Slovenija

Pahor od Kresalove želel pojasnila

Ljubljana, 31. 03. 2010 12.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Kresalova zanika, da bi informacije o postopkih uhajale s policije, in opozarja, da jih imajo tudi osumljenci. To je zagotovila tudi Pahorju. Policija pa pravi, da Jelušičeve niso bili dolžni obvestiti o prisluhih.

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal in direktor policije Janko Goršek
Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal in direktor policije Janko Goršek FOTO: Dare Čekeliš

V sporočilu za javnost se je notranja ministrica Katarina Kresal odzvala na informacijo, ki smo jo včeraj objavili mediji, da naj bi bila med prisluhe Zmagu Jelinčiču ujeta tudi ministrica za obrambo Ljubica Jelušič. Slednja je povedala, da o prisluhih ne ve ničesar, hkrati pa je izrazila zaskrbljenost nad dejstvom, da nekdo razpolaga z zapisom njenih pogovorov prek mobilnega telefona.

Kresalova je zapisala, da se je v Sloveniji zadnje čase razvila praksa, da v javnost prihajajo podatki in dokumenti iz predkazenskih postopkov, kar je po njenih besedah skrajno zaskrbljujoče. To namreč na široko odpira vrata špekulacijam o nepravnih ozadjih, posega v pravice do zasebnosti oseb, ki so zgolj stranska škoda zakonitih in sodno odobrenih policijskih in tožilskih postopkov, predvsem pa ker "relativizira tisto, kar naj bi bilo v predkazenskih in kazenskih postopkih ključno: preiskovanje utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja", piše ministrica.

Želi si, da bi bilo jasno, kako ti podatki pritekajo v javnost in komu je to v interesu. Vsi prepisi prisluhov, povezanih s primerom Prijatelj in Jelinčič, so bili že 11. marca podani državnemu tožilstvu in nato tudi preiskovalnemu sodišču. Pri tem ministrica zagotavlja, da policija te dokumentacije ne hrani, saj ji tako veleva zakon o kazenskem postopku.

Podatki od 11. marca dostopni tudi osumljencem

Zoper Ljubico Jelušič ni bila vložena nobena kazenska ovadba, so za 24ur.com potrdili na koprskem tožilstvu, postopka proti Jelinčiču pa ne morejo komentirati, saj gre za predkazenski postopek.

Ob tem je poudarila, da imajo že od 11. marca poleg državnega tožilstva in sodišča dostop do teh gradiv tudi obramba oziroma osumljeni. Ti imajo vpoglede v vso policijsko dokumentacijo in imajo tudi pravico do kopij te dokumentacije, vključno s prepisi prisluhov. Državni organi in pravosodje lahko zagotovijo samo, da podatki ne prihajajo od njih, nimajo pa vpliva na to, kaj s tem počnejo osumljeni. Vsak obdolženi ima sicer pravico dati v javnost vse, kar se tiče njegove obrambe, pravno, etično in moralno pa je skrajno vprašljivo, ali s tem izpostavlja ljudi, ki niso v kazenskem postopku. To je že v preteklih primerih poudarila informacijska pooblaščenka. "Zagotovljeno mi je, da bodo organi odkrivanja in pregona tudi v sodelovanju z informacijsko pooblaščenko poiskali pravne možnosti, da se tovrstna praksa ustrezno sankcionira," v odzivu nadaljuje Kresalova.

Obrambna ministrica Ljubica Jelušič
Obrambna ministrica Ljubica Jelušič FOTO: Rudi Vlašič
Hkrati je izrazila razumevanje za prizadetost ministrice Jelušičeve. "Ne morem pa razumeti njenih nepremišljenih izjav, ki so očitno posledica tega. Postopek ni bil ne nenavaden, še manj nezakonit. Vsi prisluhi so bili izvedeni skladno z zakonodajo na podlagi sodnih odredb," piše Kresalova. Po njenih besedah zakonodaja ne dopušča nobenih izjem glede tega, koga se o prisluhih obvešča oziroma kateri del prisluhov se iz dokumentacije briše. "Policija ali tožilstvo nimata pravice brisati ničesar od pridobljenega gradiva, prav tako ministrica o njih ni bila obveščena, ker ni osumljenka kaznivega dejanja. To jasno in nesporno izhaja iz zakona o kazenskem postopku in ni predmet odločitve ali samovoljne prakse policije."

Pahor želel pojasnila

Popoldne se je zaradi tega s Kresalovo sestal tudi premier Borut Pahor. Sogovornika sta se strinjala, da taka nesprejemljiva praksa ne krepi zaupanja v institucije pravne države, za kar si prizadeva vlada. Zato je Pahor želel od ministrice pojasnila v zvezi z včerajšnjimi navedbami prisluhov iz predkazenskega postopka. Ministrica ga je obvestila, da je že včeraj zahtevala poročilo od policije glede podatkov, ki se v zvezi z včerajšnjimi navedbami prisluhov pojavljajo v javnosti. Tudi premierju je zagotovila, da dokumenti niso prišli iz policije

Ker gre za zlorabo osebnih podatkov in diskreditacijo zakonitih predkazenskih postopkov je Kresalova Pahorju zagotovila, da policija v sodelovanju s pravosodjem in informacijsko pooblaščenko že pripravlja ukrepe, ki bodo tovrstno prakso ustrezno sankcionirali, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Policija vedno izvaja prikrite preiskovalne ukrepe

Policija je izvajala prikrite preiskovalne ukrepe zakonito, le v obsegu izdanih odredb sodišča, ki edino lahko dovoli take ukrepe. V konkretnem primeru so bili na podlagi odredbe sodišča s ciljem pridobitve dokazov odrejeni prikriti preiskovalni ukrepi, saj dokazov ni bilo mogoče pridobiti s klasičnimi kriminalističnimi metodami, pa so v odzivu zapisali na Generalni policijski upravi.

Zakon o kazenskem postopku (ZKP) določa vrste prikritih preiskovalnih ukrepov, pogoje za njihovo uvedbo ter način ravnanja s pridobljenimi izsledki. ZKP ne določa, da so policija, tožilstvo in sodišče dolžni obveščati osebe, ki se pri izvajanju prikritih preiskovalnih ukrepih oz. nadzoru elektronskih komunikacij s prisluškovanjem in snemanjem ugotovijo v navzkrižni komunikaciji z osebami, zoper katere se izvaja ta ukrep. Zakon dolžnost takega postopanja določa v posebnih primerih in le za osebe, zoper katere je bil ukrep odrejen. GPU

Kot pojasnjujejo policija nikoli ne začne in ne more izvajati prikritih preiskovalnih ukrepov prej ali v večjem obsegu, kot pa ji to dovoljujejo odredbe in dovoljenja sodišča oziroma državnega tožilstva, kar je v bistvu tudi sodni nadzor nad delom policije. Kot poudarjajo v GPU je pri vsem tem bistveno, da je policija dolžna po prenehanju izvajanja ukrepov vse posnetke, sporočila in predmete pridobljene z uporabo teh ukrepov skupaj s poročilom, ki obsega povzetek zbranih dokazov, predati državnemu tožilcu.

''V vsaki kriminalistični preiskavi, kjer so uvede ukrep nadzora elektronskih komunikacij, se opravijo prepisi pogovorov, ki bi lahko nastopali kot dokaz v okviru obravnavanega kaznivega dejanja. V obravnavanem primeru se je povzetek prepisa pogovora med ministrico za obrambo in osumljencem izdelal, ker je šlo za prestrežen pogovor, v katerem je bilo zaznati besedno zvezo (letalski muzej), ki se je nanašala na sum obravnavanega kaznivega dejanja. Po proučitvi je bilo ugotovljeno, da prepis povzetka omenjene komunikacije nima dokazne vrednosti, da bi lahko služil kot neposreden dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku. V tem smislu je bil tudi ovrednoten in posredovan pristojnemu državnemu tožilstvu. V konkretnem primeru so bili vsi izsledki nadzora elektronskih komunikacij s prisluškovanjem in snemanjem v skladu z določili ZKP s podano kazensko ovadbo in naknadnim poročilom odstopljeni pristojnemu državnemu tožilcu,'' pojasnjujejo.

'Ministrica za notranje zadeve naj najprej pomete pred svojim pragom'

Černač pravi, naj Kresalova pomete pred svojim pragom.
Černač pravi, naj Kresalova pomete pred svojim pragom. FOTO: POP TV

''V zvezi z objavo informacij o posameznih prisluhih, med katerimi je bila "ujeta" tudi ministrica za obrambo Ljubica Jelušič se je čutila dolžna odzvati Katarina Kresal, ministrica za notranje zadeve in s prstom takoj pokazala na druge ter za odtekanje informacij obremenila tožilstvo in ostale,'' je v odzivu zapisal Zvonko Černač iz SDS.

Če je tako kot pravi ministrica, se Černač sprašuje ''zakaj je potem 25. marca na vladi, v odsotnosti predsednika vlade Boruta Pahorja, dosegla sprejem sklepa, s katerim je parlamentarni komisiji preprečila nadzor nad preverbo zakonitosti uporabe posameznih ukrepov v tej zadevi?''.

Parlamentarna komisija po Černačevih navedbah nima nobene pristojnosti za vpogled v konkretne postopke, toliko manj za vpogled v spise tožilstva oziroma preiskovalnega sodnika. ''Zadnja izjava ministrice za notranje zadeve dodatno utrjuje prepričanje o tem, da je največja ovira neodvisnemu in profesionalnemu delu policije ministrica sama, zato bi bilo prav, da ministrstvo in policijo s svojim odhodom čimprej razbremeni političnih pritiskov,'' je v izjavi še zapisal Černač.

Ministrico prosil za šotore

V torek smo poročali, da je policija med prisluhe Zmagu Jelinčiču, ki naj bi bil preiskovanec, ker naj bi prek poslanca Prijatelja zdaj že nekdanjemu ministru za kmetijstvo Milanu Pogačniku obljubljal politične glasove, ujela tudi obrambno ministrico. Jelinčič naj bi jo prosil za pomoč pri odpiranju letalskega muzeja v Murski Soboti. Konkretno naj bi prosil za šotore, s katerimi bi lahko pokrili letala, a konkretnega dogovora po informacijah, ki so krožile v medijih, ni bilo. Jelušičeva je za oddajo 24UR potrdila, da je o tem govorila z Jelinčičem, hkrati pa izrazila zaskrbljenost nad dejstvom, da podrobnosti njunega pogovora krožijo v medijih.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (214)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

levaki-tajkuni
01. 04. 2010 02.20
Kresalova je jezna ker je njena mama tik pred tem da gre sedet za nekaj let. POMLAD JE TU .... janša je rekel da bo organiziral neke shode.... jaz komaj čakam da grem v ljubljano da vržemo vlado. V prvi vrsti bom stal.
RADO62
01. 04. 2010 01.16
Aja, teta nefre pejd spat, ker M-teorija ne potrebuje tvoje pokroviteljske zaščite.... Lahk pa postaneš zaščitnica forumaša Cvikla.... ista gliha skup štriha :).... heh
RADO62
01. 04. 2010 01.06
askralj01.04.2010, 01:03 1 Točno tko... Golobič je naredil cenzuro še na kanalu A in odstranil Travna.... Zanimivo kako si svobodo medijev predstavlja ta dvometrska baraba.... Zgleda, da bi spet rad narekoval članke novinarjem kot v starih časih.... Grozljivo.... heh
askralj
01. 04. 2010 01.03
to je opera, pač nekaj se piše kot v starih časih, zdaj ste naredli še A kanal cenzuro sram vas bodi!!! Samo to se ne piše pa ljudje naj čitajo take pravljice...
RADO62
01. 04. 2010 01.01
Slovenija je v letu 2009 povečala javnofinančni primanjkljaj na 1,9 milijarde evrov, potem ko je v letu prej znašal 631 milijonov evrov, v letu 2007 pa bil skoraj izravnan.... Zanimivo... Seveda je dežurni krivec spet Janša..... Me prav zanima koliko časa bo še trajalo to sprenevedanje Pahorjeve vlade in njegovih ekonomskih strategov... Če pa slučajno dobijo še en mandat je za vse nas bolje, da se izselimo v katero od sosednih držav... Skoraj vseeno v katero.... heh
nefretete
01. 04. 2010 00.41
HAWAIII69 31.03.2010, 23:49 5 ...Verjamem da se tudi v brains M-teorije odvija neke vrste Cernski poizkus ( kjer delci pri svetlobni hitrosti trčijo med seboj )......To se tudi dogaja v možganih sedanje vladajoče levice!....VELIKI POK!..:-).. Jasno - takrat se je vse začelo! Pravzaprav nehote daješ komplimente. Prav lepa hvala bi ti morali reči. Za razliko od tega kar imam povedati o desnici - črna luknja!
piss
01. 04. 2010 00.25
bučke...bučke...bučke
wise
01. 04. 2010 00.20
Zanimiv plašč Kresalove v posnetku, zihr je od PRADE ali Louis Vuitton. Hmmmm Bog pomagaj.......
wise
01. 04. 2010 00.14
Kresalova ima čudovite uhane BULGARI, na tej sliki. Prstan stane cca 1.000 €- tak model kot uhani. Tko da so uhani še dražji. Dober okus ja, nimaš kaj. Tudi mi bi radi take uhane :)
veliki_vamp
01. 04. 2010 00.07
100.000 brezposelnih in pa 300.000 na pragu revščine,a oni se pa samo s sabo ukvarjajo,men je kr slabo!
sandi101
31. 03. 2010 23.57
Kaj še ta Kresalova dela na vladi??? Sem slišal, da je že odšla za Rim!
friderik1st
31. 03. 2010 23.57
Se opravicujem ker sem preslisal uvod. Mi lahko kdo pojasni ce je govora o Butalah ali Sloveniji. Hvala
HAWAIII69
31. 03. 2010 23.49
...Verjamem da se tudi v brains M-teorije odvija neke vrste Cernski poizkus ( kjer delci pri svetlobni hitrosti trčijo med seboj )......To se tudi dogaja v možganih sedanje vladajoče levice!....VELIKI POK!..:-)..
M-teorija
31. 03. 2010 23.42
HAWAIII6931.03.2010, 23:37 ~M-teorija- A je to MOTENA TEORIJA?...Ravno umna res ni!....~ Brez brainstorminga oz. "viharjenja možganov", tudi umnih odkritij ne bi bilo.
HAWAIII69
31. 03. 2010 23.37
M-teorija- A je to MOTENA TEORIJA?...Ravno umna res ni!....
M-teorija
31. 03. 2010 23.33
~'Ministrica za notranje zadeve naj najprej pomete pred svojim pragom'~ Pa zadnje čase mislim, da ravno to dela. Že dolgo, popravljam, še nikoli, se ni tako pometalo. Ena smet je že odstranjena, nekaj tistih, ki so večje in se bolj upirajo, pa še bodo.
listje
31. 03. 2010 23.25
prouhudababa, že ime si si izbrala tako, da se vidi, da si nesamozavestna, bevskajoča dekla nekoga drugega, če te lahko pa jaz pri 16-tih letih tako razjezim, ne vem kako se boš spopadla s kom pametnejšim in sstarejšim:-)) ..saj se mi smiliš,..levo,.levo,.. lahko noč,..jutri je šola, pa te bom dal pri biologii za primer zadnjega avstralopiteka
M-teorija
31. 03. 2010 23.21
HAWAIII6931.03.2010, 22:27 ~KRESALOVA MORA ČIMPREJ "IZ" OBLASTI!!!.....ZA DOBRO SLOVENIJE!....~ Lep primer kako desnica vidi zadeve. Če je naprimer nekdo v cerkvi, transu, če nekomu lezeš v tazadnjo, ki je na oblasti rečejo "IZ" omenjenih primerov. Glede na navade, bi se kar strinjal, da gre kar za pravilno uporabo "IZ", ker jim je v veliki meri domač in priročen izraz, še posebej kadar omenjajo sestop (I)Z oblasti. Tu pa se levica nekoliko razlikuje in pri zadnjem primeru "OBLAST", tudi pravilno pravi"Z" oblasti. Torej gre za različne navade in temu primerno izražanje.
levaki-tajkuni
31. 03. 2010 23.05
kresalova slovenijo spreminja v policijsko državo. SPOMLAD JE TU!!! KJE IN KDAJ JE KAKŠEN ORGANIZIRAN POHOD DA VRŽEMO VLADO???
nefretete
31. 03. 2010 22.52
saintjozef 31.03.2010, 22:44 2 To bi bil hec, da bi se Černač UPAL vprašati neko drugo damo o uhajanju informacij. Mislim, da bi zares kaj ušlo. Nikakor ne, še zato nepremišljeno izjavo se doma zdaj grize.