Slovenija

Kriminalisti so brskali po uradu za intelektualno lastnino

Ljubljana, 23. 03. 2012 14.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Direktor urada za intelektualno lastnino meni, da je bila podana prijava z namenom njegovega medijskega linča. Kriminaliste so najbolj zanimale pogodbe za določen čas, ki so jih na uradu sklenili z zunanjimi izvajalci.

Kriminalisti so potrkali na vrata urada za intelektualno lastnino. Na Policijski upravi Ljubljana so z informacijami skopi, povedali pa so le, da gre za zbiranje obvestil, povezanih s sumi storitve kaznivih dejanj na področju gospodarskega kriminala.

Po neuradnih podatkih naj bi direktorja urada Jurija Žureja prijavili kar sodelavci na uradu, sicer pa je njegovo razrešitev že včeraj napovedal gospodarski minister Radovan Žerjav. V oddaji SVET so poročali, da bi se naj Žurej nekaterim na uradu zameril z notranjimi revizijami njihovega dela, ministru pa, ker za urad sredi najstrožjega varčevanja zahteva dvakrat višji proračun od lanskega.

Žurej meni, da bi lahko anonimno prijavo podal marsikdo.
Žurej meni, da bi lahko anonimno prijavo podal marsikdo. FOTO: Kanal A

"Vihar v kozarcu vode"

Žurej je pojasnil, da so se kriminalisti za obisk urada odločili na podlagi anonimne prijave, zanimajo pa jih informacije o svetovalnih pogodbah in zaposlitvi projektne skupine.

Pri svetovalnih pogodbah gre po Žurejevih navedbah predvsem za tiste, s katerimi so izvajali revizije preteklega poslovanja na uradu ter ugotavljali pravilnosti ali nepravilnosti pri delovanju, pa tudi tiste pogodbe, s katerimi so uradu predlagali, kako izboljšati redno poslovanje pri upravnem procesu.

Med drugim gre za pogodbo o reviziji informacijsko-tehnološkega sistema – pregled IT strukture in optimizacije tega sektorja na uradu, pregled o nakupu IT dokumentarnega sistema – kako se je kupil in zakaj na takšen način, pregled izdaje odločb in njene optimizacije, naročili pa so tudi predlog statusnega preoblikovanja urada, je pojasnil direktor urada.

Žurej meni, da bi lahko prijavo podal marsikdo, predvsem pa tisti, "ki si ne želijo, da bi se določene stvari, ki se morajo razrešiti in ki vplivajo na njihove interese, tudi ekonomske, lahko razrešile in bi se z razrešitvijo določenih primerov njihova situacija spremenila."

Pri projektni skupini gre po njegovih besedah za zaposlitev za določen čas, in sicer za dve leti, kriminaliste pa je zanimalo, kako so na uradu te ljudi zaposlili. "Projektna skupina se ukvarja izključno s tem, da pomaga slovenskemu gospodarstvu in univerzam. Pomoč, ki jo skupina nudi gospodarstvu, pa je brezplačna," je poudaril in dodal, "vse te podatke ima tudi ministrstvo za gospodarstvo, brez njihovega podpisa ne moremo skleniti nobene pogodbe."

 "Po mojem prepričanju – večino pogodb so pregledale že notranje revizije in proračunske inšpekcije – je tukaj 'vihar v kozarcu vode' z namenom medijskega linča direktorja," meni Žurej.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
24. 03. 2012 09.02
+1
HE,HE,HE,HE NISTE VEDELI,A PAMET NI NAPRODAJ,,SEVEDA KMETJE PRODAJAJO SUHO SLAMO,NAVALITE,MOŽNO JE DA JO ZMANJKA
M_teorija
23. 03. 2012 23.42
+0
Mogoče so pa iskali tisto ukradeno (intelektualno lastnino) SDS in JJ-ju!?
Ramzess
23. 03. 2012 21.31
Po katerem uradu so brskali za intelektualno lastnino?
Schallabweiser
23. 03. 2012 16.52
+8
antitalenti vedno brskajo na napačnem kraju...... kaj ko bi kripoti, za spremembo, malce pobrskali po papirologiji nlb?
nenasedaj
23. 03. 2012 16.42
+4
Predvsem so iskali poslansko pamet, če je slučajno skrita v kleti med tisoči papirjev. Na koncu so obupali, ko so ugotovili, da tako majhnega koščka ne morejo najti nit v eni kuverti.
minimalisch
23. 03. 2012 16.26
-1
tip največja faca, govori o svoji sodelavki kakšen stol ima naj ji, da svojega al pa kašn evrček primakne, če se mu gre tolk zanjo...seveda on ma ledr...
Desktop.Messiah
23. 03. 2012 16.11
+3
cit: Kriminalisti so brskali po uradu za intelektualno lastnino. Kako lahko brskaš nekomu po nečem, česar nima?
sonas
23. 03. 2012 16.11
+0
prostori so res v slabem stanju, da ga "odrežejo" zaradi zahteve za večji proračun je res čuden. a mu ne morejo preprosto reči NE? a slučajno kdo rabi vpogled v intelektualno lastnino????
Oleander
23. 03. 2012 15.56
+1
Kjer je dim je tudi ogenj !