Slovenija

Kresalova: Gre za strahopetno dejanje

Ljubljana, 26. 06. 2009 17.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ministrica Kresalova od policije pričakuje, da bo napad pred lokalom Open obravnavala hitro in učinkovito. Sicer pa se obsodbe napada kar vrstijo.

Napad v lokalu Open
Napad v lokalu Open FOTO: narobe.si

Ostre obsodbe na napad gejevskega aktivista Mitjo Blažiča se kar vrstijo. Četrtkov napad je obsodila tudi notranja ministrica Katarina Kresal. "Napad s kapucami na glavi in palicami v rokah je strahopetno dejanje, kadar pa je motivirano še s sovraštvom do drugačnih, je to tudi napad na pravno državo in človekovo dostojanstvo," je dejala. Ministrica od policije pričakuje, da bo ravnanje obravnavala hitro in učinkovito. "Taka pa so tudi njena zagotovila," je dejala.

Organizirano nasilje

Po včerajšnjem napadu so se odzvali tudi v Liberalni akademiji. Napad so obsodili, menijo pa, da je bil skrbno načrtovan. Gre za še enega izmed incidentov v nizu napadov na skupine GLBT, ki se v Sloveniji dogajajo iz leta v leto, predvsem v Ljubljani in Mariboru, opozarjajo.

Ti napadi kažejo na izrazito ne le homofobno, temveč že na organizirano in skrbno pripravljeno nasilje – vsaj tako kaže – nosilcev desno, nacionalsocialno usmerjenih skupin, ki so si za eno izmed svojih tarč izbrale napade na istospolno usmerjene celo na kulturnem dogodku, meni predsednik Liberalne akademije Darko Štrajn.

Zunanji minister Samuel Žbogar, ki je tudi v funkciji predsedujočega Odboru ministrov Sveta Evrope in je sprejel častno pokroviteljstvo nad letošnjo Parado ponosa, je ostro obsodil napad na Mitjo Blažiča. V tem primeru gre za napad na osnovne človekove pravice, pravijo na MZZ.

Potrebna aktivnejša politika države

Društvo za nenasilno komunikacijo "najostreje obsoja včerajšnji homofobični napad med literarnim večerom v ljubljanskem lokalu Open in brutalen napad na gejevskega aktivista Blažiča", so v sporočilu za javnost zapisali v omenjenem društvu. "S to izjavo izražamo svojo podporo vsem gejevskim in lezbičnim aktivistkam in aktivistom v njihovih prizadevanjih za enake možnosti," dodajajo.

Organizacija Amnesty International poziva slovenske oblasti, naj izpeljejo takojšnjo, neodvisno, nepristransko in temeljito preiskavo incidenta in storilce privedejo pred roko pravice.

Napad so obsodili tudi v Društvu novinarjev Slovenije (DNS) in Sindikatu novinarjev Slovenije. Društvo in sindikat izražata "vso podporo svojemu članu in ostro obsojata vandalizem in nasilje, ki ju je bil deležen".

Napad je ostro obsodila tudi varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek - Travnik. Varuhinja "pričakuje, da bodo organi pregona storilce hitro odkrili in da bodo proti njim sproženi sodni postopki".

Novinarska po napadu na Blažiča-2
Novinarska po napadu na Blažiča-2 FOTO: Špela Macuh

Grob napad na domoljubje

V poslanski skupini Zares ostro "obsojamo napad na udeleženke in udeležence literarnega večera, ki je potekal v okviru tedna Parada ponosa", je v odzivu zapisal strankin poslanec Vito Rožej. Napad, ki se je zgodil na dan državnosti, je po njegovem "grob napad na domoljubje in zanikanje vrednot osebne svobode, na katerih temelji naša država".

Včerajšnji incident je po mnenju mladega foruma SD obsojanja vreden. Omenjeno dejanje je bilo verjetno odraz njihove strahopetnosti in homofobije. To je dokaz, da je Slovenija še vedno družba, ki ne sprejema drugačnih, z visoko stopnjo homofobije in da so pravice LGBT skupnosti še vedno "tabu" tema, menijo.

Tudi v SLS so ostro obsodili napad. "Vsakršno nasilje je nesprejemljivo in pomeni grobo kršitev mednarodno spoštovanih in z ustavo varovanih človekovih pravic," pravi poslanec SLS Gvido Kres.

Ministrica od policije pričakuje, da bo ravnanje obravnavala hitro in učinkovito.
Ministrica od policije pričakuje, da bo ravnanje obravnavala hitro in učinkovito. FOTO: Blaž Garbajs

'Neuspeh ministrice Kresalove'

"V SDS ostro obsojamo vsakršno nasilje nad državljankami in državljani na podlagi spolne, rasne, verske politične in drugih oblik nestrpnosti. Zato ostro obsojamo sinočnji napad na udeleženke in udeležence literarnega večera in ga ocenjujemo kot neuspeh ministrice Katarine Kresal, ki nosi objektivno odgovornost za zaščito vseh državljank in državljanov. Ministrica je nedavno obljubila, da bo še posebej v tednu Parade ponosa zagotovila varnost vseh udeležencev dogodkov. Pričakujemo, da bodo varnostni organi v prihodnje preprečili tovrstno nasilje," so zapisali V SDS.

Po mnenju poslanke skupine SD so tovrstna dejanja "resen signal naši družbi, da se moramo še aktivneje in hitreje odzvati na vsakršno diskriminacijo in nasilje, ki razjedata načela in principe demokratičnosti, odprtosti in stabilnosti". Slednji so namreč po mnenju stranke "nepogrešljivi za rast in negovanje vseh tistih vrednot, ki omogočajo sobivanje vseh ljudi, ne glede na njihov spol, rasno in versko pripadnost ter spolno usmerjenost".

Napad je obsodil tudi zunanji minister Žbogar.
Napad je obsodil tudi zunanji minister Žbogar. FOTO: Reuters

Četrtkovo dejanje so obsodili tudi v LDS, odboru za politiko enakih možnosti pri LDS in Mladi liberalni demokraciji. Kot so zapisali v skupni izjavi za javnost, je napad "še eden v nizu brutalnih napadov in incidentov, ki jih z vzpodbujanjem in toleriranjem sovražnega govora zoper geje in lezbijke žal podpira tudi del slovenske politike, naša diskriminatorna zakonodaja in v preteklosti tudi nedosledno preganjanje takšnih dejanj s strani organov pregona". "Na ta način je homofobno nasilje dobilo pri nas svojo domovinsko pravico," ugotavljajo.

V Novi Sloveniji menijo, da je "nasilje vedno napačen odgovor na izzive družbe, predvsem pa je jasen znak pomanjkanja argumentov".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja