Slovenija

Kriminalisti zaradi napak v programu otroške srčne kirurgije ovadili eno osebo, neuradno kirurga Blumauerja

Ljubljana, 03. 12. 2015 08.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
11

Po tem, ko je mednarodna nadzorna komisija, ki jo je imenovala zdravniška zbornica, med pregledom delovanja programa otroške srčne kirurgije ugotovila štiri sporne primere smrti otrok, so kriminalisti novembra na tožilstvo vložili ovadbo zoper eno osebo. Po neuradnih podatkih naj bi bil ovaden nekdanji kirurg v tem programu Robert Blumauer.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Kirurg Blumauer ovaden?
    02:21
    Iz SVETA: Kirurg Blumauer ovaden?
  • Iz 24UR: Blumauer ovaden?
    02:53
    Iz 24UR: Blumauer ovaden?

Po poročilu o delovanju otroške srčne kirurgije v času, ko je otroke s srčnimi okvarami operiral izraelski srčni kirurg David Mishaly, ki ga je pripravila mednarodna nadzorna komisija, ki jo je imenovala zdravniška zbornica, so ljubljanski kriminalisti vložili kazensko ovadbo zoper eno osebo. Ta oseba naj bi bila po poročanju Dnevnika nekdanji kirurg v programu otroške srčne kirurgije Robert Blumauer, ki mu s kazensko ovadbo po neuradnih podatkih očitajo štiri kazniva dejanja malomarnega zdravljenja, ki naj bi prispevalo k smrti štirih otrok. Dnevnik še poroča, da naj bi policisti preverjali tudi okoliščine smrti drugih otrok.

Srčni kirurg Robert Blumauer.
Srčni kirurg Robert Blumauer. FOTO: POP TV

Za Dnevnik so na ljubljanski policijski upravi potrdili, da so kriminalisti konec novembra na pristojno državno tožilstvo v Ljubljani podali kazensko ovadbo zoper eno fizično osebo zaradi suma storitve štirih kaznivih dejanj malomarnega zdravljenja in opravljanja zdravilske dejavnosti. Po podatkih Dnevnika, Blumauerjev mentor David Mishaly naj ne bi bil osumljen.

Kot poroča časnik, se štiri kazniva dejanja nanašajo na smrt štirih otrok, do katerih se je mednarodna komisija najnatančneje opredelila. Komisija je ocenila, da so med zdravljenjem nastale pomanjkljivosti, kriminalisti pa so v Blumauerjevih dejanjih prepoznali tudi znake kaznivega dejanja malomarnega zdravljenja. Za primere, ki se končajo s smrtnim izidom, je zagrožena kazen od enega do osmih let zapora.

Pitako: Zakaj so nadzorniki zanemarili vlogo ostalih ekip?

Na UKC Ljubljana, kjer je bil Blumauer zaposlen do avgusta lani, zadeve ne komentirajo, ker je preiskava še v teku. So pa potrdili, da so jih nedavno obiskali kriminalisti glede tega primera in opravili nekaj pogovorov z zaposlenimi.

Blumauerjev odvetnik Andrej Pitako dejal, da z morebitno ovadbo in njeno vsebino zaenkrat ni seznanjen. Je pa za Dnevnik opozoril na določene pomanjkljivosti v poročilu nadzorne komisije. Sporno naj bi bilo, da 80 odstotkov zatrjevanj v poročilu temelji na osebnem arhivu dveh zdravnikov, ki strogo zaupnih osebnih podatkov o pacientih sploh ne bi smela zbirati, opozarja Pitako in dodaja, da se v poročilu zanemarja vloga pediatrov, intenzivistov, kardiologov in drugih.

Kriminalistična preiskava se sicer še nadaljuje. Po informacijah Dnevnika policisti preverjajo tudi okoliščine smrti drugih otrok, hkrati pa preiskujejo tudi poslovni in administrativni del ureditve otroške srčne kirurgije, ki je že dlje časa tarča očitkov.

Nadzorniki so v poročilu ugotovili, da so bili otroci v programu otroške srčne kirurgije po nepotrebnem ogroženi. Nadzorniki so v poročilu izpostavili štiri primere, za katere so ocenili, da bi imeli ob bolje zastavljeni organizaciji dela in boljših odločitvah vpletenih večje možnosti preživetja. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Timy15
04. 12. 2015 09.28
+6
Ali bo kdaj pri nas tako kot je bilo v času,ko še nismo bili v samostojni državi.
LOPOVEpredZID
04. 12. 2015 09.01
+7
že dva dni govorite in pišete o tem dr.-ju, ki bo grešno jagnje....in še vedno je "neuradno"???!
Tone 12345
03. 12. 2015 20.30
+8
Mene samo zanima ali so ti kriminalisti eksperti na vseh področjih da lahko ovajajo-v tem primeru dr Blumaverja- doktorji medicine!meni je to tolk smešno!!saj gotovo sploh ne vedo kaj ovajajo!!!
krmeki
03. 12. 2015 17.59
+11
Še dobro da novinarji izvedo za ovadbo prej kot sam ovadeni. Ti samooklicani FDV novinarčki so šli pa že res predaleč.
skorumpiranpolitik
03. 12. 2015 17.50
+11
Očitno je Klinični center, ena sama Avgijeva štala!
Timy15
04. 12. 2015 11.58
+1
Ja,nepridipravi pa se kar vsipavajo iz nje!
motorka57
03. 12. 2015 15.58
+9
....vsega je kriv tisti,ki ga ni in ki je šel proč od lumpov,za "nagrado" je ovdba. To je šou v SLO brez primere,da se v javnosti pere umazano perilo !
FCM
03. 12. 2015 09.31
+26
Ta drzava je res gnila na vseh podrocjih. Povsod se samo interesi neke elite gledajo, obupno...
Northwest
03. 12. 2015 09.20
+20
Pri nas je treba unicit vse kar je dobro.Mi smo res en cuden narod.
mate08
03. 12. 2015 09.04
+9
Da je David Mishaly v izraelu "zaje-al" tri slovenske otroke...o tem ni ne duha ne sluha??? Vse za dober imiđ press........
zaboljsiju3
03. 12. 2015 08.55
+39
.......najverjetneje obstaja neka močna ekipa, ki bi se rada znebila odličnega srčnega kirurga, da bi potem lahko namenili več denarja preko drugih kanalov v tujino.......... Ko dober zdravnik pri nas nima prave podpore mu sledi linč....... žalostno, namesto, da bi bil deležen popolne podpore glede na to, da pri nas ni boljšega kirurga........vsi pa vemo, da kirurg za opravljanje svojega dela potrebuje odlično ekipo !!!