se, kot so zapisali v SLS, ministri izkažejo šele s svojim dejanskim delom, vsak minister pa mora izkazovati tudi visoke osebne, strokovne in politične ter etične standarde. Po njihovem mnenju "ni mogoče podati enotne ocene za listo ministrskih kandidatov", se bodo pa ministri izkazali skozi delo. V primeru nekaterih kandidatov gre po mnenju SLS "nedvomno za strokovne ljudi, ki izkazujejo tudi nekatere menedžerske spretnosti, pri drugih pa je ta vtis manjši".

Nekateri kompetentni, drugi manj

Vladu Miheljaku se zdi nedopustno, da se je za ministrska mesta "javno barantalo“.
Vladu Miheljaku se zdi nedopustno, da se je za ministrska mesta "javno barantalo“. FOTO: Dare Čekeliš

Politični komentator in analitik Vlado Miheljak je za 24ur. com dejal, da je Pahorjeva ekipa v večini dobro sestavljena. Po njegovem mnenju so strokovnjaki na pomembnih ministrstvih, kot sta gospodarsko ministrstvo in ministrtvo za finance. Zdi pa se mu nedopustno, da se je za ministrska mesta "javno barantalo“. Pri nekaterih kandidatih manjkajo prav strokovne kompetence, pri drugih pa politične. Pozitivni kandidati so predvsem: Matej Lahovnik, Franc Križanič, Borut Miklavčič, nekdanji direktor ZZZS, ki bo prevzel zdravstveno ministrstvo, in Ivan Svetlik. Ministrska ekipa je tako na ključnih pozicijah v vladi dobro sestavljena.

Glede izbire predsednika DeSUS Karla Erjavca za ministra za okolje pa je Miheljak dejal, da so v stranki ocenili, da bo Erjavec "tam delal najmanj škode. Erjavec je zapravil svoj kredit v javnosti in v svoji stranki, kjer ima zgolj pogojno podporo. Prevzeli (poslanci DeSUS) so vajeti v svoje roke.“ Omenil je še, da so bili tudi nekateri prejšnji ministri (v Janševi vladi) nekompetentni in za primer navedel Janeza Podobnika, ministra za okolje, in Karla Erjavca, ministra za obrambo, ki o svojih področjih nista imela pojma.

Pismo Pahorju

"Imenovanje Karla Erjavca za kandidata za okoljskega ministra kaže na popolno brezbrižnost vas kot tudi vaše stranke SD do okolja, saj na to strateško pozicijo, pomembno za gospodarsko in družbeno smer razvoja Slovenije, nameščate nestrokovnjaka in človeka, ki mu okolje ni niti stroka, niti prioriteta, niti zanimanje,“ so poudarili v Okoljskem združenju Greenslo.

"Stranka in DeSUS z Erjavcem na čelu ni nikoli imela pozitivnega pristopa do okolja, še več, Erjavec je želel na Pokljuki zgraditi vadbeni center za NATO pakt. Stranka DeSUS je tudi podpirala izgradnjo plinskega terminala v Kopru in izgradnjo plinovoda za potrebe Italije,“ so bili še kritični do Pahorjve izbire.

Saje: Upamo na dobro sodelovanje

Predstavnik Slovenske škofovske konference Andrej Saje je za 24ur. com dejal, da bi Pahorjevo ministrsko ekipo težko komentiral. Je pa izrazil upanje, da bi z novo vlado sodelovali na najboljši možen način, v korist vseh državljanov, ki pa so tudi verniki. "Računamo, da bo nova vlada odprta za pogovore in medsebojno sodelovanje, kot se je to že zgodilo v času t. i. prejšnjih liberalnih vlad.“ Saje je predvsem izpostavil nekdanjega predsednika vlade Janeza Drnovška, ki je omogočil podpis in sprejetje Vatikanskega sporazuma, ki ureja odnos med Cerkvijo in državo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (435)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zeze
18. 11. 2008 14.35
Vso srečo na vaši težki poti ne omagajte saj vas podpiramo.
bučar
13. 11. 2008 19.38
Türk: Želim jim veliko uspeha............očitno se zaveda, da je to \"poden\"ekipa
hakihak
13. 11. 2008 12.46
bogi janša, še zdaj mu ni jasno, da je zgubil!!!!!!!
hakihak
13. 11. 2008 12.44
g. saje, vsi državljani slovenije nismo tudi verniki!!!!!!!!!
hakihak
13. 11. 2008 12.40
bravo naši, spet smo dokazali vesoljni sloveniji, da smo od demokracije oddaljeni 1000 svetlobnih let!!!!! spomnimo se še enkrat volitev v ZDA!!!!!!!!!!!!!!! ko je McCain videl volilni izid, je čestital obami ker je postal njegov predsednik!!!! ali smo po volitvah še slišali kakšne izjave proti obami iz ust kakšnega republikanca??????
Prvo_Bnorec
13. 11. 2008 09.53
Ja, Klasik, v ZDA imajo tudi Centralne komiteje komunistične partije, pa plansko gospodarstvo. Čist use imajo enako, kot pri nas, saj so se tud oni učili od rusov, kot mi. Kajneda ?
Uporabnik113189
13. 11. 2008 09.39
Vse skupaj je v ZDA postalo precej podobno komunističnim vladarjem, ki so tudi uporabljali vile, vlake, letala, ladje za svoje potrebe, raja pa je komaj živela od vseh samoprispevkov in davkov..
Uporabnik113189
13. 11. 2008 09.37
Največ komunizma in socializma pa imamo danes v ZDA. In da bi bila stvar še bolj smešna, je vse skupaj začel Bush, kot najbolj goreč republikanec..Hahahaha. Ljudem so naprtili 700 milijard davkov, zato da bodo reševali svoje gospodarstvo, bogataši pa so delnice prodali in z denarjem izginili neznano kam..Mogoče v dragulje ali slike, ali pa v neko culukafrijo..Včeraj so se odločili da bodo podpirali direktno avromobilsko industrijo in posameznike, ki ne morejo plačevati kreditov..Borut bi se moral zgledovati po Bushu..In tudi pri nas vpeljati republikanske ukrepe..Mi smo očitno vedno 100 let za leseno žlico..Ko v ZDA uvajajo socializem, se gremo pri nas trdi kapitalizem..
Uporabnik113189
13. 11. 2008 09.31
SDS stranka zopet vidi leteče slone, tokrat zares. Težava te stranke je prav v tem, da niso sposobni ene same strokovnega ali utemeljene razprave, ki bi vodila do rešitve. zato se ukvarjajo s čenčami. Na primer, da bo Golobič vladal namesto Pahorja..Ali da bo v ozadju ukazoval Kučan. Ja pa ja de ja..Mama od Boruta bo pa naročila, da v paralmentu kuhajo samo še njoke za malico..Kakšni moroni. Kaj ko bi se lotili kakšnega pametnega dela in nehali ugibati neumnosti. Kaj ima pa to veze?? Če bo ubogal takšne ali drugačne nasvete?? Vse kar bo naredil bo njegova odgovornost, ne glede na to, kdo ga bo prepričeval, da je zemlja štirioglata, potem ko bo odločtev sprejel bo nosil posledice in popolnoma sam kriv..
blah-blah
13. 11. 2008 09.07
odprimo oči...pri nas demokracije še ni (razen na papirju). in vzelo bo vsaj še 50 let (minim.), da se razvije v pravo demokracijo.najprej se mora zamenjati kader, ki nam vlada,saj imajo vsi (tudi janša kot pahor) komunistične možgane.treba čakat na mlajše generacije, ki bodo imele bolj čiste možgane.20 let sem živel v avstraliji in dobro vem kaj je demokracija.tam se NIČ ne dela brez privoljenja državljanov....minister naredi eno forčo in leti TAKOJ,brez ne vem kakšnih hudo visokih odpravnin...točno se vidi, da so oni na položajih zaradi ljudi, ki so jih volili in za njihovo dobro tudi delajo.ker tudi točno vedo, če bodo zaj....,ne bodo več videli teh stolčkov. zeeeelo na kratko...no zaj pa popljuvajte.
mega351079
13. 11. 2008 09.04
sam da smo se rupla rešili :DDD
Prvo_Bnorec
13. 11. 2008 08.51
Tonček Balonček, lepo, da te tako skrbi za starega partijca. Roka roko umije, KAJNEDA?
njanez43
13. 11. 2008 08.49
Danes berem, da je zasedal Forum 21 in da že daje navodila novi vladi. Super, pa smo spet v starih sicialističnih časih, vendar z neko pomembno razliko. Povprečni državljani se lahko obrišemo pod nosom za solidne plače, penzije in stanovanja, ta novi socializem bo namenjen zgolj eliti, ki si bo dodobra napolnila že sedaj zelo polne žepe. Ampak slovenski volinci želijo to...in naj torej tudi imajo, kar so želeli. Živela KPS!
mimoidoci
13. 11. 2008 08.43
hja tonček zelo posplošuješ.. lahko posplošiš tudi do te mere da: \"politik ni nujno da je dober politik - lahko je politik natega in prikrivanja - pa še vseeno bojo množice živele v slepoti in se mu podrejale...
Tonček Balonček
13. 11. 2008 08.39
Napoleon ni nimel nobenih objav in citatov, res opa ej, da so ga nekateri posnemali, neuspešno! Med številom objav in uspešnim političnim delom še nihče ni dokazal korelacije! Pa tudi profesor si lahko zelo zanič, z rekordnim številom člankov! Pedagoško delo se itak ne upošteva, pa ravno zaradi tega študentje hodijo na predavanja!
Prvo_Bnorec
13. 11. 2008 08.34
Na kakšen način pa je treba Pahorja tako v vatko zavijat? Ni razloga. Iste vatle, g predsednik je treba imet za njega, kot za Janšo. Drugače postanemo NEKREDIBILNI, gospod precednik.
gospakatja
13. 11. 2008 08.33
počakajmo, pa bomo vid&039;li ! \"strokovnost\" je relativna zadeva. če je človek razgledan, inteligenten in zna izbirati kompetentne sodelavce bo lahko dosti več naredil od doktorja , ki pozna le svoj resor in nikoli ni bil zmožen timskega dela. zato dajmo novi vladi čas, da se izkaže ali se pa ne izkaže.
mimoidoci
13. 11. 2008 08.28
felix1 felko nikar tako agresivno.. tonček ti ja lep in spodoben način le želel povedat da malce razmisli in da morda ni število člankov merila za dobrega politika.. pri znanosti je drugače... moraš vedet da če bi politika imela več povezav z znanostjo - potem rdeči zastavonoša ne bi bil nikoli predsednik.. - sicer pa se ne znaš obnašati ko takole žališ..
nevica
13. 11. 2008 08.23
No, sedaj pa se naj počasi lotijo česa....
Tonček Balonček
13. 11. 2008 08.14
A je bilo imenovanje Podobnika za okoljskega ministra rezultat srbi pomladnikov za okolje, Erjavca za obrambnega pa posebna skrb za obrambo? Ta dva sta bila pač nujno zlo prejšnje koalicije, tako kot v tej vlogi zdaj nastopa Erjavec. Brez njega pač ni možno sestaviti vlade!