Slovenija

Kresalova: Vlada je šla naproti policistom

Ljubljana, 05. 09. 2010 11.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Policisti poslance pozivajo, naj ne sprejmejo novele zakona o plačah v javnem sektorju. Od Kresalove pa pričakujejo podporo. A Kresalovi se zdi zdajšnji kompromis sprejemljiv.

V Sindikatu policistov Slovenije menijo, da vlada zavaja državni zbor glede nujnosti obravnave novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju in v njem "zlorablja institut nujnega postopka". Prav tako je nedopustno, menijo v sindikatu, da vlada, ki je s podpisom prvega in drugega aneksa h kolektivni pogodbi, posredno že priznala, da je za spremembo kolektivne pogodbe potrebna večina reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, tega ne priznava zdaj, ko ne more dobiti dovolj glasov reprezentativnih sindikatov.

Stavka
Stavka FOTO: Miro Majcen

Če bi bila taka novela sprejeta, bi vlada s tem dala tudi "jasno sporočilo delodajalcem v zasebnem sektorju, da je z zlorabo zakonodajne moči dovoljeno in sprejemljivo enostransko spreminjati pogodbe," s čimer bi se v slovenskem pravnem redu postavil nevaren precedens, opozarjajo v sindikatu.

S sprejetjem novele bi se trenutni konflikt med vlado in sindikati javnega sektorja še poglobil, saj bo povsem mogoče, da bi posamezne panoge, ki so številčno večje, vplivale na politiko plač in pravic tistih panog, ki so številčno manjše, so zaskrbljeni v policijskem sindikatu.

Med drugim poudarjajo, da je kvorum, kot ga predlaga vlada, "sam po sebi težko dokazljiv in bi ga bilo potrebno dokazovati celo ob vsaki spremembi znova, saj je število članstva v sindikatih dinamičen podatek, ki se dnevno spreminja". Novela pa utegne biti celo ustavno sporna, saj bi bili "sindikati, ki želimo vplivati na spremembo kolektivne pogodbe, prisiljeni vladni strani posredovati podatke o članih sindikata".

Pričakujejo obljubljeno podporo Kresalove

Katarina Kresal in Janko Goršek
Katarina Kresal in Janko Goršek FOTO: Dare Čekeliš

Sindikat išče podporo poslanskih skupin, ob tem pa od notranje ministrice Katarine Kresal pričakuje, da bo na vladi udejanjila obljubljeno podporo zaposlenim v policiji.

Po mnenju sindikata vlada s predlagano novelo krši zavezo iz koalicijske pogodbe o socialnem dialogu. Ob tem še opozarja, da bo uveljavitev aneksa št. 4 h kolektivni pogodbi imela pri policistih namreč prav tiste posledice, ki jih je Kresalova navedla v pismu ministrici za javno upravo Irmi Pavlinič Krebs sredi avgusta, namreč povečanje korupcije, poslabšanje materialnega položaja policistov, poslabšanje varnosti države, iskanje drugih virov zaslužkov in splošno demotivacijo pri delu.

Kresalova: Vlada je šla naproti policistom

Vlada je naredila velik korak naproti prizadevanjem policistov, pa je zapisala ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal. Tako ni več govora o znižanju drugih stroškov dela ali zmanjševanju plač, dodaja.

Kresalova, ki se sicer zaveda položaja policistov, je spomnila, da s predlogi vlade iz začetka julija ni bila zadovoljna, zato je tudi nasprotovala predlogu za zniževanje plač in ukinitvi nekaterih dodatkov, s čimer bi policistom "povzročili znatno poslabšanje njihovega že tako slabega socialnega položaja in pogojev za delo".

Opozarja pa, da je vlada naredila velik korak naproti policistom, tako da "danes ni več govora o znižanju drugih stroškov dela (regres, prevoz, terenski dodatek, prehrana ...) ali zmanjševanju plač, temveč le še o zamrznitvi in še to le za omejen čas enega leta, dokler se gospodarska rast nekoliko ne izboljša".

To pa po njenem predstavlja še sprejemljiv kompromis, ki po eni strani upošteva poseben položaj policistov, po drugi pa doprinese k stabilnosti javnih financ glede na hude krizne čase.

Spomnimo ...

Potem ko je aneks št. 4 h kolektivni pogodbi, ki bi določal vzdržno politiko na področju plač v javnem sektorju, v ponedeljek podpisalo le šest od 29 reprezentativnih sindikatov javnega sektorja – medtem se skupina sindikatov pod vodstvom Janeza Posedija za 27. september pripravlja na stavko – je vlada v torek v parlamentarno proceduro poslala predlog novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Z njeno uveljavitvijo bi kolektivna pogodba in njene spremembe lahko veljale tudi, če jih ne podpiše večina reprezentativnih sindikatov, ampak manjše število sindikatov iz vsaj štirih različnih dejavnosti, katerih članstvo presega 40 odstotkov vseh zaposlenih v javnem sektorju.

KOMENTARJI (208)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hakihak
10. 09. 2010 07.51
ne vem, kaj se grejo te vlade, pa ni važno katere že? kako jim ni jasno ali pač pozabljajo, da so izvoljeni od ljudstva, tega ljudstvač ki jim postavljajo zakone. poslanske in funkcjonarske plače je treba dat na minimalca, pa da jih potem vidim koliko časa bodo sedeli na položajih, ki jih imajo sedaj. kr neki bi sprejemali, ne da se upraša tistega, zaradi katerega so sploh na položajih.
hakihak
10. 09. 2010 07.46
imajo pa svetovne transparente
demidov6
06. 09. 2010 21.14
javni sektor bo moral zastopiti da je realni sektor kateri jih placuje je v se slabsem stanju kot so oni. s 5 stopnjo izobrazbe v realnem sektorju zasluzi 100-200 evrov manj, pa se povecini imamo slabse delovne pogoje, in tudi smrtne poskodbe na delu ko ljudje zgorijo v peceh, jim odtrga roko itd. (pa noben nima beneficiranga staza ali se prejsnega upokojevanja). socialne pravice bodo trpele, to se tako in tako zavedam. podpiram da se place javnih usluzbencev zamrznejo, ne podpiram izsiljevanj, upam pa da boste odpustiti 30% javnih usluzbencev, ker jih je pac prevec za nase gospodarstvo. (20 tisoc jih vrzte na cesto ce bodo izsiljevali ze ta let, ostale pa v naslednjih 5 letih|) da jih bo 100 tisoc ne pa 160 tisoc kot sedaj. prej ko to naredite vecjo imamo moznost ponovno splavati na povrsje, ker trenutno nas javni sektor ter ostale sistemske ureditve, pufanja, nekaznovanja tajkunov itd..pomoc grciji... uspesno potapljajo.
mori007
06. 09. 2010 10.33
Ga. Kresal na žalost si v Sloveniji gospodarstvo ne bo opomoglo še vsaj 5 let, glede na vašo politiko, zato vas prosim ne BLUZIT in metat peska v oči!!! Lp
kwa.dugaja
06. 09. 2010 10.27
od kresalove pričakujejo podporo? hahahahahahahahaha
flamengo
06. 09. 2010 09.38
Politično in gospdarsko vodstvo iz "socialnih" strank je že dolgo nazaj dojelo kako se živi, tudi po kapitalistično, medtem ko so njihovi volilci še vedno na nivoju ortodoksnega boja za svoje svoje pravice.
Tonček Balonček
06. 09. 2010 07.05
Joj, pa javni uslužbenciniso le uradniki na občina in ministrstvih, teh je tudi v gospodarstvu veliko! Javni uslužbenci so tudi negovalke, zdravniki, sestre, vrtnarji, vratarji, kurirji, kot povsod drugje, tudi gostinci, navadni devavci brez kvalifikacij in drugi! Zakaj si pod javne delavce predstavljamo el birokrate? Kot d atisti, ki izdaja potne liste dela kaj amnj kot nekdo, ki sedi za šalterjem Vzajemne ali kakšne družbe, ki upravlja z vzajemni skladi. Ali je emhanik na Policiji v primerjavi s tsitim pri Avtocommercu kaj manj vreden? Ta antibirokratska revolucija je smešna in totalno primitivna ter ne vodi nikamor, naseda neki Pahorjevi in Krebsini demagogiji!
opore?nik
06. 09. 2010 06.46
g.Krebsova, držite se in ne odstopajte, saj edino vi vidite naše uradničke kako so se zalili v loj in čakajo na povišice in napredovanja, ko pa pridem na upravno enoto 3x na teden (sem na malici)-tržnici.Poglejte gospodarstvo, stečaji in nezaposlenost brez vsake zaščite no dobimo miloščino od zavoda javna uprava pa bi povišice. Ali je že šel del ali cela uprava v stečaj?Lepo vas prosim, bodite resni in izpeljite že to reformo ,saj na Pahorjevem semaforju gori ves čas RDEČA.
WikiX
06. 09. 2010 04.21
mlad25 05.09.2010, 23:16 Vredno se mi zdi izpostaviti, da v času vladavine plemstva in buržuazije, ljudje niso imeli kapitala, le denar za blagovno menjavo. S tem so odpadli stroški za birokracijo in varnost, saj se za kurnik ni splačalo najemati računovodstvo ter Ajpesu izstavljati bilanco, kraljeva zakladnica je zadostovala svojemu namenu. Vsaka deseta kura je bila dovolj, investicijam oblasti so pravili pa kar darila, le kdo bi kreditiral hlapce. Šele ko se je kapital začel deliti lokalno, je seveda vsak kraljevič potreboval še svoj sef in policijsko postajo ob lastni vladni palači, z vsemi pisuni vred. To je spregledal Marks, zaradi tega se je zrušil komunizem že Leninu, ker je država tako razpredla kapital, da je skrbela le še za red in disciplino. Ni čudno, da se je zmešalo Italijanom, Nemcem in Hrvatom, če so države postale ogromen aparat za štetje denarja, pri njih pa so ga imeli največ tujci. To je pripeljalo tudi do koncepta totalne vojne, včasih so se posamezniki še lahko zmenili z okupatorjem, v policijskih državah pa so se lahko menili le še s policaji, ki so bili najbolje informirani ter usposobljeni za kolektivno praznenje osebnih sefov. Šele ko so ti dovolili, je lahko nastal nov družbeni red, kot smo se lahko prepričali tudi na Balkanu, oni so tudi delili pravico, našli papirje, izpostavljali ovire ter pobirali denar za sistem, ki ga ni nihče več vodil. Resnico bo razkrila šele informacijska družba, ko bomo imeli vsi na glavi kamere ter mikrofone, opremljene z detektorji laži in bo enkrat jasno, kaj v resnici misli demokratična družba, ko ji pride nekaj v vidno polje. Pri nas modra barva že vzbuja podobne občutke, kot jih navadno rdeča. Ta naravni odziv, opozarja na hudo napako pri zaznavi realnosti in kaže na degenerativne učinke, kakršne so pripisovali tudi Francoski buržuaziji, preden so jih socialisti giljotinirali. Pravzaprav ne ravno oni osebno, saj so isti nekaj kasneje giljotinirali še njih, v carski Rusiji so jih raje streljali, pri nas jih tlačimo v hribe. Tako so sčasoma nastajali temelji moderne demokratične družbe, v naših koncih pa se ima izgleda človeška zgodovina za odviti v nekaj desetletjih. Tempo (r)evolucije namreč narekuje tudi biološka ura, sploh če bi nekateri radi že za časa življenja, videli posledice svoje smrti ter doživeli usodo poslanstva v tem življenju na tej zemlji, iz katere so menda tudi prilezli.
Odpri.oci
06. 09. 2010 00.23
No "kresalčki"..... . Ko Vas je rabila, Vam je dobesedno "v rit lezla".... . Sedaj, ko ste svoje "odšpilal", jo pa /nekaj česaj nima/ boli za Vas !!!!!!
RoccoS
06. 09. 2010 00.07
Eni ste se razpisali, sploh se mi ne da brat!
InterReflectlons
05. 09. 2010 23.49
pbx 05.09.2010, 23:44 -1 mlad25 05.09.2010, 13:46 -25 Dragi Slovenci! Jaz vas čisto razumem, da je Foušija vaša najboljša prijateljica! In če hočete, da vam Foušija ne zameri in se z vami skrega, morate blatit lepo, uspešno in pametno odvetnico Katarino Kresal! Ampak g. Katarina Kresal ima bogatega partnerja, denarja kakor hoče, med tem, ko vi dragi Slovenci, najboljši prijatelji od Foušije nimate niti za kos kruha! Medtem, ko Slovenci kažejo zvestobo svoji Foušiji, ponoči Katarino Kresal sanjajo v erotičnih sanjah, tako moški, kot ženske! Kajti Katarina Kresa je tako dobra ženska, da se ji še ženske ne morete upreti! Nehajte bit fouš, naredite šolo, pa boste tudi vi tako uspešno kot Katarina Kresal! Upam, da se bom dovolj jasen! Lp Kakšne narodnosti si pa pol ti, da ne držiš s Slovenci? p.s. Če je po tvoje tako lepa Kresalova, zakaj pol ni na lepotnem tekmovanju oz. miss Slovenije??? Tvoj komentar je popolnoma narobe izražen in je poln pridevnikov, da bi izpadel čimbolj "kul". Malo se zamisli. Lp Vse bi blo boljš kot Slovenc, kajti z ljudmi ki tako razmišljajo:"Naj sosedu krava crkne!" je zlo težko!
pbx
05. 09. 2010 23.44
mlad25 05.09.2010, 13:46 -25 Dragi Slovenci! Jaz vas čisto razumem, da je Foušija vaša najboljša prijateljica! In če hočete, da vam Foušija ne zameri in se z vami skrega, morate blatit lepo, uspešno in pametno odvetnico Katarino Kresal! Ampak g. Katarina Kresal ima bogatega partnerja, denarja kakor hoče, med tem, ko vi dragi Slovenci, najboljši prijatelji od Foušije nimate niti za kos kruha! Medtem, ko Slovenci kažejo zvestobo svoji Foušiji, ponoči Katarino Kresal sanjajo v erotičnih sanjah, tako moški, kot ženske! Kajti Katarina Kresa je tako dobra ženska, da se ji še ženske ne morete upreti! Nehajte bit fouš, naredite šolo, pa boste tudi vi tako uspešno kot Katarina Kresal! Upam, da se bom dovolj jasen! Lp Kakšne narodnosti si pa pol ti, da ne držiš s Slovenci? p.s. Če je po tvoje tako lepa Kresalova, zakaj pol ni na lepotnem tekmovanju oz. miss Slovenije??? Tvoj komentar je popolnoma narobe izražen in je poln pridevnikov, da bi izpadel čimbolj "kul". Malo se zamisli. Lp
InterReflectlons
05. 09. 2010 23.20
INFORMACIJSKA DOBA pa je doba, ko so postali izobraženi tudi navadni delavci, tudi tisti, ki živiji na 1500m nadmorske višine! In zato prihaja doba, ko si bo morala BURŽOAZIJA deliti oblast s PROLETARIATOM v obliki konsenzualne ali deliberativne demokracije! To pomeni, da ima država 50% oblasti, narod pa 50%. Take modele že imajo Švica, Nizozemska, Belgija in del provinc Kanade! To je torej prihodnost, ki nas čaka!!!
InterReflectlons
05. 09. 2010 23.16
Oglej 05.09.2010, 22:48 0 mlad25 05.09.2010, 21:55 Mogoče bi znal razložiti tudi razliko med Leninističnim in Marksističnim socializmom. Lenin je bil navdušen nad novo filozofijo, prepovedal in preganjal je vse, kar je bilo povezano s staro moralo in religijo, množično deportiral in pobijal nasprotnike, navsezadnje je na teh sila uspešnih metodah gradil Stalin, pa tudi Tito, čeprav je Lenina podpirala zahodna kapitalistična buržuazija oziroma demokracija. Marks je prepoznal vpliv industrijske revolucije ter razvoja znanosti na družbo, kako se spreminjajo človeške vrednoste in pretaka kapital. Prej so imeli gospodar le nekaj hlapcev, ki so jih komaj vzdrževali, s stroji so kmalu obvladovali cele doline, odgovarjali pa so še po starih zakonih, še huje kot v časih največjega suženjstva. Treba je razumeti, da to takrat še ni bilo tako napačno in je Darwin šele razlagal podobnost z opicami, Freud povezoval mamine dojke z odraščanjem vplivnih mož, le Teslo je tresla elektrika doma na kmetiji, za SMS pa si moral poslati konja, če je znal kdo napisati sporočilo. Temeljne človeške vrednote se dolgo niso spreminjale, problemi pa tudi ne, o človekovih pravicah smo začeli govoriti šele po vzponu fašizma in padcu komunizma, to se ni še povsod zgodilo. Tudi zato si je Marks zamislil ekonomijo in družbeno delitev teh sredstev ter lastnine, ker so novi koncepti nadomesili potrebe po stari razredni družbi, zmotno je domneval, da tudi potrebo po Bogu, ki jim je prej zagotavljal te dobrine. To so bili temelji buržuazije, lastnina in religija, ki sta naenkrat postali zelo pomembni, saj ju je bilo mogoče kontrolirati. Prej neka lastnina ni bila vredna nič, Bog pa je bil samoumeven, naenkrat se je dalo iz vsega proizvajati praktično neomejene količine kapitala, verske dogme pa so zamenjali natančni odgovori znanosti, s katero je mogoče manipulirati. Ne gre pozabiti, da si bil lahko v vladajoči razred le rojen, to je bila vsekakor odločilna primerjalna prednost. S tem je vse bolj prihajala v ospredje notranja varnost, kako zaščititi kapital in verovanje, ki je s socializmom postalo lokalno distribuirano, ne da bi nazaj in še bolj zasužnjili družbo. Stalin je imel sicer prav, lahko si javno pobijal milijone ljudi, vendar je komunizem odnesla notranja napetost. Močnejša kot je bila država, več kapitala so morali vlagati v represivne organe, da so dušili naravne nagone, naravo samo in še uporno ljudstvo, pobijati in množiti pa jih tudi ni imelo več smisla, saj so se rojevali le še policaji, ki so se naučili upravljati z različnimi stroji. Prave revolucije so se šli le tisti, ki so se vprašali, kaj zares počnejo. Tako so naenkrat sebe videli v povsem novi luči, niso se mogli več primerjati z nikomer posebej in z vsemi, vedeli so pa, kakšni hočejo biti in kako hočejo živeti. Marxist je bil ekonomist, Lenin pa politik! Marxist je rekel, da se bo Socializem prišel iz razvitih držav, Lenin pa je naredil to napako, ker je poskušal narediti komunizem iz nerazvitih neindustrializiranih držav! In zakaj je Lenin zatiral cerkev in pobijal klerike! Ker so tudi oni to delali, preden so prišli na oblast! Tudi med francosko revolucijo so kleriki pobijali liberalce! Marx je zalo hitro dojel, da je kapitalizem samo "polepšani fendalizem", kjer te niso več bičali, ampak so ti vzeli hrano in vodo in si ti sam prosil za delo, da lahko prideš do hrane in vode! In kaj mu je kapnilo v glavo"Tako kot je Buržoazija z denarjem in sposobnostmi uničila plemstvo, tako bo tudi proletariat nekoč uničil buržoazijo, ki je ta moment na oblasti!" Torej, industrijska revolucija je povečala standard, ljudje so postali bolj izobraženi, zato jih plemstvo ni moglo več nadzorovati, zato so morali oblast predati buržoaziji v obliki predstavniške demokracije! Torej INDUSTRIJSKA DOBA = DOBA KAPITALIZMA. INDUSTRIJSKA DOBA se je končala leta 1970, ko jo je zamenjala INFORMACIJSKA DOBA.
M-teorija
05. 09. 2010 22.48
mlad2505.09.2010, 22:25 Idealen državljan, ki po uporabi ne bo delal veliko stroškov
WikiX
05. 09. 2010 22.48
mlad25 05.09.2010, 21:55 Mogoče bi znal razložiti tudi razliko med Leninističnim in Marksističnim socializmom. Lenin je bil navdušen nad novo filozofijo, prepovedal in preganjal je vse, kar je bilo povezano s staro moralo in religijo, množično deportiral in pobijal nasprotnike, navsezadnje je na teh sila uspešnih metodah gradil Stalin, pa tudi Tito, čeprav je Lenina podpirala zahodna kapitalistična buržuazija oziroma demokracija. Marks je prepoznal vpliv industrijske revolucije ter razvoja znanosti na družbo, kako se spreminjajo človeške vrednoste in pretaka kapital. Prej so imeli gospodar le nekaj hlapcev, ki so jih komaj vzdrževali, s stroji so kmalu obvladovali cele doline, odgovarjali pa so še po starih zakonih, še huje kot v časih največjega suženjstva. Treba je razumeti, da to takrat še ni bilo tako napačno in je Darwin šele razlagal podobnost z opicami, Freud povezoval mamine dojke z odraščanjem vplivnih mož, le Teslo je tresla elektrika doma na kmetiji, za SMS pa si moral poslati konja, če je znal kdo napisati sporočilo. Temeljne človeške vrednote se dolgo niso spreminjale, problemi pa tudi ne, o človekovih pravicah smo začeli govoriti šele po vzponu fašizma in padcu komunizma, to se ni še povsod zgodilo. Tudi zato si je Marks zamislil ekonomijo in družbeno delitev teh sredstev ter lastnine, ker so novi koncepti nadomesili potrebe po stari razredni družbi, zmotno je domneval, da tudi potrebo po Bogu, ki jim je prej zagotavljal te dobrine. To so bili temelji buržuazije, lastnina in religija, ki sta naenkrat postali zelo pomembni, saj ju je bilo mogoče kontrolirati. Prej neka lastnina ni bila vredna nič, Bog pa je bil samoumeven, naenkrat se je dalo iz vsega proizvajati praktično neomejene količine kapitala, verske dogme pa so zamenjali natančni odgovori znanosti, s katero je mogoče manipulirati. Ne gre pozabiti, da si bil lahko v vladajoči razred le rojen, to je bila vsekakor odločilna primerjalna prednost. S tem je vse bolj prihajala v ospredje notranja varnost, kako zaščititi kapital in verovanje, ki je s socializmom postalo lokalno distribuirano, ne da bi nazaj in še bolj zasužnjili družbo. Stalin je imel sicer prav, lahko si javno pobijal milijone ljudi, vendar je komunizem odnesla notranja napetost. Močnejša kot je bila država, več kapitala so morali vlagati v represivne organe, da so dušili naravne nagone, naravo samo in še uporno ljudstvo, pobijati in množiti pa jih tudi ni imelo več smisla, saj so se rojevali le še policaji, ki so se naučili upravljati z različnimi stroji. Prave revolucije so se šli le tisti, ki so se vprašali, kaj zares počnejo. Tako so naenkrat sebe videli v povsem novi luči, niso se mogli več primerjati z nikomer posebej in z vsemi, vedeli so pa, kakšni hočejo biti in kako hočejo živeti.
InterReflectlons
05. 09. 2010 22.25
M-teorija 05.09.2010, 22:18 0 mlad2505.09.2010, 22:04 Dober dan realnost. Pa ne hiti, da te ne priklopijo, da ne boš prehitro za na odpad! Še priklopil me niso, ker sem brezposelen! Pa ko me priklopijo, upam, da me ne odklopijo vsaj do 65 leta. Pa upam, da bom toliko sposoben, da se bom sam odklopil že pri 50 letih, s svojo penzijo in ne bom čakal na državno!
M-teorija
05. 09. 2010 22.18
mlad2505.09.2010, 22:04 Dober dan realnost. Pa ne hiti, da te ne priklopijo, da ne boš prehitro za na odpad!
InterReflectlons
05. 09. 2010 22.04
yeyo.white 05.09.2010, 22:00 0 @nefretete nihce je nima. in nimam o nicemer za sanjat. vprasala si me, kaj je resnicna svoboda in sem jo lepo definiral. na zalost tega nikoli ne bomo dosegl, vsaj ne dokler bom jst ziv. to je pa zaradi take mentalitete kot jo ima mlad25, ki pri 25ih pametuje o ekonomskosocialni ureditvi, pa sploh ve ne kaj je svoboda, kaj je postenost, kaj je pravicnost in kako ta svet deluje in ker pada na socialisticne in komunisticne resitve, ki so ze v samih temeljih oziroma principih popolnoma zgresene, nepostene, nepravicne in omejujejo svobodo posameznika. @mlad25 ne, ne razumes, ker nisi sploh dorasel, da bi se o ekonomskosocialnih sistemih in ureditvah pogovarjal na nivoju, ki zahteva poznavanje zgodovinskih dejstev, poznavanje ekonomije, vedenje kaj resnicna svoboda pomeni, vedenje kaj je postenost, kaj je pravicnost in kaj je odgovornost posameznika ter , kar je najpomembnejse, zahteva, da sploh POZNAS kaj natancno kapitalizem, socializem ipd so, kaj prinasajo, kaksni so principi in kako natancno delujejo. Kapitalizem ti bom naštel tako, da sem 25 letni fant, brezposelen, brez avtomobila in brez nepremičnine! A je to ta lep in pošten KAPITALIZEM, o katerem so nam govorili leta 1991?