Slovenija

Kresalova in Senica utajevala davke in ponarejala listine?

Ljubljana, 04. 03. 2011 15.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Durs naj bi tožilstvu predal dokumentacijo, ki naj bi kazala na sum kaznivega dejanja davčne utaje in ponarejanja listin pri nakupu vozil iz tujine. Kresalova in Senica vpletenost zanikata.

Davčna uprava naj bi sumila, da sta notranja ministrica Katarina Kresal in odvetnik Miro Senica utajila davke ter ponaredila listine pri uvozu in nakupu luksuznih avtomobilov, poroča spletna stran Požareport. Durs naj bi po navedbah omenjene spletne strani primer odstopil pristojnemu tožilstvu. Kot dokaz za svoje navedbe, so objavili tudi dokumentacijo.

Durs naj bi dokumentacijo, ki naj bi kazala na sum kaznivega dejanja davčne utaje, na okrožno državno tožilstvo v Ljubljani poslal 6. oktobra. "Dopis in priloge Dursa je podpisala namestnica generalne direktorice Dursa Ada Klemenak, Durs pa na podlagi odstopljenih dokumentov tožilstvu predlaga, naj ustrezno ukrepa v skladu s svojimi pristojnostmi. Iz dokumentacije je razvidno, da so jo na ljubljanskem okrožnem državnem tožilstvu prejeli 12. oktobra,“ piše omenjena spletna stran.

Anonimna prijava

Durs naj bi ukrepal na podlagi anonimne prijave, ki naj bi jo podal nekdo izmed zaposlenih v vpletenih podjetjih, ki so uvažala in prodajala avtomobile. Davčni inšpektorji in tožilstvo naj bi za ta podjetja že ugotovili, da gre za tako imenovane "missing traderje," zoper sedem oseb pa naj bi bile podane kazenske ovadbe, poroča Požareport. "Tako so bili februarja 2009 kazensko ovadeni medijsko razvpit podjetnik Aleš Čepin, znan kot nekdanji mož starlete Urške Hočevar Čepin, eden od najbogatejših Slovencev po izboru revije Manager Loris Požar, in javnosti neznani Primož Bradeško, Andrej Jeršič, Damjan Metelko, Gregor Vidic, Džabiri Hebilj in Miha Kušar," še poročajo in dodajajo, da naj bi bilo "iz davčne dokumentacije razvidno, da Durs "zaenkrat še ne razpolaga z dokazi, da sta bila oba končna potrošnika avtomobilov," Katarina Kresal in Miro Senica, "resnično aktivno vključena v pridobivanje njunih osebnih vozil iz Evropske unije v Slovenijo," zato so zadevo odstopili državnemu tožilstvu".

Katarina Kresal in Miro Senica
Katarina Kresal in Miro Senica FOTO: Miro Majcen

Kresalova in Senica naj bi med letoma 2005 in 2007 kupila pet luksuznih avtomobilov. "Gre za aston martin DB9, audi A8, mercedes benz S 500L, porsche cayenne in še en audi A8. Večina teh avtomobilov je danes parkiranih na vrtu vile Barjanke, kjer je odvetniška pisarna Mira Senice," poroča Požareport.

Kupovala naj bi "direktno ali prek posredniških firm in slamnatih kupcev–posameznikov od podjetij Project d.o.o., Europrojekt d.o.o. in Sap Komerc d.o.o., prvih odkritih missing traderjev v Sloveniji".

"Pri nakupu aston martina je bil posrednik celo AMZS, kjer nadzorni svet družbe vodi podjetnik Igor Jurij Pogačar, znan iz afere Nacionalnega preiskovalnega urada in prijatelj para Senica-Kresal," dodaja omenjena spletna stran. "Miro Senica denimo je za nakup mercedesa pooblastil nekega Boštjana Bašlja iz Ljubljane, ki se je po ugotovitvah Dursa že prej pojavljal kot direktor podjetij, povezanih z davčnimi utajami in izdajanjem fiktivnih faktur. In drugi primer: ko je Kresalova kupovala audi A8, je od podjetja Paleste Plus d.o.o. vzela račun, ki ni imel niti zaporedne številke niti datuma izdaje niti podpisa kupca, tedanje odvetnice Katarine Kresal. Za urejanje registracije tega vozila je Kresalova pooblastila Marjana Vajdo, zaposlenega v odvetniški pisarni Mira Senice," zaključijo na Požareportu.

Odziv Kresalove: Ni res

Kakor je izrecno navedeno v objavljeni dokumentaciji, so v DURS zapisali, da ne razpolagajo z dokazi, da bi bila jaz ali pa moja življenjska partnerica kakor koli aktivno vključena v uvoz vozil iz Evropske unije v Slovenijo; vsakršno tovrstno povezanost tudi odločno zanikam. Miro Senica

Kresalova je v odzivu na zapisano dejala, da so vse njene davčne obveznosti poravnane, zato kategorično zanika kakršno koli utajo davkov ter ponarejanje listin. "Posebej poudarjam, da je Davčna uprava v odstopu anonimne prijave tožilstvu, v kateri je navedena tudi vrsta drugih oseb, izrecno zapisala, da ne razpolaga z dokazi, da sva bila s partnerjem aktivno vključena v pridobivanje vozil iz EU v Slovenijo, kot navaja anonimna prijaviteljica," je zapisala ministrica. 

"Ugotavljam, da za nekatere očitno velja pravilo, da je dan brez afere s Katarino Kresal izgubljen dan. Zanimivo in zgovorno ob tem pa tudi je, da se je tovrstni bombastični zapis pojavil ravno v času, ko se na novo razčiščuje trgovina z orožjem in ugotavlja prirejanje arhivskih dokumentov, in to ravno na portalu, ki se mu ti dve zgodbi ne zdita vredni pozornosti," piše Kresalova.

"Kljub temu da sem politik in s tem javna osebnost, pa imam tudi sama minimalne pravice do varovanja svoje integritete in pravico, da se me sodi po dejanjih, ki sem jih storila, ne pa po dejanjih, ki jih nisem, pa bi se nekaterih želeli, da sem jih. Dokumenti, ki so nastali na podlagi anonimne prijave, so bili spravljeni v javnost izključno z namenom, da me oblatijo in mi povzročijo resno politično škodo ter ne dokazujejo, da sem ravnala nezakonito," je zaključila.

NSi zahteva pojasnila

Ministrica Kresalova
Ministrica Kresalova FOTO: Miro Majcen

"Ker gre za hude obtožbe in kršitve zakonov, v Novi Sloveniji od ministrice Katarine Kresal pričakujemo, da bo javnosti podala ustrezno pojasnilo. V kolikor se bo izkazalo, da sta s partnerjem dejansko vpletena v davčno utajo in ponarejanje listin, mora ministrica takoj in nepreklicno odstopiti. V nasprotnem primeru pa pozivamo predsednika vlade Boruta Pahorja, da predlaga njeno razrešitev," so zapisali v sporočilu za javnost. 

Če najvišji predstavniki države kršijo zakone in si privoščijo davčne utaje, med njimi celo ministrica za notranje zadeve, ki bi morala prva spoštovati zakone, je Slovenija daleč od pravne države, menijo. "Zakoni niso pisani le za navadne državljane, temveč tudi za člane vlade, čeprav jih peščica izbrancev venomer krši. Funkcijo člana vlade lahko namreč opravlja le oseba z ustrezno osebnostno integriteto, ki spoštuje veljavno zakonodajo in pravni red," menijo v NSi.

"Nova Slovenija je že večkrat opozorila, da ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal in njen partner Miro Senica prihajata pogosto v navzkrižje interesov. To je bilo nenazadnje razvidno tudi pri aferah z bulmastifi in Hypo Alpe Adria banki, kakor tudi pri najemu prostorov za Nacionalni preiskovalni urad. Na podlagi vsega tega se bojimo, da ima Slovenija ministrico za notranje zadeve, ki ni v službi državljanov, temveč služi zgolj določenim interesom odvetniških, gospodarskih in političnih lobijev," so zaključili.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (411)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

drago štubljar
06. 03. 2011 11.30
OCITNO SU IMELI JANSU ZA TAKO SLABEGA PONARJEVALCA
androm
05. 03. 2011 21.01
Prosm folk, ne jih več blatit, sej mata komej za malo Laško- v ozadju
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
05. 03. 2011 18.56
Problem je da evropa ne ve kaksne lopovcine se dogajajo v sloveniji.No 24 ur ni skrbi vedo kaj se dogaja v nasi drzavi internet je drzava zase.Lep pozdrav
petdan
05. 03. 2011 17.34
Kresalovo je sicer lepo pogledati, vendar ima toliko masla za ušesi, da bi tudi ona morala sama oditi iz politike.
bema1201
05. 03. 2011 15.58
Kakšna reveža, a zberemo samoprispevek, da bosta lahko plačala.
volek
05. 03. 2011 15.56
+1
Kaj bo pa TončekBalonček komentiral. Aja, se ne upa šefice osirat. Tonček, lepo je, da zvesto služiš svojemu gospodarju
Danijel Fric
05. 03. 2011 14.57
Ona dela za dobro državljank in državljanov, da nimajo skrbi okoli denarja, pa še drugi ministri pomagajo. V slogi je moč !!!!!!!!!
Tinito Castro
05. 03. 2011 14.21
-2
Janšin ponarejevalec, je zopet nespretno ponaredil te listine, ki bremenijo Kresalovo....Janša mene vzami, boš imel odlične ponaredke....Photoshop je zakon....
llamma
05. 03. 2011 13.52
Ne ,ne to pa žee ni rees
zajebant1
05. 03. 2011 13.42
-1
NE VEM, ČE NI JANŠA VPLETEN
zajebant1
05. 03. 2011 13.40
KAKO SI SPLOH UPATE KAJ TAKEGA REČI
elstar
05. 03. 2011 13.34
Oba * takoj zapreti, brez sojenja, tako, kot so to počeli njuni vzorniki, pa seveda strogo izvajanje prisilnega dela, za tekočim trakom ali nekje na kakšnem gradbišču!!! Ukradeno imetje pa takoj zapleniti!
Spawn
05. 03. 2011 13.22
Skratka nič novega na sončni strani Alp.
antonov255
05. 03. 2011 13.17
Ja pa zakaj mislite da je ta stranka zahtevala enega od najpomembnejših državotvornih resorjev, na katerega se je zavihtela ga. ministrica ? Vse pod kontrolo to je bistvo vsega ! Vse pod nadzorom in to iz pisarne. KAJ NAM PA MOREJO?? če si kolegijalen z ministrom za pravosodje pa NIČ!!
xes
05. 03. 2011 13.07
Slovenija... na kriminalni strani alp ...
Prassek
05. 03. 2011 13.03
Avtomobili tega ranga so zelo specifični in dragi. Noben preprodajalec ga verjetno ne bi pripeljal, če ne bi že bil prodan. Torej naročen.
RoccoS
05. 03. 2011 12.53
+1
Naj odstopi, če bi kdo drug to delal, bi šel sedet! Hohštapleri na račun davkov in rdečega križa... banda!
extradeluxe
05. 03. 2011 12.38
ob sliki kjer je kresalova z očetom se sprašujem zakaj v to mešajo še očeta, raje bi dli sliko njenega moža.
selector
05. 03. 2011 12.37
"Posebej poudarjam, da je Davčna uprava v odstopu anonimne prijave tožilstvu, v kateri je navedena tudi vrsta drugih oseb, izrecno zapisala, da ne razpolaga z dokazi, da sva bila s partnerjem aktivno vključena v pridobivanje vozil iz EU v Slovenijo, kot navaja anonimna prijaviteljica," Kako Kresalova v predmetni zadevi ve oz je seznanjena kaj je Davčna uprava poslala tožilstvu v njeni zadev iin da je prijavitelj ženska? ZLORABA POLOŽAJA, FUNKCIJE? Kazenski zakonik?
ZorbaBuda
05. 03. 2011 12.25
POLITIKI RAUS!