Slovenija

Kresalova ali Kavčič?

Ljubljana, 29. 04. 2011 13.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V kandidaturo za predsednika LDS se je poleg zdajšnje predsednice stranke Kresalove podal tudi Blaž Kavčič. Kot ocenjuje, ima dovolj široko podporo med člani LDS, da lahko realno nastopa kot kandidat v tekmi s Kresalovo.

Predsednik državnega sveta Blaž Kavčič, ki se je pridružil zdajšnji predsednici stranke LDS Katarini Kresal v bitki za predsednika stranke, meni, da moramo v Sloveniji vrniti pristnejšo povezavo med politiko in javnim interesom.

Kavčič meni, da lahko realno nastopa kot kandidat v tekmi s Kresalovo.
Kavčič meni, da lahko realno nastopa kot kandidat v tekmi s Kresalovo. FOTO: Kanal A

Osrednji razvojni problem Slovenije pa je, "da so vsi glavni posli rezervirani za poslovno politično finančne interese nekaterih skupin, zato Slovenija ne more iz te paralize, tega krča neustvarjalnosti in negativnega stanja duha", je novinarjem na sedežu stranke po oddaji soglasja h kandidaturi povedal Kavčič.

Na tem mestu bodo morali po njegovem mnenju z njim ali brez njega najti pot za spremembe – za bolj avtentično zastopanje javnega interesa, več vloge srednjega razreda ter za kritičen pogled do elit. Opraviti bomo morali razdelitev med elitami, ki so družbeno koristne, ter med tistimi, ki so "bolj plenilsko nadarjene", opozarja. To je po njegovem mnenju eden od hudih problemov Slovenije.

Za kandidaturo Kresalove je prišlo približno petkrat več predlogov kot za Kavčiča, je novinarjem pojasnil generalni sekretar stranke Uroš Petohleb.

Na vprašanje, kako ocenjuje delo predsednice LDS Katarine Kresal, odgovarja, da v svojem delovanju ne želi izgubljati časa in energije s tem, da bi se postavljal v vlogo arbitra posameznih osebnosti v gospodarsko-političnem prostoru, temveč v oblikovanje in predlaganje rešitev za naprej. Ob tem bo moral biti, pravi, oster in kritičen do pojavov, medtem ko se z vlogo posameznikov ne želi ukvarjati.

S kandidaturo želi doseči, da bi stranka okrepila svoj položaj. Ta trenutek pa Slovenija po njegovih ocenah potrebuje gibanje, ki bi lahko vključevalo tudi nekaj strank, LDS pa bi lahko bila tudi jedro tega gibanja. To mora mobilizirati tisto, kar je dobrega in nekorumpiranega v strankarskih vrstah, "ker je tega veliko", ter krepiti pozitivne elemente civilne družbe. Treba je doseči družbeno mobilizacijo za bolj pristno uveljavljanje javnega interesa, poudarja Kavčič.

Bo Kresalovi uspelo ostati na vodilnem položaju v stranki?
Bo Kresalovi uspelo ostati na vodilnem položaju v stranki? FOTO: Aljoša Kravanja

Ob vprašanju, ali je LDS glede na predsednico in njenega partnerja ujetnica elit, pravi, da izpostavlja pojav, ki v Sloveniji ni veliko drugačen kot v tujini, "kjer je gola utvara, da je sistem parlamentarne demokracije svoboden sistem prenašanja volje ljudi v parlament, če pa imamo tako visoke koncentracije kapitala in politične moči", da niti gospodarski niti "politični trg" ne delujejo prosto.

Zato so "v določenem smislu vse strankarsko politične sile ujetnice te paradigme", meni.

Na vprašanje, ali bi lahko ostali v koaliciji s predsednikom vlade Borutom Pahorjem, Kavčič odgovarja, da se o tem s premierjem "še nima legitimacije pogovarjati".

Dotaknil se je tudi pokojninske reforme, ki je po njegovem mnenju v bistvenem delu neizogibna, vendar se ob tem strinja s sindikati, da je temeljno razmerje med delom in kapitalom nepravično. Ljudje bi, ocenjuje, pokojninsko reformo sprejeli, če bi bila del poštenega družbenega dogovora.

Če pride do predčasnih volitev, se bo po Kavčičevih ocenah število glasov razdelilo podobno, kot je sedaj, obrazi bi ostali več ali manj isti. To po njegovem mnenju ni rešitev za Slovenijo, saj "potrebujemo radikalnejšo družbeno prenovo". Kavčič tudi pričakuje, da bi pod njegovim vodstvom pridobili nove člane v LDS.

Na LDS imajo trenutno dve soglasji k predlogu za kandidaturo za predsednika stranke, Kresalove in Kavčiča. Rok za oddajo soglasij k predlogom za kandidature za novo vodstvo LDS se sicer izteče danes opolnoči. LDS bo novo vodstvo volil na kongresu, ki bo 28. maja v Ljubljani.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (138)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

unpoli
03. 05. 2011 09.00
Se jim splača...raje nej spakirajo...no če ne zdej pa drugo leto...
CSI-Morost
01. 05. 2011 18.37
Nobeden ne bo, ker je LSD v totalnem minusu. Nimajo niti za kruh. Sedaj vadijo Lokarjevo priporočilo in pasejo travco okrog parlamenta.
urip
01. 05. 2011 18.16
kdor koli bo, Kresalova je stranki vzela ugled in jo če so ljudje normalni za 10 let nebo na oblasti!!
snifff
01. 05. 2011 13.20
Kresalova ali Kavčič? Kar naj tuhtajo, v parlament sigurno ne bodo več sedli.
mamakura
01. 05. 2011 12.08
samo levica ima direktorje in tajkune...... vsi ostali le plačujemo njihovo lakomnost
pupa_od_anbot
01. 05. 2011 09.17
nash.fido: pri nas rečemo fido takemu majhnemu prijaznemu kužki, ki z repom maha....
svegel
01. 05. 2011 09.02
Tajkunom pa je treba vse premozenje zaseci in ga vrniti delavcem, z tajkuni pa v rudnik delatin nic jim placat, da bodo videli kako to izgleda
svegel
01. 05. 2011 09.00
Vse sedanje politike odstranit, vzet jim volilne pravice in postavit komplet novo garnituro politikov, potem smo pa splavali iz vode
bojc_
01. 05. 2011 08.40
Slogan za naslednje volitve bi lahko bil: Sami poštenjaki že od leta 1991... :)
prašek
01. 05. 2011 07.49
nash.fido 30.04.2011, 20:08 »Samo ti tajkuni so ravno iz levice. Kako pa boš zdaj upravičil levico?« Da ti ne razlagam o Krščansko demokratski stranki, bom rekel samo ; denar ne pozna politične opredeljenosti !!
Madyy
01. 05. 2011 07.02
Verjetno razmišlja takšna je saj na sliki kako so jo Fizioterapevtke potisnile po Klancu navzdol kjer so ji Bulmastifi do konca pogrizli verosotojnost in politično kariero..?? Ostane samo Beli...prah..
Matija Perko
30. 04. 2011 21.09
V LDS NAJ OSTANE KATARINA KRESAL IN LDS NAJ OSTANE V PARLAMENTU KER EDINO TA STRANKA DELUJE POŠTENO POLEG DESUSA NI SD SDS IN SNS PA NIMAJO KREDIBILNOSTI DA BI SE SPLOH BASALI V PARLAMENT
mac4_m
30. 04. 2011 21.01
plenilsko nadarjene?? Menda se ne misljo odpovedat kramarju, bavčarju in ostalim lds biserom?
svegel
30. 04. 2011 20.59
Sajovic je pa za praznike odsev na Kubo pogledat kako bo cez eno leto pri nas izgledalo.
nightangel
30. 04. 2011 20.51
Mogoče pa res ne bi bilo slabo,če bi Katica,kot je že nekdo rekel, ustanovila svojo stranko LSD,mislim,da bi zbrala veliko več volilcev kot zdaj,sigurno pa bi jo volili vsaj vsi narkiči.
prehlad
30. 04. 2011 20.19
EDEN SLABŠI OD DRUGEGA .ISTO SRAJE SAMO DRUGO PAKOVANJE.
nash.fido
30. 04. 2011 20.08
prašek "Tajkune je rodil takratni prvi minister JJ po treh politično-tajkunskih porazih dne 19.11.2007" Samo ti tajkuni so ravno iz levice. Kako pa boš zdaj upravičil levico?
Madyy
30. 04. 2011 20.00
Porebno bo ustanoviti neodvisni preikovalni organ, ki bo eaziskal Škodo, ki jo je LDS naredila Slovenskemu narodu..?? Ta je večja kot so jo povzročili Nacisti, Balkanci in vse naravne nesreče in bolezni skupaj. Ter uvest kazensko in materijalno odgovornost za te, ki so vršili Genocid nad Slovenskim narodom.
Alojz Železnik 1
30. 04. 2011 19.07
Mihec: "Je pa zaskrbljujoče to, da ima Kresalova med svojimi toliko večjo podporo v primerjavi s Kavčičem. Torej oseba, ki je bila v kratkem času vpletena v toliko afer (da ne omenjam še njenega sorodstva) in sumljivih poslov (pa še na čelu Ministrstva za notranje zadeve je). Torej tudi njeni podporniki želijo, da stranka nazaduje in gre v pozabo......" Jaz si pa drugače razlagam to ogromno podporo gospodični Katarini. Ljudje v LDS-u si ne želijo sprememb, ker lahko pride na svetlo njihova nelegalna in nemoralna dejanja. Da ne govorimo o vplivu njenega partnerja ...
DAEMONIUM
30. 04. 2011 17.51
LDS je za to drzavo POGUBA in je neposredno odgovoren za bedo ki je nastala v drzavi pod njegovim 16 letnim vodenjem. Prav zakonodaja LDS omogoca krajo premozenja v taksnih razmerah kaksne moderna Evropa se ni videla. LDS je neposredno odgovorna da so Slovenci popolnoma izgubili cut za drzavo, nacionalni ponos, kar se ze lepo vidi ob drzavnih praznikih ko nikjer ni nobene zastave. Biti patriot v Sloveniji pomeni biyi nekaj slabega nazadnjaskega. LDS je kriv za neverjetno razbohotenje birokracije in nepotrebnih delovnih mest drzavnih uradnikov. Njihova zbirokratiziranost pa je po drugi strani pripeljala do paralize delovanja drzavnih organov. Neodkrite afere kot je zgodba z NPU se caka na obelodanjenje takrat se bo videla prava slika LDS ki je postal hobotnica ki deluje po nacelu elit. Upajmo da so ljudje uvideli skodo ki jim jo je naredila LDS pod krinko kvazi clovekovih pravic in da po volitvah 2012 za vedno pristanejo na smetiscu zgodovine!