Slovenija

Setnikar Cankarjeva vztraja, da ni šlo za javna sredstva, Štefaneca pa moti predvsem skupen znesek

Ljubljana, 10. 03. 2015 10.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Soočila sta se ministrica v odstopu Stanka Setnikar Cankar in predsednik KPK Boris Štefanec. Setnikar Cankarjeva vztraja, da ni šlo za javna sredstva in da ni šlo za krajo. Štefanec pa je poudaril, da so na KPK problematizirali predvsem skupen znesek za poplačilo avtorskih pogodb.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Setnikar Cankarjeva in Štefanec na soočenju
    11:50
    Iz 24UR ZVEČER: Setnikar Cankarjeva in Štefanec na soočenju
  • Iz SVETA: Težava niso zaslužki
    02:04
    Iz SVETA: Težava niso zaslužki
  • Iz 24UR: Mramorjevi prihodki
    01:19
    Iz 24UR: Mramorjevi prihodki
  • Iz 24UR: Javni ali tržni denar?
    02:50
    Iz 24UR: Javni ali tržni denar?
  • Iz 24UR: Mramor: Nismo v komunizmu
    03:27
    Iz 24UR: Mramor: Nismo v komunizmu
Namen objave podatkov na spletni aplikaciji Supervizor ni v kriminaliziranju in obsojanju posameznikov, prejemnikov proračunskih sredstev, ampak je na enostaven in sistematičen prikazati javno dostopne podatke ter omogočiti enostavno, hitro in učinkovito uporabo in obdelavo zainteresiranim javnostim in drugim nadzornim institucijam. Protikorupcijska komisija

Stanka Setnikar Cankar, ki je po objavi visokih honorarjev odstopila z mesta ministrice za izobraževanje, je zatrdila, da ni šlo za javna sredstva, temveč za denar iz tržne dejavnosti fakultete.

Na protikorupcijski komisiji so pojasnili, da je iz podatkov Uprave za javna plačila, s katerimi trenutno razpolagajo, Fakulteta za upravo v letih 2013 in 2014 iz virov, ki niso posredni in neposredni proračunski uporabniki, prejela približno 50.000 evrov, in sicer 23.939,24 evra leta 2013 in 26.447,51 evra leta 2014. Fakulteta za upravo se je torej v omenjenih letih financirala iz javnih sredstev, iz tržne dejavnosti, opravljene za javni sektor in plačane z javnimi sredstvi, in iz 50.386,75 evra sredstev, ki nimajo izvora v posrednih ali neposrednih proračunskih uporabnikih. Podatke za pretekla leta na protikorupcijski komisiji še pripravljajo.

Stanka Setnikar Cankar
Stanka Setnikar Cankar FOTO: Damjan Žibert

Glede očitkov o zlorabi osebnih podatkov so vnovič poudarili, da so vsi podatki v Supervizorju na zahtevo dostopni po določbah Zakona o dostopu do informacij javnega značaja. Podatke za fizične osebe so objavili od 1. januarja 2003, ker ni podatkov pred tem obdobjem, saj so bili uničeni, so pojasnili.

Zaenkrat so objavili fizične osebe, ki so zaslužile nad 200.000 evrov, vendar nameravajo postopoma zniževati mejo, in sicer že v nekaj dneh do meje 150.000 evrov. ''Komisija je pred objavo opravila test javnega interesa. Zato tudi ne objavljamo popolnoma vseh transakcij do zadnjega evra poimensko, temveč le največje,'' so sporočili. V zvezi z navedbami, da je komisija razkrila le fizične osebe in ne izplačil s.p. in podjetjem, so poudarili, da so podatki v Supervizorju na voljo že od leta 2011.

Za sistemsko ureditev honorarjev, ki so po podatkih Supervizorja v visokem šolstvu med višjimi, sta se zavzeli tudi ljubljanska in mariborska univerza. Na ljubljanski proučujejo možnost izdaje dovoljenj za delo in soglasij pri ustanavljanju s. p. in gospodarskih družb. Na mariborski so višino honorarjev s skupnim pravilnikom zmanjšali za tretjino.

Po pojasnilih komisije so podatki za fizične osebe objavljeni v zneskih, ki so bili nakazani na transakcijske račune prejemnikov, torej po odbitku prispevkov in akontacije dohodnine ter morebitnih drugih davkov. Iz objave so trenutno izvzete plače, potni stroški in nadomestila materialnih stroškov. Komisija je spet poudarila, da je treba problem rešiti na sistemski ravni, zato je uvedla sistemsko preiskavo, ni pa še sprejela nobenih zaključkov.

Pozdravili so tudi prizadevanja, da bi se razčistila situacija glede avtorskih in podjemnih pogodb. ''Transparentnost delovanja države in lokalnih skupnosti povečuje odgovornost nosilcev javnih funkcij za sprejete odločitve in smotrno ter učinkovito porabo javnih sredstev. Javna dostopnost informacij omogoča bolj argumentirano razpravo o zadevah javnega pomena, zmanjšuje tveganja za slabo upravljanje, zlorabo oblasti, predvsem pa omejuje sistemsko korupcijo, nepošteno konkurenco in klientelizem,'' so poudarili.

Kdo laže?

Setnikar Cankarjeva in predsednik KPK Boris Štefanec sta se soočila v oddaji 24UR ZVEČER. Ministrica v odstopu je znova poudarila, da niso vsa sredstva fakultet javna sredstva, čeprav gre za javne zavode. ''Treba je ločiti med sredstvi in viri sredstev. Ločimo tri vire: proračunski, neproračunski tržni, evropski,'' je pojasnila. ''Od leta 2003 do 2014 fakulteta razpolagala s 53 milijoni, od tega je bilo 29 milijonov proračunskih in skoraj 24 neproračunskih tržnih sredstev.''

Stanka Setnikar Cankar in Boris Štefanec
Stanka Setnikar Cankar in Boris Štefanec FOTO: POP TV

Štefanec se je s tem strinjal, a ''komisija stoji izključno na stališču, da ko pride denar na račun fakultete, postane javni denar''. Dodal je, da je bil za KPK grozljiv predvsem podatek, da je Slovenija za poplačilo avtorskih in podjemnih pogodb porabila več kot milijardno neto sredstev.

Setnikar Cankarjeva je po podatkih v supervizorju v desetletju zaslužila 636.000 evrov. ''Tukaj ni šlo za krajo, ni šlo za poneverbo, zaposleni niso izgubili dela, fakulteta ni šla v stečaj. Nasprotno, podatki govorijo v nasprotni smeri. Veliko smo delali in samo z nekaj več kot 50 odstotki proračunskih sredstev, vse ostalo je prišlo iz neproračunskih tržnih sredstev. Lahko bi se obnašali kot javni uslužbenci, osemurni delavnik, potem pa druge aktivnosti. Odločili smo se drugače, da smo iz manjše fakultete naredili mednarodno priznano fakulteto,'' se je v oddaji 24UR ZVEČER zagovarjala Setnikar Cankarjeva. Dodala je, da ta izračun temelji, da so to neto zneski, kar pa ne drži, saj so v zneske zajeti tudi stroški potovanj, nočitev.

''Že teden dni sem na medijskem linču''

Na vprašanje voditeljice Petre Krčmar, zakaj je torej ponudila odstop, če se ji zaslužen ne zdi sporen, pa je odgovorila, ''ker sem na političnem položaju''. ''Že teden dni sem na medijskem linču, mediji ste se odločili, da je to kriminal. Jasno trdim, da ne gre za samo davkoplačevalski denar. Ne pribiti na križ tiste, ki tudi v javnem sektorju dodatno zaslužijo, da institucija raste,'' je dejala.

Štefanec se je branil, da KPK ni predstavila imen, ampak da so samo problematizirali skupen znesek. ''Nenormalno je in na tem stališču stojim, da smo v 12 letih pokurili za še en TEŠ 6, bruto je to namreč milijarda in pol evrov.''

Ministrica v odstopu mu je odgovorila, da je to neprimerna primerjava. Nadaljevala je, da je objava imen tistih, ki so delali prek institucije zdaj označeni za zaslužkarje, na seznamu pa ni tistih, ki so ustanavljali podjetja in opravljali dejavnost ter bili hkrati zaposleni v javnem sektorju. Štefanec je pojasnil, da d.o.o.-jev res ni na Supervizorju, ker zakon ne dovoljuje, so pa na seznamu s.p.-ji. Izpostavil je premierja Mira Cerarja, ki je na supervizorju, ker je kot svetovalec dobil plačilo na s.p.

Fakulteta: KPK verjetno ni upoštevala, da da izvajamo tržno dejavnost tudi za posredne in neposredne proračunske uporabnike

Na Fakulteti za upravo so pojasnili, da se v javnem sektorju prihodki ločijo ne samo na prihodke iz javne službe in iz tržne dejavnosti, ampak v primeru javne službe tudi na prihodke iz proračuna in ostale prihodke, kot so na primer šolnine in najemnine.

Ravno zaradi sredstev, ki smo jih ustvarili na trgu in z naslova šolnin za izredni študij, smotrenutno finančno stabilni. Kot smo že pojasnili, je največ neproračunskih prihodkov fakulteta pridobila z izrednim študijem, ki smo ga izvajali v 10 centrih po Sloveniji. Fakulteta za upravo

Po njihovih trditvah je fakulteta iz prihodkov od prodaje blaga in storitev na trgu v letih 2013 in 2014 skupaj ustvarila 102.802 evra, skupaj z ostalimi neproračunskimi sredstvi pa 1,15 milijona evrov. Domnevajo, da protikorupcijska komisija pri objavi podatkov o tržnih sredstvih fakultete ni upoštevala, da izvajajo tržno dejavnost tudi za posredne in neposredne proračunske uporabnike.

Nadalje so sporočili, da je fakulteta za upravo med letoma 2003 in 2014 z naslova javnih sredstev prejela nekaj več kot 29 milijonov evrov, z naslova preostalih prihodkov - neproračunskih in tržnih sredstev – 23,5 milijona evrov, z naslova evropskih sredstev pa okoli milijon evrov. V enakem obdobju je fakulteta za izvajanje nacionalnega programa visokega šolstva in druge redne stroške namenila 52,6 milijona evrov, so dodali.

Na sodišču pojasnili plačila tolmaču in psihiatru

Med največjimi prejemniki sta izstopala tudi sodni tolmač Abdulaziz Počinko in psihiater Vanja Fran Rejec. Na ljubljanskem okrožnem sodišču so pojasnili, da sta le dva uradna sodna tolmača za turški jezik in da z obema sodelujejo. Drugemu, Raifu Bilurdagiju, so od leta 2006 nakazali 4634,45 evra, medtem ko so Počinki od januarja 2004 nakazali 256.968 evrov. Na vprašanje, zakaj je bil nakazan denar, so odgovorili, da tolmači sodelujejo v postopkih z osebo, ki ne zna slovenskega jezika, in prevajajo sodne listine.

Glede izplačil psihiatru Vanji Franu Rejcu so pojasnili, da so bila nakazila zaradi izvedenskih mnenj in zaslišanj na sodnih narokih. Od leta 2003 so mu izplačali 209.297 evrov v 1039 nakazilih. Poudarili so, da tarife za izvedence in tolmače predpiše pravosodno ministrstvo. Dodali so, da gre pri obeh primerih tudi za zneske, ki so jih stranke založile kot predujem in so jih po opravljenem delu in izstavljenem računu nakazali s sodišča.

Štrukelj za sistemsko rešitev

Po besedah glavnega tajnika Sviz Branimirja Štruklja so prejeli več pisem njihovih članov, ki so ogorčeni zaradi visokih izplačil nekaterih posameznikov. Od politike pričakuje sistemsko rešitev problema. Finančni minister Dušan Mramor je medtem ocenil, da je odstop Setnikar Cankarjeve zaradi očitkov o visokih honorarjih napačen signal, kar je, kot je dejal, povedal tudi premierju Miru Cerarju.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (683)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gongash
14. 03. 2015 19.09
ta bi nas rada žejne čez potok vodila. samo ji ne nikakor ne uspe, zmanjkalo ovc
hotchilipoper
11. 03. 2015 12.24
+1
A je šlo za privatna sredstva v javnem sektorju?
taklemamo01
12. 03. 2015 04.10
+2
M_teorija
11. 03. 2015 12.14
+5
Štefanecu dam popolnoma prav, ko pravi, da tudi tista sredstva pridobljena iz tržne dejavnosti, ko so enkrat izplačana fakulteti (javni ustanovi), javni denar.
gongash
11. 03. 2015 12.53
+3
pingosok
11. 03. 2015 15.23
+1
marsikajve
11. 03. 2015 11.51
+1
Zopet se stvari lotevajo novinarji in KPK na napačnem koncu. Ni problem, kdo je prejemal visoke honorarje. Jaz bi jih tudi. Problem je kdo jim je delo naročil in omogočil pridobivanje (cuzanje) javnega denarja. Novinarji bi morali objaviti spiske naročil in institucij ter direktorjev , ki so te pogodbe sklepali in le te povprašati v katerem imenu in za namen porabljenih sredstev.
donat323
11. 03. 2015 11.08
+6
matr, ega, če bi jest bil namesto pahorja, bi vse take barabe, k se delajo norca iz naroda, napoku v avion pa brez padala vrgu vn. Sm parkat bi to naredu, kva bi hitr ves pokraden gnar vračal.
25letluzerjev
11. 03. 2015 10.58
+14
Po vsem , kar se je zgodilo, bi bilo pošteno, da se odstopljena ministrica nikoli večne zaposli na na svoji fakulteti. Denarja za preživetje ima za dve življenji in naj pusti mlajšim izobraženim, ki nimajo še nič razen znanja in več poštenja, da se zaposlijo. Zakaj se lahko zaposli takoj na svoje staro mesto kadarkoli , za druge nezaposlene pa ni prostora nikoli..... Če pa je bivša ministrica res tako polna znanja , naj svoje znanje prodaja na pravem trgu izven naše skorumpirane državice, Tam je njena cena prava . Tu doma lahko prodaja prazno slamo za visoko ceno.
Karantanija
11. 03. 2015 10.39
+3
"Jaz, bratje, pa vem za domovino ..."
prašek
11. 03. 2015 10.42
-5
slovenc59
11. 03. 2015 10.27
+11
Nekje en teden sta g.Cankarjeva in njen šef Svetlik rabila, da sta odgovorila, da ni šlo za javna sredstva. Potem takem imajo na fakultetah več računov, kar je sigurno v nasprotju z zakonom. Ker tudi če je izvajala dela po zunanjem naročilu, je bil denar nakazan na fakulteto, (ali pa se motim in poslujejo fakultete kot vsi tajkunsko upokojeni podjetniki ) in je potem takem to denar fakultet , ki je javni zavod, in ne denar , ki si ga posvečeni lahko brez nadzora razdelijo. Vprašanje pri tej tržni naravnanosti fakultet, kar je sicer dobro, pa je, koliko je naše sicer obubožano gospodarstvo potegnilo koristi iz teh tako lepo plačanih ekspertiz in podajanja mnenj ! Po vseh teh številkah, bi pričakoval, da so naši veleumi iz dotične milijarde €, tako koristno svetovali in pisali razne ekspertize, da bi ne imeli prezadolžene države, podjetij brez zadolženosti in da bi imela naša ekonomija nadvse vzpodbudne bilance in pozitivna stanja na računih. Ker pa temu, kot vemo, ni tako, bi človek posumil v strokovno kvaliteto tega "tržnega" obnašanja fakultet in kvalitet le teh izdelkov in so odgovori odgovornih milo rečeno norčevanje iz slovenske javnosti, njih dela pa služijo polnjenju žepov raznih dekanov in kar je še takih strokovnjakov. Bi jim pa svetoval, da naj poizkusijo prodati svoje znanje na svetovnem trgu. Potem bomo šele videli njih potencial. !!!
PS2Xministri
11. 03. 2015 10.35
+2
gongash
11. 03. 2015 10.44
+3
nimajo ga in se tega zavedajo lahko se samo okoristijo ob dezinofrmiranosti mladine, ampak se bo počasi tudi to ustavilo. uglavnem izogibajte se upravne.
gongash
11. 03. 2015 10.45
+4
pa BTW ima tudi sorodnico zaposleno, pa ti "izredni študenti" so v veliki večini ljudje, ki so že zaposleni v upravi, šolanje pa seveda pokrije država. pa naj zdaj trosi nebuloze o tržnem gospodarstvu še naprej.
proletarec1
11. 03. 2015 10.20
+14
ODIDITE LOPOVI!!!!NAROD JE LAČEN.ŽE V BAKUJU SE NAM SMEJIJO.
JE-BI-GA
11. 03. 2015 10.17
+10
Če ni šlo za javna sredstva je goljufala nas državljane in nam potiho kradla denar s svojimi bla, bla predavanji !!!!
prašek
11. 03. 2015 10.18
-6
Če niso javna sredstva, so pač na prostem trgu ! In ona jih je poiskala !
prašek
11. 03. 2015 10.39
-5
Ona je želela zaposliti še nekaj asistentov, pa zaradi zakona to ni smela. .
prašek
11. 03. 2015 10.16
-4
Mislim da je marsikomu žal, ker se ni bolj potrudil pri šolanju :-))
gongash
11. 03. 2015 10.28
+6
pa ti veš da je v javni upravi prepoved zaposlovanja? dej razloži mi prosim kakšna je tam prihodnost? :P pa se ti šolaj zdaj naprej, pametni se vpišejo drugam ali se izučijo za nek poklic ti pa kar poslušaj setnikarjevo sigurno ima prav saj ima doktorat kajne?
prašek
11. 03. 2015 10.36
-1
Saj ona ni nikogar zaposlovala, sama je prevzela levji delež dela. Prihodnost je prav lepa. Zakaj naj bi se zdaj jaz šolal ?????? Osem let sem že v penziji, zdaj naj se pa šolam ????? Kar se pa doktorata tiče, veš do tega naziva prideš najhitreje pri 30 letih, do takrat pa samo šolanje in šolanje !
gongash
11. 03. 2015 10.36
+4
aja ups a tega pa setnikarjeva ni povedala kajne? je pa razlagala recimo učiteljem kako je fajn delati brezplačno in izkorišča študente in asistente. zavestno pošiljajo študente na zavod brez uporabnega znanja in še na ta način služijo in se dobro okoristijo. a je to sploh šola ali neko čudno podjetje,
prašek
11. 03. 2015 10.36
-1
Seveda pa obstaja še možnost da doktoriraš na Jambrekovi univerzi !
prašek
11. 03. 2015 10.37
-3
gongash
11. 03. 2015 10.39
+4
ni povedala nič o perspektivi tega študija, ki je praktično ni. lahko ma tudi 10 doktoratov ji nič ne pomaga ne ustvarja nič ne predava nič, to delajo asistenti.
prašek
11. 03. 2015 10.40
-2
Več kot očitno perspektiva je ! Samo študenti so bolj redki !
prašek
11. 03. 2015 10.41
-2
Asistentov ni mogla zaposliti ! Kaj bova pa sedaj ?
gongash
11. 03. 2015 10.41
+2
vidim ja je razvidno po število vpisov :D
prašek
11. 03. 2015 10.44
-1
Veš, obstaja še ena možnost : težavnost študija. Baje je najlažji študij na Jambrekovi univerzi, potem je pa že FDV !
gongash
11. 03. 2015 10.48
+1
težavnost študija nima nobene veze z zaposlitvijo, razen če si slučajno študent zdravstva ali kakšen naravoslovni tip. ampak da pa uvrščaš upravno v to kategorijo je pa naravnost smešno
prašek
11. 03. 2015 10.52
-3
Ima pa veze z številom vpisov ! Zato pa preden mene nečesa kriviš, poglej kaj si ti govoril !
prašek
11. 03. 2015 10.14
-3
En lep dan želim vsem tovarišem in tovarišicam.
FIGEC
11. 03. 2015 10.09
+8
Kdo bi si na prvi pogled mislil, da je Stanka tako pogoltna glede honorarjev, ki po velikosti ne spadajo v merila te galaksije, kaj šele države. Njen obraz navsezadnje odseva na prvi pogled neko toplino in simpatičnost. In kaj se iz takih primerov lahko naučimo? Nikoli ne ocenjuj ljudi po faci in prehitro, ocenjuj jih po dejanjih, in to opravljenih, ne pa po načrtovanih. Štefanec pa je v žaru moči, ki mu je bila podeljena, nekoliko preglasen. Če bo šlo tako dalje ne bo več dolgo tam, kjer je. Navsezadnje bi se moral zavedati, zakaj je tam. Točno njega so ustoličili tja tisti, ki tam ne želijo pametnega, pokončnega in razmišljujočega človeka. On je tam zato, da posluša izbrane, o čem mora govoriti...
prašek
11. 03. 2015 10.15
+1
Repinclpatatis
11. 03. 2015 09.58
-2
Ko začnejo JJ procesirat *************** ko sprejemajo zakone pohitrem postopku, v korist gejem in konta naravnemu družinskemu človeku *************ko ponikne tov Kučan za kratek čas ******* itd+ itd *. ....... ****** VEDNO JE ČAS , KO izbruhNEJO velike burke, kraje z veliko " .KRAJA levice . **++++++++++++++++++ dokazano POGLEJTE ali pa počakajte in videli boste novo naplaVINO tov Kkomunista . *******
Karantanija
11. 03. 2015 09.44
+5
G. Štefanec, ne dajte se!
FIGEC
11. 03. 2015 10.11
-1
Ta mora poročati o tem, kar mu drugi naročijo.
blokirani
11. 03. 2015 09.43
+7
Vsak dan, v vsakem pogledu, vse bolj spoznavamo, da je Cerar, Dr. Cerar, milo rečeno prevarant. V bistvu prekaša Viranta. On je kradel letalske karte, Murgelčan je članarino pobiral kar po šolah. Tako balkanska mafija pobira davek po gostiščih, ki tako preidejo v njihovo, tzv. varovanje... Svetovalec torej. Pravnega znanja Cerar nima, vsaj toliko ne, da bi komu lahko svetoval. Nikoli ne bi preživel kot odvetnik na prostem trgu. Nikoli. Jecljanje se tolerira le v osnovnih šolah..Bojda Topalovič, ups Cerar, ne daje le pravnih nasvetov, svetuje tudi širše, recimo, kaj v teoriji narediti, da ti ne uide žena. V praksi mu je namreč pobegnila še vsaka... In, ko smo že pri Topalovičih oziroma maratoncih, če se navežem na včerajšnjo zgodbo, Mirko Topalovič je uničil družinsko podjetje, pogrebno službo. Miro Cerar bo pogrebnik Slovenije. S svojimi krajami pa je Miro Cerar že veliko ljudi poslal na pokopališče. Svetujem mu, da tudi to podjetje pogrebnih storitev, čim prej vpiše v register... V javnosti rad neposrečeno uporablja prispodobe z marmelado, čajem in vodo. Skromno in ponižno. Pa je vse prej kot to, ta produkt neke zločinske ideologije. Dr. Cerar.
simple_mind
11. 03. 2015 09.52
+3
Lepo povedano, vendar kdaj bo že bvendarle enkrat ta pogreb, da se potem lažje zadiha ?
bus303
11. 03. 2015 09.41
+8
Takoj za zapahe, zajedalka pohlepna!
simple_mind
11. 03. 2015 09.52
+4
Karantanija
11. 03. 2015 09.41
+0
Ne Setnikar Cankarjeva, ampak Setnikar Cankar - ker se ženski priimki ne sklanjajo!
simple_mind
11. 03. 2015 09.52
+2
To je pa sploh največji problem v tej zadevi, ne ?
Karantanija
11. 03. 2015 10.01
+0
Ni, je pa lepo, če vsaj novinarji prav napišejo. Še zdaleč pa ni največji problem, saj verjetno tu prebereš, kaj si mislim o tem, a ne?
blokirani
11. 03. 2015 09.33
+13
Vedno bolj očitno postaja,da se je okrog vlade nalepil FDV družboslovni krog nekih dr.nakladačev, ki z kruto realnostjo gospodarstva in sploh razmer v državi Slovenistan nikoli niso imeli konkretnih stikov, saj so še vsi takoj pobegnili nazaj v nadrealistično udobje faksov. CMERAR - vem da se je težko posloviti od korita in "slave" vladarja a ne gre drugače - GOTOF SI !!
bus303
11. 03. 2015 09.42
+6
Zgleda da imaš čisto prav. Teoretiki počasi priznavajo, da niso kos situaciji ..
Karantanija
11. 03. 2015 09.32
+11
Vsak se pri delu trudi po svojih močeh in sposobnostih. Če si doktor, dekan, še ne pomeni, da ti pripada tolikšen denar ob plači.Vsi se trudimo, vsi dobro delamo, a o takih zneskih lahko le sanjamo. Je to pravica? Nekateri hočejo nove volitve. Ja, kje pa je še kakšen pošten človek, brez obremenilne preteklosti?
pingosok
11. 03. 2015 09.34
+2
blokirani
11. 03. 2015 09.34
+2
Ne poznaš ti zakonov v JS.....tam so plačani po izobrazbi, ne pa po učinku.
blokirani
11. 03. 2015 09.34
-1
simple_mind
11. 03. 2015 09.55
+1
Ne pričakovat pravice, sploh v tej situaciji. S tem pričakovanjem pravičnosti marsikdo sam sebe uničuje.