Slovenija

KPK z objavo osebnih podatkov nekdanje ministrice Setnikar Cankarjeve kršila zakon

Ljubljana, 27. 06. 2017 15.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

KPK je po ugotovitvi vrhovnega sodišča z objavo osebnih podatkov nekdanje ministrice za izobraževanje Stanke Setnikar Cankar v aplikaciji Supervizor ravnala nezakonito. Informacijski pooblaščenec pa si je ves ta čas zatiskal oči pred očitnimi posegi v pravico do varstva osebnih podatkov, je izpostavila Odvetniška družba Pirc Musar in partnerji, ki zastopa Setnikar Cankarjevo.

Stanka Setnikar Cankar
Stanka Setnikar Cankar FOTO: Damjan Žibert

Komisija za preprečevanje korupcije je po ugotovitvi vrhovnega sodišča z objavo osebnih podatkov v aplikaciji Supervizor leta 2015 nezakonito posegla v ustavno pravico takratne ministrice za izobraževanje Stanke Setnikar Cankar do varstva osebnih podatkov, navaja Odvetniška družba Pirc Musar in partnerji, ki zastopa Setnikar Cankarjevo.

KPK ni vodila niti zaključila konkretnega postopka iz svoje pristojnosti proti posameznim osebam v zvezi z določenimi izplačili, ampak si je samovoljno prilastila pristojnost javne spletne objave osebnih podatkov v aplikaciji Supervizor. Po sodbi sodišča si KPK ne sme sama podeljevati dodatnih pooblastil, ampak mu jih lahko podeli le zakon, je odvetniška družba povzela sodbo vrhovnega sodišča.

Vrhovno sodišče je po njihovih navedbah jasno zapisalo, da bi bila javna objava osebnih podatkov v Supervizorju skladna z ustavo, če bi bilo v zakonu izrecno določeno, da KPK upravlja Supervizor, katere vrste osebnih podatkov ta vsebuje, način njihovega zbiranja, čas shranjevanja in namen uporabe podatkov. Določen pa bi moral biti dodaten pogoj, po katerem bi bila takšna javna objava primerna za doseganje legitimnega cilja – boljše delo KPK.

Po sodbi vrhovnega sodišča bi bila sorazmernost javne objave le težko ugotovljiva tudi zato, ker ni razvidno, zakaj bi KPK svoje naloge opravljala bolje zato, ker bi bili osebni podatki posameznikov javno objavljeni, so zapisali v odvetniški družbi.

Kritični tudi do informacijskega pooblaščenca

S sodbo vrhovnega sodišča se je po njihovi oceni pokazala tudi "vsa nelogičnost odločitve Informacijskega pooblaščenca". Ta je izdal prekrškovne odločbe, ker je KPK nezakonito pridobivala podatke o transakcijskih računih posameznikov od Uprave za javna plačila. V dveh letih pa ni prepoznal nezakonitosti javne objave osebnih podatkov v Supervizorju, ki so izhajali prav iz podatkov o TRR, so poudarili v odvetniški družbi.

Po njihovem opozorilu je v ustavne pravice posameznice arbitrarno posegel prav KPK, katerega poslanstvo je krepitev vrednot in načel, kot so denimo integriteta in transparentnost. S svojim ravnanjem je te vrednote nepopravljivo prizadel, so dodali.

Informacijski pooblaščenec, katerega osnovna naloga je prav varstvo pravic posameznikov pri obdelavi osebnih podatkov, pa si je ves ta čas zatiskal oči pred očitnimi posegi v pravico do varstva osebnih podatkov, so še izpostavili.

KPK je 5. marca 2015 objavil podatke aplikacije Supervizor, po katerih so fizične osebe v zadnjih 11 letih prek avtorskih in podjemnih pogodb iz javnega sektorja dobile več kot milijardo evrov. Druga na lestvici prejemnikov je bila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Stanka Setnikar Cankar iz kvote SMC, ki je poleg plače dobila še 636.000 evrov. Dan kasneje je odstopila.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

0OO7
10. 04. 2019 20.56
Kaj Setnikarca ni kršila ničesar, ko je bila za iste ure dvakrat plačana, in to polnomastno...?
Tdk Tdk
28. 06. 2017 11.02
Uspešneži skrivajo sebe in svoj uspeh za zakonom, navadni državlani pa kar povšalno plačajo kazen na piratiranje ob nakupu USB ključkov ali diskov - si kaj ukradel ali ne.
evasle
27. 06. 2017 22.27
+3
Davkoplačevalski denar je naš-javni denar, ne osebni podatek! Za plačevat in delat smo dobri, da bi pa izvedeli, kako trošijo denar delavnih ljudi, to pa ne... V 11 letih je nekaj tipov prejelo s pogodbami več kot miljardo €? Kaj hudiča so pa naredili za ta denar? Obrazložitev, prosim. Jaz nisem nikoli občutila, da bi se v državi kdaj kaj izboljšalo. S čim so si prislužili ta denar? Samo to me zanima. In če niso naredili nič, naj ga vrnejo! Z Natašo Pirc vred. Barabe pogoltne!
Apostol1
27. 06. 2017 21.55
+2
Izplačani dodatki teh ljudi so pa zakoniti , kar zamislim si lahko enega po domače povedano malega kurjega tatu , kako bi se nekdo potegnil za njega ,da so mu kršene zakonite pravice ,NE ME BASAT PROSIM
deratizacija
27. 06. 2017 18.28
+2
Pa menda ne bo oblast pustila, da bi o njej slabo pisali.
MrKritik77 .
27. 06. 2017 18.20
+6
To je pa res higienično. Najprej si informacijska pooblaščenka, potem pa tožiš svojega naslednika. Banana republika Slovenija!
deratizacija
27. 06. 2017 18.27
+0
skorumpiranpolitik
27. 06. 2017 17.22
+10
ha,ha, to vrhunsko sodišče se res dekla norca iz državljanov, baba potegnila več kot pol milijona evrov iz državnega proračuna in to naj bo potem tajna in kršenje osebnih podatkov! mafija ena in ista! sram me je, da živim v tej skorumpirani državi!
DAEMONIUM
27. 06. 2017 17.00
+11
Da bruhas, sedaj pa je to najpomembnejše v zvezi Cankarce, da so objavili njene osebne podatke? Kako pa je prisls skoraj do miliona eur s predavanji, kar v normalnih okoliščinah ne bi uspelo trem profesorjem skupaj saj ima dan le 24 ur, ne to pa sploh ni vazno, ni važno da redno predava z izrednimi predavanji pa se mastno bogati, ampak to v tej državi nobenega ne zanima saj je skoraj cela vlada iz njenega foha in bodo jutri, ko skupaj s Cmerarjem izginejo iz političnega zivljenja, počeli popolnoma iste stvari zato morajo še danes poskrbeti, da njihovi osebni podatki ne bi prišli v javnost. Narod pa se naj naprej crkuje na 600 eur komunistične plače Oz crkuje na obroke s sramotno niskimi neokomunisticnimi penzijami!
piu
27. 06. 2017 16.26
+13
Zakonodaja varuje tiste, ki parazitirajo javne finance....