Slovenija

Krajinski arhitekti: Protihrupne ograje previsoke, kazijo tudi slovensko krajino

Ljubljana, 12. 01. 2015 11.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Društvo krajinskih arhitektov ugotavlja, da so protihrupne ograje ob štajerski in primorski avtocesti, ki jih postavlja Dars, previsoke, pri njihovem načrtovanju pa niso upoštevali strokovnih priporočil. Zato pozivajo pristojne, naj preverijo upravičenost postavitve ograj in preprečijo morebitno škodo v prihodnje.

Protihrupna ograja - 1
Protihrupna ograja - 1 FOTO: POP TV

Zaradi gradnje protihrupnih ograj ob avtocestah, ki jih gradi Družba za upravljanje z avtocestami (Dars) je na Društvo krajinskih arhitektov Slovenije (DKAS) prispelo več pritožb. Po večini so prihajale pritožbe v zvezi z ograjami na trasi med Dramljami in Arjo vasjo, ki vključuje 39 ograj v skupni dolžini 18,3 kilometra. Ograje so visoke od 2 do 7,5 metra.

Zato je društvo opravilo ogled nekaterih ograj in ugotovilo, da njihove dimenzije bistveno presegajo dimenzije večine protihrupnih ograj in nasipov ob ostalih avtocestnih odsekih. Po mnenju društva to kaže, da so bili očitno uporabljeni drugačni kriteriji za njihovo dimenzioniranje in za odločanje o uporabi aktivnih in pasivnih ukrepov. Menijo, da je to presenetljivo, saj se zakonodaja, ki določa področje varstva pred hrupom, v zadnjih letih ni spreminjala.

V DKAS ocenjujejo, da omenjene protihrupne ograje, pa tudi tiste, ki se gradijo ob primorski avtocesti, izstopajo. "Ugotavljamo, da sta prostorska umestitev in oblikovanje predimenzioniranih protihrupnih ograj ob štajerski in primorski avtocesti neprimerna z vidika vplivov na krajino, saj bistveno spreminjajo prostorska razmerja in na daljših odsekih avtoceste popolnoma zapirajo poglede v krajinski prostor," so zapisali.

Opozarjajo, da so naša država in njene posamezne regije prepoznavne ravno zaradi lepih pokrajin, ki pa z novimi protihrupnimi ograjami izgubljajo na kakovosti.

Ugotavljajo tudi, da Dars kot naročnik in projektanti, pri gradnji ograj na štajerski in primorski avtocesti niso upoštevali priporočil strokovnih gradiv in priporočil pri oblikovanju obcestnega prostora.

Proti hrupu bi lahko uporabili tudi druge ukrepe

Priznavajo, da omenjene ograje bližnje prebivalce res varujejo pred hrupom, hkrati pa jim predvsem v zimskem času zmanjšujejo osončenje. Pri nekaterih hišah, ki so od ograj oddaljene vsega deset metrov ali celo manj, ograje segajo vse do venca hiš.

Protihrupna ograja - 3
Protihrupna ograja - 3 FOTO: POP TV

Zato se v društvu sprašujejo, zakaj niso bile uporabljene druge možnosti za zmanjševanje hrupa, ko so ustrezna obrabna plast asfalta, omejitev hitrosti predvsem tovornih vozil v nočnem času ali pasivna protihrupna zaščita zgornjih etaž objektov.

V DKAS dodajajo, da se je kot že večkrat izkazalo, da naročanje po sistemu "najnižje cene" ne vodi do rešitev, ki so kvalitetne in v javnem interesu. Ob tem še opozarjajo, da v primerih, ko je naročnik hkrati tudi projektant, lahko pride do cenejših, posledično pa tudi oblikovno skromnejših in celo neustreznih rešitev.

Zato opozarjajo na dva destruktivna pristopa. Prvi je črpanje evropskih sredstev, ki je očitno postalo ultimativni cilj ne glede na posledice. Drugi pa je prevlada kurative. "Najprej nekaj uničimo, potem pa popravljamo škodo: protipoplavni ukrepi, nadomestni habitati, nadomestna kmetijska zemljišča, protihrupne ograje, ..."

"Zapletli smo se v začaran krog kot bolnik, ki jemlje vse več zdravil za blaženje škodljivih učinkov zdravil," so zapisali. Hkrati so vse pristojne pozvali, naj v dobro vseh državljanov ponovno preverijo upravičenost postavitve protihrupnih ograj in s tem preprečijo morebitno ponovitev napak pri gradnjah, ki jih bodo izvajali še letos.

Slovenske ograje med najdražjimi

Poročali smo že, da so se nekateri prebivalci ob ograjah tudi pritoževali, da Dars postavlja nove berlinske zidove. Ograje so se jim zdele namreč previsoke. Dars je obljubil, da bo ob ograjah z zunanje strani avtoceste posadil plezalne rastline, s čimer bi te ograje postale manj moteče, hkrati pa zatrjuje, da je višina potrebna zaradi učinkovitosti. Ponekod so ograje postavljene tudi tam, kjer v neposredni bližini ni hiš. Če jih ne bi bilo, bi lahko hrup vdiral tudi s strani. Sicer pa so prebivalci ob ogajah z njimi večinoma zadovljni.

So pa slovenske protihrupne ograje med najdražjimi. Dars je namreč za kilometer v povprečju odštel milijon evrov. 85 odstotkov sredstev zagotovi Evropska unija, kljub temu, pa so nekateri prepričani, da so bile predrage.

V primerjavi z ograjami v Avsrtriji, Italiji, Sloveniji in Hrvaški so bile najdražje pri naših zahodnih sosedih, sledijo slovenske ograje, nato pa hrvaške. Najcenejše ograje so gradili Avstrijci, kjer so za kvadratni meter ograje v povprečju odšteli 160 evrov, med tem ko je Dars je za kvadratni meter teh ograj odštel 222 evrov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (176)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marko Novak 1
13. 01. 2015 20.45
+1
pri gradnji so premal pokradli zdej pa bi rušili in spet gradili da ni lahko še malo pobrali
ubogislovenci
13. 01. 2015 13.17
+2
Včasih previsoke, največkrat pa prenizke...
ježko
13. 01. 2015 11.31
+4
Mislim kaj bi vi vse imeli.Ograje ja ampak ne previsoke, avtocesto ja ampak ne tu, nova kmetiska zemljišča ampak ne preblizu ker smdi,... Če so ograje previsoke kje ste bili prej ko se je to gradilo. Ko je nekaj končano potem pa udari po siromaku. Pa še to. Ogaje devajo senco hišam. 1. Zakaj se ni na to opozorilo med samo gradnjo 2. Poleti je pa fajn ce ni vroče v hiši :)
santamaura
13. 01. 2015 10.53
+3
Seveda so ograje predrage. Slovenski znanstveniki iz laboratorija za hrup na inštitutu za pokanje petard so že zdavnaj predlagali, da bi prebivalcem ob avtocestah zastonj delili čepke za ušesa pa jih nobeden ni slišal, ker so imeli čepke že v ušesih
tdjm
13. 01. 2015 10.36
+1
Hmmm vi bi meli vse a hkrati nič? Kako to, da vedno ko se kaj dela, spreminja ustanavljate neke civilne iniciative in blokirate projekte? Kako to, da potem čez nekaj let jamrate zakaj se to, kar ste sami blokirali, ni naredilo? Totalni plebejci ste.
olyca
13. 01. 2015 09.28
+14
Še nekaj takih zidov pa bomo imeli občutek da se vozimo med Izraelom in Palestino. Res škoda vsakega centa za tako grde in finančno precenjene zaščite, ki niso drugo kot alibi za pralce denarja in sploh ne razumem kako so te ograje lahko v Sloveniji najdražje a po standardu smo pa ne repu EU.
zemljemerec
13. 01. 2015 08.53
+11
Tako kot kazijo in smetijo reklamni panoji celotno Slovenijo je res že ogabno...vsak dela kar hoče z našo okolico.
Gregor Lon?ar 1
13. 01. 2015 07.25
-1
Super ograje so. Ne vidi se več reklamnih panojev, pokrajina je tišja. Kaj pa rabi voznik gledat pokrajino, naj gleda na cesto pa pelje.
Xit
13. 01. 2015 07.56
-1
Skodozeljnost pa taka. Reklamni panoji te motijo zgolj zato, ker nist tvoji.
scipio
13. 01. 2015 06.55
+8
Če vam gre estetom izgled teh za prebivalce, ki živijo blizu avtocest, njihov izgled toliko v nos, počakajte, da se jih lotijo grafitarji tako kot so se slovenskih potniških vlakov. Potem boste imeli res nekaj za oči spočit med vožnjo. Ste se nekateri premalkrat peljali po avstriji in italiji, da bi videli kaj je tazaresna ograja., da vas takole motijo te naše nove. Če vas pa kljub temu motijo, pridite za dva tri dni na študijski obisk živet in spat h komu ob avtocesti, pa bomo videli kako hitro boste na prozacu in apaurinu.
modelx
13. 01. 2015 08.37
+7
tudi meni niso všeč. pojdi v avstrijo, pa boš videl kako se to naredi. imamo kup lesa, pa delamo iz betona.
Xit
13. 01. 2015 06.24
-6
Med 20 in 07 h zdutraj naj bo omejitev za kamione 60km/h za ostale pa 90.
Gregor Lon?ar 1
13. 01. 2015 07.23
+2
Marko Novak 1
13. 01. 2015 20.48
xit najboljše da jo zapremo podnevi in ponoči
DAEMONIUM
13. 01. 2015 04.46
+11
Prokleti selebajzerji Darsovski. A se niste mogli predhodno posvetovati z arhitekti glede ograj?? In res so grde ograje. Voznik skozi Zalec razen betona levo in desno ne vidi nic, prav strasljivo je voziti po temu delu AC
scipio
13. 01. 2015 06.41
+0
Kar tako naprej DARS. Tile krajinarji in vozno-razgledovalni esteti (bolj verjetno gre za delne klavstrofobike) pa naj sem gor sporočijo, koliko jih živi 300m ali manj od avtoceste in kakšne štopelce za ušesa uporabljajo da se jim ne vnamejo slušni kanali. Slovenija je postala cestni evropski koridor in mir ob teh cestah se nam je odpeljal enkrat za vselej. Zaradi mene so lahko še višje in debelejše. Dol z decibeli!
ubogislovenci
13. 01. 2015 13.18
pravicnez.
12. 01. 2015 23.15
+17
Tako izvedbo lahko naredi samo nekdo, ki se ne bo nikoli tam vozil. Totalno nelogična višina. Če bi vsaj dodali steklena okna. Podride in odnesite na odpad, saj je EU dal denar.
zmerajmona
12. 01. 2015 23.24
+8
85% EU, ostanek lasten prispevek. Pa ni vec denarja v denarnici, se prasiscka so razbili da so spraskali zadosti lastne udelezbe.
markym77
12. 01. 2015 23.09
+6
Se vsaj reklamnih panojev ne bo več videlo...
zmerajmona
12. 01. 2015 23.19
+1
Piko 112 Pa ne, na mestu cestninske postaje je traba zmanjsati hitrost da lahko DARS-ovci z daljnogledom pregledajo nalepke. Sam pocakaj se do konca meseca potem jih bo povsod. Moj Ivan se ze hahlja ko jih bo gledal z balkona na nasi cestninski postaji. Sam lani poleti sva se pa skregala. So imeli enkrat eno fejst pupo zraven, pa sem mu morala daljnogled vzeti. Potem je bil pa tihi teden doma. In to so stranske posledice cestninskih postaj.
piko112
12. 01. 2015 23.08
+17
Cestninske pa še vedno stojijo ker NISO SPOSOBNI jih podreti in za tovornjake narediti elektronsko cestninjenje. Toliko o pretočnosti na AC. A tisto ki je pa moteče za voznike, ki se dnevno vozijo pa se ne odstrani oziroma ne uredi? Zakaj hudiča so potem vinjete če ne zaradi pretočnosti in manj izpusta CO2 pa kao neki toplogredni plini pa globalno ogrevanje in ostale pravljice
soba666
12. 01. 2015 23.03
-2
ja, a se zavedate koliko je projetektantov doma, eni boljši kot drugi, pa še čas imajo, kaj pa DDC požegna pa je zakon oz. si kao zaslužijo plače, a je gospod DRSC-ja že odstopil, ker njegov odpovedni rok ni 14-30 dni, ampak leto dni folk, ne se čudit, vse naloge, ki bi jih morali obe instituciji (DARS) narediti prevalijo na izvajalce, to pomeni, da imajo vse podatke na razpolago, ampak ne, plačajte, ker je tak zakon, vse da se nekaj dogaja, folk kaj pa se vam - sami minusi - mnusi zaradi koga, da se nekaj dela, če bi se le
zmerajmona
12. 01. 2015 22.56
+1
Pa kaj mislite da vodstvo DARS-a ve kaj podpisuje in dela ??? :-) Da dobijo placo vedo, vse drugo je pa spanska vas
soniksk
12. 01. 2015 22.53
+3
Lahko bi naredili prosojne oziroma prozorne da bi prepuščale svetlobo, tako bi bil volk sit in koza cela.
tomass88
12. 01. 2015 22.41
+22
seveda da so najdražje...koliko jih mora še zraven zaslužit, kot pri vsakem projektu v sloveniji
bbbccc
12. 01. 2015 22.38
+6
Kaj, ko bi že en obtožil vse vodstva DARSA do sedaj, pa naj po Dobu špegle postavljajo.
bbbccc
12. 01. 2015 22.35
+13
Zaradi neustreznega sistema cestninjenja tovornega prometa na slovenskih avtocestah je država vsako leto ob več kot sto milijonov evrov. Novega elektronskega sistema cestninjenja pa še ni na vidiku. Zato pa razliko plačujemo mi s predragimi vinjetami, dol s to vlado.