Slovenija

Kriminalisti preiskujejo še naprej

Ljubljana, 30. 11. 2011 11.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nadaljujejo se hišne preiskave, v katerih zbirajo dokumentacijo za potrditev sumov o domnevnih spornih poslih pri financiranju menedžerskega prevzema in trgovanja z vrednostnimi papirji. Šlo naj bi za Merkur.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) tudi danes opravljajo nove hišne preiskave, vse včerajšnje pa so zaključili. Do sedaj so zasegli obsežno dokumentacijo in podatke, shranjene na elektronskih medijih. Zaseženo bodo pregledovali v prihodnjih dneh.

Včeraj je bila hišna preiskava v Viator & Vektorju.
Včeraj je bila hišna preiskava v Viator & Vektorju. FOTO: Miro Majcen

Včeraj so dvema osumljencema odvzeli prostost za časa hišnih preiskav pri njiju. Oba so zatem izpustili. Kriminalisti naj bi bili pri nekdanjem predsedniku uprave Engrotuša in pozneje Petrola Aleksandru Svetelšku ter lastniku Viator & Vektorja Zdenku Pavčku. Bili so tudi v Engrotušu, kjer pa so zagotovili, da pri njih ni osumljencev: "Preiskovalcem smo omogočili vpogled v želene dokumente in z njimi bomo sodelovali še naprej, če bo treba."

Kriminalistična preiskava sicer poteka v smeri utemeljitve več sumov storitve kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic in zlorabe položaja ali zaupanja pri opravljanju gospodarske dejavnosti. Za obe kaznivi dejanji je zagroženih do osem let zapora. Preverjajo sume storitve kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete v zvezi s financiranjem menedžerskega prevzema gospodarske družbe in trgovanja z vrednostnimi papirji v obdobju od leta 2007 do druge polovice leta 2011.

Neuradno naj bi šlo za menedžerski prevzem Merkurja. Po poročanju spletnih Financ je iz revizije Merkurja razvidno: "Sum oškodovanja Merkurja predstavlja izdana korporacijska garancija Merkurja Viator & Vektorju v višini pet milijonov evrov za posojilo, ki ga je Viator & Vektor najel pri Gorenjski banki in naprej financiral Merfin."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
30. 11. 2011 15.37
+5
Delo pa le imajo kriminalisti in policija učinka pa od tega itak do zdaj še ni bilo nobenega!!!!!!!V zapore raje tlačijo tiste ki burek ukradejo tajkuni pa uživajo!!!!!! Politiki, sodišče in policija nobeden od teh si plače ne zasluži vsaj svojega dela ne opravljajo tako kot bi ga morali, potem se pa tule pred volitvami nekaj šopirijo in obljubljajo!!!!!!!
binmister
30. 11. 2011 14.46
+8
Sliši in bere se kot smešnice in barvanje oči ljudem .Skozi celo leto beremo vsak mesec da delajo preiskave ,odnašajo dokaze ,da so JIH OVADILI da jih sumjo in preiskujejo .Na koncu pa beremo da nikomur nič niso dokazali in da preiskujejo naprej.če bi vse ki jih sumijo in jih pozaprli bi Slovenski zapori bili pretesni .Noben ni in ne bo zaprt 100%.
cyklon
30. 11. 2011 13.27
+5
Kaj pa tisto,da so bili preiskovanci menda o preiskavi pravočasno obveščeni?? A o tem,če je to res , pa ni še nič novega??
povrsniste24kur
30. 11. 2011 13.02
+11
to preiskujejo trije mogoče, ostalih 20 pa preži in prisluškujejo raznim 20-letnim mulcem, ki imajo doma par rožic posajenih...tak je to v resnici