Slovenija

Nove vinjete že v Sloveniji

Bruselj/Ljubljana, 11. 11. 2008 15.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pošiljka kar 1.300.000 vinjet je v strogi tajnosti iz Češke prispela v Slovenijo. Nove, letne vinjete so oranžne in imajo podrobna navodila, kam jih nalepiti.

V Slovenijo so že pripeljali nove vinjete za avtomobile in motorje, ki so jih tiskali na Češkem. Prevoz 1.300.000 letnih vinjet je bil tajen in strogo varovan. Letne vinjete za leto 2009 so oranžne, niso pa še v prodaji. DARS pravi, da je večina Slovencev kupila vinjete za letošnje leto 1. junija, tako bodo morali novo vinjeto imeti že 1. januarja. Lahko kupijo polletno ali letno, cena pa ostaja taka, kot je bila napovedana, torej 35 za polletno in 55 za letno.

Vinjete
Vinjete FOTO: POP TV

Ker so vozniki prve zelene vinjete lepili vsevprek, so na novih jasno označena tri pravilna mesta. Minister Radovan Žerjav sicer pravi, da je kakršnakoli sprememba glede uvedbe krajših vinjet možna šele 1. julija prihodnje leto. Za zdaj ostaja: letne vinjete veljajo 14 mesecev (od 1. decembra letos do 31. januarja 2010), polletne pa 6 mesecev.

'Krajše in cenejše vinjete'

Evropska komisarka za regionalni razvoj Danuta Hübner upa, da bo nova slovenska vlada vinjetni sistem dopolnila tako, da ne bo več kršil evropske zakonodaje. Upa tudi na dialog in dobro sodelovanje z novo vlado, saj ''se rešitve običajno najdejo, če strani dobro sodelujejo'' in pričakuje, da dogovarjanja "ne bodo trajala večno". Na vprašanje, ali je dovolj, da Slovenija uvede zgolj vinjete za krajši čas, pri čemer bi cene ostale enake, je tiskovni predstavnik komisarke Dennis Abbott odvrnil: "Mislim, da mora prevladati zdrava pamet. Ključna beseda je sorazmernost." Dodal je, da ni treba, da so cene povsem sorazmerne, saj obstajajo argumenti – denimo glede stroškov uvajanja novih vinjet – vsekakor pa mora prevladati načelo sorazmernosti.

Ali bo Evropa zaustavila dotok evropskih sredstev za gradnjo avtocest v Sloveniji?
Ali bo Evropa zaustavila dotok evropskih sredstev za gradnjo avtocest v Sloveniji? FOTO: Reuters

Komisarka je ponovila že znano stališče Evropske komisije: da sistem vinjet v Sloveniji ni skladen z zakonodajo Evropske unije, ''saj diskriminira tuje uporabnike v odnosu do domačih''. Njen tiskovni predstavnik je dodal, da je treba pri tem spoštovati tako črko zakona kot tudi duh, v katerem je evropska zakonodaja napisana. Hübnerjeva pa je dejala, da je treba zadevo najprej razčistiti, da ne bo težav glede drugih morebitnih prihodnjih projektov, ki se nanašajo na gradnjo avtocest. Potrditev projekta je namreč odvisna od tega, ali je skladen z evropsko zakonodajo.

Evropska komisija je prepričana, da se bo rešitev zapleta z vinjetami našla v čim krajšem času.

Evropska komisija je prekinila proces potrjevanja projekta gradnje slovenskih avtocest – en projekt je sicer potrdila že pred meseci, drugi projekt pa je zdaj v nemilosti prav zaradi vinjet. Slovenska vlada bo morala zagotoviti, da uvaja tudi vinjete za krajše obdobje, in dokler tega ne zagotovi, bo proces potrjevanja projekta prekinjen, je nedavno pojasnil Abbott. Minister za lokalno samoupravo in regionalno politiko v odhodu Ivan Žagar pričakuje, da bo tudi drugi projekt potrjen, saj je prvi že bil. Gre za dva odseka: julija je bil potrjen odsek Lendava–Beltinci, drugi, katerega proces potrjevanja je prekinjen, pa se nanaša na odsek Slivnica–Draženci.

Kacin poziva k proučitvi zamrznitve sredstev

Evropski poslanec Jelko Kacin (ALDE/LDS) je medtem evropskega komisarja za promet Antonia Tajania v pismu pozval, naj vnovič prouči namero o zamrznitvi sredstev za sofinanciranje avtocestnega odseka Slivnica–Draženci zaradi vinjetnega sistema v Sloveniji. Kacin je opozoril ''na veliko kolateralno škodo, ki jo Bruselj s tem povzroča''. Kot pojasnjuje, bodo "zamrznitev že odobrenih sredstev najbolj občutili državljani in državljanke Slovenije pa tudi tuji prevozniki ter drugi tuji državljani, ki prečkajo Slovenijo". Evropski poslanec iz Slovenije zato meni, da je tako drastičen ukrep Evropske komisije nepotreben.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (76)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marija Krebs
12. 11. 2008 11.37
Sama sem se ves čas zavzemala tudi za vinjete s krajšimi termini, ob tem pa mi je bilo jasno, da so letne in polletne prepoceni.. Te cene so bile tako in tako predvolilnega značaja.
robinud@volja.net
12. 11. 2008 10.36
barby.b, najbrž zaradi lažjega nadzora. Da se že od daleč po barvi vidi, ali je veljavna vinjeta za to leto. Tak imajo vsepovsod. PS: Kaka pa so ta nova navodila oziroma tri pravilna mesta ?
komentarus
12. 11. 2008 10.20
jery123..... dej malo boljše preberi, kaj sem napisal, pa boš morda tudi ti razumel... nisem rekel, da je zame to diskriminacija - le moj primer sem ti dal. o vožnji po ac - ne ti meni o slabem vozniku... vporabljam italjanske ac, ker imam pač take poti in na naše zahajam manj, ker me pot vodi pač drugam
hakihak
12. 11. 2008 08.54
Tonček Balonček12.11.2008, 08:35Ampak ta Žerjav je pa res car!! Vso Evropo bo peljal scat! tebe pa prvega!!!
hakihak
12. 11. 2008 08.54
ne vem, zakaj so dali spet tiskat na vinjete tudi navodila, kam se jih nalepi, ko se pa potem najde kdo, ki jo nalepi čisto drugam??????
Rancid80
12. 11. 2008 08.41
Perplexer: Zakaj pa bi mel Lj zmer protekcijo. Hvala bogu, da so tud ljubljanski krog zajel. Sej je ljubljanski ring v sklopu avtocest. Vsak dan se pelješ po njem. Sicer maš pa zelo dobro urejen avtobusni promet, pa ga izkorist. Se splača. Preverjeno.Jaz če grem v LJ se na avtocesto priključim v Ivančni pa se po njej peljem vsega 20 km, pa moram plačat. Če grem 5x u letu v LJ mi znese 55 € z vinjeto letno S petdnevno vinjeto pa bi zneslo zihr več . Zato naj ostane tako kot je in bo.
Tonček Balonček
12. 11. 2008 08.35
Ampak ta Žerjav je pa res car!! Vso Evropo bo peljal scat!
gospakatja
12. 11. 2008 08.25
pametene mož je nekoč dejal : vse je dobro, samo ne vedno, samo ne povsod, samo ne za vse ! tako je z našimi vinjetami. saj so v redu, samo ne vedno, ne povsod in ne za vse!
profil24ur
12. 11. 2008 07.37
Naj dajo folku vinjete s krajšim časovnim obdobjem!!!
trismegistus
12. 11. 2008 07.37
Takoj na začetku bi morala biti zraven že 10 dnevna, pa sploh nobenih problemov ne bi bilo. Slovenci se pač imamo za najbolj pametne. Vsak ki je prišel čez mejo, si je dejal: spet so me nategnili, pr**leti slovenci. Toliko o nekih pocukranih sloganih. I feel sLOVEnija.
Slovenc07
12. 11. 2008 07.12
nič popuščat v tej državi smo mi gospodar nej se bruseljske riti vozijo čez madžarsko.
Boey
12. 11. 2008 06.58
letna vinjeta velja od decembra 2008 do konc januarja 2009.. kaj pa če jo bom kupila maja2009? pol pa ne bo eno leto veljala.. zakaj pa ni zko da se kr datum odluknja gor, kot je v navadi?
1972miran
12. 11. 2008 05.46
kam ste silili v to evropo za vsako ceno tolike ste se ponižali da prav smešno!!??? lep pozdrav
Rains-
12. 11. 2008 01.18
Jaz sem iz LJ in se ne rabim vozit v sluzbo ali po nakupih po avtocestah. En izven Ljubljane pa se vsak dan pelje po avtocesti. In oba morava placati ISTO ceno 55 EUR za letno vinjeto. In eni slovenski d**ili se zmeri nocejo priznati da je to DISKRIMINACIJA ! No in za take egoiste ima Evropa posebni tretma in jih pac po balkanski glavi udari.
Rains-
12. 11. 2008 01.15
Tako je prav. NOBENEGA POPUSCANJA SLOVENIJI !!!!!!!!!!!
LazniviZares
12. 11. 2008 00.06
Bravo €uropa ,nauči balkance pameti !
peterb110@gmail.com
11. 11. 2008 23.53
Najprej naj se uredi diskriminatorno ravnanje Avstrije in Italije do SLO manjsine in kaznuje nespostovanje pogodb, za kar pa EU molci .............sele potem, ko bo to urejeno se lahko pogovarjamo z EU kaj je spornega glede vinjet !!!!! Banda!!!!!! Mimogrede Svica ima samo letne vinjete, pa nobeden ne govori nic o diskriminatornosti NOBENEGA POPUSCANJA EU-ju !!!!!!!!!!
hribovka
11. 11. 2008 23.46
mega351079: o ja, s satelitskim cestinjenjem bodo pa redni uporabniki tenko piskal. To bodo zagnal vik in krik. Od 55 eur za to da se dnevno gor pa dol vozjo na uffa :-) Priznam, smeje se mi. ne vem a je to žlehtnoba, ampak res me zabava, ko pomislem na koga bodo pa takrat tel prevalit svoj račun.
hribovka
11. 11. 2008 23.43
nemejugat: se strinjam, da bi morale bite letne vinjete dražje. Te so pač namenjene tistim, ki jih redno uporabljajo. Če ne naj se pa tako kot tisti, ki sedaj nočejo plačat ker gredo samo parkrat po avtocesti, odločijo za vožnjo po starih cestah. Po vsaj na avtocesath promet tekel bolj tekoče. Cena 150 eur bi bila tudi po moje primerna z aletne vinjete.
hribovka
11. 11. 2008 23.35
S temi vinjetami bomo v proračun dobili po moje premalo denarja - cena 55 za letno je smešna cena, za tiste, ki se dnevno vozijo. Zato je, ima EU prav, treba je uvest vinjete s krajšim rokom in temu primerni cenejše, zakaj naj bi nekdo, ki se pleje skozi (in čaka v kolonah) subvencioniral tiste Slovence, ki se dnevno vozijo po 50/60 km v eno smer v službo in nazaj. Tistim seveda taka cenovna politika paša. Kje bomo ob takih cenah dobili denar za nadaljne investicije pa sam Bog ve. Sistem vinjet je bistveno bolj nefer kot je bil ABC sistem, kjer plačš po porabi. Ampak seveda kadar majo ljudje korist, jih ne briga ne: - kdo bo to za njih plačal - ne kako se bodo naprej izvajal investicije - ne za koga je ta sistem popolnoma nepravičen. Nepravičen ni samo do tujcev, pač pa tud do vseh tistih Slovencev, ki živijo v rovtah (beri npr. Bela krajina, Goričko, Severna Primorska - Zgornje Posočje), ki bi morda enkrat ali dvakrat na leto rabli avtocasto. In sedaj imajo opcijo ali jo preplačajo ali pa se vozijo še takrat, ko bi lahko šli na avtocesto, po kolovozih. Ampak koga to briga.... Kolk je to prozorno - ko ma večina od tega korist, se bodo na vse pretege drli dajmo to ohranit, na vse pomanjkljivosti (manjši finančni prilivi, diskriminatorno do občasnih uporabnikov) pa kar pozabijo.