Slovenija

FOTO in VIDEO: Preiskave zaključene; pridržana oseba na prostosti

Ljubljana, 20. 04. 2012 09.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.M./G.G./M.R./STA
Komentarji
195

Policisti so zaključili hišne preiskave, med njimi tudi tisto na agenciji Pristop, v kateri so preverjali dokumentacijo o projektu Pomurje in domnevno izginotje kar milijona evrov. Pridržano osebo, šlo naj bi za Andreja Drapala, so izpustili.

Pri izvajanju današnjih aktivnosti je sodelovalo 34 kriminalistov in policistov. "Policija v predkazenskem postopku izvaja vse potrebne postopke v skladu s svojimi zakonskimi pooblastili, ki jih ima za preiskovanje gospodarske kriminalitete," je dejal Menegalija.

Na območju ljubljanske policijske uprave so danes na petih lokacijah potekale hišne preiskave. Kot je sporočil tiskovni predstavnik policije Drago Menegalija, so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada skupaj s policisti ljubljanske policijske uprave na podlagi odredb Okrožnega sodišča v Ljubljani izvajali preiskovalne ukrepe v okviru obsežne kriminalistične preiskave resnih oblik gospodarske kriminalitete, ki jo usmerja specializirano državno tožilstvo.

Preiskave se nanašajo na javna naročila v zvezi projekta Pomurje, policisti pa so iskali materialne dokaze, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku

Andrej Drapal
Andrej Drapal FOTO: POP TV

Ob tem je kriminalistična policija na podlagi pooblastil Zakona o kazenskem postopku zaradi razlogov zbiranja obvestil in dokaznih predmetov o obravnavanih kaznivih dejanjih eni osebi odvzela prostost in jo za nekaj ur pridržala. Za zlorabo uradnega položaja je sicer zagrožena zaporna kazen od enega do osmih let.

Robert Črepinko iz Nacionalnega preiskovalnega urada je povedal, da so današnje aktivnosti le del številnih preiskav v preteklosti, v sklopu katerih so pregledali že na tisoče elektronskih sporočil. Šlo je za hišne preiskave tako pri fizičnih kot tudi pravnih osebah. Zaradi objektivnih razlogov sicer danes ni bila izvedena preiskava osebnega vozila, kot je bilo sprva predvideno. Črepinko je dodal, da bodo o ugotovitvah obvestili tožilstvo. Sicer še ne vedo zagotovo, kakšna naj bi bila škoda, a menijo, da storjena škoda v projektu Pomurje znaša več kot milijon evrov.

Hišne preiskave na oglaševalski agenciji Pristop

Preiskovalci so preverjali več sumov storitve kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic po 257. členu Kazenskega zakonika (KZ-1).

Da hišne preiskave potekajo na oglaševalski agenciji Pristop, je za 24ur.com dopoldne potrdila njihova tiskovna predstavnica Katarina Prešeren. V prostorih je bilo več kriminalistov, ki so preverjali dokumentacijo o projektu Pomurje. "Policisti in kriminalisti so v prostorih naše agencije prvič. Nikoli prej nas niso preiskovali – niti glede Pomurja niti glede kakšnih drugih stvari," je dejala Prešernova.

Po enajstih urah brskanja po predalih in računalniških datotekah so kriminalisti odnesli cel kup pogodb in poslovno dokumentacijo, povezano z izvajanjem zakona pomoči Pomurju, ter nekaj računalnikov.

Pojavila so se ugibanja, da je Franci Zavrl, sicer starejši partner v agenciji, začasno pridržan. Zavrl je za 24ur.com zavrnil te navedbe, prav tako Prešernova.

Preiskujejo tudi Hakla in Horvata?

Andrej Horvat
Andrej Horvat FOTO: POP TV

Policisti so obiskali tudi družbo Consensus, a le zato, ker je pri njih zaposlen Andrej Drapal, ki je v času projekta Pomurje sodeloval s Pristopom. Direktorica Darinka Pek Drapal, ki je tudi njegova žena, je zatrdila, da njihovo podjetje ni v preiskavi. Ko smo jo vprašali, ali se z njenim možem lahko pogovorimo, nam je odgovorila, da ne, saj so mu zasegli mobilni telefon. Več podatkov ni želela razkriti. Je pa Drapal novinarjem oddaje 24UR potrdil, da so ga policisti obiskali na več naslovih, ga pridržali in nato izpustili. Vsebine dogajanja ni želel komentirati.

Hišne preiskave naj bi potekale tudi pri izvršnem direktorju Pristopa Urošu Haklu, ki je v podjetje prišel, ko ga je zapustil Drapal.

Policisti pa naj bi bili tudi pri Andreju Horvatu, nekdanjem državnem sekretarju, ki je vodil projekt vlade v Pomurju.

Spomnimo na afero Pomurje

S preiskavo spornih poslov, vezanih na izvajanje zakona o razvojni podpori pomurski regiji v obdobju 2010–2015, so se v začetku leta 2011 najprej ukvarjali pomurski kriminalisti, junija pa so jo prevzeli v Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU).

V hišnih preiskavah oktobra lani so pobrskali tudi v prostorih nekdanjega državnega sekretarja Andreja Horvata. Policiste so zanimale pogodbe, sklenjene v okviru zakona o razvojni podpori pomurski regiji. Sporne pogodbe, sklenjene s podjetji Pristop, Pribinovina in Oikos, je zaradi domnevnih nepravilnosti zamrznila nekdanja ministrica za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Duša Trobec Bučan.

Kriminalisti so 19. oktobra potrkali tudi na vrata Službe vlade RS za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR), socialnega podjetja Pribinovina, obiskali pa so tudi podjetje Oikos.

Hišne preiskave na Pristopu - 5
Hišne preiskave na Pristopu - 5 FOTO: Damjan Žibert

Po ocenah NPU je s preiskovanimi dejanji nastalo za več kot milijon evrov škode. Preiskavo sicer usmerja skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala pri vrhovnem državnem tožilcu, preiskujejo pa sume več storitev kaznivih dejanj, zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic.

Zgodba se je začela decembra 2010, ko je takratni premier Borut Pahor Horvatu naložil, da mu pripravi poročilo o njegovi vlogi pri izvajanju javnih razpisov ter javnih naročil v okviru izvajanja zakona o Pomurju. Zaradi očitkov o možnem konfliktu interesov in posledično suma korupcije je kabinet poročilo Horvata posredoval komisiji za preprečevanje korupcije in jo prosil za mnenje. Komisija je marca lani predlagala razrešitev Horvata z omenjenega projekta, Pahor pa je njenemu predlogu v celoti sledil.

 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (195)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Manu Cocker
22. 04. 2012 14.38
patria patria patria patria -- desetine miljonov ........
Majda Božnar
22. 04. 2012 13.59
Takih novic in posnetkov smo v zadnjih nekaj letih videli več kot preveč - brez rezultatov. Očitno so policisti spet pospravljali hiše.
volek
22. 04. 2012 13.01
Niti najmanjšega posla se v Sloveniji ne da narediti brez denarja pod mizo. To je posledica 20 letnega liberalizma. Kdo bo to počistil samo bog ve.
titovka
21. 04. 2012 22.45
+4
kaj v tej obubožani sloveniji ni nobenega poštenega človeka????
Mr.JanHara
21. 04. 2012 23.09
+1
titovka, zakaj si mi pa sem ušla? Evo, sem ti plus pritisnil.
MICLA
21. 04. 2012 22.16
+3
nora slovenija in njihova ureditev ,te preiskave delajo zato da prikazujejo kako delajo do danes kar je bilo preiskav pri kraji več miljonov še ni bilo končnega epiloga, IN VSI SO BILI OPROŠČENI ,ALI POGOJNA ALI PA JE ZASTARALO.samo pri tistih ki so ukradli par evrev so obsodili vse nas imajo za norcai n kam nas to pele v P. M.
Mr.JanHara
21. 04. 2012 23.10
-1
Kaj pa slavni Mali Danilček iz HIT-a? Ga je Drnovšek izpustil, ker naj bi imel bolno ženo, on pa hit za frajlami.
Tone 12345
21. 04. 2012 22.03
+1
Če bi hoteli v določenem podjetju odkriti nepravilnosti bi morali v podjetje poslati kompetentne ljudi za najmanj par mesecev jih dobro plačat da bi sploh vedeli kako podjetje deluje,ne pa kriminalisti so v tem podjetju in odnašajo dokumentacijo v pregled!!ha ha ha a ljudje ne vidite da se delajo norca iz vas!Pesek v oči in nabiranje točk!!še nikoli niso povedali kaj so ti kriminalisti po profesiji!!gotovo niso kakšni dipl.grad.ing. ali diplomirani ekonomisti...itd...
Tone 12345
21. 04. 2012 21.55
+1
Kdo pa je kriminalist ali je to navaden policaj ali je gospodarski strokovnjak v kar močno dvomim,ker edino on bi imel možnost v 10% sploh vedeti za kaj se gre v dotični firmi!Mislim kakšni kriminalisti!Kr neki zaradi,kao kriminalisti so prišli v firmo zdej pa bo!ti kriminalisti nimajo gotovo skoraj nič pojma kaj v podjetju sploh iščejo!!ha ha sam neki zmer snemajo da odnašao računalnike in neke fascikle ki jih je podjetje hotlo dat v arhiv za star papir in računalnike za odpis!Jaz bi rekel da so ti kriminalisti le odnašalci starega papirja in računalnikov za odpis ha,ha,ha!!
hint
21. 04. 2012 10.44
+0
Edina pozitivna stran stavke javnega sektorja je ta, da stavkajo tudi policisti. Policija le tako naprej :P
Mr.JanHara
21. 04. 2012 23.12
+1
Oni so pač še najbolj navajeni na permanentno stavko. Kaj pa naj sicer delajo s tistimi obrtnimi šolami?
mijavci
21. 04. 2012 09.02
+4
Spet so se zagnal kot mutast na telefon.
shupak
21. 04. 2012 10.05
Funky house
21. 04. 2012 08.05
+5
pristop si gre kr dost umazanih igric...od tega da za njih delajo sosedi direktorjev, ki imajo blokirane račune pa dolžnni že pol sloveniji......uglavnem že delal za njih in vem da niso čisti....bomo videli kaj so zbrali policisti
gizadlinka
21. 04. 2012 07.42
+12
pri nas se pa res splača veliko denarja ukrasti na tak ali drugačen način. Potem zagotovo nisi zaprt ali priprt. Za majhne vsote in majhne stvari, pa ljudje sedijo. Naš sistem zgleda da omogoča velike svinjarije in kriminal, kar ni kaznivo. Zakoni, omejitve in prepoedi ter zapovedi pa veljajo le za nas navadne ljudi.
vetlan
21. 04. 2012 13.48
+3
ja tudi tukaj, CELO mio evro (za nas se to seveda veliko sliši). Kje pa so uni z več mio evro?
franceljtancelj
21. 04. 2012 07.25
+0
Kako se takšne stvari rešujejo si lahko naši vodilni ljudje ogledajo v Belgijskem mestu Huy in to kar v praksi, sicer pa Huy v nekem drugem jeziku pomeni nekaj drugega želim pa, da se naši vodilni čimprej odpravijo tja, na Huy namreč.
batmann
21. 04. 2012 06.15
+12
dokler bodo take novice: " izpustili na prostost" bo vse več kriminala. Zakaj? Saj naslov vse pove, zato pa lahko vsi v naši državici kradejo in na koncu takratko mi davkoplačevalci potegnemo. pa lep pozdrav
Damir Secki
21. 04. 2012 05.54
+6
NIČ NE BO. BO ŽE SODIŠČE ZAMOČILO.
Damir Secki
21. 04. 2012 05.57
+5
V prejšnjem mandati JJ je bila sprejeta kazenska zakonodaja, ki je en velik zmazek. Povdarek je na silni demokraciji za lopove in v kazenskem postopku, tako da ni šans da velike lopove pripeljejo do pravice brez napake. TOREJ, N I Č
Damir Secki
21. 04. 2012 05.36
+7
To preizkavo bi morali narediti pred enim letom. Pa saj bi bila tudi takrat brez veze. Tako ali tako ne obsodijo nobenega velikega tatu. Zapori so polni z uklonilnimi zapori prekrškarjev ki zaradi svoje revščine ne morejo plačati gromozanske prometne kazni za napačno parkiranje. To ti je ssssssslovenska demokracija.
shupak
21. 04. 2012 00.31
-5
Upam da bodo Pristopovci sprožili kakšne counter measures v obliki tožb proti državi. To je bila res nedopustna akcija med delavnikom. Zakaj niso prišli jutri? Bi lahko še čez nedeljo potegnil, itak štrajkajo.
Kukulkan
21. 04. 2012 00.15
+11
In kaj bodo odkrili? ni dokazov. Milijon je zakonito izginil po Slovenski zakonodaji
Buena Vita
21. 04. 2012 00.08
+1
PRIDNI POLICAJI,STAVKAJO ŽE 20 LET,HE,HE,HE
civitasstain@gmail.com
21. 04. 2012 12.37
+1
Kdaj pa pol stojijo z radarji na cesti?????
Mr.JanHara
21. 04. 2012 23.06
Se bolj sence držijo, ker jim radarji delujejo le v razponu od 18 do 24 stopinj celzija.
volek
20. 04. 2012 22.51
+14
Pravkar zadnja novica iz Odmevov. Kranjska Sava z ogromnimi izugubami. Še en barabin tovariš Bohorič iz klike tovariša Kučana, ki osrečuje svoje kompanjone z lastniškimi deleži v hnaših firmah, firmah ki so jih ustvarili delavci na račun odtegovanja iz svojih žepov, polastili pa so se jih Kučanovi rdeči tovariši s krediti na lepe oči, ki jih plačuje neozaveščena raja.
Irena Zvonka
20. 04. 2012 22.54
+19
nič novega.to mi že dolgo vemo. trikotnik sava-merkur-gorenjska banka i
Mr.JanHara
21. 04. 2012 23.07
volek
20. 04. 2012 22.00
+18
xmobile, pod Pahorjam so raziskovali na vse pretege tistga barabina iz Radolce k je 250.-€ iz AMZS ukradu. Upejmo da so to zdej raziskjal pa da gremo naprej.
Irena Zvonka
20. 04. 2012 22.23
+17
vem.s tem so se ukvarjali celih 8 mesecev.za piškavih 250 eu.tajkuni pa mirno spijo.
5301
20. 04. 2012 22.30
-4
policija se mora ukvarjati tudi za 3 EURE, če trgovina poda predlug za pregon kaznivega dejanja. je že minister povedal. to je zakonodaja in od tu ni odstopa.
Irena Zvonka
20. 04. 2012 22.37
+11
od 3 do 500 eu se policija ukvarja.ne pa z tisoči in mlijoni eurou.tiste pa ne.tam pa je odstop.
5301
20. 04. 2012 22.43
+0
FOLK še vedno ne razumete. policija o vsem, kar dela in kar raziskuje obvešča tožilstvo. to je pa tisto, ki vodi policijo in potem uvede postopek na sodišču. če tožilstvu ni interes, potem pač postopka ni. spomnite se primera kurilnega olja, ko je tožilec v predalu pozabil ovadbo, oziroma se na postopek sodišča (oprostitev) ni pritožil. šlo se je za 11 miljonov EUR zatajitve. policija je svoje izpeljala. ta brihtni pa so to ustavili, zakaj, pa vedo le oni
Irena Zvonka
20. 04. 2012 22.47
+12
in zakaj potem policija ne razišče tožilca in sodišča ki stori tako kaznivo dejanje?
5301
20. 04. 2012 23.01
-2
a ne razumeš, kdo vodi raziskavo? a ti ni jasno da takoj nad policijo oziroma njeno raziskavo je tožilstvo, ki mora biti o vsem obveščeno
Irena Zvonka
20. 04. 2012 23.07
+6
razumem razumem.če ti levo nekaj vidiš ti z sodišča ki vodi preiskavo rečejo da glej desno. in je to to.ti potem gledaš desno in ne vidiš nič.boga policija z takimi policaji
5301
20. 04. 2012 23.31
-1
xmobile - ti si bogi. če ne razumeš ti bom drugače povedal. tvoj oče napiše zakon, v katerem ti naroči, da vsako stvar, ki jo naredi tvoja mama, sporočiš njemu. potem bo pa on ukrepal. enako velja za tvojo sestro in prijatelje. izrecno pa ti v zakonu prepoveduje ukrepati na lastno pest, saj je on višji organ od tebe. zdaj pa bi ti rad nekaj naredil a bo tvoj oči po tebi mlatil, če ne boš upošteval njegovih navodil. tu si ti policija, oči ti je tožilstvo oziroma vlada, ki je sprejela zakon. sestra in prijatelji pa so ti tisti, ti te lahko za....., grenijo življenje, pljuvajo po tebi, kradejo itd. ampak, ti se drži zakona in vse bo v redu.
Irena Zvonka
20. 04. 2012 23.48
+5
hahaha hudooo.pa je res bolana ta policija.
regall
21. 04. 2012 00.13
+1
Zato je pa sedaj tožilstvo pod policijo in ljudstvo ter Ps in SD temu nasprotujejo. Le zakaj????