Slovenija

Zaradi zapore visok upad prometa, zaprtja in celo odpuščanja

Kranj, 13. 11. 2018 08.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
136

"Včasih v osmih urah ni nobene stranke", "Jaz tega ne morem preživeti," in "Moral sem odpustiti dve izjemni sodelavki. Veste, kaj to pomeni? Za tem sta dve družini, trije otroci!" Tako razmere, v katerih so se znašli zaradi zapore ceste, opisujejo najemniki trgovskega centra v Kranju. Nekateri beležijo kar 90-odstotni upad prometa. Na lastnika so naslovili peticijo s pozivom za znižanje najemnin, odgovora, pravijo, niso prejeli. A Mercator trdi nasprotno.

Vse, odkar so 24. septembra v Kranju zaradi obnove zaprli dotrajan most čez Savski otok, kar je v prvih dneh povzročilo prometni kolaps, pozneje pa prometno povsem spremenjeno situacijo po celem mestu, trgovine in gostinski lokali v trgovskem centru spodaj samevajo. Parkirišče ni več polno kot nekoč. Na vratih visijo obvestila o prenovi ali spremenjenem delovniku zaradi "tehničnih in logističnih težav" in "težav s poslovanjem". Predvsem v manjših trgovinah so večino časa le zaposleni. "Naključnih mimoidočih praktično ni. Večinoma k nam pridejo naše redne stranke, ki nas iščejo. Pa še te se pritožujejo, da je dostop nemogoč," pravijo najemniki in dodajajo: "Včasih v osmih urah vstopi ena sama stranka ali pa celo nobena, to je grozljivo!"

Obvestilo na vratih ene od trgovin.
Obvestilo na vratih ene od trgovin. FOTO: Urša Zupan

Čeprav je dostop do trgovskega centra s spodnje smeri še vedno mogoč, ljudje tega morda niti ne vedo, tistim, ki pridejo iz druge strani, pa je odveč narediti krog, zato raje izberejo alternativo in zavijejo v druge trgovske centre.

Posledično prav vsi najemniki, s katerimi smo govorili, beležijo ogromen upad prometa – med 30 in 50, nekateri celo do 90 odstotkov! Kako bodo preživeli – predvsem tisti manjši –, ne vedo. "Moral sem odpustiti dve izjemni sodelavki. Veste, kaj to pomeni? Za tem sta dve družini, trije otroci, travmatično obdobje!" nam pove odgovorna oseba enega od lokalov.

'Prišli so in zaprli cesto. Brez obvestil, brez opozoril'

"Veliko ljudi misli, da je zaradi ceste zaprt tudi trgovski center, zato vanj sploh ne zavijejo. Še vedno smo tu, pridite in obiščite nas," pozivajo trgovci in gostinci.

Zavedajo se, da je bila obnova mostu nujno potrebna, prometna varnost pa prenizka. Čezenj sta namreč v le dveh letih zgrmela kar dva tovornjaka in velika sreča je bila, da pri tem ni bil nihče poškodovan, saj je bilo pod mostom tudi otroško igrišče. A način, kako so se zapore ceste lotili, je bil povsem zgrešen, menijo. Prišli so namreč kot strela z jasnega in – meni nič, tebi nič – zaprli cesto. Brez opozoril, brez usmerjevalnih tabel. Najemniki v trgovskem centru tako niso imeli časa, da se pripravijo, da naredijo krizni načrt ali da svoje stranke o tem obvestijo. Vse skupaj je bilo po njihovih besedah izpeljano "malomarno, brezbrižno in nepremišljeno."

Da je glede datuma pričetka obnove res prišlo do napake pri obveščanju, sta ob začetku del na mostu, ki so razkrila, kako nevaren ta resnično je, priznala tako kranjski župan Boštjan Trilar kot ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, ki je obljubila, da si bo prizadevala, da se kaj podobnega ne bo več zgodilo. A škoda je bila, žal, že storjena.

Šele začetek del ob odprtju mostu je pokazal, kako nevaren je most. Vrednost investicije je dober milijon evrov, izvajalec del je družba Marko Mark Nival. Popolna zapora je predvidena do marca 2019, odvisna pa je tudi od vremenskih razmer.
Šele začetek del ob odprtju mostu je pokazal, kako nevaren je most. Vrednost investicije je dober milijon evrov, izvajalec del je družba Marko Mark Nival. Popolna zapora je predvidena do marca 2019, odvisna pa je tudi od vremenskih razmer. FOTO: Urša Zupan

Mercator prejel peticijo s pozivom po znižanju najemnin

V tem trenutku vsi oškodovanci velike upe polagajo v december, navadno najbolj dobičkonosen mesec. "Morda bo takrat bolje, ko bo na parkiriščih drugih trgovskih centrov gneča in bodo ljudje prišli tudi k nam," je dejala neka trgovka. "December bo verjetno res boljši, kako pa bo potem januarja in februarja? Takrat se bomo morali česa domisliti, če se bo takšno stanje nadaljevalo. Razmišljamo o reklamah, morda bi organizirali kakšen brezplačni avtobusni prevoz … vsi bi morali stopiti skupaj in ukrepati," pa meni lastnik ene od trgovin.

Vprašanja, v kateri fazi so gradbena dela in ali izvajalec kaj zamuja s časovnimi roki, smo naslovili na Direkcijo za ceste. Vprašanja, ali so trgovci in gostinci upravičeni do odškodnin in kako bi jim lahko pomagali, pa na Ministrstvo za infrastrukturo, občino in tudi Furs. Objavili pa bomo tudi mnenja in predloge kranjskih županskih kandidatov o reševanju te problematike.

In so ukrepali. Ker jim po 112. členu Obligacijskega zakonika (OZ) v kriznih razmerah pripada pravična najemnina ali sporazumna prekinitev najemnega razmerja, so podpisali peticijo z zahtevo po takojšnjem zmanjšanju najemnin in jo naslovili na lastnika trgovskega centra – Mercator (center je sicer trenutno ravno v postopku prodaje avstrijski Supernovi). Njihovega odgovora, pravijo, do danes niso prejeli.

"Zaprtje mostu je res krivo za večinski del upada prometa, pomemben del pa gre pripisati tudi malomarnosti lastnika trgovskega centra, torej Mercatorja, ki že vsaj pet let ni sklical popolnoma nobenega sestanka najemnikov, nas o ničemer ne obvešča, ne opravlja niti osnovnih in po pogodbi določenih pravil, kot je trženje, ki ga vsak mesec tudi zaračunava. Na naše klice se ne odziva, elektronska pošta, ki jo pošiljamo, se vrača sistemsko ali pa na njo ni odgovora. Izogibajo se osebnemu stiku, so neodzivni, nedosegljivi, poleg tega ne vzdržujejo centra, ga ne čistijo, trenutno nimamo niti hišnika! Razmere so kritične, velik del krivde pa je na nehumanem, brezbrižnem, arogantnem Mercatorju," je ogorčen eden od naših sogovornikov.

Počutijo se oškodovane, izdane, izigrane. "Prometa ni, nam pa še naprej pošiljajo račune za polne najemnine in anekse k pogodbam brez datuma in podpisa. Pričakujejo, da jih bomo – skrpucala – podpisali. Bedasto. To je čisto zavajanje, zaenkrat je to legalna kraja Mercatorja!" je oster. Da aneksa ne bodo podpisali, so nam zatrdili tudi številni drugi.

Mercator odgovarja: Najemnike smo že obvestili, da jim bomo znižali najemnino

Z vprašanji smo se obrnili na Mercator, kjer so poudarili, da tudi oni o zapori ceste niso bili vnaprej obveščeni. "Mercator je takoj po prejemu obvestila (naknadno, po zapori) oz. dejstvu zapiranja ceste, ki vsekakor pomeni, da na daljši rok lahko pričakujemo zmanjšanje števila kupcev, seveda cel center, ne samo posamezni najemniki, aktivno pristopil k reševanju težav, ki so nastale po zaprtju," so zapisali.

Nezadovoljstvo, ki ga je povzročila po zagotovilih pristojnih nujna zapora ceste, bomo rešili predvsem s tem, da se vsi, ne samo Mercator, potrudimo, da redne kupce in obiskovalce centra vabimo k nakupu oz. obisku. (Ne)argumentirana razprava o dejstvih in iskanje domnevnega krivca nam pri tem ne bo veliko pomagalo. Mercator

Kot so pojasnili, so takoj začeli aktivno komunicirati, da center nemoteno deluje. "Zakupili smo vsa razpoložljiva (smo v času lokalnih volitev) plakatna mesta, več kot 10.000 imetnikom Pika kartice v okolici centra smo poslali SMS sporočila, aktivno pristopamo v temu, da bi center deloval kar se da nemoteno. Dejstvo pa je, da zapora ceste definitivno zmanjšuje število kupcev. In še enkrat, če bi Mercator bil predhodno obveščen o zaprtju ceste, bi se seveda bistveno lažje pripravil na to dejstvo in bi lahko omejil padec števila kupcev in posledično prihodkov, tudi najemnikov," pojasnjujejo.

Zatrjujejo tudi, da so najemnike že obvestili, da jim bodo znižali najemnino. "Z njimi smo v nenehnem stiku in rešujemo skupno zagato. Absolutno pa tudi ne drži, da se nismo odzvali na pismo najemnika oz. najemnikov. Vsa ta in še podrobnejša pojasnila so dobili, tudi v dopisu, ki je bil poslan drugi dan od prejema pisma enega najemnika. Zato argumentirano zavračamo navedbe, ki ste jih citirali."

'Več je policistov, ki usmerjajo promet, kot delavcev na mostu'

Ne samo zaradi odnosa lastnika trgovskega centra, najemniki so razočarani tudi zato, ker jim tudi občina v vsem tem ne nudi nobene podpore. Prepuščeni smo samim sebi, še pravijo in državo pozivajo, naj jim zagotovi odškodnine za izpad prometa. Škoda, ki nastaja, namreč ne bo trajala samo do konca popolne zapore, ki je predvidena za marec 2019, pač pa bo dolgoročna, so prepričani. Do marca prihodnje leto (najmanj) se bodo ljudje že navadili hoditi v druge trgovine, ki jih bodo v tem času obiskovali, ali pa celo voziti po alternativnih poteh.

Pogosto je slišati tudi pripombe, da je v Kranju trenutno več policistov, ki usmerjajo promet, kot pa delavcev na mostu. Prav zato v resnici nihče ne verjame, da bodo gradbena dela dejansko zaključena v roku. "Ste videli, koliko delavcev je danes na mostu? Dva!" je razburjena gospa, ki naključno sliši naš pogovor v eni od trgovin. Ker živi na Zlatem polju, kjer vsakodnevno nastajajo zastoji, zaradi hrupa ne more odpreti niti okna. "Tovornjaki, hupanje, razburjeni in nervozni ljudje, kaos …" je opisala prizor, ki mu je priča vsakodnevno.

Policija opozarja: Ob prvem sneženju bo še huje!

To je res, priznavajo tudi policisti: zastoji še vedno nastajajo, zapora ima najbolj izrazit vpliv med delovnikom, v jutranjih in popoldanskih konicah. Praktično vsako jutro med 6.30 in 8. uro ter popoldne med 13.45 in 16. uro so policisti, ki se trudijo, da bi čim bolj omilili prometne kolapse in pomirili živce voznikov, prisotni v križišču Zlato polje, krožišču Gorenjska banka in pod Jelenovim klancem. Po potrebi usmerjajo promet tudi v okoliških križiščih na relaciji od Police pri Naklem do Labor. "Vsakič običajno usmerja od štiri do šest policistov, odvisno od števila križišč, na katerih je potrebna naša prisotnost in seveda predstavlja določeno obremenitev," so povedali na Policijski upravi (PU) Kranj.

Občina, policija in medobčinski inšpektorat so se med drugim odločili, da za boljši pretok prometa po Koroški cesti v času rekonstrukcije mostu začasno ukinejo dva (manj frekventna) prehoda za pešce, in sicer na vrhu Jelenovega klanca ter ob krožnem križišču Koroške in Bleiweisove ceste na južnem kraku.
Občina, policija in medobčinski inšpektorat so se med drugim odločili, da za boljši pretok prometa po Koroški cesti v času rekonstrukcije mostu začasno ukinejo dva (manj frekventna) prehoda za pešce, in sicer na vrhu Jelenovega klanca ter ob krožnem križišču Koroške in Bleiweisove ceste na južnem kraku. FOTO: Policija

Pričakovati je, da bo takšno stanje na cestah vse do odprtja obvoznice. "Nekoliko več težav pričakujemo predvsem pri prvem sneženju, ker vozniki še ne bodo vajeni vožnje v snegu, in v primeru več zapadlega snega na cestah. Že sedaj za takrat pozivamo k razumevanju situacije in dejstvu, da bo "šlo" ob tako močnem vsakodnevnem prometu verjetno zelo počasi."

Ko so se policisti poskusno za en dan umaknili iz križišč, je bil zastoj še bistveno večji, vključevanje vozil v kolone iz stranskih cest je bilo težje, promet je potekal še počasneje, opazno je bilo tudi več slabe volje med vozniki, nevarne situacije, so pojasnili.

"Promet skozi center Kranja bi se lahko nekoliko razbremenil, če bi se vozniki že sami bolj enakomerno porazdelili tudi na vzporedne ceste, npr. skozi Predoslje, mimo kranjske vojašnice, na Zlatem polju mimo porodnišnice, uporaba izvoza Kranj vzhod za smer proti Škofji Loki itd. V trenutnem stanju najkrajša pot namreč ni nujno tudi najhitrejša," pozivajo in svetujejo: če ni nujno, se izognite prometni konici, računajte na daljši čas vožnje, prej se odpravite od doma in, če je le možno, se dogovorite za skupni prevoz in ne vsak zase s svojim vozilom.

Na Facebook strani PU Kranj je na voljo posnetek na temo urejanja prometa zaradi zapore kranjske obvoznice:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Da bi vozniki lahko osvežili svoje znanje in na ta način poskušali prispevati k bolj tekočemu prometu, pa so objavili tudi posnetek z znaki policistov, ki jih dajejo pri urejanju prometa na križiščih:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (136)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mallonge
14. 11. 2018 12.28
+1
Alenčica, roža deklic, čast dežele je domače. Nje pogledi, svetle strele vžigajo skeleče rane na ržavljane in občane. Njo briga za resor.Njo briga samo Ponorelli in upokojenci. Pa tudi upokojenci ne zares.
SkokecPokec
14. 11. 2018 08.04
-1
In ko bo ta most dokončan, če kdaj bo, je na vrsti še most čez Savo. V Mercatorju pa itak kujejo dobičke in futrajo druge prašičke...
Hulk Zalepi
13. 11. 2018 22.49
+2
srecnii
13. 11. 2018 22.37
+5
Zdej sem že ene parkrat šel skoz Kranj proti Naklem pa je povsod ista zgodba, če grem čez center al pa čez delavski most in tam okol kje, dren in izgubiš tolk časa, kot če bi prišel iz Poljanske doline do KR table. Ampak ne moreš nič, potrpet je treba, prej it od doma...vodilnim pa samo tole, kolikor dobivate plače na mesec je žalostno da za svoje ne delo sploh dobivate plače. Zato pa smo tam kot smo...ODSTOPITE, ker niste sposobni na vodilnem položaju.
Enmajstr
13. 11. 2018 22.24
+4
Če zaprejo cesto pri neki upravni enoti, se zaposleni veselo čohajo pol leta.
User1094863
13. 11. 2018 19.58
-4
nedavno sem bil v Obiju in nisem imel kje parkirat!! a sem bil v istem kraju o katerem pišete??
Simoni?
13. 11. 2018 20.01
+6
To se je zgodilo le enkrat od začetka "obnove" mostu. Takrat, ko je bila razprodaja pirotehničnih sredstev v OBI-ju...
Simoni?
13. 11. 2018 19.42
+88
Kranj je junaško padel za Domovino! Edina inštitucija, ki v Kranju posluje pozitivno je Upravna enota. V prvih devetih mesecih tega leta so pozitivno rešili že več kot 4.600 prošenj za začasno bivanje in izdali le za malenkost manj delovnih dovoljenj, v veliki večini kosovskim Albancem. Hvala Cerar, hvala Šefic in hvala tudi tebi Šarec! Postali smo največji proizvajalci Döner kebaba na tisoč prebivalcev v Evropi.
bpl3
13. 11. 2018 22.53
+9
ata Smrk76
13. 11. 2018 18.53
+37
Če bodo imeli srečo bo torej most zaprt pol leta... Pri nas na Ptuju so stari Ptujski most lani zaprli za več, kot leto dni... in na mostu je bilo ponavadi tudi zelo malo delavcev... vse okrog Ptuja pa kolone in čakanje v nedogled... Pongrad pa je pokasiral za senacijo mostu 4.500.000€...
ata Smrk76
13. 11. 2018 18.56
+11
sreča za trgovce je bila ta, da so vse večje trgovine na isti strani mostu...
Andrejs
13. 11. 2018 18.40
+6
Če hočeš v trgovino ni nobenih ovir, samo dostop je samo z ene smeri.
MKII
13. 11. 2018 18.32
+8
Ko nekdo samo omeni Mer.... Jaz že ne verjamem več.
murate
13. 11. 2018 18.04
+28
NČ bat ,kranj ima denarja tolk da ga podarja .Dimnikarjem je podaril 2 milijona € ,naj da nekaj še telim trgovcem,da bodo imeli za plače ,prispevke in stroške.Drugače se pa strinjam ,da kot pravi odpustiti dobrega delavca katastrofa za firmo.Če je danes kaj težko je težko dobiti dobrega delavca.
poply
13. 11. 2018 17.32
+30
Kranj je že zdavnaj propadel!
Jožef Koprivnikar
13. 11. 2018 16.53
+12
Zakaj niso uredili polovičnih zapor cest ko bi promet tekel počasi vendar bi ? Sevede svojih napak ne bodo priznali.
horhinjo
13. 11. 2018 16.53
+21
Zdej bom pa še jaz zavil namesto v mercator v spar, lastnik je tako ali tako v zaporu.
anakondabox
13. 11. 2018 16.47
+11
Citiram: 'način je zgrešen ne zapora;, malomarno, brezbrižno, nepremišljeno …? Pri prometni infrastrukturi si polagamo tlakovce za Pekel. Drugi tir je naslednja takšna šlamastika, ki gre nam državljanov v nos. Pri pregledovanju vinjet, pri pobiranju kazni in povečevanju davkov je pa vse briljantno izvršeno, brez napake. Tam, kjer je potrebno delati in ne zgolj ožemati državljane, se pa vse skupaj 'zatakne'. Nešteto je takšnih primerov, zdaj je obelodanjena ena od večjih šlamastik. Kandidatka si bo prizadevala, da se kaj podobnega ne bo zgodilo. Takih fraz smo se že naposlušali tudi pri drugih, zato vam polagam na srce naslednji rek:' Samo v mlinu se dvakrat pove!'. Brezplačni nasveti:1. treba je napraviti plan: kako bo potekal postopek, kdo je zadolžen za obveščanje o zaprtju cest, na kašen način bo obveščal (plakati, besedilo). 2. obvestila, rešitve, o alternativnih izhodih (plani o obvozih). #ničodnič
antayla
13. 11. 2018 16.03
+34
Vsem povrniti izpad prometa. Niso uporabniki centra cisto nic krivi. Bolje takim pomagati, kot lenuhom
murate
13. 11. 2018 18.15
+1
za lenuhe , dimnikarjem so dali,sam bog ve kako so si razdelili en mau u en žep, en mau u drugi,en mal u tretji .Trgovci dogovorte se kolk % dobijo zaposleni na občini,pa so zadeve rešene.
korintos23
13. 11. 2018 14.55
-30
Par bedačekov bi moralo iti en teden da bi videli kako ta sanacija poteka! To ni kot popis migrantov v Kladuši, tam Grims in Pojbič to hitro naredita.
sodelujem
13. 11. 2018 16.31
-4
To,tak način so zrihtali strokovnjaki iz vrst "nove" vlade,ki so najprej pred leti zj...sportni center ko so naredili betonarno (sejem z drsališčem,ki je potem izginilo),sedaj pa še popravila....
korintos23
13. 11. 2018 14.53
-31
Gorenjci malo se umirite, pravite da se vozite skozi mesto eno uro do trgovine, potem psa to spotoma obavite ko greste iz službe, upokojenci pa naj malo več trimčkajo in se bo vse uredilo!
sodelujem
13. 11. 2018 16.32
+5
Ne boš razumel.... ni vse samo v vožnji.....
Homofobb
13. 11. 2018 14.40
+83
Dela za katera rabijo na zahodu in drugod 2 meseca,tukaj rabijo 1 do 2 leti. Dejstvo!
TistoPravo
13. 11. 2018 14.22
-10
Gorenjci so začel kr na zrak ukurit...pa še manj ga je treba segret pol, dvojno pršparaš baje ;)