Slovenija

FOTO: Kristjani obhajajo binkošti

Ljubljana, 11. 05. 2008 09.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Kristjani obhajajo binkoštni praznik, s katerim verniki zaključujejo velikonočni čas.

Binkoštni praznik je povezan z binkoštnim čudežem, ko se je zbranim Jezusovim učencem razodel Sveti Duh.
Binkoštni praznik je povezan z binkoštnim čudežem, ko se je zbranim Jezusovim učencem razodel Sveti Duh. FOTO: POP TV

Z binkoštnim praznikom se za kristjane zaključuje velikonočni čas. Binkošti v krščanskih cerkvah praznujejo 50 dni po veliki noči, na ta dan pa se verniki spominjajo prihoda Svetega Duha in ustanovitve Cerkve. Po binkoštih se nadaljuje liturgični čas med letom, ki traja do začetka adventnega časa.

Praznik binkošti je povezan z binkoštnim čudežem. Po pisanju Apostolskih del se je zbranim Jezusovim učencem v viharju in ognju razodel Sveti Duh. Začeli so govoriti v različnih jezikih, tako da jih je vsak tujec razumel v svojem jeziku.

Slovenski škofje bodo danes darovali slovesne svete maše, med katerimi bodo birmancem podelili zakrament sv. birme, so sporočili iz tiskovnega urada Slovenske škofovske konference.

Evangeličani bodo binkoštni praznik, kot so povedali v škofovskem uradu evangeličanske cerkve, obhajali v evangeličanskih cerkvenih občinah. Pravoslavna cerkev pa bo binkošti obhajala 15. junija, 50 dni za pravoslavno veliko nočjo, je povedal paroh Srbske pravoslavne cerkvene občine v Ljubljani Peran Bošković.


SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

titovka
11. 05. 2008 20.47
res je...ful dobra fotka!!!!!
veckasno
11. 05. 2008 18.46
Cerkev je ZLO.
titovka
11. 05. 2008 14.48
mi rdeči pa bomo praznovali 25 maja!!!!!
Tonček Balonček
11. 05. 2008 13.04
Očitno gre za govorjenje gluhemu, kar velja praktično za vse medije v Sloveniji! Skrani čas je, da postane verouk obvezen tudi na Oddelku za novinarstvo FDV, sloh če je na POP TV kdo od šišočih končal to fakulteto, pa za takega je itak prepozno. Ta praznik je premakljiv, odvisno od polne lune, tudi pri tistih, ki so na datum, so razlike! Nekateri kristjani majo pač drugačen koledar, zakaj je tako, sem že večkrat opozarjal, pa ne pomaga nič, novinarji še vedno pisunijo o praznovanju vseh kristjanov!!!
ziveti@email.si
11. 05. 2008 10.38
Jaka muda od labuda!