Slovenija

VIDEO: Komisija bo nadaljevala nadzor nad premoženjem Janše, ta se sprašuje, kdo bo preveril premoženje Cerarja

Ljubljana, 05. 03. 2015 09.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Protikorupcijska komisija bo nadaljevala nadzor nad premoženjskim stanjem predsednika SDS Janeza Janše. Vrhovno sodišče je razveljavilo poročilo komisije, ker Janša pred njegovo objavo ni imel možnosti vpogleda in odgovora nanj. Janša se je odzval na Twitterju.

Več videovsebin
  • KPK bo nadaljevala nadzor nad premoženjskim stanjem Janše
    03:20
    KPK bo nadaljevala nadzor nad premoženjskim stanjem Janše
  • Iz SVETA: KPK spet o premoženju Janeza Janše
    02:04
    Iz SVETA: KPK spet o premoženju Janeza Janše
  • Iz 24UR: Preiskava Janševega premoženja
    01:34
    Iz 24UR: Preiskava Janševega premoženja
Predsednik protikorupcijske komisije Boris Štefanec
Predsednik protikorupcijske komisije Boris Štefanec FOTO: Damjan Žibert

Protikorupcijska komisija (KPK) bo nadaljevala nadzor nad premoženjskim stanjem predsednika SDS Janeza Janše, je povedal njen predsednik Boris Štefanec. Poročilo, ki ga je vrhovno sodišče odpravilo, ne obstaja več, zato ga Janši ne morejo več poslati. Bodo pa vnovič ugotavljali dejansko stanje.

Štefanec je pojasnil, da komisija že ima Janšev spis, torej razpolaga z vsemi ustreznimi dokumenti, prav tako vrhovno sodišče tudi ni izločilo nobene listine, je dodal. Senat bo zdaj dokumente pregledal in ugotovil, ali obstajajo kakršna koli neskladja ter jih poskušal odpraviti, morda tudi s pomočjo Janše. Hkrati pa lahko institucije, ki bi morebiti imele še kakšne dokumente, pozovejo, naj jih dostavijo. Vendar pa je komisija pristojna za pregledovanje premoženjskega stanja funkcionarjev le za zadnjih deset let, kar pomeni, da bodo morali izločiti listine, ki segajo v čas pred marcem 2005.

Vrhovno sodišče je odpravilo zaključno poročilo o premoženjskem stanju predsednikov političnih strank v delu, ki se nanaša na prvaka SDS Janeza Janšo.

Zdaj sta sicer možna dva scenarija oziroma dokumenta - ugotovitev premoženjskega stanja ali pa zaključno poročilo. Če bo senat komisije v okviru nadzora ugotovil samo določene neustreznosti ali nasprotja, jih bodo poskušali odpraviti in če to ne bo možno, bodo o svojih ugotovitvah dolžni obvestiti pristojne organe. Če bi šlo za sume kaznivih dejanj, so dolžni obvestiti tudi delodajalca, je pojasnil Štefanec. V taki situaciji se javnosti o ugotovitvah ne obvešča, je dodal predsednik KPK.

V primeru, da bi nadzor pokazal na določeno tveganje na korupcijo ter nasprotje interesov, pa so dolžni upoštevati 13. člen zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki govori o pristojnostih komisije ob sumu korupcije ali drugih kršitev. V tem primeru so dolžni osnutek poročila poslati zavezancu v izjasnitev, saj bi šlo za zaključno poročilo in ne le ugotovitev premoženjskega stanja kot v prvem primeru, je razložil.

Nekdanji predsednik protikorupcijske komisije Goran Klemenčič je sedanji pravosodni minister in premier Miro Cerar ne dvomi v njegovo integriteto.
Nekdanji predsednik protikorupcijske komisije Goran Klemenčič je sedanji pravosodni minister in premier Miro Cerar ne dvomi v njegovo integriteto. FOTO: Miro Majcen

V kolikšnem času bo nadzor odpravljen, Štefanec ne more napovedati. Dejal je le, da bo nekaj časa verjetno moralo preteči, saj je zadeva kompleksna, podatkov veliko, nekatere stvari pa bo treba preveriti. Štefanec sicer ne vidi velike razlike med postopkoma, ki ju je KPK vodila zoper Janšo ter zoper predsednika PS in ljubljanskega župana Zorana Jankovića, zato verjame, da bo odločitev vrhovnega sodišča enaka. Prav tako domneva, da se bo senat KPK tudi v Jankovićevem primeru odločil za nadaljevanje postopka.

Novinarje je zanimalo, kako bo senat opravil nadzor glede na znana nesoglasja in trditve podpredsednice senata Alme Maruške Sedlar, da je komisija skorajda mrtva. Štefanec je odgovoril, da se s temi izjavami ne strinja, saj da komisija ni mrtva. 

Nepojasnjenih 210.000 evrov

KPK je pri Janši ugotovila večkratno kršitev zakonske obveznosti poročanja o premoženjskem stanju glede razpolaganja z gotovino, lastništva nepremičnin, lastništva premičnin ter prevzemanja jamstev in poroštev. Hkrati so ugotovili tudi, da se je Janši premoženje glede na uradno ugotovljene vire dohodkov in premoženja v nadzorovanem obdobju nesorazmerno in nepojasnjeno povečalo za najmanj 210.000 evrov.

Janša je pred dvema letoma, ko je bilo poročilo objavljeno, sprožil upravni spor, po dvakratni zavrnitvi na prvostopenjskem sodišču pa je vrhovno sodišče razsodilo, da je KPK z izdajo poročila posegel v Janševe ustavne pravice, saj mu osnutka prej ni poslal v izjasnitev, s čimer je bila Janši kršena ustavna pravica do enakega varstva pravic. Obenem vrhovno sodišče ni posebej ugotavljalo, ali je kršitev vplivala tudi na pravilnost ugotovljenega dejanskega stanja v poročilu in se do tega ni opredeljevalo. Nekdanji člani senata KPK, ki je izdal poročilo, pa je sedanji senat opozoril, da lahko postopke ponovi.

Poročilo KPK je pred dvema letoma povzročilo padec Janševe vlade, v kateri so bile poleg SDS še DL, DeSUS, SLS in NSi. Komisijo je v času objave poročila vodil sedanji pravosodni minister Goran Klemenčič, zato je bilo minule dni slišati več pozivov k njegovemu odstopu, izključena ni niti možnost interpelacije.

Vrhovno sodišče je odpravilo poročilo protikorupcijske komisije o premoženjskem stanju predsednikov političnih strank v delu, ki se nanaša na prvaka SDS Janeza Janšo. Vrhovni sodniki so ugotovili, da je komisija z izdajo omenjenega poročila posegla v Janševe ustavne pravice, saj mu osnutka prej ni poslala v izjasnitev.
Vrhovno sodišče je odpravilo poročilo protikorupcijske komisije o premoženjskem stanju predsednikov političnih strank v delu, ki se nanaša na prvaka SDS Janeza Janšo. Vrhovni sodniki so ugotovili, da je komisija z izdajo omenjenega poročila posegla v Janševe ustavne pravice, saj mu osnutka prej ni poslala v izjasnitev. FOTO: Reuters

Janša se sprašuje, kaj je s preiskavo premoženja drugih funkcionarjev

Po odločitvi KPK se Janša na družbenem omrežju Twitter sprašuje, kaj je s preiskavo premoženja nekaterih drugih funkcionarjev. Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko opozarja, da je trajno in sistematično ukvarjanje institucij z Janšo zapovedano. Je tudi predpogoj za karierno napredovanje aparatčikov, dodaja.

Klemenčič ni želel komentirati odločitve novega senata KPK. Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša pravi, da odločitve komisije nima kaj komentirati, saj gre za odločitev organa, ki ima to pooblastilo in pravico. Tudi način, kako bodo nadzor opravili in ali bodo izločili dokumente, starejše od desetih let, je po njegovih besedah stvar komisije. Obenem meni, da pri nadzoru verjetno ne bodo prišli do drugačnih ugotovitev kot protikorupcijska komisija v prejšnji sestavi. Imajo pa sedaj eno izkušnjo sodišča več in bodo pri svojem delu verjetno toliko bolj pozorni, je dejal.

Po besedah strokovnjaka za upravno pravo Gorazda Trpina ima protikorupcijska komisija formalno podlago za vnovični nadzor nad premoženjskim stanjem Janše, a k temu ni obvezana.

Iz NSi so sporočili le, da je KPK samostojna institucija, ki mora delovati v skladu z zakonodajo in svojimi pristojnostmi. V SD jih odločitev KPK ne preseneča. Kot so spomnili, vrhovno sodišče ni presojalo o vsebini poročila glede Janševega premoženja, temveč je ugotovilo napake pri samem postopku. "Menimo, da je v luči različnih interpretacij tega poročila prav, da se nadzor nadaljuje tako, da v prihodnje glede poročila ne bo nikakršnih nejasnosti več," so navedli. Odziv vodje poslanske skupine ZaAB Janija Möderndorferja je bil jedrnat: "Pričakovano."

Nekdanji predsednik DL Gregor Virant odločitev, kot je pojasnil, komentira kot strokovnjak za upravni postopek. Nadaljevanje postopka je po njegovem mnenju logična posledica sodbe vrhovnega sodišča, ki je poročilo o premoženjskem stanju odpravilo iz procesnih razlogov. V takih primerih mora organ ustrezno dopolniti postopek in - če se izkaže, da so podani pogoji - izdati nov akt, pojasnjuje Virant.

V SLS, ki je prav tako sestavljala Janševo vlado, zaradi objave poročila protikorupcijske komisije pa so nekateri njeni poslanci podprli nezaupnico Janši, današnje odločitve ne komentirajo.

V SD jih današnja odločitev KPK ne preseneča. Kot so spomnili, vrhovno sodišče ni presojalo o vsebini poročila glede Janševega premoženja, temveč je ugotovilo napake pri samem postopku. "Menimo, da je v luči različnih interpretacij tega poročila prav, da se nadzor nadaljuje tako, da v prihodnje glede poročila ne bo nikakršnih nejasnosti več," so navedli.

Tudi namestnica vodje poslanske skupine SMC Lilijana Kozlovič je spomnila, da je šlo "za razveljavitev iz procesnih razlogov, še vedno pa je ostala odprta vsebina". Po njenih besedah je prav, da se vprašanje, ali je javni funkcionar ravnal koruptivno, razčisti.

Namestnik vodje poslanske skupine ZL Matej T. Vatovec pa je v odzivu na odločitev protikorupcijske komisije dejal, da komisija s tem odraža to, kar bi morala početi. Nadzor nad politiki in javnimi funkcionarji bi moral po njegovem mnenju teči nenehno, saj je to osnovno poslanstvo komisije. Kot pravi, tako ni nobene zagate, če se zdaj to dogaja pri Janši, ljubljanskem županu Zoranu Jankoviću ali komurkoli.

Prenovljeni Supervizor razkriva zaslužke

Medtem so na protikorupcijski komisiji predstavili prenovljeni Supervizor, ki razkriva, da so v zadnjih 11 letih prek avtorskih in podjemnih pogodb izplačali več kot milijardo evrov neto. Med največjimi zaslužkarji je tudi ministrica za izobraževanje Stanislava Setnikar Cankar.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2144)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Infraping
10. 03. 2015 05.25
Nobena ženska me ni znala osrečit (.-;) . Res nobena, sn se pa sam zato s pomočjo Boga. Bog, hvala Vam
Infraping
10. 03. 2015 05.25
Infraping
10. 03. 2015 05.25
Infraping
06. 03. 2015 20.05
Če ma družina 2.14 dva otroka, je to krasno za prihodnost (.-;) .
Infraping
06. 03. 2015 19.42
nohte sn si poštrihu, de Auriga ne bo rekla de mi ni mar pa de je ne rabim, ker tole je pa polomija
Infraping
06. 03. 2015 19.43
Infraping
06. 03. 2015 18.03
Infraping
06. 03. 2015 18.03
V Gizi se bo začelo odkrivati pravo resnico o zgodovini človeka (.-;) .
nnanna
06. 03. 2015 08.29
-1
jj najprej pometi pred svojim pragom. imel boš veliko dela. če ne bo šlo pa pot pod noge kot strankarski prijatelj časar. brez skrbi, tebe ne bi iskali. z odhodom bi odrešil narod!
tamiflu
06. 03. 2015 11.08
+2
majo2
06. 03. 2015 08.06
+10
Sem velik nasprotnik Janše,vendar mu v tem primeru potrjujem.Ogromno je ljudi,ki se iz dneva v dan mastijo iz proračuna,nihče ne preverja, ali so vsi zaslužki pošteni,ali so pogodbe potrebne.Z našim denarjem delajo kakor svinja z mehom.Posameznike pa maltretirajo za "ubogih"200000 €???
kraljicavesolja
06. 03. 2015 09.30
+3
Majo, ubogi Janezek., a je tko. Pa dejte nehat s takimi bolanimi, no. Nis ti nč njegov nasprotnik pa piš, kar češ.
Vogtar Ogt
06. 03. 2015 10.49
+3
@majo2, menda si sposoben razlikovat med legalnim nakazilom iz proračuna in nakazilom na račun iz megle ?
deerar
06. 03. 2015 07.06
+5
Otroški vrtec se nadaljuje
VidimVas
06. 03. 2015 05.04
+1
Kaj se spet ukvarjate s tem pajackom? Sodi na Dob in ne v medije!
SnorkovSIN
06. 03. 2015 06.03
+0
Zmagal bo svobodo JANŠI! Smrt ljudctvu ki ga kritizira
Manu Cocker
06. 03. 2015 06.48
-3
lepo bi bilo ce bi urednistvo kdaj objavilo na straneh tudi sliko kaksne zivalice - dovolj imam teh opic
Infraping
06. 03. 2015 01.23
Infraping
06. 03. 2015 01.23
Sam v "Keopsovi" piramidi bit je pa privilegij sui generis (.-;) res, takga filinga (._;) - .
Infraping
06. 03. 2015 01.19
Radiator si bom pržgal, Qunoflara mi je spet zginla nekam. (.-:)
flum
06. 03. 2015 00.34
+0
Zaobramboslovca ma kr dsost premoženja !
Infraping
05. 03. 2015 23.33
-1
Janši pa, če ni kriv, bojo lasi zrasl tam ko jih je mel zaprte, al pa bo crknu (:-;) .
Infraping
05. 03. 2015 23.34
Infraping
05. 03. 2015 23.28
Infraping
05. 03. 2015 23.28
-2
Moj bratranc Clam Sikošek bo pokopan al pod Sfingo v Gizi al pa na celjskem britofu, sam tam ne bo tak kamot (._;) .
Infraping
05. 03. 2015 23.20
-2
Hollywood bo naredu film, js bom mel pa glavno vlogo v njem (._;) . Tut scenarij bom js napisu (._;) . Govoril bo o resnični zgodovini človeka pa zaka je mel Annunak prou de je hotu pobit ekipo v Prometeju (._;) .
Infraping
05. 03. 2015 23.21
-1
Infraping
05. 03. 2015 23.22
-1
Pa de ne bo pomote, prou je mel zato ker niso pršl s produktom ko bi ga prepriču (._;) .
Infraping
05. 03. 2015 23.22
-1
Infraping
05. 03. 2015 23.32
-1
Infraping
05. 03. 2015 23.32
-1
iGURT
05. 03. 2015 22.43
-3
..... logična posledica sodbe vrhovnega sodišča, ki je poročilo o premoženjskem stanju odpravilo iz procesnih razlogov ?
kat-at
05. 03. 2015 22.53
-1
In hijene so čakale na ponovni ulov a ne....Naše sodišče te lahko tudi oprosti in že jutri ponovno obsodi brez najmanjše osnove. To ni podobno sodišču, škoda vsakega evra za te koruptivneže, boljše da bi država nakazala ta denar v Afriko, čeprav je Afrika že v Sloveniji. Jaz sem takoj za to in verjamem, da bi se s tem strinjalo tri četrt Slovenije.
iGURT
05. 03. 2015 23.00
+2
.. glej dečko, kot javni funkcionar je podvržen zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije, daj mi razloži, če so vsem predsednikom strank preverili premoženje zakaj bi nek ivan bil izjema?
kat-at
05. 03. 2015 23.03
-1
OSTALI SO BILI SAMO ZA VZOREC, nihče jih ni pregledal..... futer za ovce, KAKO BI PA VLADA PADLA? zelo se omejen, ker pobiraš smeti.
iGURT
05. 03. 2015 23.06
+1
Sem vedel da nekega pametnega odgovora od tebe ne morem pričakovat.
kat-at
05. 03. 2015 23.07
-1
kat-at
05. 03. 2015 22.17
+7
KPK - Komisija za zaščito lopovov in preganjanju kurjih tatov. Klicaj.
BELOBOOOG
05. 03. 2015 22.11
+7
iGURT
05. 03. 2015 22.26
-1
Zato da bo postopek pravilno izveden in bo ivan zadovoljen? ... edinega od predsednikv strank je motilo da se je moral pritožit, bodo to zdaj popravili.
kat-at
05. 03. 2015 22.43
+2
iGURT
05. 03. 2015 22.52
-1