Slovenija

Kresalova ostaja notranja ministrica

Ljubljana, 21. 04. 2010 07.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Interpelacija zoper notranjo ministrico Kresalovo ni uspela. Za njeno razrešitev je glasovalo 38 poslancev, 40 jih je bilo proti, vzdržalo pa se jih je devet. Med vzdržanimi so bili poslanci koalicijskih Zares in DeSUS, česar pa Kresalova ne vidi kot nezaupnico svojemu delu.

Katarina Kresal
Katarina Kresal FOTO: Dare Čekeliš

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je v državnem zboru prestala tudi drugo interpelacijo v tem mandatu. Za njeno razrešitev je namreč glasovalo 38 poslancev, 40 jih je bilo proti, vzdržalo pa se jih je devet. Med vzdržanimi so bili poslanci koalicijskih Zares in DeSUS, česar pa Kresalova ne vidi kot nezaupnico svojemu delu. "Moji kolegi je niso podprli (interpelacije, o.p.) in to je dober rezultat. Morda ima kdo še kakšno odprto vprašanje, a očitno ne tako veliko, da bi podprli interpelacijo," je po glasovanju dejala Kresalova.

Med vzdržanimi so bili trije poslanci koalicijskega Zaresa (Franci Kek, Alojz Potočnik in Vito Rožej), pet poslancev DeSUS (Joško Godec, Franc Jurša, Vasja Klavora, Anton Urh in Matjaž Zanoškar) ter poslanec madžarske narodne skupnosti Laszlo Göncz.

Ni prepričala vseh poslancev koalicije

Kresalova je pred odločanjem znova zavrnila očitke iz interpelacije, a s svojimi odgovori ni prepričala poslancev opozicije. V dvomih glede najema prostorov za NPU pa so tudi nekateri poslanci iz vrst koalicije. Poslanci opozicijskih SDS, SLS in SNS so prepričani, da Kresalova ni ovrgla sumov o klientelističnem ravnanju in zlorabi uradnega položaja.

Vseh odgovorov glede očitkov, povezanih z najemom prostorov za NPU, pa danes niso dobili niti v koalicijski Zares. Kot je dejala Cveta Zalokar Oražem, še vedno ostaja odprto vprašanje, ali država kupuje omenjeni objekt, tako da z najemnino pokriva stroške lizinga podjetju Ram Invest ter ali je tak način najbolj gospodaren za državo.

V Zaresu namreč niso dobili pogodbe med Ram Investom in Hypo Leasingom, ki so jo zahtevali, da bi razjasnili nekatera odprta vprašanja. Krivde za to sicer po besedah Zalokar Oražmove ne nosi le Kresalova, temveč predvsem latnik Ram Investa Igor Pogačar, ki tega dokumenta ni želel razkriti.

Poslanec SNS Miran Györek je dejal, da Kresalove ne moremo primerjati z njenima kolegicama Jelušičevo in Pavlinič Krebsovo. Zakaj? Slednji sta "dami, gospe, materi, ženi ter prijetni ženski za sodelovanje". "Moje mnenje je, da ta ministrica tega nima," je dejal Györek.

Številni očitki

Eva Irgl (SDS)
Eva Irgl (SDS) FOTO: Dz-rs.si

V imenu predlagateljev je interpelacijo zoper ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal v državnem zboru predstavila poslanka SDS Eva Irgl. Kot je povedala, je skupina poslancev interpelacijo predlagala zaradi več zadev, predvsem pa zaradi nepravilnosti pri zadevi Baričevič in zaradi najema prostorov Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) na Dimičevi ulici. Irglova je poudarila, da je afera Baričevič pokazala, da obstaja v državi mreža ljudi, ki imajo več pravic kot drugi. Glede najema prostorov NPU pa je Irglova dejala, da je Kresalova s tem najemom prijatelju Juriju Pogačarju (Ram Invest) z državnim denarjem pomagala kupiti stavbo. Kot je znano, je letna najemnina za NPU 1.600.000 evrov, obrok za lizing pa Ram Invest plačuje v višini 1.500.000 evrov. Bolje bi bilo, da bi obdržali stavbo na Litostrojski ulici, ki bi bila po odplačilu obrokov v lasti države, stavba na Dimičevi pa bo po plačilu obrokov v lasti Ram Investa, je še dejala Irglova.

Irglova se boji, da je zamegljevanje dogodkov tudi želja premierja Boruta Pahorja, saj afera Baričevič po njenih besedah meče slabo luč tudi nanj in na celotno vlado. Zgodba je po njenem mnenju pokazala, "da živimo v državi, kjer je tistim, ki imajo vpliv in dobre veze, omogočeno vse, tudi za ceno življenj".

Po besedah Irglove je nevarno za državo, da "majhna stranka, ki je na zadnjih volitvah komaj prestopila parlamentarni prag, njena predsednica pa je dobila manj glasov, kot je imela izobešenih plakatov, obvladuje kar pol države", preiskuje politične tekmece, kompromitira svoje ministre in deluje za korist izključno svojega elitnega kroga ljudi, je naštela Irglova.
Zaradi vseh očitkov bi po njenem mnenju ministrica morala odstopiti sama ali pa bi jo moral razrešiti premier Borut Pahor.

Pahor: Z očitki zoper Kresalovo se ne strinjam

Borut Pahor v DZ
Borut Pahor v DZ FOTO: Dz-rs.si

Pahor je dejal, da če bi se strinjal z navedbami iz interpelacije, bi Kresalovi že sam predlagal, naj odstopi ali pa jo razrešil. Edino, kar svojim ministrom zamerim, je to, da včasih prepozno javno razčiščujejo dvome, je dejal Pahor. Zato so se dvomi kopičili. Kot pravi, ga je Kresalova prepričala, zato je predlagal poslancem, naj interpelacije ne podprejo. V večernih urah je premier sklical sestanek, na katerem je koalicijo prepričeval, naj podprejo ministrico. V stranki Zares pa so vztrajali pri svojih zahtevah.

Kresal: Ta interpelacija je kot teater absurda

Katarina Kresal je vse očitke v interpelaciji zavrnila. Kot je dejala, je interpelacija demokratičen instrument. Konkretno interpelacijo pa je označila kot izigravanje demokracije in teater absurda. Pravi, da je interpelirana, ker organi, ki sodijo v njeno pristojnost, v treh letih niso uspeli usmrtiti nevarnih psov, ker je preprečila selitev ministrstva v stavbo, ki jo je prejšnji minister Dragutin Mate zgradil na protipraven način in na varnostno neprimernem območju, ker je podprla stroko pri zavzemanju za večjo učinkovitost pri pregonu gospodarskega kriminala in ker je pred šikaniranjem na preiskovalni komisiji zaščitila javne uslužbence.

Svojo vlogo je primerjala s primerom Tavčarjevega lika Agate Schwarzkobler. V njenem liku je pisatelj opisal usodo žensk, "ki niso bile krive zaradi tega, kar so storile, temveč zaradi tega, kar naj bi bile, pri čemer se je njihova krivda kar predpostavljala, nedolžnost pa je bilo treba šele dokazovati. V takšni na videz nemogoči situaciji sem se v teh tednih znašla tudi sama," je Kresalova svojo vlogo pojasnila pred poslanci.

Glede najema NPU pa je Kresalova dejala, da najem ni nič spornega, saj država najema veliko prostorov, poleg tega pa je cena najema primerna. Tudi glede postopka najema ni nič narobe. Narobe naj bi bilo le to, da naj bi bil lastnik Ram Investa njen prijatelj, ob tem pa ne povedo, do kje sega takšno nedopustno prijateljstvo, pravi Kresalova.

Druga interpelacija zoper Kresalovo

Poslanci SDS so prvo interpelacijo zoper notranjo ministrico Katarino Kresal vložili 23. februarja lani, v njej pa so ji očitali neupravičeno izdajanje dopolnilnih odločb izbrisanim. Dober mesec pozneje je o interpelaciji glasoval DZ, vendar interpelacija ni uspela.

Natanko leto dni po prvi interpelaciji si je Kresalova prislužila še drugo. Pri tokratni so se poslancem SDS pridružili tudi poslanci SLS in SNS.

Kresalova je sicer že v pisnem odgovoru na interpelacijo vse očitke zavrnila. O preiskavi afere Baričevič je zapisala, da je policija postopek vodila neodvisno in v skladu s pravili kriminalistične stroke, sama pa da ni vplivala na preiskavo. Glede najema stavbe za NPU pa je po njenem mnenju najem mogoče utemeljiti tako z gospodarnega kot tudi s pravnega vidika.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1322)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Polly ß
25. 04. 2010 10.31
Stari pregovor pravi: vrana vrani ne izkljuje oči.Pa še kako drži. To je mafija, vse je povezano in eden drugega se bojijo.Po mojem bi Kresalova morala že zdavnaj odfrčati.Samo Jelinčič si upa pa čeprav je pretežno trn v peti vsem toda kar je res je res.Podpiram vse,ki so za odlet Kresalove.
demidov6
23. 04. 2010 01.08
samo norci so vcerej podprli ministrico glede NPUja! privatnik najame lizing, obrok ima 125 tisoc evrov drzava (se pravi davkoplacevalci) mu bomo placevali 136 tisoc evrov, on pospravi v lasten zep 11 tisoc evrov in placa obrok, za namecek bo pa cez nekej let tip imel nepremicnino vredno 20 miljonov najemnino. mislim res super an. se men pa se vsem ostalim naredite isto ne pa da civkate da nimate za 600 evrov place. prokleti oderuhi levicarski. nimate pojma! neki se tudi govori da nej bi imel obrok le 83,000 tisoc, torej 50k na mesc v zep. pa se firma ram invest ima 1 miljon plusa pa 30 miljonov minusa, in drzava z firmami v likvidnostnih tezavah sploh ne sme sodelovati, pri nas je pa to normalno pa skoraj vsa levicarska smetana - koalicija to podpira. to je pa resnicno totalna korupcija in vsi ki so vcerej to podprli so zreli za aretacije oziroma naj to placajo iz lastnega zepa ne pa iz zepa davkoplacevalcev. ce ze rabijo NPU naj bi sami najeli lizing ce ze niso bili zadovoljni z cenejso zgradbo na Litostrojski, poleg vecjega stevila 1000-1500 usluzbencev MNZja - so sedaj preselili le 300 izbrancev za visjo ceno. Pol so pa se za vsak parkirni prostor placal 509 evrov namesto 55. Sramota, upam da se v bliznji prihodnosti kmalo organizirajo demnostracije ker s takim nacinom vodenja drzave in zagovarjanja teh stvari na drugi strani pa pridiganje o aferah ala patrija in koruptivnosti, pa se danes niti enega dokaza od tistega zmesanega finca.
Joze Dolar
22. 04. 2010 22.10
GLIHA SKUPAJ ŠTRIHA ,MAFIJSKA NEVESTA IN MAF.BOTRI ,SICILIJA EVO NAS .
feniks46
22. 04. 2010 22.05
Je pa res, časi še nikoli niso bili tako slabi. A za vse to je kriva Kresalova? Počakajte malo. Res je treba bo nekaj naredit in množica ima vso moč, da nekaj naredi. Pre malo je politikov....mi smo edina edina večina tu. V bistvu se še ne zavedamo lastne moči.....primer je bilo: očistimo Slovenijo v enem dnevu! To je šele začetek , kar smo zmožni. Ampak s pametjo. Vse se da madonca! Samo ubili so nam v glavo, da se ne splača......da se itak nič ne zgodi....da se ne da.....blabla. Tako so nam govorili že v vrtcu.....poslušnost, pridnost.....pa še marsikaj.
feniks46
22. 04. 2010 21.55
Katarina Kresal je Slovenka leta, a ste to pozabili ? Vsi ministri najemajo prostore, tudi to ste pozabili. Najemajo jih za višje najemnine, kot je ta, ki jo je sklenila Kresalova, a to je važno ali ne. Denar- naš denar- se troši povsooood! Problem je le, da je Kresalova najemodajalca poznala. Sicer to ravno ni "lepo", ne dokazuje pa še nič, lahko je le sum, da je komu pomagala. Sicer bi pa težko sklenila s komerkoli katerikoli pogodbo v Sloveniji, kjer v teh krogih skoraj vsak nekoga pozna. Slovenija je ena mala opravljiva vas! Glede tega bo čas pokazal , kaj je res in kaj ni. Je pa tako, govori o nekomu slabo, ponavljaj to vsak dan in ustvarjal boš "zgodbo", čeprav se bo kasnej izkazala za zmotno, je bila škoda narejena. A to še niste na lastni koži doživeli? Počakajmo , vse pride enkrat na dan. Ni vse tako črno-belo.
Br.1
22. 04. 2010 20.44
ČASI SO TAKI, DA SI JE TREBA SVOBODO PAČ IZBORITI
Br.1
22. 04. 2010 20.42
rešitev je samo ena GRAD GORI GROF BEŽI VINO TEČE NAJ ŠE TEČE KRI
Br.1
22. 04. 2010 20.41
PROKLETA BANDA
tirnanog1
22. 04. 2010 18.25
politik70, pa ti sploh bereš kaj pišeš 90% tvojih postov vsebuje besedo Janšam oz povezavo z njim. A si ti malo obseden z njim, a ti je lepo povedal da ni gay, pa si vseeno probal? pojdi k BP on te morda usliši... Trosiš bedarije in prežvečene floskule, ne poveš pa nič konkretnega, si v bistvu ene 40 let za časom... Narod ni več tako blesav da bo nasedal takšnim komisarčkom kot si ti. Ne zaslužiš cekinov ki ti jih daje koalicija da smetiš po forumih, zamenjaj malo ploščo morda bo bolje...
J.K. & Gang
22. 04. 2010 17.04
g.Pahor: Ali so Vas slovenci volili in vam namenili večino zato, da vas bo mala LDS imela namesto copate?
Evil.Inside
22. 04. 2010 14.58
Kam smo prišli...groza!
divus
22. 04. 2010 14.47
Sem rekla, da bo baba ostala, zato jih bo Erjavec dobil na gobec. Vzdržali so se preklete gnide. Sicer pa upam, da ne bomo pozabili na naslednjih volitvah kdo so in kaj so počeli LDS, DESSUS in ZARES...
bdso1
22. 04. 2010 14.29
Nisem izobražen, toda nihče me ne more prepričat ,da je to gospodarno ,da plačuješ 20 let za zgradbo, potem pa ni nič tvojega!Razen ,če je to nova matematika,ki pa pred letami še ni bila uveljavljena v srednji šoli.Mogoče pa se tako matematiko učite na univerzah!? Ker se ima pozicija za zelo izobražene in je podprla kresalovo matematiko!? Potem pa smo mi vsi, brez faksa preplitvi, da bi to računico razumeli. Je rekla ,da je gospodarna, da zna cenit denar,ker ga teško prisluži !!?? Hodi pa nakupovat v Milano??Ker so butiki v Sloveniji prepoceni! Relka je tudi ,da dela v korist državljanov.To pa ji je za verjet.Toda samo za tisto peščico državljanov ,ki so jo na volitvah volili!? Volili pa so jo samo njeni ožji prijatelji,ki jim sedaj vrača usluge.Glasov je dobila tako malo,daje bila zelo,zelo daleč od parlamenta.Tako zdaj pa je ministrca!?? Za to funkcijo je dobila dosta,dosta premalo glasov,da bi bila ministrca vseh državljanov! To je lahko le za tisti del državljanov,ki jo podpira!!, Lp
rdecaJama
22. 04. 2010 13.25
70% poslancev v parlamentu nima jajc.Če mislijo, da smo jih volili zato, da si grejejo stole s svojimi debelimi guzami se motijo. Saj jih pa ja nismo volili zaradi njih, ampak zato da ščitijo naše interese. Moj interes pa ni, da mi KK krade denar, in ga daje svojemu prijatelju.pa kaka država smo. SRAMOTA.
nefretete
22. 04. 2010 12.27
Garfieldek! lazanja pa mijau! Najprej šolo naredit, pol pa se prijavi. Vidiš, velike tiskane že lepo obvladaš!
Garfield7497
22. 04. 2010 12.17
MISL DA ČE MA PRAVN FAKS NARJEN DA VSE VE IN ZNA BOLANO KAKŠNA MINISTRCA K JI JE POLOŽAJ STOPIL V GLAVO !!!!HALOOOO!!!!
rdecaJama
22. 04. 2010 12.13
Sramota v kakšni državi živimo.Peščica VELIKIH kot je KK si lahko privošči krajo milijonov našega denarja, mi delavci pa naj do 65-tega delamo za 500 na mesec.
politik70
22. 04. 2010 12.12
SEBASTI Ne bom se ne! Ne bom tiho dokler boste srali tle po kurah in trosili Grasupeljske bedarije....
politik70
22. 04. 2010 12.11
misterbin Stari moj Kičevo Kumanovo celih 12 mesecev Sploh veš kje je to? Tolk o moji mladosti pa vseeno hvala! Kar se pa matematike tiče.. Si pa pogorel! Preveč Grimsa poslušaš Kresalova bi lahko bila odstavljena samo z 46 glasovi! KAj ti tukaj ni jasno? Mogoče ne veš kaj pomeni parlementarna večina? Daj Černača poklič pa ti bo po Faxu poslal....
binmister
22. 04. 2010 11.14
politik70 Sigurno te mami ne kontrolira pri računalniku za to pa pišeš take bedarije.Pejt se učit , ker šolsko leto gre h koncu.