Slovenija

Bo šel Jelinčič v zapor? Kresalovi zavarovali računalnik

Ljubljana, 25. 03. 2010 12.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Notranja ministrica Katarina Kresal in sekretar Goran Klemenčič zaradi e-pisem predlagata kazenski pregon zoper Zmaga Jelinčiča. Ta odgovarja, da je ministrica "slab pravnik", policija pa je zavarovala podatke na ministričinem računalniku.

Kazenski zakonik za žaljivo obdolžitev predvideva denarno kazen ali zapor do enega leta.

Notranja ministrica Katarina Kresal je predlagala kazenski pregon zoper predsednika SNS Zmaga Jelinčiča zaradi navajanja vsebin iz domnevnega elektronskega komuniciranja med njo in državnim sekretarjem Goranom Klemenčičem, ki ga po njenih besedah sploh ni bilo. Ministrica meni, da je Jelinčič storil kaznivo dejanje zoper čast in dobro ime.

''Objavljeno domnevno dopisovanje med ministrico za notranje zadeve in nekim Gorazdom Klemenčičem, ki naj bi bil državni sekretar, je v celoti izmišljeno in se nikoli ni zgodilo. Že samo dejstvo, da je poslanec Jelinčič povedal, da ne ve, če je dokument pristen, potem pa ga je vseeno v celoti navedel, kaže na to, kaj je namen celotne zgodbe. To je z vedno novimi lažmi diskreditirati ministrico. V zvezi z navajanjem lažnih vsebin v domnevnem elektronskem komuniciranju je ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal kot oškodovanka 23. marca vložila predlog za pregon zaradi obstoja suma storitve kaznivega dejanja zoper čast in dobro ime. Glede na navedeno je policija tudi zavarovala podatke na računalniku ministrice,'' so sporočili z notranjega ministrstva.

Jelinčič: Kresalova je slab pravnik in pripravlja še en udarec

Zmago Jelinčič in Katarina Kresal po volitvah leta 2008
Zmago Jelinčič in Katarina Kresal po volitvah leta 2008 FOTO: Dare Čekeliš
Vse, kar je napisano, je popolnoma lažno in izmišljeno. Nikoli se ni zgodilo. Očitno gre za ponaredek, namenjen diskreditaciji mene kot ministrice. Ugotavljam, da je politična kultura padla na nizek nivo, samo da bi se obračunavalo z mano. Tega ne morem dopuščati. / … / Če me bo (Jelinčič, op.a.) še naprej zavestno blatil, se bom zagotovo spet poslužila predloga za kazenski pregon. Ne, zoper premierja pa ne, ker se dostojno obnaša do mene. Ministrica Katarina Kresal po seji vlade

Jelinčič je v odzivu dejal, da je ''gospa Kresalova slab pravnik, kajti jaz sem povedal, da sem te dokumente dobil, vendar ne trdim, da so originalni''. Prepričan je, da je edina in najboljša obramba pred "policijskim nasiljem" medijska odprtost, zato je e-pisma tudi dal v javnost. Njegovi viri na policiji naj bi ga opozorili, naj se pazi, ker mu Kresalova pripravlja še udarec. Dodal je, da bi se moral paziti tudi premier Borut Pahor.

Klemenčič tudi za kazenski pregon, vložil bo tudi odškodninsko tožbo

Tudi Klemenčič je policiji podal predlog za pregon zaradi kaznivega dejanja zoper čast in dobro ime. ''Preveriti bo potrebno tudi sum storitve kaznivega dejanja ponarejanja listin. Obenem pa nameravam zoper poslanca Plemenitega sprožiti tudi civilno odškodninsko tožbo, za kar sem že pooblastil Odvetniško pisarno Zidar-Klemenčič,'' je pojasnil.

Poudaril je, da so vsi objavljeni zapisi ponarejeni, ''in to na tako amaterski način, da je njihova neverodostojnost očitna in lahko preverljiva. V mojem primeru je naveden celo napačen e-poštni naslov. V vseh poštnih naslovih pa 'glava' ne ustreza e-pošti, ki jo kreirajo vladni strežniki za pošiljanje e-pošte. Mimogrede: strežniki, preko katerih potuje e-pošta s končnico .gov niso v upravljanju MNZ ali policije, temveč ministrstva za javno upravo. Tudi zato je dejstvo, da gre za ponaredke preprosto in verodostojno preverljivo.''

Po njegovih trditvah se z ministrico Kresalovo glede Jelinčiča nista nikoli dogovarjala. ''O zadevi sva z ministrico prvič govorila, potem ko je zaključna policijska akcija že stekla in sva bila o njej obveščena s strani generalnega direktorja policije. To pa je bilo po odvzemu prostosti poslancu Srečku Prijatelju,'' je dodal.

Prav tako razmišlja, ali je ravnanje tednika Reporter, ki je objavil pogovor z Jelinčičem, zrelo za prijavo na častno novinarsko razsodišče. Z Reporterja so ga namreč že prejšnji teden spraševali, ali uporablja elektronski naslov gorazd.klemencic, ko pa je v istem tedniku prebral intervju z Jelinčičem, je stvari povezal. Elektronska pisma naj bi bila poslana med naslovnikoma katarina.kresal@gov.si in gorazd.klemencic@gov.si.

Novinar Kršinar zavrača očitke

Dokumenti pa naj bi po Jelinčičevih besedah dokazovali, da je policijsko akcijo 9. marca usmerjala Kresalova. Tako Kresalova kot Klemenčič sta takšno korespondenco zanikala, pa tudi Jelinčič je v pogovoru za Reporter dejal, da ne ve, ali je verodostojna. Jelinčičev vir, ki mu je izročil omenjeno elektronsko korespondenco, po navedbah Dela pravi, da o verodostojnosti dokumentov ne more govoriti, ker ve, da danes take zadeve lahko naredi vsak.

Novinar Reporterja Igor Kršinar je sporočil, da je z začudenjem prebral Klemenčičevo izjavo, da naj bi v zadevi domnevne korespondence med njim in Kresalovo "vede sodelovali" tudi novinarji tednika Reporter ter da je "to početje zrelo za prijavo na častno novinarsko razsodišče". Obtožbe, da pri svojem novinarskem delu ne bi bil korekten, odločno zavrača.

"Na domnevno korespondenco med Kresalovo in Klemenčičem se je prvak SNS Zmago Jelinčič skliceval, ko sem ga v intervjuju vprašal, ali verjame, da naj bi bila notranja ministrica o kriminalistični akciji obveščena šele potem, ko so kriminalisti začeli s hišnimi preiskavami. Po intervjuju sem preveril pri policiji, notranji ministrici in državnem sekretarju, koliko sta vedela za kriminalistično preiskavo, preden sta bila o njej uradno obveščena, državnega sekretarja pa sem posebej vprašal, ali uporablja elektronsko pošto gorazd.klemencic@gov.si," pojasnjuje. Dodaja, da je odgovore objavil v posebnem članku in ob tem dodal, da je državnemu sekretarju ime Goran in ne Gorazd ter da elektronski naslov gorazd.klemencic@gov.si ne obstaja. O tem je obvestil tudi Jelinčiča, ki bi ob avtorizaciji lahko tudi spremenil odgovor, vendar je vztrajal pri prvotnem.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (112)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mac4_m
27. 03. 2010 15.30
potrebno zavarovat njen računalnik, slovenci imamo že dovolj 'elitaških' svinjarij...
DarthRevan
26. 03. 2010 17.02
He he he in jaz naj verjamem da bi za taka "dopisovanja" KDORKOLI uporabljal službeni računalnik in e-naslov? Dajte ga lomit.
imp62
26. 03. 2010 16.25
ODSTOPITI BI MORALA TUDI KRESALOVA IN ZALAR, KER SE NEPOSREDNO POJAVLJATA V AFERI BARIČEVIČ. PREISKAVA IN OBRAVNAVA V PRIMERU BARIČEVIČ JE PRISTRANKSA, NEPROFESIONALNA,ZAVAJUJOČA IN SKRAJNO ŽALJIVA DO NAS DRŽAVLJANOV. IMAJO NAS ZA NORCA.
Nog
26. 03. 2010 14.09
Tapravslovenc, Pop je rdeč, seveda ščitijo interese - zato tudi ne poročajo o največjem fiasku zadnjih političnih dogajanj - načrtno sproducirana laž s strani "rdečih" in s tem diskreditacija napredne politike, ki bi, če bi seveda zmagala na volitvah (sedaj vemo zakaj ni, in kdo je zato kriv) verjetno obdržala delovna mesta, bi se bolj uspešno spopadla z recesijo ipd. Skratka, upam da je ljudem jasno sedaj ( po 70 letih) kakšna je "rdeča" politika - če se nekateri borijo za vrednote kot je poštenost, sprava, resnica in spoštovanje, so "rdeči" ravno nasproti - laž, korupcija, diskvalifikacija, diskriminacija - prav nič drugače kor v njihovem nasilnem prevzemu oblasti takoj po 2 sv. vojni. Slovenec, koliko časa še, da boš spregledal, če slučajno nisi? =)
pupika17@hotmail.com
26. 03. 2010 12.14
Kresalko u zapor, Jelinčiča pa na oblast
tapravslovenc
26. 03. 2010 07.40
zanimivo zakaj POP ne poroča ,kaj so ugotovili preiskovalci na Finskem, da znameniti J ni Janša ampak hrvaški podjetnik Jerković Bartol. Ali na POP-u morda ščitijo neresnico, laži , podtikanja. Kdaj se bodo vprašali, ali bi bila Slovenija tako na psu ( tudi in predvsem s pomočjo Kresal-Senica&company),če ne bi pred volitvami Janši podtaknili Patrie in bi SDS na teh volitvah zmagala, na LDS pa se danes nihče več ne bi spomnil.
bvb.09
26. 03. 2010 07.21
ito se pa prav vidi da hoče slovenijo uničit ta kresalka zakaj njo ne zaprejo in je nikoli več ne spustijo vn
adamus
26. 03. 2010 07.12
Ven s to KRESALKO...ta bo vedno sranje delala.Ona je nesposobna in na faci se ji vidi,da je maščevalna....Glumica 100 na uro...pa spet brišite...
didiss
26. 03. 2010 06.46
v slovenski politiki so lepi in neumni
Niko_K
26. 03. 2010 03.39
Kdaj je pa še študent prava pravo obvladal? :) Na koncu pa prakso naredijo samo sinovi in hčerkice od odvetnikov in notarjev (včasih sodnikov), ki lahko dobijo prakso, ostali pa si naj utaknejo štopl v r.i.t.
Beliebe
26. 03. 2010 00.02
Kok te zenske ne prenesem... :S
Matej Kranjc 1
25. 03. 2010 23.33
Katarinca in ti tvoji prebrisani... kaka enakost pred zakonom, če lahk ona da pritožbo za blatenje imena, pol dam tud jst lahk za kakega naključnega človeka ki mi mord ni všeč pa mi je kdaj kaj slabga reku. Me zanima čigava pritožba bo bolj resno obravnavana moja ali njena?
Titus01
25. 03. 2010 22.39
@durex23 No, o tem, kar študiramo, morda nekaj vemo. Menda smo na fakulteti zato, da se izobrazimo? Sem pa prepričan, da je naš študij izguba časa in da slehernik pravo obvlada bolje od nas. Vsem dokazom navkljub.
alterego
25. 03. 2010 21.58
to je dokaz, da ministra LDS dobro delata - niso zadovoljni ne pri SNS, ne pri SDS pa tud pri Zaresu ne!
G.R.E.E.N
25. 03. 2010 21.39
Zakaj komentarje pišete dolge kor roman?
odbogaposlan
25. 03. 2010 19.17
takoj bi treba nazdor nad policjoti! a čistijo dokaze, ho,ho
Joze Dolar
25. 03. 2010 18.17
No Titus in Firebird ,pa dajmo .Biti ali ne biti ,lagati ali ne lagati .Će ne biti tudi ne lagati ,pa tuidi ne krasti in ne goljufati .Če pa biti so vsi ti družbeni odnosi možni ali celo z priliko posredno ali neposredno pogojeni in so v praksi še kako možni ,sploh če je teorija prava dovolj močna .Prišel videl kradel ,tri sosledne aktivnosti ,ki so zopet pogojene z priliko in v praksi težko dokazljive ,toda to je že na sociološkem teritoriju ,kakor bi rekel sofokrat .
Titus01
25. 03. 2010 17.51
@Firebird Se strinjam. Vendar je pravnik, ki ni hkrati tudi vsaj malo sociologa, problematičen: Konec koncev pravo ureja družbene odnose z razporejanjem pravic in obveznosti, zato je vedno potrebno presojati družbene učinke prava. V praksi to ni tako pomembno kot pri presojanju, kakšno bi pravo moralo biti.
Harigast
25. 03. 2010 17.43
oleg tega pa sama kaznovalnost brez ukrepov, ki manjšajo generatorje kriminalitete (revščino, socialne patologije in podobno) ni smiselna, ker bo kriminalca verjetno nadomestil novi, ne glede na višino kazni in učinkovitost pregona. Se popolnoma strinjam, toda to je že na sociološkem teritorju,
Joze Dolar
25. 03. 2010 17.24
lej jih minuse .A ZLO BOLI ?NO KDO VE KAKŠEN DUH IMA PLEMENITI SIR KVARGELJ (SEDAJ V DEMOKRACIJI SE GA DA KUPIT TUDI PRI NAS )?TO JE TISTI KI GA JESTE ZRAVEN LOSOSA IN KAVIARJA .LAHKO PA VPRAŠATE K.K ONA ZIHER VE .