Slovenija

Kraje v slovenskih bolnišnicah: tatovi kradejo celo slike!

Ljubljana, 28. 06. 2013 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Blaž Garbajs
Komentarji
17

Se v naših bolnišnicah počutite varno? Lani so policisti zabeležili kar 350 tatvin v bolnišnicah, 168 v zdravstvenih domovih in 88 v domovih za starejše, otroke ali duševno prizadete. Ne le denar in telefoni, izginejo celo slike!

V ljubljanski Soči so po ogledu posnetkov varnostnih kamer ugotovili, da se tatvin pogosto poslužujejo iste osebe.
V ljubljanski Soči so po ogledu posnetkov varnostnih kamer ugotovili, da se tatvin pogosto poslužujejo iste osebe. FOTO: Aljoša Kravanja

Ste že slišali, da lahko vaše osebne stvari tako v bolniških sobah bolnišnic kot tudi v čakalnicah zdravstvenih domov hitro dobijo noge? Takšno izkušnjo je imela tudi ena od pacientk, ki se je pred časom zdravila v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Republike Slovenije – Soča. Kot je dejala, je namreč sredi belega dne postala žrtev tatvine. Medtem ko je za trenutek zapustila svojo bolniško sobo, jo je po njenih besedah neki moški, ki je mirno vkorakal v poslopje, okradel. Kot so pozneje ugotovili s pregledom posnetkov nadzornih kamer, naj bi šlo za osebo, ki je že večkrat brez večjih težav vkorakala v omenjeno bolnišnico in si polnila žepe. Na Soči so tatvine potrdili, policija pa pravi, da so zdravstvene ustanove v Sloveniji prepogoste tarče tatov.

Kraje v zdravstvenih ustanovah - 6
Kraje v zdravstvenih ustanovah - 6 FOTO: Blaž Garbajs

Po podatkih, ki nam jih je posredovala policija, so lani nepridipravi v bolnišnicah izvedli kar 350 velikih in manjših tatvin. Leto prej je bilo teh kraj kar 437. Preiskanost je slaba, saj so leta 2011 preiskali le 5,9, leto pozneje pa 7,7 odstotka primerov. Bolnišnicam sledijo zdravstveni domovi, kjer so lani obravnavali 168 tatvin, a je preiskanost precej večja, saj znaša več kot 30 odstotkov. Precej priljubljena točka tatov so tudi domovi za starejše, otroke ali pa duševno prizadete, in sicer so lani v teh ustanovah zabeležili 88 tovrstnih dogodkov. Preiskana je približno tretjina primerov. 18 kraj so lansko leto zabeležili v lekarnah, a so kar dve tretjini storilcev tudi prijeli. "Predstavniki policijskih uprav, ki so zadolženi za preventivo, sicer tesno sodelujejo z zdravstvenimi institucijami in jih opozarjajo na samozaščitno ravnanje kot tudi ustrezno opozarjanje obiskovalcev," nam je še sporočila policijska tiskovna predstavnica Vesna Drole.

V Soči so kradli celo slike

"S tatvinami se srečujejo vse zdravstvene ustanove in naša ni nobena izjema. Problem naših zdravstvenih institucij je, da želijo biti kar se da dostopne in odprte tako pacientom kakor tudi obiskovalcem," nam je problematiko potrdil generalni direktor Soče Robert Cugelj. Kot pravi, letno obravnavajo več kot 18.000 pacientov, te pa letno obišče več kot 40.000 obiskovalcev, svojcev, prijateljev in tako dalje. V preteklih letih so se pri njih pojavile tatvine osnovnih sredstev bolnišnice, pri čemer so kradli celo slike. "Kradli so pacientom in zaposlenim ter na parkiriščih," pravi. Lani so zabeležili osem tatvin, letos pa tri. Vse tatvine so prijavili policiji, ki je po njegovih besedah vse te dogodke tudi raziskala, v nadaljnje postopke pa so jim predali tudi posnetke nadzornih kamer. "V nekaterih primerih tatvin je s posnetkov razvidno, da se kaznivih dejanj lotevajo iste osebe, ki so običajno poznane tudi organom pregona, zato je bilo v nekaterih primerih sodelovanje s policijo uspešno, saj je bil storilec prijet," je še dejal.

Kraje v zdravstvenih ustanovah - 3
Kraje v zdravstvenih ustanovah - 3 FOTO: Blaž Garbajs

Glede varovanja bolnišnice je dodal, da imajo poleg nadzornih kamer tudi 24-urno lastno varovanje na dveh nadzornih mestih, kjer spremljajo in nadzorujejo gibanje ljudi pri vstopu in izstopu z območja bolnišnic. Ker se zavedajo, da tehnična kontrola običajno ni dovolj, paciente redno obveščajo in pozivajo, naj vrednih predmetov ne puščajo brez nadzora.

V ljubljanskem kliničnem centru vsako leto zabeležijo okoli 150 tatvin

Kraje v zdravstvenih ustanovah - 4
Kraje v zdravstvenih ustanovah - 4 FOTO: Blaž Garbajs

V ljubljanskem UKC, ki velja za največjo zdravstveno ustanovo v Sloveniji, letno zabeležijo približno 150 tatvin. Večinoma gre za krajo denarja, mobitelov in koles, oškodovanci pa so tako bolniki kot tudi zaposleni. "UKC Ljubljana je javna ustanova in želimo biti bolnikom prijazna bolnišnica, zato smo precej "odprti". K nam prihaja dnevno veliko ljudi, ki potrebujejo našo pomoč, nekaj pa je seveda tudi takih, ki iščejo priložnost za izpeljavo manjšega kaznivega dejanja. Tako je delovanje naše varnostne službe usmerjeno predvsem v preventivo," pravijo. Zaposlene, bolnike in obiskovalce opozarjajo na samozaščitno obnašanje z raznimi opozorilnimi oznakami, hospitalizirani bolniki pa ob sprejemu prejmejo tudi zloženko, kjer jih zaprosijo, da vrednostnih predmetov in večjih količin denarja ne nosijo s seboj v bolnišnico. V kolikor še ne veste, imajo pacienti za vrednejše stvari na voljo tudi varnostne sefe, še pravijo.

Tudi v UKC Ljubljana imajo v skladu z Uredbo o obveznem organiziranju varovanja organizirano varnostno službo. Neposredno fizično varovanje opravljajo varnostniki, imajo pa tudi nadzorne kamere na nekaterih skupnih površinah, kontrole vstopa in protivlomne sisteme na objektih, kjer izven delovnega časa ni prisotnih ljudi. "Zalotene storilce predamo policiji," so nam še sporočili.

Zdravstveni domovi: Ob pregledu stvari nesite v ordinacijo!

Tudi v Zdravstvenem domu Ljubljana uporabniki odgovorne občasno obvestijo o tatvini njihovih osebnih predmetov. Temu se kot javni ustanovi z večjo frekvenco obiskovalcev ni možno popolnoma izogniti, pravijo. "Prav tako se soočamo tudi s krajami oziroma tatvinami svoje lastnine, tako da je treba k reševanju tega problema pristopati z obeh strani," pravijo. Obiskovalce ves čas ustno opozarjajo na možnost kraj oziroma tatvin ter pisno z obvestili v čakalnicah in hodnikih. Vzpostavljen imajo tudi videonadzor ter fizično varovanje. "Obiskovalcem ZDL svetujemo, da s seboj ne nosijo vrednejših predmetov, torbic, denarnic in podobnih vrednih predmetov. Ob zdravstvenem pregledu naj te stvari obvezno odnesejo s seboj v ordinacijo," še pravijo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

klldmoll
28. 06. 2013 11.55
+1
LOPOVSKI ZDRAVNIK BORUT GERŠAK iz UKC Lj, ki krade KONKRETEN denar pacientom ter zavarovancem je še vedno na prostosti ?? ......... HALO, BALAŽIC ?
Annie=)
28. 06. 2013 12.35
pa btw - glede na to koliko vplačaš za zavarovanje in koliko dobiš ven, bi lahko vse vse zaposlene v zavarovalnicah davno pozaprl!
Bojc_07
28. 06. 2013 10.19
+0
Slovenijo je treba obkrast do zadnjega!! Itak pa se slovencelji imamo za poštene... samo še v pravljicah :)
Annie=)
28. 06. 2013 12.37
+1
Stigmata666
28. 06. 2013 09.12
+4
Sedeli smo v čakalnici v obliki črke L. Iz našega kota se obešalniki niso videli. Čakali smo že kakšno uro, ko pride možakar ves zelen vprašat, če smo videli kdo mu je odnesel jakno. Ni potrebno razlagat, da je imel notri ključe, denarnico in telefon. Pred nosom mu je odnesel vse.
TRUMPP
28. 06. 2013 08.56
+4
Kradejo? To pa ja ni nič takega. Zgledi vlečejo. Bavčar, Šrot, Hilda in podobni...
klldmoll
28. 06. 2013 11.56
-1
Geršak, usw. ... W blaginja ! ......... IJJ ima jih rad !
Tonček Balonček
28. 06. 2013 08.10
+4
Škoda da policija ne zazna ropanja in korupcije, s katerim s ukvarja management v bolnišnicah! Zakaj jih tako neskončno veseli preganjanje tatov jajc in paradižnika, s krajo živine in konjskimi mešetarji se pa nikakor nočejo ukvarjati.
Menes
28. 06. 2013 08.05
+0
Kako se pa ti novinarji izražajo - "tatvin se poslužujejo iste osebe"??? (pod prvo sliko)
enxx
28. 06. 2013 07.46
+1
Sem že 100% drugače razumel! Sem že pomislil, da je nekdo odkril, da zdravniki kradejo, no njihovi nadrejeni.
klldmoll
28. 06. 2013 11.57
ja, jaz sem vam to odkril - in tam zgoraj tudi poimensko napisal ! ... dobro ?
Roman Golob 1
28. 06. 2013 07.39
-1
rapamo, rapamo pravijo na 24 za nekega Zlatkota
zemljemerec
28. 06. 2013 07.37
+4
Ko bodo državne institucije opremljene z video nadzorom predvajale posnetke kraj na spletu, bo to zagotovo pripomoglo k večji osveščenosti in previdnosti, kdo je naš sosed.Razkrinkati tatu javno je najboljše zdravilo.
Kekec 007
28. 06. 2013 07.22
+14
ko bi vsakega, ki krade po bolnicah javno sredi trga obesili bi jih hitro minilo.
zemljemerec
28. 06. 2013 07.39
+7
imaš prav , ko bi bavčija ustavili pri kraji radirke bi včeraj milijoni ne odšli...
Kekec 007
28. 06. 2013 07.41
+4
točno, ta barabe vidijo od malega da ni kaznivo krasti in samo večajo zalogaje
klldmoll
28. 06. 2013 12.00
Borut Geršak in njegovi prijatelji, pa taki, pa tko, ( Balažic, usw. ), vas nimajo radi ! ...