Slovenija

VIDEO: Medja: Ne vidim razloga, da bi odstopil z mesta predsednika uprave NLB

Ljubljana, 20. 09. 2013 09.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
N.D./S.S./STA
Komentarji
1286

Preiskovalci NPU so končali hišne preiskave. Izpuščen je tudi predsednik uprave NLB Janko Medja, ki vpletenost v sporne posle zanika. Preiskave naj bi bile povezane s trgovanjem z delnicami Mercatorja.

Medjo so po hišni preiskavi na domu odpeljali na NLB.
Medjo so po hišni preiskavi na domu odpeljali na NLB. FOTO: POP TV
Pri preiskavah je sodelovalo 32 preiskovalcev NPU, pomagali pa so jim tudi računalniški forenziki Policijske uprave Celje in Policijske uprave Ljubljana. Slovenska policija je preiskavo začela na podlagi anonimne ovadbe, ki jo je prejela sredi leta 2012.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) na območju ljubljanske in kranjske policijske uprave so se že zgodaj zjutraj lotili sedmih hišnih preiskav, v okviru katerih so iskali dokaze zlorabe notranje informacije, ki je vplivala na ceno vrednostnega papirja. 

Policija je pridržala prvega moža NLB Janka Medjo, ki pa so ga pozneje izpustili. Šlo naj bi za posle Unicredita z delnicami Mercatorja, v času, ko je bil Medja član uprave te banke, predsednik uprave pa današnji prvi nadzornik NLB France Arhar.

Ko so opravili delo na domu Janka Medje, so ga prepeljali na Novo ljubljansko banko (NLB), kjer so nadaljevali preiskavo. Na NLB so preiskavo potrdili, a hkrati dodali, da preiskava v ničemer ni uperjena zoper NLB ali katero koli družbo v NLB Skupini.

Preiskava bi se lahko razširila tudi v sosednje države, ali se bo to zgodilo, pa bo pokazal potek same preiskave, je dejal vodja preiskave NPU Robert Slodej. Pojasnil je, da policija že sodeluje z organi iz ene od sosednjih držav. Pod drobnogledom kriminalistov sta se namreč znašla, kot je dejal Slodej, osumljenec, ki je deloval v skupini oseb, in ena pravna oseba. Osumljencu je bila prostost odvzeta zaradi zagotovitve navzočnosti na sami hišni preiskavi in bojazni uničenja sledov kaznivih dejanj.

Zloraba notranjih informacij?

Za zlorabo notranje informacije je predpisana zaporna kazen do petih let.

"Osumljena oseba je bivša zaposlena v eni finančnih ustanov, ki spada v skupino bank. Oseba je delovala v skupini oseb, ki so pri opravljanju bančne in borzne dejavnosti na območju Slovenije in sosednjih držav prišli do informacije, da namerava ena izmed gospodarskih družb iz sosednje države prevzeti slovensko gospodarsko družbo," je pojasnil Slodej. Po neuradnih informacijah sta omenjeni družbi Mercator in Agrokor.

"Ta informacija bi vplivala na ceno vrednostnih papirjev, ki kotirajo na rednem trgu v Sloveniji," je pojasnil Slodej. Na podlagi te informacije je skupina bank, kot je dejal, začela nakup vrednostnih papirjev slovenske gospodarske družbe po nižji ceni, kot pa je bila predvidena njena prevzemna cena, je pojasnil Slodej.

Medja zanika vpletenost

Medja ne vidi razlogov za odstop z mesta predsednika NLB.
Medja ne vidi razlogov za odstop z mesta predsednika NLB. FOTO: POP TV
Ne vidim razloga, da bi odstopil z mesta predsednika uprave NLB. Sklic seje nadzornega sveta je pravilen, da stvari razčistimo. Janko Medja

Medja pravi, da je vsak sum, povezan z njegovim ravnanjem, brez vsake osnove. "To velja tako za mojo sedanjo kot za mojo preteklo vlogo. Nisem in tudi nikoli nisem bil lastnik delnic Mercatorja niti neposredno niti posredno. Prav tako nisem nikomur razkrival nobenih cenovno občutljivih informacij," je dejal predsednik uprave Nove Ljubljanske banke (NLB).

Zagotovil je, da lahko stranke NLB in vsa slovenska javnost mirno spijo. "NLB vodi strokovna in poštena uprava in naš edini cilj je celovita preobrazba banke v ugledno in vzdržno uspešno institucijo. Pri tem nas ne bodo omajali poizkusi tistih, ki imajo drugačne interese," je dejal.

Poudaril je, da so kriminalisti NPU v današnji preiskavi delo opravili korektno, zahvalil pa se je tudi sodelavcem, s katerimi so cel dan preživeli v banki in tvorno sodelovali s kriminalisti. "Z veseljem bom še naprej pomagal v preiskavi, da bi se čim prej pokazala resnica in ovrgel vsak dvom v moje delo," je še dejal prvi mož največje slovenske banke.

Arhar ima po njegovih besedah status priče

Dom Janka Medje v Podnartu
Dom Janka Medje v Podnartu FOTO: Katarina Matejčič
V tej fazi preiskave kriminalisti še nimajo ocen, za kolikšno oškodovanje oz. okoriščanje je šlo v obravnavanem primeru. "Sedaj bi težko govoril o kakšnem znesku ali oceni oškodovanja. Protipravno pridobljena premoženjska korist je namreč razlika med nabavno in prodajno ceno vrednostnega papirja, ki pa seveda varira," je pojasnil Slodej.

Na Združenju bank Slovenije (ZPS), katerega direktor je Arhar, so povedali, da je kriminalistična preiskava potekala tudi v njihovih prostorih. "Direktor združenja Arhar in njegovi sodelavci smo ves čas v celoti sodelovali s preiskovalci," so dodali.

Krožile so neuradne informacije, da NPU preiskuje tudi Arharja, a ta je za oddajo 24UR pojasnil, da ima sam v zadevi status priče. Preiskovalci so ga obiskali v njegovi pisarni in ga spraševali, kako je banka UniCredit prišla do delnic Mercatorja. Pravi, da o zlorabah notranjih informacij ne ve nič.

''Tu so bili z namenom, da se ugotovi, ali imam kakšno informacijo v dokumentih ali na računalniku v zvezi s trgovanjem z delnicami Mercatorja. Povedali so mi, da je določen sum zoper banko in zoper določeno osebo in da bi moral jaz tudi kaj vedeti. Nisem bil zaslišan, ampak sem bil pregledan kot priča,'' je povedal Arhar.

Preiskovalci so bili danes še na banki UniCredit. Tam pravijo, da preiskava ni usmerjena proti kateremu od njihovih uslužbencev, temveč je njen namen zbiranje dokazov v zaupni preiskovalni zadevi.

Banka UniCredit ima v lasti 8,01 odstotka delnic Mercatorja in je bila zagovornica prodaje, a se ni pridružila konzorciju prodajalcev, ki so prodajali več kot 52 odstotkov Mercatorja.

France Arhar
France Arhar FOTO: Aljoša Kravanja

Medja naj bi bil po nekaterih informacijah skupaj z določenimi  lobističnimi skupinami največji zagovornik prodaje Mercatorja, predvsem zaradi dobrih odnosov z nekaterimi v vodstvu Agrokorja. V javnosti je krožila tudi nikoli potrjena informacija, da naj bi Agrokor za "lobistične usluge" v Sloveniji namenil več deset milijonov evrov.

Agrokor in prodajalci so takrat govorili o ceni 221 evrov za delnico, vendar Agrokor pogodbe nikoli ni podpisal, poleg tega pa ni nikoli dal prevzemne ponudbe za Mercator, s čimer bi dokazal resnost nakupa. Po mnenju nekaterih poznavalcev je šlo le za "tipanje terena" in boljši vpogled v Mercatorjeve bilance in načrte, kar je nekdanja uprava pod vodstvom Žige Debeljaka želela preprečiti.

UniCredit je januarja 2012 zahteval revizijo poslovanja Mercatorja za zadnjih pet let, s čimer naj bi takratni upravi Mercatorja otežil obrambo pred Agrokorjem. Tudi tu se omenja Medjevo ime, saj naj bi bila to njegova ideja. Medja je UniCredit zapustil julija 2012, neuradno zato, ker ga vodstvo UniCredita ni želelo na mestu prvega moža banke, potem ko se je Arhar poslovil.

Banka Slovenije bo počakala

Banka Slovenije (BS) bo počakala na informacije, kakšne so obtožbe ter kako poteka preiskovalni postopek zoper prvega moža NLB. Šele nato bodo lahko kaj več povedali o tem primeru, je ob robu izredne seje DZ, na kateri razpravljajo o problematiki reševanja zasebnih bank, povedal guverner BS Boštjan Jazbec. Jazbec se je s tem odzval na vprašanja novinarjev, ali je Medja še primeren za predsednika uprave NLB glede na to, da se je znašel v kriminalistični preiskavi.

Naknadno so iz banke Slovenije sporočili, da pozorno spremljajo in pridobivajo informacije v povezavi s preiskavo zoper bančnika Medjo in druge morebitne osebe vključene v preiskavi, med katerimi je bil naveden tudi Arhar.

Banka Slovenije sodeluje tako s predstavniki uprav obeh bank, kjer sta bančnika delovala in s predstavniki nadzornega sveta NLB ter s predstavniki NPU. Banka Slovenije je od nadzornikov NLB prejela zagotovila, da so vse pristojnosti razdeljene in da uprava in banka normalno delujeta in se bo na podlagi ugotovitev odločila o morebitnih ukrepih v skladu s svojimi pristojnostmi, so še sporočili.

Nadzorniki NLB o usodi Medje v soboto

O vpletenosti prvega moža NLB Janka Medje v domnevno zlorabo notranjih informacij v času, ko je bil v upravi Unicredit banke Slovenije, bodo v soboto govorili nadzorniki NLB. Predsednik nadzornega sveta Arhar je v pogovoru za nacionalni radio dejal, da se bodo nadzorniki seznanili z dejstvi, nato pa v zvezi s tem sprejeli mnenje ali odločitev.

"Ravnokar smo imeli hiter sestanek, na katerem smo se odločili, da v soboto skličemo sejo nadzornega sveta," je dejal Arhar, pri katerem je danes tudi potekala preiskava.

Zaupanje v bančništvu je zelo pomembna zadeva, "še toliko bolj v časih, kot jih imamo zdaj, ko smo dve banki zaprli, ko čakamo na rezultate stres testov". V tem kontekstu je treba vso stvar tudi gledati, je osebno stališče o tem, ali je predsednik uprave NLB Medja še vreden zaupanja in svojega položaja, pojasnil finančni minister Uroš Čufer. Minister je še povedal, da o usodi Medje odloča nadzorni svet.

"To je čista pristojnost nadzornega sveta, mislim, da se ta zaveda in razume situacijo, o tem se bodo verjetno pogovorili in bomo videli, kaj bo," je Čufer odgovoril na vprašanje, ali bo razmislil o razrešitvi Medje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1286)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kawboy
21. 09. 2013 12.46
+2
On ne vidi razloga, da bi odstopil iz mesta predsednika uprave? Mi ga pa vidimo zato nemudoma in nepreklicno odstopi, sicer pa kaj čakajo nadzorniki? Se pravi, da so isto krivi kot on sam, če se ne zganejo in ne ukrepajo?
Goky
21. 09. 2013 10.50
maneno48
21. 09. 2013 08.37
+3
F21 ima glavo v murglah, ta je treba začet, pri glavi ne pri repu !
maneno48
21. 09. 2013 08.17
-2
le kaj bluzijo, a ni najboljši meneđer obogatel z delnicami mercatorja !?
Goky
21. 09. 2013 07.57
+6
Zame je, če krade lopov in nič drugega. ne levi ne desni.
Goky
21. 09. 2013 07.53
+3
Ni prav točno tako le, da nekateri bolj počasi sprejmejo krivice svojih. Zame so si tam fifti fifti.
jagermeister1
21. 09. 2013 07.48
+1
večina teh , ki jih preiskujejo in jim delajo hišne preiskave pripadajo levici in ti vsi so imeli prste vmes pri vseh teh poslih ............to pišem za vse tiste , ki tako poudarjate krivdo Janše za stanje v državi............dobro se vidi kdo je krivec za stanje kakršno je ..............to je levica z LDS-om , SD-jem , ZARES-om in sedaj tudi s PS-om ! ! !
Iztok Strel
21. 09. 2013 07.58
+6
KRIVI SO VSI in ne samo levica. Zapomnise VSI ! Naš parlament je leta 91 postal leglo korupcijeki se je počasi širil tudi v gospodarstvo. Ni enega politika, da nebi bil okužen. Če že ni delal proti državi in kradel je pa vedel in bil tiho. In to je isto kot če bi kradel. Dragi rojaki, krivi so vsi!!!!! Kdor brani svoje veljake in misli da njegov vodja ni kriv je za v Polje Primer Janša : Jankovič....... oba sta .....kaj že?!
KopulacijskiO
21. 09. 2013 09.39
Hm, Arhar je iz vrst SLS, Medja je na ćelo NLB prilezel jeseni 2012. Kdo je imel takrat ablast?
kawboy
21. 09. 2013 12.52
Sam to dopovedat politično opredeljenim je teško, važno je njim ker imajo takšno poslanstvo oziroma nalogo, da ljudi sprejo in skregajo med seboj, da sami potem lažje vladajo oziroma delajo kar se jim zahoče ali kar je v njihovem interesu, pa čeprav bomo potem drugi plačevali njihove grehe in napake. Namesto, da bi bilo obratno.
Goky
21. 09. 2013 07.44
-3
Trojka kot 41l.
puspan
21. 09. 2013 08.55
Saj ti jo nihce ne ponuja. Kot si napisal, so tudi tvoji pogledi pomaknjeni desetletja nazaj.
medo357
21. 09. 2013 07.42
+5
Mi rabimo "revolucijo", vse parazite je treba odstranit z pozicij in oblasti, trojka pridi danes, ker jutri bo prepozno.
Goky
21. 09. 2013 07.37
+1
Kučan je povedal. da bo tako samo razumet ga je bilo treba. Desni pa flancajo vse nekaj drugega.
suomynona3
21. 09. 2013 07.32
+0
Važno,da so kučanusovi forumaši na varnem..in da z denarjem davkoplačevalcev ...prehranjujejo lovke udbaškega oktopusa:OooOOo
Robiii Kozjak
21. 09. 2013 07.23
+11
Dokler jih ne bomo sami Linčali bojo kradli.... :(((( Treba so bo temu upret....
ecnarf
21. 09. 2013 07.23
+4
vsi so isti,kradejo kot SRAKE
jagermeister1
21. 09. 2013 07.16
+8
tale Medja pa ni Janšev kader , če bi bil bi že zdavnaj z NLB-ja letel................kako že pravijo , da se z levo roko krade ! ! !
KopulacijskiO
21. 09. 2013 09.40
+4
na čelo NLB je prišel jeseni 2012. Ti to kaj pove?
jagermeister1
21. 09. 2013 07.09
+9
kdo pa je Medjo nastavil v NLB ???????????
KopulacijskiO
21. 09. 2013 09.40
+1
na čelo NLB je prišel jeseni 2012. Ti to kaj pove?
KopulacijskiO
21. 09. 2013 09.43
+1
na čelo NLB je prišel jeseni 2012. Ti to kaj pove?
oResnicA
21. 09. 2013 07.08
+8
...naj dajo v vse družbe profesionalne tujce da upravljajo z državnim premoženjem da bo že enjrat MIR..
oResnicA
21. 09. 2013 07.09
+7
..ampak to domačinskim kradljivcem ni po volji...buhahaha
maijster
21. 09. 2013 07.02
+4
...........lepotec je nedolžen kot mati terezija,he,he,he,...............
siupamoizvedetiresnico
21. 09. 2013 06.50
+17
Z NLB so vedno sami problemi, to je vreča brez dna in institucija, ki je bila ustanovljena za to, da se krade slovenskemu narodu. Zakaj za božjo voljo še vztrajate na tej lopovski banki??? A je problem zamenjat banko???
maijster
21. 09. 2013 06.47
+15
.........si zamislite da bi že v začetku takšne lumpe in svinjarije lovili ????,danes bi mi vsi drugače živeli,čutili,............
hotchilipoper
21. 09. 2013 06.44
+12
Pa dobr,kdaj se bo to končal
grepia007
21. 09. 2013 07.02
+4
BULDOH
21. 09. 2013 07.17
+1
Ne še tako kmalu-dokler davkoplačevalci saniramo banko.....