Slovenija

Kri je darovalo več kot 10.000 ljudi

Ljubljana, 16. 06. 2011 17.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Krvodajalska akcija Daruj energijo za življenje se je sklenila z darovanjem krvi predstavnikov podjetij. V bazo potencialnih krvodajalcev se je vpisalo kar 1000 novih posameznikov, kar je osem odstotkov več kot lani.

Darovana kri lahko reši življenje.
Darovana kri lahko reši življenje. FOTO: Reuters

Krvodajalska akcija Daruj energijo za življenje se je sklenila z darovanjem krvi predstavnikov podjetij. V bazo potencialnih krvodajalcev se je vpisalo kar 1000 novih posameznikov, kar je osem odstotkov več kot lani. Kri je v času akcije darovalo več kot 10.000 ljudi.

Namen akcije, ki je trajala od 16. maja do 16. junija, je bil pridobiti čim večje število krvodajalcev in tako slovenskemu zdravstvu zagotoviti primerno oskrbo s krvjo. Zato so organizatorji akcije tudi pripravili spletno stran www.daruj-kri.si, kjer je mogoče dnevno spremljati, katere skupine krvi trenutno najbolj primanjkuje.

Vodja akcije Žiga Fišer je povedal, da danes zaključujejo uspešno humanitarno akcijo, ki je najbolj obiskana krvodajalska akcija v zadnjih desetih letih. Ta akcija je po njegovem mnenju spodbudila solidarnost in pripeljala do velikih rezultatov ter do zavedanja, da so ljudje pripravljeni pomagati sočloveku. Akcijo so, kot dodaja, podprli številni posamezniki in skupine, predstavniki medicinske stroke in medijev. Udeležili pa so se je tudi številni znani Slovenci in Slovenke.

Direktor Zavoda RS za transfuzijsko medicino Igor Velušček pa je poudaril, da so z akcijo želeli narediti čim širšo bazo krvodajalcev, kar jim je po njegovi oceni tudi uspelo. Ob tem je izrazil zadovoljstvo, da se je preko akcije vključilo veliko novih predvsem mladih krvodajalcev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pagora
17. 06. 2011 14.10
Tonček Balonček, Cerkev naredi marsikaj v smeri krvodajalstva - samo ne trudijo se, da bi prišli na naslovnico 24 ur. Niso redke akcije mladinskih in študentskih skupin, kjer gredo člani skupaj na krvodajalske - poznam iz prve roke. Ampak tega ne trobijo na ves glas okoli sebe, da bi vsi vedeli kdo so in kam spadajo. Pristopijo k rednim terminom odvzemov v bolnici, kot mnogi krvodajalci, ki redno pristopajo ne glede na to, ali bo kdo kdaj opazil njihovo dejanje ali ne. Ne raje pisat nekih trditev kot da so dejstva, če niso preverjena.
nivazn@gmail.com
17. 06. 2011 11.18
Učitelji imajo in vzgojiteljice imajo dva prosta dneva , ostali samo en dan.Zakaj že?
Tonček Balonček
17. 06. 2011 07.16
Krvi RK ne prodaja nikamor, od kod ti takšni podatki, vsa komerciala poteka preko Zavoda za transfuzijo krvi.
Alojz Železnik 1
17. 06. 2011 05.59
Bil sem reden krvodajalec. Dokler nisem prebral, da RK prodaja mojo kri v Italijo, kjer so pa krvodajalci plačani. Pravzaprav me ne moti ne prvo ne drugo ampak tretje: plače funkcionarjev RK. Če bo krvodajalstvo šlo mimo RK, sem spet pripravljen postati redni krvodajalec. Če nisem že prestar.
Tonček Balonček
16. 06. 2011 20.37
Žalostno je, da se neka študenka zaveda poemna darovanja krvi šele takrat, ko kri potrebuje njena sestra! Kaj je ta vzgoja res tako bedna? Tu bi lahko veliko napravila Cerkev, recimo da bi an vsakem romanju, kongresu evharistije, srečanjih ob breznih, duhobnih vajah itd. imeli še krvodajalsko akcijo, bi bilo nekaj konkretneg, dejanje, ne le besedičenje in nakladanje! Enako velja za Dražgoše, Pohorje in podobne festivale revolucije, res pa ej, da so na komunajzarskih performansih običajno prisotni le starčki! Pa tudi noben poštenjak si en bo dovolil vnašanja rdeče krvi!
Soulless
16. 06. 2011 20.11
Malo sarkastično povedano: po radiu se vrti reklama nekako takole: Moje ime je XXXX in sem študentka. Darujem kri odkar je moja sestri po hudi prometni nesreči darovana kri rešila življenje. Jaz pa pravim tako: odkar sem zaposlen, mi država pije kri, jaz pa kljub temu zadnjih 10 let redno darujem kri...
odbogaposlan
16. 06. 2011 18.23
rk ima 800.000 evrov izzgube! darujte kri
Helix Nebula
16. 06. 2011 17.55
to ma 1 vampir dost za celo leto