Slovenija

Kriminalisti stopili na prste slamnatim družbam

Ljubljana, 19. 03. 2009 15.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kriminalisti so razkrili kriminalno združbo, ki je organizirala fiktivne posle. Policija je ovadila 55 oseb za 39 kaznivih dejanj. Škode je bilo za 7,750.000 evrov.

Kriminalisti so zaključili eno večjih preiskav.
Kriminalisti so zaključili eno večjih preiskav. FOTO: POP TV

Po skupni akciji Urada za preprečevanje pranja denarja, kriminalistične policije, državnega tožilstva in Davčne uprave, ki je trajala od leta 2006, usmerjalo pa jo je Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, so kriminalisti ovadili skupno 55 oseb zaradi suma storitve 39 kaznivih dejanj, hudodelskega združevanja in zlorabe položaja in pravic. Skupna škoda znaša 7,750.000 evrov, je povedal vodja kriminalistične policije policijske uprave Ljubljana Branko Japelj.

Vse se je začelo, ko je Urad RS za preprečevanje pranja denarja zasledil sumljive finančne transakcije. Kriminalisti so tako pričeli preiskovati sum, da se organizirana združba več oseb ukvarja z ustanavljanjem tako imenovanih slamnatih družb, ki jih zlorabljajo za namene izdajanja fiktivnih računov in dvigovanja gotovine na podlagi izvedenih nakazil.

Kriminalisti so potrdili, da slamnate družbe niso opravljale storitev

Vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana Branko Japelj
Vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana Branko Japelj FOTO: www.policija.si

Kriminalisti so ugotovili, da so slamnate družbe po predhodnem dogovoru izdajali fiktivne račune delujočim gospodarskim družbam. Predstavniki delujočih gospodarskih družb so na podlagi teh fiktivnih računov na račune slamnatih družb nakazovali sredstva, s teh računov pa so nato pooblaščenci dvigovali gotovino in jo zmanjšano za dogovorjen odstotek provizije vračali nakazovalcem.

Za koga gre na policiji niso razkrili. Kot je povedal vodja kriminalistov Policijske uprave Ljubljana Branko Japelj, so bila vpletena tudi nekatera podjetja v državni lasti, zadeva pa je povezana z eno večjih preiskav v lanskem letu.

Z zbiranjem podatkov, pregledovanjem obsežne zajete dokumentacije in računalniških podatkov, ki so jih pridobili tudi pri opravljenih hišnih preiskavah, so kriminalisti potrdili, da slamnate družbe za plačnike niso opravljale nobenih storitev, niti niso opravljale prometa blaga, s čimer je bil izkazan utemeljen sum, da gre dejansko za fiktivne račune in fiktivna nakazila.

Celotno dejavnost je organiziral 40-letnik iz okolice Ljubljane

Skupna škoda znaša 7,750.000 evrov.
Skupna škoda znaša 7,750.000 evrov. FOTO: POP TV

V preiskavi je bilo ugotovljeno, da je celotno dejavnost organiziral 40-letni osumljenec iz okolice Ljubljane, pri izvrševanju kaznivih dejanj pa mu je pomagalo še sedem osumljencev, ki so nastopali kot posredniki pri poslu ali pa so dali na razpolago svoje ime za ustanovitev in formalno funkcijo direktorja slamnate družbe, so še pojasnili na policiji.

V tem primeru so policisti podali že drugo kazensko ovadbo v okviru iste preiskave. Prvo so namreč vložili že v septembru 2008 zoper 23 osumljencev za storitev 17 kaznivih dejanj, v zadnji pa še proti 32 osebam za 22 storjenih kaznivih dejan. Skupaj je bilo tako ovadenih 55 oseb za 39 kaznivih dejanj.

Ugotovitve Urada za pranje denarja so bistveno pripomogle pri raziskavi

Tekom celega predkazenskega postopka je zlasti na področju izmenjave podatkov potekalo intenzivno sodelovanje med policijo in Uradom za preprečevanje pranja denarja, katerega ugotovitve so bistveno pripomogle k učinkoviti obravnavi in uspešnemu zaključku obravnave zadeve, so še povedali na policiji.

Za koga gre na policiji niso razkrili. Kot je povedal vodja kriminalistov Policijske uprave Ljubljana Branko Japelj, so bila vpletena tudi nekatera podjetja v državni lasti, zadeva pa je povezana z eno večjih preiskav v lanskem letu.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

b77
19. 03. 2009 18.07
kekci nič ne bo! so bolj pametni od vas!
vlab
19. 03. 2009 18.02
prvič: klasika. drugič: kako pranje denarja? a vi novinarji sploh veste kaj je pranje denarja? tu gre za zatajitev davčnih obveznosti. pač prejemniki dvigov niso prijavili prihodka v upanju da klošarjev ne bodo dobili oz. da bo vsem skupaj težko kaj dokazati. in verjetno bo temu tudi tako. to je vse.
Buena Vita
19. 03. 2009 17.59
DOBRO ZDAJ ŠE MORAJO PREDSEDNIKOVEGA BRATA PRIPRET,TUDI TA JE DEBELOM GOLJUFAL PREGREŠNO OPREMLJAL AVTOMOBILE IN ELEKTRO DENART ZAPRAVLJAL NA VELIKI NOGI POZNAVALCI PRAVIJO DA SE JE DREGNILO V OSJE GNEZDO MENI JE PA ŽAL DA NISEM VEDELA ZA TO ZGODBO PREJ
dukenukem
19. 03. 2009 17.50
hja pa vsi se bodo zmazal lepo ven iz tega ,tko kot bavčar,banda tatinska
Drhal
19. 03. 2009 17.33
"Kriminalisti stopili na prste slamnatim družbam" Ne vem zakaj, a ne verjamem. Mi mogoče ZDRAVA PAMET to ne dovoljuje.
Matjo
19. 03. 2009 16.57
skynet ima popolnoma prav, taki kriminalci imajo veliko denarja za izkušene in najboljše zagovornike, medtem ko so državni tožilci manj izkušeni na področju gospodarske kriminalitete...
jamdicd
19. 03. 2009 16.36
Vrnite denar. Prisilno delo do konca življenja !
miha-ibr
19. 03. 2009 16.33
revizija premozenja,prosim!
jaguarxt
19. 03. 2009 16.32
če bo šel kdo sedet bo to sitna ribica, glavni krivci se mu bodo pa smejali in uživali z opranim denarjem
Skynet
19. 03. 2009 16.31
V Sloveniji ni problem kriminalce ujet, problem je, ko sodstvo zataji, zato ker ima preprosto premalo izobraženega kadra, da bi se ukvarjal z raznimi novodobnimi prevarami, kot so "slamnata podjetja". Tako kriminalci tožijo državo nazaj, zaradi škodovanja uleda, itd.in dobijo tožbo.
Smrkolincek
19. 03. 2009 16.25
Največ slamnatih podjeti se je razvilo po vstopu slovenije v EU se pravi pred 5. leti Dolg so rabil nasi vrli krimiči,da so jih (nekaj)polovil,pa se to vprasanje,ce bodo sploh obtozeni
abd@email.si
19. 03. 2009 16.19
Ja kdaj so pa še policisti komu od goljufov stopili na prste?ha ha ha ha
azzurro911
19. 03. 2009 16.13
SLOVEEEEEEEEEENIJAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA od kod lepoooote tvojeeeeeeeeeee tadam tadam tadaaaaaaaaaaaam... tadada dada da daaaaaaaaam SLLOVVVEEEEEEEEEEEEENNNIJAAAAAAAAAAA.....