Slovenija

Kras razprodajamo Italijanom

Ljubljana, 06. 11. 2007 19.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Blaž Jarc
Komentarji
28

V Tomaju na Krasu naj bi začeli z masovno gradnjo več kot 70 hiš. V vas, kjer živi 350 ljudi, naj bi prišlo 250 Italijanov.


  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lakotnyk
10. 12. 2007 10.59
Jah. Ej slovenčki, kaj pa mislite. Ne prodajajte zemlje pa ne boste imeli italjanov, in ostale zalege za sosede. dokler pa vam tistih nekaj evrov pomeni več kot rodna gruda, pa samo tišina. Vsakmu kmetavzarju ki proda vinograd/travnik/gozd na krasu se starši obračajo v grobu sem prepričan. Namesto da bi mi kupovali stanovanja v Trstu in Gorici ter s tem zavarovali zaledje se dogaja obratno. italjani kupujejo zemljo pri nas. in pole bodo cez 50 let kot na kosovem rekli da hocejo svojo drzavo... JUPI. Da ne bo pomote, tudi na kosovem so albanci kupovali zemljo in bajte od srbov za velik denar. Zdej pa evo vam KOSOVA REPUBLJIK. - La Republicca Carso čez 50 let sem prepričan.
janezgorenc@email.si
09. 12. 2007 09.25
coyoteugly, Danska si je izglasovala tudi, da ji ni treba v monetarno unijo. Kasneje si česa takega ni bilo več možno izglasovati. To tako pač je. To, da je deset novih članic EU - Malte in Cipra ne štejem - drugorazrednih držav za stare članice, to sploh ni treba pisati, ker je jasno, pa naj nas še tako trepljajo. Verjetno bo potrebno desetletja, preden nas bodo začeli jemati resno. Kar se pa tiče naselji - ne vem, nisem od tam, nisem iz vasi, tako da ne morem govoriti. LP, Janez
Yann
09. 11. 2007 07.54
Ne gre so toliko za to, kdo se bo naselil (Italijani,angleži ali Ljubljančani) temveč za to k nobeden ne vprasa domačinov kaj si mislijo o vsem skupaj. Investitor gradnje bi rad na veliko zaslužil in se zgovarja, da se odpira v Sežani 1500 delovnih mest in da ti ljudje, ki bodo prišli delat, naj tudi nekje živijo. Problem nastane z prejšnjimi izkušanjami naseljevanja tujcev oz. drugih ( Ljubljančani, in ostali vikendaši). Doma sem s krasa in vem kako se živi na vasi. V sožitju drug z drugim. SE pravi če v nedeljo žagaš drva ko jih med tednom niti nimaš časa, ni nobenega ki bi klical policijo in te prijavil, da ga motiš ker je on na vikendu in hoče imeti mir.Če sosed rabi pomoč mu po najbolših močeh pomagaš, ker veš da boš lahko drugič ti rabil prav tega sosega. Tega nekateri ne razumejo, ker mislijo, da če so kupili hišo ali vikend, da zdaj pa oni ukažejo kako je treba živeti na vasi, kdo kaj sme in kdo kaj ne sme delati v določenem času. Ko pa pride trgatev, so pa vsi takoj pripravljeni jest pršut in pit teran. Gre se predvsem za to , da se ljudje bojijo, da bi bilo konec tega sožitja na vasi. Vsi kar nas je na krasu, smo v večini istega mnenja, širijo naj se mesta, večja naselja, kot pa majhne vasi kjer se vsi med seboj poznajo in pomagajo drug drugemu.Za 250 ljudi, še 4 dodatni stanovanjki bloki v Sežani se nebi niti poznali. Da pa popolnoma pozidaš krasko zemljo, in še to dobro zemljo, na kateri raste trta in njive invse ostalo, je pa velika razlika. Imamo lepe primere V naseljih pred Sežano, ko je cel zaselek priseljencev in prav vsi se med seboj tožarijo, ker ta je unmu sezidal zid 5cm preveč v levo, drugi se tožari k ga moti okrasni grm na sosedovem vrtu itd. To se resnično dogaja in to je vse skupaj problem. VAS NI MESTO. Sej zdaj me bodo vsi skritizirali, saj je prav, saj živimo v evropi in bla bla bla.. odprtost meje , trga itd.vendar še vedno dvomim, da tisit ki hočejo na ta načim poseliti kras sploh ne mislijo na ljudi, temveč na lasten žep, kje bodo čim več zasližili. Isto se dogaja na Vipavskem, ko je bil včeraj objavljen članek, da mislijo ravno tako v bližini neke vas sezidati nov zaselek ( ne vem točno, ma se mi zdi da okoli 200 novimi hišami, pa trgovincami, barčki in gosdtilnami) MA kaj je to normalno, v bližino neke vasi ki je tam že stoletja usiliti mini mesto. Ne vem no, meni osebno in verjamem ,da tudi drugim, se ta način pozidav in reševanja stanovanjkega problema na krasu niti malo ne zdi prav in še manj upravičen. lep pozdrav vsem
coyoteugly82@gmail.com
07. 11. 2007 14.08
Poglejte, Danska je pred vstopom v EU izglasovala zakon, ki tujcem onemogoča nakup zemlje v pasu (na pamet govorim) 25 kilometrov od meje. In nimajo težav z tem. Pri nas pa tega nismo dosegli, takrat je sicer Zmago govoril o tem, Peterle pa nas je raje prodal Italijanom.
Tonček Balonček
07. 11. 2007 09.51
V Srečkovih časih so ljudje mislili še s svojimi glavami, zdaj imajo pa po 17 letih neodvisnosti in parih letih priklopa k Uniji nekateri že spet oprane možgane. V bistvu so leta 91 zamenjali le detergent in dodali mehčalec cer sredstvo za preprečevanje tvorbe kamna, pranje pa lahko poteka pri nekoliko nižji temperaturi. Ožemanje je intenzivnejše, saj poteka pri višjih obratih!!.
neznosje@email.si
07. 11. 2007 09.23
Kosovel se že neznosno obraca v svojem pretesnem grobu :/
Matej Rojc
07. 11. 2007 08.14
bostjan.srsen imaš zelo popačene predstave o osamosvojitvi. Je pa tak ali tako, da imamo danes polno samooklicanih osamosvojiteljev in tako nič novega. So pa na oblasti izdajalci, podpirajo izdajalsko politiko med 2. sv. vojno in rehabilitirajo narodne izdajalce. Če so med 2. sv. vojno to počeli in imeli zelo malo narodne zavesti, jim je pa sedaj res še toliko bolj preprosto, važno da je denar, k vragu narodna zavest. To so dejstva. Taki kot bostjan.srsen pa jim pri tem samo pomagajo v svoji naivnosti in zavoženosti.
Tonček Balonček
07. 11. 2007 08.07
Seveda je to problem, velik. Srpko, res so tam živeli Italjani, še zdaelč en toliko kot v Istri, tudi veliko Slovencev je med obema vojnama živelo na Primorskem in okoli Trsta, ogromno jih je v času fašizma zbežalo v Jugoslavijo ali kam drugam. Ne vem, zakaj smo tako servini do teh lahov, kakšne šole smo jim zgradili na Obali, v Gorici jim nočejo postaviti niti vrtca, povsod, kjer se da, Slovenvcem nagajajo, se sprenevedajo in mutijo, edino banko so zaprli, mi smo jim pa Koprsko prodali, tako da imajo vse podatke o našem gospodarstvu ta,m doli, genialno!! Kar naenkrat, čez par deset elt se bo ugotovilo, da je na Primorskem itak več kot pol Italjanov, ko bo konec Unije, se bo treba spet pogajati o novih mejah. Že s Hrvaško je zdaj situacija čisto drugačna kot 25.6.1991, spet so potrebne nove študije in strategije, zato se dr. Pogačnik tako trudi, pa je bilo takrat vse dogovorjeno in krasno usklajeno, kot zdaj z Italijo..
nintendo64@email.si
07. 11. 2007 04.04
Logično, da dobivajo ugodne kredite, da se naselijo drugod, če je Italija že zdavnaj preveč naseljena in zaradi tega imajo tudi velike ekološke probleme. Zdaj pa je pač kul najti neko neposeljeno državo z dobro ohranjeno naravo, da še tu vse vničijo.
cadillac
07. 11. 2007 00.38
Italijani naj bi dobivali ugodne kredite za kupovanje zemlje čez mejo. Dobra tema za POP TV, če se komu da raziskovat. Kraševci v glavnem dobro razumejo italijansko. Ampak zadosti so pametni, da se bodo naredili neumni, ko bo prišel novi sosed do njih. Takrat bodo znali samo po slovensko.
thr0l@yahoo.com
06. 11. 2007 23.54
Hm, očitno samo jaz ne vidim prispevka, kako je to možno? Vse kar vidim je tale tekst; "V Tomaju na Krasu naj bi začeli z masovno gradnjo več kot 70 hiš. V vas, kjer živi 350 ljudi, naj bi prišlo 250 Italijanov." In naslov.
mac4_m
06. 11. 2007 22.15
sej gre tud prekmurje pa še kje drugje. Problem je, da so naš folk tako pokradl, da nima s čim kupovat. Eu bo razpadla slej ko prej. Namen eu je bil doseči vse tisto, kar ponavadi dosežeš z orožjem. Vzeti zemljo, imovino, ljudi narediti za hlapce oz. sužnje, in vsiliti svoje zakone s katerimi boš vladal vekomaj. Vsak, ki je to omogočil je izdajalec. Če se pa določena dežela še ponaseli z raznoraznimi tujci si pa itak zmagal...
martincheq
06. 11. 2007 22.14
V Tomaju na Krasu naj bi začeli z masovno gradnjo več kot 70 hiš. V vas, kjer živi 350 ljudi, naj bi prišlo 250 Italijanov. A to vam je kšna novica??? 3 vrstice napisane in pol je pač konc ker je dnevna norma 10 novic... mislm dejte se zbrat no Glede vsebine: ja če so prej tam živel.. pol naj pa pridejo nazaj an... sej itq če majo dnar itd... Še glede podteme:D : Kaj hočte da vam še tist ko mate petrle vzame?
Tonček Balonček
06. 11. 2007 21.49
Berlusconija za predsednika! Zdaj ima čas, še vedno je po operacijah lep in iz Evrope je! Pa še Peterleta pozna!ep
bostjan.srsen@siol.net
06. 11. 2007 21.27
matej.rojc JANŠA IZDAJALC LOL ČE NEGA NEB BLO NEBI TKO POCEN ŠLI IZ YU IZDAJALCI SO BLI TVOJI KOMUNAJZARJI. (PRIPADNIKI LDS ,SD ,TURK IN PODOBNI) GLEDE LAHOV PA KOLA RAJ MAM ,DA SE LAH NA NAŠO ZEMLJO USERJE KOKR PA, DA SE ŠIPTAR ,BUSANC ,SRBIN ,HRVATAR AL PA CIGN LAHI MAJO SAJ DNAR, DA PUČEDJO ZASABO. ČE PA HOČTE ,DA BI SLOVECI SRAL PO NAŠI ZEMLI PA NOBEN DRUH PA BI VOLIL JELENKOTA ZA PREDSEDNIKA (SAJ UPAM ,DA BI ON KEJ ZRIHTU).
johc
06. 11. 2007 21.20
denar je pač sveta vladar!!!
srpko
06. 11. 2007 21.12
Zadevo sicer ne poznam, toda do druge II sv.vojne so talijani tam že živeli in se vračajo domov. Itak smo zdaj v jevropi, ena sama velika familija. Talijani bodo prišli knam mi pa gremo kje drugod po jevropi. Pač tako to gre. Ni treba v vsaki zadevi videti slabe namene. Bovec pa bodo kot kaže naselili šiptarji, saj sem presenetljivo ugotovil da jih je vse več. E dobra yugo kje si zdaj?
Jožajoža
06. 11. 2007 21.08
za butale nič novega.zato je pa butalec minister zver ukinil v šolah materin jezik in uvedel dva tuja jezika.slovenstvo bo s tem postalo "še pomnite tovariši"
Tonček Balonček
06. 11. 2007 21.07
Ne se zajebavat, Lahov je skoraj 60 milionov, nas pa manj kot dva, kakšna recipročnost, kot bi MO Ljubljana imela recipročnost z npr. Dolom pri Ljubljani in bi tistim v Dolu rekli, naj še sami zidajo v Ljubljani!! Če bi se vsi Slovenci naselili v Italijo, bi nas bilo tam manjk kot Romunov, ha, ha. Italija je za nas še večja kot Alah!
pp312
06. 11. 2007 21.05
Zaj*** je peterle, ker je podpisal oglejski in madridski sporazum. Valda prihajajo k nam, če je pri njih dražje za 10x!!!