Slovenija

Kriminalisti mariborskega podjetnika Marka Kovačiča že izpustili na prostost

Maribor, 01. 03. 2017 13.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kriminalisti so na območju Maribora preiskovali osebo, ki je osumljena, da je opeharila eno od mariborskih fakultet in tako pridobila večjo premoženjsko korist. Osumljeni je Marko Kovačič, direktor podjetja Svarog in vplivni svetovalec mariborskega župana, ki ga je policija v zvezi s tem pridržala in ga tudi kmalu izpustila na prostost.

"Mariborski kriminalisti so danes na območju Maribora preiskali dve stanovanji in še nekaj drugih prostorov," je sporočil Miran Šadl s Policijske uprave Maribor. "Kriminalisti so namreč zbirali dodatna obvestila v zvezi s storitvijo kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti," je še dodal.

Po poročanju Večera je šlo za direktorja podjetja Svarog Marko Kovačič, ki je sicer tudi vpliven svetovalec mariborskega župana Andreja Fištravca. Kot so še zapisali pri omenjenem časniku, naj bi Kovačič podjetju več fizičnim in pravnim osebam naprtil precejšnje dolgove oziroma jih oškodoval pri poslovanju z interaktivnimi tablami.

Kovačič naj bi izdal dobavnico za blago, ki pa ga nato ni nikoli dobavil.
Kovačič naj bi izdal dobavnico za blago, ki pa ga nato ni nikoli dobavil. FOTO: POP TV

Hišne preiskave in ostale aktivnosti kriminalistov so posledica dodatnih ugotovitev ter usmeritev pristojnega Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru, sporoča Šadl. "Storitve kaznivega dejanja je osumljena ena odgovorna oseba družbe, ki je zlorabila svoj položaj tako, da se je zato, da bi sebi in svoji družbi pridobila premoženjsko korist, dogovorila s svojim poslovnim partnerjem, da mu bo dobavila blago in v ta namen tudi izstavila ustrezne poslovne listine. To je storila, čeprav je vedela, da blaga ne bo nikoli dobavila. Ob tem je nastala velika premoženjska škoda," je pojasnil predstavnik mariborskih policistov.

Kriminalisti so danes v zvezi s tem pridržali eno osebo, ki pa so jo kasneje, "ker so današnje aktivnosti kriminalistov v zvezi s tem že končane", spustili na prostost

Kovačič potrdil, da so ga pridržali 

Kovačič ni bil dosegljiv, je pa njegovo izjavo posredovala mariborska občina. Poudaril je, da predmet preiskovalnega postopka niso bili posli Mestne občine Maribor, zaradi česar kriminalisti tudi niso obiskali njenih prostorov. Pri razmerjih, ki so bila predmet preiskave, gre za pravna razmerja med Svarog izobraževalnim zavodom in družbo Telesistemi na eni strani ter družbo Telesistemi in Farmadent na drugi strani.

Kovačič je pojasnil, da je bil med preiskavo za krajši čas pridržan, ves čas pa je v celoti sodeloval s kriminalisti ter jim omogočil tudi dostop do poslovnih prostorov in dokumentacije, ki niti ni bila predmet preiskave in je odredba mariborskega okrožnega sodišča ni vsebovala, vendar so kriminalisti izrazili željo, da bi jih kljub temu pregledali.

"Kriminalisti pri opravljeni preiskavi niso zasegli nobene poslovne dokumentacije razen tiste, ki sem jo izročil samoiniciativno," je poudaril Kovačič. Tudi on je izpostavil, da je družba Telesistemi zanikala, da naj bi bila oškodovana.

Kovačič še vedno uživa zaupanje mariborskega župana  

Na mariborski občini so v izjavi za medije zapisali, da navedbe v javnosti, da naj bi bilo oškodovano podjetje Farmadent, po njihovih podatkih "nimajo nobene podlage". Izpostavili so, da je družba v zasebni lasti, ki naj bi bila domnevno oškodovana, že v teku predkazenskega postopka podala izjavo, da ni tako.

Kovačič je po mnenju občine s svojim ravnanjem, ko je kriminalistom omogočil tudi dostop do poslovnih prostorov in dokumentacije, ki niso bili zajeti v odredbi o preiskavi, jasno pokazal, da si želi, da se zadeva čim hitreje zaključi, morebitne sporne okoliščine pa čim prej razčistijo.

Poudarili so, da trenutno poteka več za Maribor pomembnih zadev, pri katerih je bil prispevek Kovačiča "izjemno pomemben". "Teza o oškodovanju podjetja v lasti oziroma solasti Mestne občine Maribor pa glede na dostopne podatke in dokumente očitno ne drži. Zato Marko Kovačič še zmeraj uživa zaupanje župana Mestne občine Maribor, dejstvo pa je, da vsak za svoja dejanja prevzema odgovornost," so še zapisali na občini.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

transs
01. 03. 2017 18.51
+1
A lahko že enkrat opustite ta sodobni slovar in namesto besede podjetnik, napišete baraba....
felix58
01. 03. 2017 18.32
+1
oh, saj ni kriv, če so mu pa nastavli iz ozadja....tri dosmrtne kazni
flum
01. 03. 2017 16.10
+2
In zdej bo zahtevu odškodnino !
macek_garfield
01. 03. 2017 14.51
+12
temu kovacicu se ze na ksihtu vidi, da je pokvarjen do konca, ta bi se lastno mamo prodal za pest eurckof, GOTOF SI pa to lopov
wolfterier
01. 03. 2017 15.54
+5
Kriminal na fakulteti,dajte no,tam so sami poštenakarji. Pa vstajniški župan Fištravec,on pa že ne,Tona in Godina sta garant,nje...
zajebant2
01. 03. 2017 14.14
+6
me987
01. 03. 2017 14.22
+10
glede na ostalih 99,9% člankov s tako vsebino je za spemembo tu ime objavljeno. se pa tudi sam sprašujem.. zakaj je tu objavljeno in drugje ne?