Slovenija

Kresalova: Komisija nas ne bo ustavila

Ljubljana, 15. 05. 2009 16.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Preiskovalna komisija bo med drugim ugotavljala, ali so bili uradno objavljeni izidi števila izbrisanih prirejeni političnim potrebam. Kresalova vztraja: Nimam kaj skrivati ... Delam zakonito.

Ministrica Kresalova: Prepričana sem, da delam zakonito.
Ministrica Kresalova: Prepričana sem, da delam zakonito. FOTO: Dare Čekeliš

DZ je ustanovil parlamentarno preiskovalno komisijo za ugotovitev politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij, ki so bili odgovorni za pripravo in izvedbo štetja t.i. izbrisanih v letu 2003 in 2009. Predlagatelji komisije namreč sumijo, da so bili uradno objavljeni izidi števila t.i. izbrisanih prirejeni političnim potrebam.

Komisija naj bi tudi ugotavljala politično odgovornost za neustrezno izvrševanje 8. točke odločbe ustavnega sodišča v času od začetka leta 2003 do oktobra leta 2004 in v obdobju od 22. novembra 2008 dalje, katerega posledici sta tudi ustvarjanje očitne neenakosti pred zakonom in ogrožanje sistema javnih financ.

Prav tako naj bi komisija preiskovala sum o klientelizmu oziroma koruptivnem ravnanju nekaterih državnih funkcionarjev in za preiskavo suma zlorabe ministrstva za notranje zadeve v politične namene v času od začetka leta 2003 do oktobra leta 2004 ter v obdobju od 22. novembra 2008 dalje.

Izdanih je bilo okoli 2200 odločb, še okoli 300 jih je treba izdati. Do konca maja naj bi končali z izdajanjem dopolnilnih odločb. Še vedno ni nobene pravnomočne sodne odločbe, ki bi dosodila plačilo odškodnine. Katarina Kresal

Na dveh bregovih

V poslanskih skupinah SD in LDS menijo, da gre pri ustanovitvi komisije za politiziranje, zlasti, ker predlagatelji niso pristali na ugotavljanje odgovornosti za nastanek izbrisa, medtem ko v Zaresu ocenjujejo, da je preiskava poskus linča tistih, ki skušajo zagotoviti delovanje pravne države.

V SDS pa so opozorili, da vprašanje t.i. izbrisanih zaradi odškodnin postaja eksistenčni problem Slovenije. Tudi za SNS in SLS je komisija nujna, ob čemer opozarjajo na "čudežno naraščanje" števila izbrisanih.

Kresalova: Nimam kaj skrivati

"Gre za nadaljevanje žalostne tradicije, ki se je začela pred interpelacijo,“ je že pred parlamentarno obravnavo ustanovitve komisije dejala ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal.

"Komisija nas ne bo ustavila, je pa žalostno, da se ne posveča temam, ki res potrebujejo politično pozornost," pravi.

Kresalova na vprašanje, ali bo komisija DZ, ki naj bi preiskovala tudi odgovornost same ministrice, kaj odkrila pri njej, odgovorila, da bo za komisijo na voljo in da so vrata pri njih vedno odprta. "Nimam kaj skrivati. Popolnoma sem prepričana, da delam zakonito in to, kar je prav," je zatrdila.

Ministrica je izjavo poslanca Branka Grimsa (SDS), da bi moralo biti ime te komisije "preiskovalna komisija glede nesposobnosti koalicije komentirala z besedami, da bi moralo biti ime preiskovalne komisije preiskovalna komisija zoper pravno državo in zdrav razum".

Grims: Ime komisije bi moralo biti preiskovalna komisija glede nesposobnosti koalicije.
Grims: Ime komisije bi moralo biti preiskovalna komisija glede nesposobnosti koalicije. FOTO: Dare Čekeliš

Na vprašanje, kako je prišlo do razlike v številu izbrisanih, je odgovorila, da so "strokovne službe MNZ delale več mesecev, da so prišle do končnih rezultatov" ter jim zaupa, da so prave. Vzrok različnim številkam je po njenih besedah to, da je od začetka pojavljanja problema izbrisanih preteklo že 17 let.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (103)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

toroid
05. 07. 2009 21.54
Ja , TRN V PETI, sdamo v Sloveniji takšnega ni
mehka pupa
24. 06. 2009 14.30
njej je pa tako vse skupaj shoping, naje...ga tako mi;
TRN V PETI
17. 05. 2009 12.15
Rabimo junaka, ki bo pometel s to smrdljivo komunistično golaznijo.
TRN V PETI
17. 05. 2009 12.13
Udba ponovno deluje. Spet pošilja jurišnike brez možgan, da hvalijo najbolj nesposobno vlado, ki smo jo kdaj, razen pred 20 leti, imeli. Ko bodo ljudje brez dela, potem bodo videli svojo zmoto, ko so dali glas komunistom. Zagovarjali pa jih bodo k večjemu družboslovci, ki živijo od denarja, ki ga delavci krvavo prislužijo.
arhimed_33
16. 05. 2009 16.45
zaradi nesposobnosti ta vlada ne bo zdržala svojega mandata in mislim,da bi bilo prav če bi prišlo do sprememb
Buena Vita
16. 05. 2009 16.41
gremo ali hodiš v prvi razred osnovne šole,toliko veš o tej vladi.ali se delaš neumnega ali pa delaš norce iz državljanov--ta vlada je lopovsko gnezdo,ki bo vse pokradlo,in naj ti bo jasno za vselej---trudijo se samo zase in svojo žlahto,in malose zbrihti.prosim
Buena Vita
16. 05. 2009 16.38
PRI JANŠOTU SO VSI IMELI DELO IN PLAČE,IN POGLEJ DANE,,,,,,,,,;;,gremo gremo trideset let nazaj,kot vedno, nazadovanje kjer harajo komunajzerji
Buena Vita
16. 05. 2009 16.36
KRALJIČNA METEL JE NAJVEČJI POTROŠNIK V SLOVENIJI LE ŠPICELJ JE V NJO ZALJUBLJEN,MORDA LIŽE NJENE NOŽNE PRSTE
SPICELJ
16. 05. 2009 14.58
Janša in Bajuk sta naredila več škode kot vsa neurja pri nas do sedaj...........eden je že izpadel iz igre,drugi pa se temu nevarno približuje,le tretja republika ga lahko reši...
RADO62
16. 05. 2009 14.17
Kresalova: Komisija nas ne bo ustavila ??? Itak da te ne bo...Kdo sploh lahko ustavi to pokvarjeno stenico do kresalove.... heh
gremo
16. 05. 2009 14.15
RADO tvoja naštevanja so brezpomenska saj vlada na njih ne more ukrepati ... no vsaj na večino ne. Ker je pa Janša takšen superman pa bo ziher to čez noč spremenil, a ne? Imel je svoj čas in ga zavozil Z NJIM NISMO BILI ZADOVOLJNI, to so pokazale tudi volitve!!! In zdaj, ker je udarila kriza, stara vlada to izkorišča in blati novo vlado, da so oni to krivi (kriza ni povzročila Slovenija)... in ponovno, ta seznam, ki si ga napisal se uporablja za mazanje dreka državljanom čez oči. Tisti, ki enkrat na mesec pogleda poročila in prebere novice vsekakor ne more vedeti kaj vlada počne in kaj se z njo dogaja ... veste samo to (laži), kar vam natrosijo drugi in se prenaša iz ust do ust, kar privede do dezinformacij. Za razvoj in čiščenje dreka, ki ga je povzročila prejšnja vlada je potreben čas ... za spremembe si je potrebno vzeti čas in jih spreminjati počasi. Če niste kos temu, da bi jim pokazali malo podpore potem si sploh ne bi smeli reči državljani, izvolili smo jih, sedaj jih podprimo. Če se bo vlada menjala kot cigan menja konje ne bomo prišli nikamor. Vsi bodo naredili do pol ali pa še to ne ... tudi oni radi slišijo vzpodbudne besede. In konec koncev, ker so tudi oni le ljudje kakor jaz in ti verjamem in vem, da delajo v dobro ljudstva ter se trudijo kolikor pač lahko.
bučar
16. 05. 2009 13.58
špicelj a imaš res ključ od psiho oddelka?
smeh-lol
16. 05. 2009 13.22
Trenutna koalicija so vsi take barbike. Kresalova je blond, olaf je blond, Karel razmlišlja blond, pahor pa si želi biti blond da bo pol res barbika :)
Shaikan
16. 05. 2009 13.20
gremo 16.05.2009, 11:26 -5 Trenutna vlada je najboljša v zgodovini Slovenije in na dan, ko boste izvolili Janšo ter njegove pajdaše si lahko v miru rečete "dobro jutro, lakota". Potem boste pa spet jokarili za levico in spet jovo na novo ... spet boste hoteli predčasne volitve in spet isti drek in to samo zaradi tega, ker ne stojite za svojim glasom ampak verjamete vsaki lepi besedi, naivneži. Tvoja slikca v profilu pove vse.
Kathalena
16. 05. 2009 12.38
Dobro je povedala v duhu njenih Balkanskih Klatežev nič jih ne bo ustavilo da uničijo Slovenbijo morda bo še pa ona tudi odgovarjala, pred sodiščem ne tem ki je Zalarjev LDS ovski in ga Državljani ne priznavajo več.
martin?ica
16. 05. 2009 12.31
To je najslabša vlada do sedaj. Obljubljali so veliko izpolnili niso nič. veliko ljudi bodo pa spravili ob službe. Tisti, ki bodo še zgubili službe in so jih že in so volili ta teleta v vladi bodo vedeli, da naslednjič še enkrat volijo le te.
NemeJ
16. 05. 2009 12.28
SPICELJ kaj pa danes dela vladajoči trojček.Spravja delavce na cesto mal si poglej statistiko brezposelnih,nabija nam davke, zvišuje cene,delavcem znižujejo še tiste mizerne plače, pahnal so nas v še večjo recesijo kot je dejansaka .Vse drzave EU-ja se ubadajo kako ublažit recesijo kresalovo pa skrbi za izbrisane pa saj to ni res
SPICELJ
16. 05. 2009 11.46
cel svet se čudi,kako so SDS-ovci v najboljših časih prigarali samo 9 mio€ presežka,pa še za to so mogli papirje prirediti in vzeti državo za talko.........SRAMOTA..
SPICELJ
16. 05. 2009 11.44
ne samo da Grims dobro živi na naš račun,sedaj je dobil še naša sredstva za magisterij,da bo svoje meunosti prelil na magistrsko diplomo...sigurno bo polagal na faksih,ki so v lasti SDS-a..v normalnih javnih šolah še osemletko ne bi končal..........
RADO62
16. 05. 2009 11.40
Vladavina trio paketa partijskih delomrznežev se bo končala z bankrotom.....