Slovenija

Kranjec: Izhod iz krize ni le en

Bled, 31. 05. 2013 10.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenija je v nezavidljivi situaciji, politike pa čaka izredno težko delo, poudarja guverner Banke Slovenije, ki je prepričan, da je današnje stanje posledica nekdanjih politik. Nekdanji finančni minister Dušan Mramor pa opozarja, da je slaba banka slaba ideja.

Marko Kranjec, ki je nagovoril udeležence dvodnevne konference Evropskega centra za voditeljstvo, je najprej orisal pot Slovenije v nezavidljivo situacijo, v kateri se nahaja. Med drugim je izpostavil, da je bilo v Sloveniji po vstopu v EU veliko optimizma tako v gospodinjstvih kot tudi v podjetjih in bankah. Tako danes težava ni le bančni sektor, ki je nakopičil velik del slabih posojil, ampak tudi močno zadolžena podjetja. "Sedanje stanje je posledica nekdanjih politik, plačujemo ceno pretiranega optimizma," je poudaril Kranjec.

Guverner BS ostaja optimističen.
Guverner BS ostaja optimističen. FOTO: Reuters

Guverner je spomnil na priporočila Evropske komisije Sloveniji. Med nalogami, ki bi jih morala opraviti Slovenija, je tudi natančna preveritev podjetij v državni lasti. Ugotoviti je namreč treba, zakaj je upravljanje v teh podjetjih neučinkovito, je menil Kranjec. Izpostavil je tudi dejstvo, da so banke v državni lasti nakopičile večji delež slabih posojil kot tiste v zasebni lasti.

Imamo priložnost priti na kateri koli trg, ker smo majhni. A če samo jokamo, se ne bo nič zgodilo. Guverner Banke Slovenije Marko Kranjec

Kranjec sporoča, da se "nikoli ne predajte nerealističnim pričakovanjem". Realnosti ne država ne podjetja ne smejo zamenjevati z željami ali upanjem, je posvaril. Ob tem pa je Kranjec menil, da bi morali v Sloveniji poskusiti različne stvari, saj izhod iz krize ni le en.

Dodal je še, da je Slovenija tako majhna, da lahko izvaža na vse trge, nihče v njej ne vidi grožnje. "A s prejšnjim sistemom nismo prekinili, preveč smo ščitili neučinkovite proizvajalce, imeli smo preveč tog trg dela," je težave izpostavil Kranjec. Ocenil pa je tudi, da v Sloveniji nimamo razvitega kapitalskega trga, pa ne le zaradi velikosti države, ampak tudi zaradi pristopa k lastništvu. Ob pretežno državnem lastništvu namreč ni potrebe oziroma povpraševanja po zasebnem kapitalu.

Bančne menedžerje primerjal z vozniki

Kranjec je obnašanje bančnih menedžerjev primerjal z obnašanjem voznikov, ki prejmejo vozniško dovoljenje, nato pa vozijo pijani in povzročijo druge prekrške.
Kranjec je obnašanje bančnih menedžerjev primerjal z obnašanjem voznikov, ki prejmejo vozniško dovoljenje, nato pa vozijo pijani in povzročijo druge prekrške. FOTO: Reuters

Dotaknil se je tudi vprašanja nadzora nad bančnimi menedžerji. Banka Slovenije jim sicer podeljuje licence, pri čemer preveri njihove sposobnosti. "Ko jim podeliš licenco, pa smatraš, da se bodo obnašali primerno," je poudaril. Obnašanje menedžerjev je primerjal z obnašanjem voznikov, ki prejmejo vozniško dovoljenje, nato pa vozijo pijani in povzročijo druge prekrške. "V nekaterih primerih smo licenco odvzeli, nekaterim je nismo podelili," je poudaril, a dodal, da ima Slovenija na tem področju precej tog pravni red. "Želel bi si več fleksibilnosti pri odvzemu licenc," je dejal Kranjec.

Glede prihodnosti Slovenije je Kranjec poudaril, da "mora" biti optimističen, Evropska komisija je Sloveniji tudi podelila dve dodatni leti za zmanjšanje proračunskega primanjkljaja. "A če gledam odzive nekaterih delov družbe, recimo sindikatov, bodo pogajanja težka," je poudaril.

Tudi Mramor komentiral krizne ukrepe

Mramor je ocenil, da gredo vsi vladni ukrepi v pravo smer, kar je te dni potrdila tudi EU.
Mramor je ocenil, da gredo vsi vladni ukrepi v pravo smer, kar je te dni potrdila tudi EU. FOTO: Dare Čekeliš

Glede dviga davkov, ki ga 1. julija uvaja Slovenija, pa je nekdanji finančni minister Dušan Mramor dejal, da je tak ukrep nujen. Razumljivo je, da v sedanjem položaju ni mogoče samo zniževati proračunskih odhodkov, ker bi to imelo res samo negativne učinke, je povedal v pogovoru za Mladino. "Slovenija ni v položaju, ko ji ne bi bilo treba varčevati," je opozoril Mramor. Naša naloga je prepričati investitorje, da bomo dolgoročno sposobni vrniti dolg, ki smo si ga nakopičili z zadolžitvijo, je dodal.

Ob upoštevanju stroškov sanacije bank bo letošnji primanjkljaj blizu osmih odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP), kar je ogromno. Brez varčevalnih ukrepov in dviga davkov pa bi znašal kar enajst odstotkov BDP. Tako velikega primanjkljaja po njegovih besedah resnično ne bi več mogli financirati, hkrati pa refinancirati obstoječih dolgov, in prisiljeni bi bili zaprositi za zunanjo finančno pomoč.

Slaba banka se zdi Mramorju slaba ideja. A tega ni več mogoče spremeniti, zato moramo zdaj na tem področju zelo hitro pokazati rezultate.

Mramor je ocenil, da bodo stroški krize zaradi napačnega in prepočasnega ukrepanja visoki. "Če bi se takoj odzvali tako, kot so se odzvale druge države, se pravi z ustrezno dokapitalizacijo bank in ustreznimi sistemi državnih jamstev, hkrati pa bi uvedli strukturne reforme, ki so bile pripravljene in potrjene v parlamentu, pa so nato padle na referendumu, bi bili stroški te krize bistveno manjši, kot so zdaj," je dejal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wolfterier
31. 05. 2013 17.55
+1
Marko,kje si bil ves ta čas...Banke so ti izropali pred nosom...
an?ka30
31. 05. 2013 14.09
Kranjec raje povejte kolk ljudem date dnarja vn,če banka propade,ki si ljudje od ust tržejo invarčujete?
santamaura
31. 05. 2013 12.43
+1
Kranjec: Izhod iz krize ni le en Če zmanjka cvička imam v zidanici še liter tropinovca, ki je pa res varna naložba, saj še sam ne vem, točno kam sem ga skril
User1063544
31. 05. 2013 12.41
+1
Dragi državljani in državljanke, enkrat sem vprašnje že postavil in vas ob tem tudi pozivam da se sami prepričate: Ali je banka SLOVENIJE, Slovenska banka? Ko boste prišli resnici do dna vam bo takoj jasno kaj je dvotretjinski faktor vseh težav v naši državi in zakaj je Slovenija v krizi.
babi jelci
31. 05. 2013 12.20
+5
kdo dovoli, da je g.Kranjec še vedno guverner banke še večja bedastoča pa je, da si sploh upa pamet solit vse povprek, ko bi moral zaradi dogajanja v SLO bankah že zdavnaj sedet in vračat zafurane enormne kredite, ki so jih vse vprek talali pokvarjenemu kvazi menedžmentu. Dragi novinarji pa kaj ga sploh intervjujate, ni vreden da ga še gdo povoha ob sprenevedanju da on sploh ni nič kriv, ja kje je pa pol delal v cvetličarni.
Foen
31. 05. 2013 12.16
+3
samo pobere nej se mi ta kranjec spred oči da ga ne vidim, fuj.
M_teorija
31. 05. 2013 12.15
+0
Mramor je en od ekonomistov, ki mislijo s svojo glavo in ne trobezljajo le tisto kar prinese EU veter!?
gostgozd
31. 05. 2013 13.18
+1
njegovo "pamet" si iz zgornjih izjav nabral? v sloveniji (vsaj v medijih) v 20 letih nisem slišal ENE res pametne izjave od slovenskih ekonomistov
wolfterier
31. 05. 2013 17.57
+1
Mramor je najel Bineta Kordeža,da je študente lastniniti učil.Res izborna poteza,vrhunec nacionalne ekonomije.
Leonardo09
31. 05. 2013 12.01
+5
kranjec je eden največjih krivcev za stanje pri nas in še upa pametovat
mužik
31. 05. 2013 11.53
+3
zadnji čas da gre !! kaj se je dogajalo v bankah ni odgovarjal nišče Kranjec pa je tako en velik nesposobnež
gostgozd
31. 05. 2013 11.45
+2
a jest lahko tut njuno plačo vlečem za take izjave? (sicer res od srca upam, da dejansko v resnici počnejo kaj, ampak kadarkoli kej izvržejo iz svojih ust - je izjava taka, da bi jo lahko kdorkoli z 2 razredoma OŠ povedal... eh, kajčeš, ekonomisti...
gostgozd
31. 05. 2013 11.44
+2
hehe - legendardno: "guverner opozarja, da plačujemo ceno pretiranega optimizma" a "guverner ostaja optimističen"
gostgozd
31. 05. 2013 11.43
+1
jao što smo paaaametni!
takje
31. 05. 2013 11.35
+3
Pa toti pokvarjenec je kreator stanja, v katerem smo!! On je odpiral vrata sumljivim kreditom!! Kdo pa naj bo potem odgovoren, če ne guverner banke??
macek_garfield
31. 05. 2013 11.27
+7
... tale Kranjec sele ima masla na glavi ... regulator ... he he he ... prej nesposobnez ...