Slovenija

KPK ne pozablja 208.000 evrov sumljivih transakcij. Janković: Do pokoja bom dokazal svojo pravico

Ljubljana, 27. 11. 2015 10.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Senat KPK ostaja pri svojih ugotovitvah o primeru nadzora nad premoženjskim stanjem Zorana Jankovića. Za 208.000 evrov transakcij ugotavlja izrazita korupcijskima tveganja. Janković vztraja, da ni povezave med transakcijami in občino. Pravi, da bo dokazal svojo pravico še pred upokojitvijo.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je objavila zaključne ugotovitve o primeru nadzora nad premoženjskim stanjem Zorana Jankovića. KPK je ugotovila, da je od nastopa županske funkcije večkrat kršil zakon o preprečevanju korupcije, prav tako ni pravočasno sporočal podatkov o svojem premoženjskem stanju. Za 208.000 evrov transakcij KPK ugotavlja izrazita korupcijskima tveganja.

Komisija je ugotovila, da je Janković v času opravljanja svoje funkcije od leta 2006 "sistematično opuščal svojo zakonsko dolžnost celovite in pravočasne prijave premoženjskega stanja oziroma sprememb skladno z zakonom".

Janković po ugotovitvah KPK v zakonskem roku ni prijavil lastništva dela nepremičnin, lastništva delnic Luke Koper, lastništva in poslovanja z vrednostnimi papirji Krke in razpolaganja z gotovino, položenega na transakcijske račune v višini 29.500 evrov v letu 2007. 

Več let zapored ni poročal sprememb denarnih sredstev v skupni višini skoraj 800.000 evrov.

Janković pravi, da bo do upokojitve dokazal svojo pravico.
Janković pravi, da bo do upokojitve dokazal svojo pravico. FOTO: Damjan Žibert

V času opravljanja funkcije župana oz. poslanca je med 17. novembrom 2006 in 24. majem 2012 prejel na svoje bančne račune skupno 2,99 milijona evrov, od tega za 2,4 milijona evrov nakazil, ki niso povezana z rednim osebnim dohodkom oziroma drugimi običajnimi prilivi.

Od tega je v štirih mesecih leta 2011 kot končni prejemnik na svoj transakcijski račun prejel skupno 208.000 evrov iz zaporednega oz. verižnega prenakazovanja med računi gospodarskih subjektov v vplivnem krogu družine Janković. Po ugotovitvah KPK je začetek denarne verige pri podjetju, ki posluje z Mestno občino Ljubljana.

"Omenjene transakcije so zaradi načina, okoliščin, dinamike in zneskov obremenjene z izrazitimi korupcijskimi tveganji, tveganji, povezanimi z nedopustnim lobiranjem, in tveganji za nasprotje interesov," meni senat KPK.

Celotno obrazložitev komisije si lahko preberete v pripetem dokumentu in tukaj.

Janković: Do pokoja bom dokazal svojo pravico

Ljubljanski župan napoveduje, da se bo v zvezi s poročilom znova obrnil na sodišče. Trdi, da očitki KPK ne držijo, in napoveduje, da bo "do pokoja dokazal svojo pravico".

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je po njegovih besedah v tokratnem poročilu zgolj ponovila stare očitke in ni upoštevala mnenja revizijske hiše KPMG. Ta je namreč po Jankovićevih besedah z gotovostjo ugotovila, da ni povezave med 208.000 evri transakcij in Mestno občino Ljubljana. V poročilu KPK "niti v enem stavku" ne govori o tem, da nima vira premoženja, dokazuje le, da ni prijavil sprememb v premoženjskem stanju, je ob robu odprtja Gimnastičnega centra Ljubljana še poudaril Janković.

Zoran Janković
Zoran Janković FOTO: Damjan Žibert

Ponovljen nadzor nad Jankovićevim premoženjskim stanjem

V prvem je KPK, ki ga je takrat vodil Goran Klemenčič, prišel do podobnih ugotovitev. Nato je Janković sprožil upravni spor. Zadeva je šla vse do vrhovnega sodišča, ki je poročilo odpravilo. Predsednik komisije Boris Štefanec se je nato odločil za vnovični pregled Jankovićevega premoženjskega stanja.

Janković je sicer v pogovoru s komisijo tedaj dejal, da ni vedel, da mora spremembe denarnih sredstev na bančnem računu sporočati komisiji. Ob tem meni, da se njegovo premoženje glede na prijavo iz leta 2006 ni povečalo.

Navedel je, da ob prvi prijavi svojega premoženjskega stanja res ni navedel lastništva vseh nepremičnin in delnic Luke Koper, a je šlo za napako, kar je naknadno tudi sporočil komisiji. Ob tem je opozoril, da je bila vrednost delnic Krke 20. januarja 2012, ko je prijavljal premoženjsko stanje, 48,80 evra, vrednost delnice Luke Koper pa 7,39 evra. To skupaj ni presegalo vrednosti 10.000 evrov, kolikor je meja za prijavo premoženjskega stanja.

KPK pa je odvrnil, da je vrednost delnic Krke in Luke Koper leta 2007, ko bi jih Janković moral prijaviti, presegala 10.000 evrov.

Finančna analiza Jankovićevih prihodkov in odhodkov kaže, da njegova tekoča poraba bistveno presega višino njegove plače oziroma dohodkov, ki jih prejema kot župan. Glavni vir premoženja in prihodkov Jankovića predstavlja prav vračanje dolga na podlagi posojilne pogodbe med družinskim podjetjem Electa.

Po ugotovitvah komisije je Janković v nadzorovanem obdobju največji del sredstev prejel od podjetij Electa, Electa naložbe in KLM, ki so lastniško in osebno povezane z njegovo družino. Od tega je okoli 1,5 milijona evrov prejel od podjetja Electa, okoli 580.000 evrov od Electa naložbe in okoli 280.000 evrov od KLM.

Pri večini nakazil je bila rubrika "namen" prazna, pri nekaterih je zabeleženo "asignacija electa - vračilo kredita". Podjetje KLM v tem času ni razpolagala z drugimi omembe vrednimi likvidnimi sredstvi oz. so ostali prilivi zanemarljivi v primerjavi s prilivom, ki izvira iz podjetja Grep.

Janković je KPK dejal, da ga ne zanima in da ne ve, od kje in na kakšen način podjetja, povezana s sinom, dobijo denar za poplačilo dolga, kadar ga potrebuje. Da pa je prepričan, da je vse zakonito, da za vse obstajajo pravne podlage, posojilne pogodbe. Ob tem je poudaril, da vse postopke na Molu vodijo zakonito in transparentno.

Janković je senatu komisije tudi pojasnjeval izvor gotovine, ki jo je polagal na svoj račun pri Banki Koper. Povedal je, da se ne spomni točno, iz katerega vira je v letih 2007, 2010 in 2011 prejemal sredstva v skupni vrednosti 36.000 evrov, ki jih je v tem času večkrat zaporedoma polagal na svoj transakcijski račun.

Boris Štefanec
Boris Štefanec FOTO: POP TV

Štefanec: Jankovićeva pojasnila senata KPK niso prepričala

Ugotovitve nadzora nad premoženjskim stanjem ljubljanskega župana Zorana Jankovića so po vsebini identične kot v prejšnjem poročilu, dodani pa so odgovori na določena Jankovićeva pojasnila, ki izhajajo iz njegovih izjasnitev. Ta namreč senata KPK niso prepričala, je na novinarski konferenci povedal predsednik KPK Boris Štefanec.

Janković je sicer prejšnje poročilo izpodbijal na vrhovnem sodišču, ki ga je nato tudi odpravilo. Vendar pa je Štefanec na današnji novinarski konferenci poudaril, da to še ne pomeni, da je vrhovno sodišče tudi prepovedalo nadaljevanje postopka.

Res je, da se Jankovićevo premoženje po višini ni spreminjalo, je priznal Štefanec. Toda eno je terjatev z naslova kreditov, ki jih je dal podjetjem njegovih sinov, drugo je pa prejemek plačila z naslova teh terjatev. Terjatev v višini nekaj milijonov evrov je po njegovi oceni lahko zelo dvomljiva, saj se lahko zgodi, da ne bo nikoli povrnjena. Janković je po besedah Štefaneca dobival poplačila teh terjatev in teh poplačil ni prijavljal.

Senat KPK je tako ostal pri svojih ugotovitvah. V senatu sta sicer pri sprejemanju poročila sodelovala le Štefanec in njegov namestnik Igor Lamberger, medtem ko je Alma Sedlar po besedah predsednika KPK že dlje časa odsotna.

Štefanec je še povedal, da na zaključno poročilo v primeru predsednika SDS Janeza Janše niso dobili nobene pritožbe oz. obvestila, tako da je za KPK zadeva pravnomočna.

PS v bran svojemu predsedniku

Za stranko Pozitivna Slovenija je to "še ena v nizu ponesrečenih diskreditacij in namernega rušenja enega najbolj uspešnih evropskih županov". "V PS smo prepričani, da je poleg vsebinskih pomanjkljivosti in pavšalnih navedb, poročilo zelo populistično; smo pa zaskrbljeni, v kolikor bo tak način dela postal redna praksa KPK," so zapisali v sporočilu za javnost.

Poročilo ocenjujejo kot neutemeljeno in polno logičnih nasprotij, ob tem pa so spomnili, da ga zavrača tudi Janković, ki napoveduje tožbo na upravnem sodišču. "Sicer tudi predsednik KPK gospod Boris Štefanec priznava, da je Jankovičevo premoženje znanega izvora in da se le to ni povečalo... Kaj je potemtakem smisel tega poročila," se sprašujejo v Jankovićevi stranki.

V mestni SDS pa so spomnili, da redno opozarjajo na "županove stranpoti"

Kot je v sporočilu za javnost zapisal mestni odbor SDS, pa se županove stranpoti "odražajo v kreditnih mapah na ti. slabi banki, dražjih položnicah, hišnih izvajalcih, množici aneksov in ne nazadnje vsakič znova potrjujejo ob neustreznem vodenju sej mestnega sveta mimo poslovnika".

Ob tem so spomnili, da je DeSUS leta 2013 ob podobnih ugotovitvah KPK župana MOL pozval k odstopu, zato se sprašujejo, kako bo ravnal sedaj, ko je z županovo listo v koaliciji.

KPK tudi o premoženjskem stanju Janeza Janše

KPK je sicer podobno ravnal tudi v primeru prvaka SDS Janeza Janšo, kjer se je po odločitvi vrhovnega sodišča prav tako odločil za ponovitev nadzora. V poročilu, objavljenem konec junija, pa je za obdobje, ko je bil Janša poslanec in premier, vnovič ugotavljal nepojasnjeno povečanje njegovega premoženja.

Ko smo primerjali objavljeni poročili, ki jih je posredovala komisija, smo ugotovili, da je v poročilu oziroma obrazložitvi premoženjskega stanja Janeza Janše večji del teksta zakrit kot pa pri poročilu o premoženjskem stanju Zorana Jankovića. Zakaj razlika, smo vprašali KPK. "V obeh primerih so bila upoštevana določila zakona o varstvu osebnih podatkov in obe objavi dokumentov, ki se med seboj razlikujeta, sta skladni z zakonom," so zapisali v odgovoru.

Primerjava poročila Janša/Janković
Primerjava poročila Janša/Janković FOTO:
Ugotovitve KPK o nadzoru nad premoženjskim stanjem Zorana Jankovića
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (418)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SDS_je_poden
29. 11. 2015 13.10
+0
Tadesni, dejmo dokazat, da ne maramo lopovov. Spodaj napište Zoki in Janša v zapor. Da vidim, kolk je tadesnih takih, ki cenijo poštenje.
novak.novak
29. 11. 2015 15.52
-1
a da bi šel ta 30 000 kao nepojasnjenih v tapor, medtem ko župan ne zna pojasnit 2 000 000 mio evrov? mal razlike pa le je, a ne družbeni...
SDS_je_poden
29. 11. 2015 16.01
+2
Ne novak. Znesek nepojasnene gotovine NE opredeljuje tega, ali si lopov ali nisi. Če ne znaš pojasnit tud 10 evrov, od kod so ti, potem si pač lopov. A vam bo to enkrat preplozal čez tamal možgan al ne?
LazVRde?em
29. 11. 2015 17.08
-1
Vam ni, kolikor vidimo :) Vi na levi vztrajno podpirate roparje ;))
Brakedirt
29. 11. 2015 19.39
laz, jaz sem ze rekel da ce je zoki kaj ukradel naj tudi odgovarja,isto sem rekel za kucana. od vas sveckarjev pa nisem slisal da bi to rekli za janso.
SDS_je_poden
29. 11. 2015 12.30
-1
Heh, od Janše poročilo je vso zabrisano.... ker kaj, bomo mislili da je zato kej bolj pošten? Oba sterat na Dob!
SDS_je_poden
29. 11. 2015 13.04
-1
Kaj je cmerči? A sem ti heroja užalil? Dej dej, prej ko si priznaš, da je janez lopov, lažje ti bo.....
LazVRde?em
29. 11. 2015 17.08
ItaK :) Ker ti tako praviš :)) Kdo pa si ti ?
DonDonDan
29. 11. 2015 11.19
Pro-režimski c€pci lahko delajo kar hočejo !
DonDonDan
29. 11. 2015 11.19
Anton Benedik
29. 11. 2015 10.54
+3
Dokazoval bo,vendar nikoli dokazal!
sinhron
29. 11. 2015 11.37
-1
Taka raja naseda tudi tvojemu liderju , ki je laž , diskvalifikacije potvarjanja , razdvajanja v svoji ksenofobiji prinesel tudi na vas , zato trobite vseskozi nekaj o levakih , sdv , Murglah , Kučanu itd , pa ne veste ne vzroka , zakaj to počnete ne načina kako to pravilno ovrednotiti , ker vas je popolnoma zavedel trop okrog liderja , ki za vas pripravlja litanije in liderjeve" resnice" ! Vzamite se že enkrat v roke in poglejte resnici v oči in spoznali boste svojo zmoto !
novak.novak
29. 11. 2015 15.53
+1
sinhron, da ti ni kaki ležaj preskočil al zaribal? tu je govora o jankoviću, ne nekom drugem...
NoviceResnice
29. 11. 2015 08.17
+7
Njegovi unuki bodo seznanjeni zakaj mora narod skozi dutb vračat 20 milijonov Jankovičeve nakradene lukne....a to je mislu.......
zaenotnost
29. 11. 2015 10.06
+1
zakaj mora trpeti Slovenija tako zlobnega, pokvarjenega, nepoštenega politika JJa, ki že desetletja uničuje vse, zastruplja odnose samo, da se obdrži na političnem odru
NoviceResnice
29. 11. 2015 17.13
+1
U4
28. 11. 2015 19.17
+5
gregolin
28. 11. 2015 18.27
+7
Bravo Janković...tako kot mnogo ostalih managerjev znas zavijat kakec v celofan z mašnico..mi pa plačujemo.....
rde?kar
28. 11. 2015 18.19
+8
S tujim denarjem ga je lahko srat in zapravljat .Kaj pa on ve koliko je to denarja.
BULDOH
28. 11. 2015 18.15
+13
Zoki-spoki-in to čimprej...
rde?kar
28. 11. 2015 18.06
+10
Pravi mafijec si je nabil očala ,da se zakrije .
LazVRde?em
28. 11. 2015 16.32
+8
Dokler nam vlado izbirajo naseljenci po naročilu, ne bo bolje.
zaenotnost
28. 11. 2015 14.52
-8
Jankovič je vseh teh letih nekaj naredil za Ljubljano Slovenijo. Kaj koristnega je naredil JJ za Slovenijo? Nič, ničesar!
NoviceResnice
28. 11. 2015 16.16
+8
Jankovič je samo Ljubljano več zadolžil kot JJ celo državo v vseh letih v vladi.......
sinhron
28. 11. 2015 17.18
-4
Janša pa je celo Slovenijo spravil na kolena in še zanamci bodo to čutili , vse vlade po njegovi vladavini 2004 do 2008 se morajo zadolževati , da bodo lahko spravili državo v stanje finančne vzdržnosti , poleg tega morajo izpolnjevati vse zakonske obveze in obljube , ki jih je Janševa vlada dala in nikdar izpolnila , vključno s plačami policajev !
Netajkun
28. 11. 2015 18.05
+5
Anton Benedik
29. 11. 2015 10.58
SINHRON ,če si že tako neuk,ali lažnjiv vsaj tiho bodi.
sinhron
29. 11. 2015 11.32
ANTON vsaj malo kaj preberi in dobro poslušaj ampak ne samo to kar vam trobi vaš lider , pa boš spremenil mnenje !
novak.novak
29. 11. 2015 15.55
sinhron, kaj ti je zapustil tvoj idol tito? kri, solze, dolgove in razpad...tile tvoji pa so sam nasledniki tega...
ferencz 1
28. 11. 2015 13.18
+9
Verjetno bo takrat ko bo mogel iti sedeti, v pokoju, bil itsk tko bolan kot <zidar!
ferencz 1
28. 11. 2015 13.17
+9
Kdaj bo ta sedel?
Anton Benedik
29. 11. 2015 10.59
+2
Ramzess
28. 11. 2015 11.59
+2
Kakšen naslov, kot da je za vsak evro bila ločena transakcija, kaj pa če je za celotno vsoto bila zgolj ena transakcija. Vedno se razlaga po svoje in išče dlake v jajcu, ...
Ramzess
28. 11. 2015 12.01
+0
Kapitol
28. 11. 2015 09.55
+9
Ne moreš verjet čemu vse slovenci (slovenceljni - po avtorici nove himne) nasedajo in volijo, pa tale smc spodaj....???? Ja bi rekel da slovencem še predobro gre, da se takole zafrkavajo s svojo usodo in svojo državo...Ampak ta svet je krut, kot je bil že od nekdaj in tudi pravičen po neki logiki, ki nam ni vedno doumljiva. In slabiči in neumneži ne pridejo dobro skozi, vsaj na dolgi rok ne. Prej ko slej pride račun, in vsi tile naivci-volilci ga bodo tudi dočakali, morda bo samo kdo prej pod zemljo ušel.......
askralj
28. 11. 2015 09.14
+10
Zakaj ga ta vlada ni sposobna obsodit? So pač eni nedotakljivi drugi pa za njih plačujejo. Zato pa v tako državo noben normalni ne investira in ni delovnih mest da o plačah ne govorim...
Mejduš
28. 11. 2015 09.50
+9
ZATO KER SODSTVO JE DOTALO SKORUMPIRANO POLICIJA SE TRUDI DAJIH POLOVIJO,A SODIŠČE SE POLICIJI SMEJI KI JIH IMA TAKO ZA NORCA ,TREBA JE PLAČO POLICAJEM ZVIŠATI SODNIKIM PA ZNIŽATI ALI VEN JIH ZMETATI,ČE HOČEMO IMETI KVALITETNO DRŽAVO.
Brakedirt
28. 11. 2015 13.39
-3
vlada ne more nikogar obsoditi,zato obstajajo sodisca.kako pa ta delujejo se pa vidi ko pridejo sveckarji protestirat.
NoviceResnice
28. 11. 2015 16.18
+3
Vradedirt dej utakn si to svečko u dduppe....govorimo o levaških sodnikih...oni sodijo nedolžne in spuščajo barabe
zaenotnost
28. 11. 2015 16.31
-3
sinhron
28. 11. 2015 09.08
+3
Končajte že enkrat s temi igrami obtoževanja na nivoju pobalinstva in preidite na pravne poti , če je še sploh kaj pravnega v deželi tej !?? Dokažite krivdo , obsodite in naj obtoženec plača svoj ceh !
simple_mind
28. 11. 2015 12.17
-2
tomoslaura
29. 11. 2015 09.35
+3
Tako kot je plačal Janša! Na osnovi indicev so ga obsodili in nihče do sedaj ni odgovarjal za to gnusno dejanje
kapljač1
28. 11. 2015 08.36
+1
Če bi Jankovč do pokoja , "dokazoval" tam kjer si je zaslužil, ker je mislil, da bo vse življenje "stal nad zakonom". Tako tudi Janša in kreature, ki so se podobno pregrešile, bi hitreje napredovali v zagotavljanju pravičnejše družbe.
bojer
27. 11. 2015 21.37
+12
Najbrž vsi ti akterji, ki nam kar nekaj dolgujejo, delajo v javno dobro. Poglejmo; nekdo lahko ima sredi narodnega parka hišo z bazenom, drugi spravi na boben cele gospodarske sisteme, tretji dobi za svoje lumparije še odpustek, .......in tako naprej in tako naprej. Nikomur se nič ne zgodi, če pa že gre v zapor, dobi udobje in še na stroške državljanov. Pa če to ni v javno dobro, kaj potem je ?????