Slovenija

'Vsako zlo, vsaka krivica in vsaka hudobija se prej ali slej izčrpajo sami v sebi'

Ljubljana, 21. 04. 2019 07.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na veliko noč so po slovenskih cerkvah potekale vstajenjske procesije z mašami. Na njih so duhovniki naznanili, da je Jezus vstal od mrtvih, kar so zaznamovale slovesne velikonočne aleluje. Škofje so maše darovali v stolnicah, pri tem pa so poudarili pomen vere in upanja v boju proti zlu, sovraštvu, krivici, nasilju in pesimizmu.

Na veliko noč so po slovenskih cerkvah potekale vstajenjske procesije z mašami.

"Nekam znani so nam koraki, s katerimi so se hoteli znebiti Jezusa. V vseh časih, tudi v našem, skušajo s podobnimi metodami odstraniti tiste, ki so postali moteči, ker govorijo resnico in se ne menijo za očitno ali prikrito postavljene lestvice družbene moči in veljave in ne upoštevajo plotov družbene korektnosti," je v ljubljanski stolnici poudaril ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl pa je v tamkajšnji stolnici poudaril, da je praznovanje velike noči "tudi vabilo vsakemu od nas, da iščemo sledi vstalega Gospoda med nami.
Mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl pa je v tamkajšnji stolnici poudaril, da je praznovanje velike noči "tudi vabilo vsakemu od nas, da iščemo sledi vstalega Gospoda med nami. FOTO: Aljoša Kravanja

Po njegovih besedah so pri Jezusu verjeli, da so dosegli cilj, ko so ga izročili v roke Rimljanom, češ da ogroža obstoječo politično oblast: "S tem so ga obsodili na smrt. A zlo vedno ostane negotovo samo v sebi. Ne verjame, da je katerikoli korak, katerikoli ukrep dovolj učinkovit, dovolj trden in dovolj dokončen, da bodo doseženi cilji zavarovani."

'Ne bojte se. Ljubiti Kristusa ni odvisno ne od zgradb in ne od vpliva in moči v družbi'

"Hudobija in sovraštvo, zlo in smrt lahko živijo samo kot zajedavci, ki se šopirijo na plemenitem in dobrem, ki parazitirajo na ljubezni. Sami v sebi nimajo možnosti preživetja. Vsako zlo, vsaka krivica in vsaka hudobija se prej ali slej izčrpajo sami v sebi. Čeprav se zdi, da je njihova zgradba trdna in da bo trajala še stoletja, se že naslednji trenutek sesuje v prah," je nadaljeval Zore.

Kot je dejal, poslušamo in beremo o dogodkih, ki v marsičem govorijo o enakih poskusih, kot jih je doživel Jezus. "Odstraniti krščanstvo z obličja zemlje. Ne bojte se. Ljubiti Kristusa ni odvisno ne od zgradb in ne od vpliva in moči v družbi. Ljubiti Kristusa pomeni verovati v Vstalega, v Živega. In dokler bosta na zemlji samo dva kristjana, ki bosta v srcu živela to ljubezen, bo tudi Jezus sredi med njima," je dodal.

Na veliko noč so po slovenskih cerkvah potekale vstajenjske procesije z mašami.
Na veliko noč so po slovenskih cerkvah potekale vstajenjske procesije z mašami. FOTO: Aljoša Kravanja

Mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl pa je v tamkajšnji stolnici poudaril, da je praznovanje velike noči "tudi vabilo vsakemu od nas, da iščemo sledi vstalega Gospoda med nami. To pomeni iskati znamenje upanja, ki je močnejše od pesimizma, s katerim se soočamo vsak dan; močnejše od nasilja, ki je vse prevečkrat prisotno med nami."

Takih pričevalcev upanja je po njegovih besedah "med nami veliko. A na žalost o njih pogosto ne govorimo. Prve strani novic polnijo slabe novice, ki se dobro prodajo, kajti z njimi se da ljudi manipulirati, ustrahovati in usmerjati."

Kristjani danes praznujejo svoj največji praznik - veliko noč, s katero se spominjajo Jezusovega vstajenja od mrtvih, s katerim je po njihovem verovanju premagal smrt, vsem ljudem pa s tem odprl možnost, da so po smrti deležni večnega življenja. Tudi zato je vzdušje na veliko noč med kristjani precej praznično in slovesno.

Množico vernikov pričakujejo v Vatikanu. Tam bo papež Frančišek na Trgu svetega Petra ob 10. uri najprej vodil velikonočno mašo, opoldne pa podelil še tradicionalni blagoslov urbi et orbi, ki ga običajno podeli v številnih jezikih, tudi slovenščini.
Množico vernikov pričakujejo v Vatikanu. Tam bo papež Frančišek na Trgu svetega Petra ob 10. uri najprej vodil velikonočno mašo, opoldne pa podelil še tradicionalni blagoslov urbi et orbi, ki ga običajno podeli v številnih jezikih, tudi slovenščini. FOTO: AP

Z vstajenjem od mrtvih je namreč Jezus po verovanju kristjanov premagal smrt, vsem ljudem pa s tem odprl možnost, da so po smrti deležni večnega življenja. Tudi zato je vzdušje na veliko noč med kristjani precej praznično in slovesno.

Množico vernikov pričakujejo v Vatikanu. Tam bo papež Frančišek na Trgu svetega Petra ob 10. uri najprej vodil velikonočno mašo, opoldne pa podelil še tradicionalni blagoslov urbi et orbi, ki ga običajno podeli v številnih jezikih, tudi slovenščini.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (394)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
22. 04. 2019 19.22
-2
.torej so eni lahko zlobni, hudobni in krivični. ker jih bo minilo? ali jim bo samo odpuščeno?
jugatneme
22. 04. 2019 16.17
+1
Nisem veren, obsojam poboje in podobne zadeve po svetu, kateri se dogajajo na račun različnih ver. Toda kar sedaj razlagajo "Nekam znani so nam koraki, s katerimi so se hoteli znebiti Jezusa" mi je malo tako no... Saj so kristjani hodili po svetu in širili kulturo z ognjem in mečem, od severne in južne Amerike pa tja do Avstralije, vmes pa še v Afriki in Aziji. A ni to zanimivo, da z današnjimi begunci imajo največ težav ravno tiste države, katere so v zgodovini imele velike kolonije po svetu.....??
Bol?ev Pepe
22. 04. 2019 17.16
-3
SDS_je_poden
22. 04. 2019 14.30
+3
Edina stvar, ki jo katolikom ne zmanjka je žlehtnoba in privoščljivost.
SAF1
22. 04. 2019 13.36
-1
'Vsako zlo, vsaka krivica in vsaka hudobija se prej ali slej izčrpajo sami v sebi'. Čudno 3/4 duhovnikov pa še kar naprej nekaznovanih.
CucurbitaPepo
22. 04. 2019 10.11
+7
Vera je izgovor, ki ga ljudje uporabijo, ko ne morejo zagovarjat svojih prepričanj. V bistvu je vera zelo slab način dojemanja sveta...
TuberOmentale
22. 04. 2019 09.53
-1
Kaj vse tukaj folk piše na tem forumu. Ena razlaga so plačanci? Ampak nekaterih žaljivih komentarjev se pač ne briše, to mi je najbolj čudno.
01xxy
22. 04. 2019 08.56
+9
Samo Stresa pogledaš in se spomniš na Maribor, pa ti je takoj jasno, kam pes taco moli v RKC. Zanjo so važni gozdovi na Pokljuki in nebesa na zemlji. Zanje.
tanka nit
21. 04. 2019 21.15
-10
Nikoli mi ni bilo jasno zakaj neverniki častijo praznika kot sta Božič in Velika noč. In se seveda na veliko nadzirajo?
tanka nit
21. 04. 2019 21.16
+1
yaxscdvf
21. 04. 2019 21.27
+9
MrKritik77 .
21. 04. 2019 20.13
+4
Vsi racionalni ljudje vemo, da bog ne obstaja, saj bi drugače nemudoma uničil RKC. Ja, islam je velik problem v svetu na splošno, ampak krščanstvo je večji problem lokalno pri nas, v Sloveniji. Naša naloga in dolžnost je, da poskrbimo za prihodnje generacije. V praksi to pomeni, da se nehamo ukvarjati s tem, kaj so mislili nekateri neuki ljudje v bronasti dobi pred več tisoč leti in se končno osredotočimo na znanost, razvoj umetne inteligence ter ostale stvari, ki nas bodo definirale kot človeštvo v prihodnosti. Prihodnost, ki nas čaka, bi znala biti lepa. Ampak nikakor ne bo takšna, če bomo izhajali iz ideologije primitivcev, ki so imeli manj znanja kot današnji povprečen otrok v tretjem razredu OŠ.
jg57
21. 04. 2019 20.42
-7
Tisočletja star dvom, pač nič posebnega. Psalmist je že pred 5000 leti ozmrjal svoje ljudstvo in nsvrgel: "Ta, ki je zasadil uho, da bi ne slišal? Ta, ki je ustvaril oko, da bi ne videl"? Danes pa še vedno ista zgodba.
MrKritik77 .
21. 04. 2019 20.46
+6
@jg57 Psalmist pred 5000 leti ni vedel ničesar o vesolju, bakterijah in moderni matematiki.
MrKritik77 .
21. 04. 2019 20.46
+3
@jg57 Psalmist pred 5000 leti ni vedel ničesar o vesolju, bakterijah in moderni matematiki.
jg57
21. 04. 2019 20.53
-9
Seveda ni o tem nič vedel, očitno pa je imel mozeg.
yaxscdvf
21. 04. 2019 21.03
+6
mozek ima vsaka mozgova kost, logike in razuma pa ne.
Quatflow
21. 04. 2019 21.20
-4
Tako kot smo nazadovali v tej postindustrijski druzbi vec ne moremo in tonemo samo v propad, propad vrednot, propad prave vere, zdruzevanje vsega v imenu lastnih koristi, cascenje anti kristjanskih navkov cerkev, utopiji, iluziji in umoru nase duse, custev in socutja.Mrkritik 77 Bog ne unicuje, tega ne zna. Unicujeta hudic in zlo, ki sta se tako razpasla zaradi nasih lagodij.. dvomim, da smo kot po tvoje “napredna” druzba srecnejsi?? Zares se je treba ustaviti in se kaj vprasati.
jg57
21. 04. 2019 21.20
-7
yaxscdvf
21. 04. 2019 21.26
+5
allcolours; boga, hudiča, zla,... in ostalih namišljenih mitoloških in pravljičnih bitij ni. Smo samo dobri in slabi ljudje. Sicer pa cerkev preferira kapitalizem in nkapitalizem preferira cerkev. Le zakaj?
Zmaga Ukrajini ..
21. 04. 2019 21.51
+6
Ni čudno, da je Žižek pesimist. Rekel je, da sicer vidi luč na koncu tunela, ampak to so luči od vlaka, ki prihaja naproti.
Zmaga Ukrajini ..
21. 04. 2019 19.57
+12
Predstavniki RKC so dolga stoletja na vse mogoče načine zlorabljali šibkejše. Še celo danes - v 3. tisočletju, se ni zmožna učinkovito spopasti s problemom zlorab otrok. Da je zadeva še bolj tragična, pa poskušajo to dejstvo številni (tudi slovenski) predstavniki RKC celo relativizirati. Zgodovinar Deschner je izjavil: »Ne poznam organizacije v zgodovini, ki bi bila bolj obremenjena z zločini kot je katoliška cerkev!«. Rimokatoliška cerkev že od nekdaj ne priznava istih pravic obema spoloma. V času inkvizicije so žive zažgali na tisoče žensk. Tudi danes v RKC ženskam niso dostopni enaki položaji, kot jih imajo moški. RKC si jemlje pravico, da odloča o ženskem telesu, ki ga degradira na lastnino oz. mu pripisuje zgolj reproduktiven namen, saj obsoja, zanika in poskuša odvzeti civilne pravice ženskam v sodobnih družbah, kjer se lahko svobodno odločajo o svojem telesu. Marijo Magdaleno (Jezusovo življenjsko sopotnico?) in večkrat omenjeno v virih kot so bili omenjeni vsi ostali apostoli, RKC deklarira kot »padlo« žensko. In zdaj naj bi me predstavniki taiste RKC »poučevali« kako naj živim, kaj in kako naj mislim, ter mi razlagali kaj je prav in kaj ne,… ? Hvala, vendar res ne potrebujem nasvetov od »kristjanov«. In če smem parafrazirati meni en zelo cenjen izrek: »Nikoli v zgodovini RKC ta ni resnično iskreno ravnala skladno s svojimi načeli utemeljenim pristopom do slehernega človeka, ženske postavlja v podrejen, manjvreden položaj, s svojimi dogmami in sovražnim pristopom do vseh in vsega drugačnega, generira sovraštvo, itd. Če nebesa obstajajo in so polna kristjanov, potem je pekel prava izbira zame".
Malinha
21. 04. 2019 20.13
+5
RKC deklarira Marijo Magdaleno kot "padlo" žensko, medtem, ko je dejansko Jezus 'padel', v smislu "oče, zakaj si me zapustil". Marija je torej "padla", Jezus se je pa enostavno 'pobral', prvič, s svojim naukom in drugič, iz groba. Marija, kot ženska, je torej dvakratno "padla", naspram Jezusu, moškem. Hm. Zanimivo. Stvar je sicer obratna kakor pri starih Grkih, nekako najbolj znanih kot racionalistih, kjer je Tales filozofiral in gledal v zrak, pri tem pa ni opazil luknje pred sabo. Seveda je bila zraven njega dečva, ki se mu je zakrohotala in nepotešena odšla nazaj domov. Eh... cela zmešnjava.
jg57
21. 04. 2019 20.23
-11
Glede na bistrost se veliko ukvarjaš z RKC. Ne vem zakaj, a očitno ti ne da miru. Če ne boš nekaj ukrenil bo to trajalo do konca življenja.
Zmaga Ukrajini ..
21. 04. 2019 20.37
+9
HAHAHAHAHAHAhahahaha, ... Vidim, da smo danes precej zabavno razpoloženi. No, meni zanimiv point Magdalene je v njenem statusu, ki ga je imela v Jezusovi družbi. Definitivno je imela (tudi) "status" apostola, kar so resni zgodovinski viri tudi že dokazali. Mimogrede - še ena zanimivost - Magdalena se znajde tudi na Da Vincijevi sliki Zadnje večerje. Kakšna strahota za RKC bi bila, če bi se namesto apostola Petra na "cerkveni prestol" povzpela Magdalena. V Vatikanu bazilika Sv. Marije Magdalene, Trg Sv. Marije Magdalene,... vsi RKC "jastrebi" bi si zato rezali žile. Danes pa je v Vatikanu bazilika Sv. Petra, Trg Sv. Petra, ... in v bistvu zgodovinski viri vedo, da je bil Peter precejšen ..., no - na kratko - brezveznik.
MrKritik77 .
21. 04. 2019 20.41
+2
@jg57 Pogosto te berem na tem portalu in mislim, da te tudi razumem. Velik del svojega življenja si "investiral", kar se tiče vere v krščanskega boga. In tako ali drugače si v tem našel smisel. Problem je v tem, da je razvoj znanosti povozil vsa verovanja v nedokazljive ideje. V bistvu imaš dve možnosti: ali boš sprejel te nedvoumne dokaze ali pa boš boš vztrajal pri tem, da je vera v nemogoče tisto, kar bog hoče od ljudi. Ja, sočustvujem in razumem, da te je strah, da smo sami in živimo eno samo življenje. Ampak, če je nekaj res, zakaj si moraš v glavi ustvarjati pravljice, da to ni res?
Malinha
21. 04. 2019 21.30
+0
Glede Magdalene kroži, pa ne v zapiski, temveč iz ust do ust, naslednje. Moram pa reč, da nisem bil poleg, tako, da se v naprej izognem obtožbam. Zadnji večer, preden so Jezusa križali, so se zbrali apostoli in debatirali. Nek apostol pripomni, da glede na to, da bo Jezus kmalu zapustil Zemljo in nje dobrote, da zakaj ga ne bi peljali do ženske, ker da ni še izkusil največje "dobrote". Vsi so za, ampak, koga izbrati? Naprosijo Magdaleno, ta se takoj strinja. Zvečer se pred šotorom Jezusa zberejo apostoli, Magdalena vstopi. Čez minuto vrešče in krileč z rokami priteče ven ! Groza ! Kaj se je zgodilo, jo povprašajo apostoli. In ona odvrne: nič, vstopila sem, slekla togo, pod katero sem bila gola in... in pokazala... In ko je on to zagledal, je mehko dvignil roko in blago rekel: "Joj, kakšna rana. Naj se zaceli....."
zemljan10
21. 04. 2019 21.39
+2
Comanche. Če bi bilo lepše napisano, bi bil že kič. Imaš moj poklon in strinjam se z vsako tvojo besedo.
Zmaga Ukrajini ..
21. 04. 2019 21.58
+1
... in ji je naredil "moško pritiklino", kajne? Plastična kirurgija v antiki. Hmmm... ali namiguješ, da je bil bolj vajen tega? Eureka, potem si odkril bistvo razvoja krščanstva. Zdaj je vse jasno - homoseksualnost, pedofilija, ... V bistvu sploh ne gre za krščanstvo, pač pa za Mednarodno organizacijo ljubiteljev fantkov.
Malinha
22. 04. 2019 11.50
+1
Dejansko je zapolnil manjko kastracije v pogledu in seveda 'objektiviral' falus kot čisti označevalec. Ta reprezentira ne samo kraljestvo uboštva RKC, temveč vleče iz njega simbolno realnega barbarizma vsake kulture. Že Egipčanske mačke so bile skrivnost za Egipčane same, ne samo za nas, predenje samo sproža takšno abstraktno ugodje, da se ob božanju zgrade piramide, potrebno je seveda pregledati samotne zvezdne karte, jejezik pa ostane na vrtičku razpoloženja.
Zmaga Ukrajini ..
22. 04. 2019 19.02
SLO-SURVIVAL
21. 04. 2019 19.45
+6
Čudno, da ne moremo komentirati napadov v Šri Lanki!! a se bojite, da bi obtožili muslimane, kar se bo itak pozneje pokazalo??
Zmaga Ukrajini ..
21. 04. 2019 19.51
+9
Enkrat je en pameten profesor rekel: "Če želite ustaviti terorizem, ga nehajte povzročati". Sovraštvo vedno generira le še več sovraštva. In potem bo trajalo in trajalo, da se bo uresničil Zoretov rek: "Vsako zlo, vsaka krivica in vsaka hudobija se prej ali slej izčrpajo sami v sebi".
Malinha
21. 04. 2019 19.54
+7
Obtoži, ni problem. Piši. Seveda je moderator cenzor. Sam pa najraje v prvi vrsti ne bi iskal identiteto napadalcev, temveč razlog napada. Tako vsaj zožaš krog 'osumljencev', poleg tega, da se "pozneje pokažejo", ali pa vzporedno, razlogi.
kolbek460
21. 04. 2019 18.51
+6
Vera dela tri stvari ,kontrolira ljudi ,deli ljudi in ljudi vodi v zmoto , ,in človeška svoboda ni varna v rokah nobene cerkve ,,
serpentiškov
21. 04. 2019 17.57
+0
se pravi pod tem člankom se lahko žali kristjane, ki nikomur nič hudega nočejo. zdaj , ko so ugotovili , da so se na sri lanki razstrelili muslimanski samomorilci, ste pa oba članka na to temo blokirali za komentiranje.
Bol?ev Pepe
21. 04. 2019 18.01
-8
Brakedirt
21. 04. 2019 18.02
-3
pravilno. zato,ker sveckarji to izkoriscajo za svojo reklamo.
ROMELS
21. 04. 2019 18.45
+7
marmeladarji pa podžigajo sovraštvo med verami.
Bol?ev Pepe
21. 04. 2019 15.38
+6
Naravnost smesno. Praznik odresitve. Ampak eni majo pa v ustih samo islam in muslimane. Prepovedat krscansko oligarhijo! Diktatorje cloveskega uma, ki ze 2000 let zavirajo razvoj planeta. Da o tem kaj so nam Slovencem delali in nas hoteli zbrisat kot narod in kulturo, sploh ne govorim.
ElPapo
21. 04. 2019 16.21
-7
Točno o tem sem govoril v tistem komentarju o #ustvarjanjejavnegamnenja, hvala da si sam sebi pljunil v skledo in potrdil mojo teorijo
ElPapo
21. 04. 2019 16.22
-2
P.S. vsi ki ne veste o čem govorim... komentar je bil objavljen 12:59:57
Bol?ev Pepe
21. 04. 2019 18.51
-8
1918
21. 04. 2019 19.50
+3
danes je praznik vstajenja Odrešenika, za tiste, ki vanj verujejo, če ne veruješ boš pač imel jutri dela prost dan - plačan, očitno si še zelo mlad, mladi so običajno revolucionarno nastrojeni, mislijo, da bodo svet postavili na glavo, oz. kot sami mislijo vzpostavili red, kot ga vidijo sami, ko pridejo malo v zrela leta, se običajno sramujejo svojih dejanj iz mladosti, ali pa tudi ne, svetujem, da preberete Zdravljico (v celoti), čeprav je kot državna himna skrajno ponesrečena torej: MIR IN DOBRO VSEM!
Sava Sava
21. 04. 2019 15.26
+17
Moje spoštovanje vsem vernikom, ki danes in vse druge dni nosijo v sebi čut do sočloveka in življenja nasploh. Pri njihovih nadpastirjih pa nikakor noče tiho zazveneti čut ponižnosti in kesanja. Kaj tokrat slišimo in beremo: 1) Zore: »V vseh časih, tudi v našem, skušajo s podobnimi metodami (kot so Kristusa) odstraniti tiste, ki so postali moteči, ker govorijo resnico in se ne menijo za očitno ali prikrito postavljene lestvice družbene moči in veljave in ne upoštevajo plotov družbene korektnosti". Kako, prosim!? RKC je že od 4. stol. dalje v navezi z oblastjo »na vrhu družbene moči in veljave« (od Boga danih monarhov) dosledno in krvavo preganjala in odstranjevala vse tiste, »ki so postali moteči, ker govorijo resnico…«. 2) Zore: »Vsako zlo, vsaka krivica in vsaka hudobija se prej ali slej izčrpajo sami v sebi«. Se je pedofilija, posiljevanje nun, ipd« izčrpala sama v sebi«!? 3) Zore: »Ljubiti Kristusa ni odvisno ne od zgradb in ne od vpliva in moči v družbi«.Kaj res!? Predvsem od 17.-18. stol. dalje je RKC šla v veliko kampanjo gradnje cerkev po brdih in dolinah, da ojačajo razmajano katolištvo po od boga poslanih kugah in vojnah ter sporu s protestantizmom - in so zgradbe bile bistveni element ponovne vzljubitve Kristusa. In RKC je stalno bila v simbiozi s centri »vpliva in moči v družbi«.
Bol?ev Pepe
21. 04. 2019 15.31
-7
Bol?ev Pepe
21. 04. 2019 15.46
-17
Dej missa preber si tisto kar komentiras.... jao jao ... eni ste pa res nadpovprevno pametni..
Malinha
21. 04. 2019 16.04
+10
Nisem nadpovpredno pametnejši od tebe, ampak samo povprevno. To pa zato, ker moj povpreven jezik ne uporablja nadpovprevne besede kot so: pokveka, nagravžno, zavrto, sranje, bedno, etc.
prašek
21. 04. 2019 16.11
+1
Bol?ev Pepe
21. 04. 2019 16.52
-8
Vazno, da pametujes o stvareh, ki jih ne poznas, ki jih ne preberes, itd. In, da me seveda lovis na tipkovne lapsuse. Res vrhunec inteligence
Malinha
21. 04. 2019 17.06
+4
Vrhunec tvoje inteligence je ponoven lapsus, zgolj tvoj ali pak samo lapsus tipkovnice, tvoj credo sine qua non "bebec"?
Malinha
21. 04. 2019 17.09
+1
Morda bi razložil tvojo katarzično misel: "Govorit o slovenski kulturi in zagovarjat RKC je pa naravnost absurdno." Kaj je tu absurdnega?
Bol?ev Pepe
21. 04. 2019 17.57
-3
Cesa ne razumes?? Kaksne besede konkretno? Al konteksta?
Malinha
21. 04. 2019 18.05
+0
Dal sem v navednice tvoj citat. To pomeni, da se gre za konkretno in kontekstualno glede tvojega navajanja, "govorjenja" o slovenski kulturi in zagovarjanju RKC, kjer ti potegneš vzporednico absurdnosti. Saj bi ti narisal, ampak, kakor pišeš, to že skozi kontekstualnost, torej formo in vsebino, verjetno strukturalno ločiš v tej tvoji tavtologiji. In ravno tu bi rad, da povzameš strukturalistično razlago. Lahko tudi skozi performative.
Bol?ev Pepe
21. 04. 2019 18.07
-4
Ti lahko pametujes kolikor hoces. Ampak ta konkretni “citat” se je na nekaj nanasal.
Bol?ev Pepe
21. 04. 2019 18.09
-2
In glede na to, da raje govoris/pises kot mislis, sploh nisem presenecen. Tipicno.
Malinha
21. 04. 2019 18.19
+2
Zato imamo pa tebe tukaj, da misliš (tako kakor Smoletov Terezijas) in napišeš skozi tavtologijo strukturalizma te tvoje konkretne "citatne" fenomene.
Bol?ev Pepe
21. 04. 2019 18.20
-2
Malinha
21. 04. 2019 18.21
+0
Konkretni citat se nanaša na sl. kulturo ter zagovarjanje RKC. Vse to daš pod ulomek signifikanta. Zakaj?
Bol?ev Pepe
21. 04. 2019 18.24
-3
Glede na to kksne kozlarije pises, grem stavit, da o ulomkih nimas pojma.
Bol?ev Pepe
21. 04. 2019 18.27
-2
Opozoril sem te, da komentiras zadeve brez, da bi jih prebral. Se sam si to napisal. In so s tem zasluzil tvoj napad. Torej brez ideologije, brez vsebine. Samo napad kot oblika najboljse obrambe. Ampak tako pac je. Bleferjev ne maramo.
Malinha
21. 04. 2019 18.28
+1
Nad ulomkom, po Lacanu, je označevalec gospodar, signifikant, v tem primeru tvoj performativ absurda, pod ulomkom sta 'zagovarjanje RKC', ter 'sl. kultura'. Če je zate strukturalizem in psihoanaliza kozlarija, se s tem popolnoma strinjam. Namreč, da je to zate kozlarija.
Malinha
21. 04. 2019 18.29
-1
Kakor si opazil, skozi svoje komentarje tudi mislim. Tvoje misli so za enkrat zgolj sledeče: " pokveka, nagravžno, zavrto, sranje, bedno, kozlarija, bla bla bla". Verjetno si študiral lingvistiko na Trstenjakovi.
Malinha
21. 04. 2019 18.34
+1
Zato pa ti komentiraj zadevo, za katero ti tu pišem že skoraj ducat postov, da jo komentiraš, pa ne ponudiš razlage. Še enkrat: "Govorit o slovenski kulturi in zagovarjat RKC je pa naravnost absurdno." Kaj je tu absurdnega?
Malinha
21. 04. 2019 18.35
+0
In res je: moj "napad" je brez ideologije", meri pa zgolj na vsebino tvojega citata.
Bol?ev Pepe
21. 04. 2019 18.36
-3
Se en dokaz vec, da ne beres komentarjev ampak predvsem vsiljujes svojo agendo. Ko si bos prebral tisto kar komentiras bos razumel, da to vsa filozofija prav nic ne pomaga. Sestavni del filozofije je logika. Ki pa tebi vec kot ocitno primankuje.
Bol?ev Pepe
21. 04. 2019 18.37
-2
Malinha
21. 04. 2019 18.40
+2
V mojih mislih torej po tvoje primanjkuje sledeče: pokveka, nagravžno, zavrto, sranje, bedno, kozlarija, bla bla bla...?
Bol?ev Pepe
21. 04. 2019 18.42
-2
Sem ti ze povedal. Preberi si komentar na katerega se moj komentar nanasa. In ce se takrat ne bos razumel, ti bom z veseljem razlozil.
Bol?ev Pepe
21. 04. 2019 18.43
-1
Malinha
21. 04. 2019 20.00
+1
No, prebral sem komentar in ga še nisem razumel. Torej mi, z veseljem, razloži.
Bol?ev Pepe
22. 04. 2019 11.51
VolkBrenin
21. 04. 2019 15.24
+5
ali bog vse ve ???
Malinha
21. 04. 2019 15.42
+12
Po moje ve. Tudi o kvantni fiziki. Zadnjič sem ga srečal, srebal je pivo, vprašal sem ga kako je kaj, odvrnil mi je: "Ne vem. Sem nedoločen."
Bol?ev Pepe
21. 04. 2019 16.53
-10
Bogovi se z malimi ljudmi ne pogovarjajo... ampak ocitno si ti sam bog... dej mal sestopi ..
Malinha
21. 04. 2019 17.29
+3
Pepić, moraš bit pa res travmatiziran pred velikimi ljudmi. Daj sestopi od njih, ti bo bolje.
Bol?ev Pepe
21. 04. 2019 17.59
-5
A si se zacel mal zgubljat? Nimas argumentov pa zalis???
Bol?ev Pepe
21. 04. 2019 18.04
-5
In to na nacionalni osnovi. Navaden nacionalistek ocitno. Sem vseeno mislil, da ti kam dlje nese...
Malinha
21. 04. 2019 18.12
+2
Če sem sam poslužim ene žalitve, sem žaljivec, tvoje žalitve ("pokveka, nagravžno, zavrto, sranje, bedno, bebec") so pa dramsko umetnostne stvaritve in ne spadajo pod pojem obrekovanja, oz. žaljenja. Zanimivo. Naj te spomnim: vmešal si se v moj dialog z 'Volkom', navajal male ljudi, bogove, sestop. In zraven vnesel umetniški cinizem "očitno si ti sam bog". Z 'Volkom' sva govorila o Bogu kot tretji osebi, nakar si ti kar nekomu pridel označbo bog.
Bol?ev Pepe
21. 04. 2019 18.17
-5
Hj... nekdo, ki ve kaj bi hegel rekel, mislil, itd... se vsekakor ima kaksno narcisticno luknjo v glavi prevec..
Bol?ev Pepe
21. 04. 2019 18.22
-6
Jaz sem se vmesal v vajino debato??? Temu ti reces debata??? Res zabavno! Ja glede na tvoje poznavanje dramatike, bi clovek pricakoval, da ves kaj je to debata. Tukaj imamo pa volkovo repliko in tvoje pametovanje. In potem se oglasim jaz. Res ti ne bi skodovalo, da si pri svojem pametovanju in nestrpnosti malenkost bolj pocasen..
Malinha
21. 04. 2019 18.37
+1
Morda boš razložil na kaj cilja tvoj citat "ocitno si ti sam bog"?
Bol?ev Pepe
21. 04. 2019 18.43
-4
Bom takoj po tem, ko bos ti men vajino debato pokazal v katero sem se vmesal...
Malinha
21. 04. 2019 20.01
+2
Bol?ev Pepe
22. 04. 2019 11.52
-2
yaxscdvf
21. 04. 2019 15.05
+7
Kaj so pa včeraj praznovali?
yaxscdvf
21. 04. 2019 15.06
+12
prašek
21. 04. 2019 15.07
+12
yaxscdvf
21. 04. 2019 15.07
+8
Mogoče pa obletnico domobranske prisege hitlerjancem
someone1
21. 04. 2019 15.22
-5
če bi soros žiwel w sloweniji bi tut slawnostno prisegel tam na stadionu : )))
Bol?ev Pepe
21. 04. 2019 15.32
-2
In bi mu bilo zal. In bi se opravicil. In bi ravno zato financiral stran, ki je proti kakrsnikoli obliki nacizma ali rasni ali verski ali kaki drugi obliki segregacije.
someone1
21. 04. 2019 15.39
-6
nwm če mu je blo glih žal : ))) še sam je reku da če nebi on izdajal bi pa kdo drug : ))) tipičen odgowor izdajalca : )))
Bol?ev Pepe
21. 04. 2019 15.47
+2
Potvarjas njehove besede in smisel povedanega. Ne vem kdo je tukaj izdajalc..
Bol?ev Pepe
21. 04. 2019 15.49
-2
Se pa iz njegove dejavnosti vidi na kateri strani zgodovine je in njejova osebna zgodovina je k temu prav gotovo pripomogla. Ni narobe delati napake. Narobe je ne priznati napake. In Soros je svojo napako veckrat popravil.
someone1
21. 04. 2019 15.50
-8
wpraš putina zakaj ga je nabrcal iz rusije : ))) kje se mu je zameru : )))
Bol?ev Pepe
21. 04. 2019 16.54
-3
Putin je pa vsekakor prava moralna avtoriteta
yaxscdvf
21. 04. 2019 17.43
+0
Bol?ev Pepe
21. 04. 2019 17.59
-3
Odvisno kateri agendi pripadas. In odvisno kaj ves o svetovni zgodovini..
janezpodre
21. 04. 2019 14.58
+5
No božji otroci, zdej, ko ste se nažrl Kristusovega telesa /svinske šunke/ in napil njegove krvi /terana/ še pa mal za tipkovnco, da boste spustil nekaj modrih misli o ploščati Zemlji in pedofilih v nebesih.
prašek
21. 04. 2019 14.57
+15
Spoštovani tovariši in tovarišice, želim vam prav dober dan !!!!!
prašek
21. 04. 2019 14.58
+12
Ste že opazili, da zunaj sije sonce ??? sam prašam
yaxscdvf
21. 04. 2019 15.01
+2
prašek
21. 04. 2019 15.03
+7
Ob štirih zjutraj še ni sijalo sonce ! Garantiram, ker sem bil tudi jaz že zunaj !
yaxscdvf
21. 04. 2019 15.08
+1
prašek
21. 04. 2019 15.10
+11
komarec
21. 04. 2019 15.10
+5
mackintosh
21. 04. 2019 15.21
+8
yaxscdvf
21. 04. 2019 14.57
+5
A se vam zdi, da bi upodobljeni Jezus lahko pripadal narodu iz bližnjega vzhoda? Judi, Arabci,... so po izgledu bistveno drugačni.