Slovenija

Kozlovičeva o ravnanju 'vardistov': To je nedopustno

Ljubljana / Slovenska Bistrica, 22. 05. 2020 13.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
U.Z., Ti.Š., STA
Komentarji
232

Pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič je komentirala ravnanje tako imenovanih vardistov, ki so na policijski postali Slovenska Bistrica zahtevali pojasnila o tem, zakaj jih je policijska patrulja obiskala po končanih aktivnostih. Kozlovičeba je ocenila, da gre za nedopustno dejanje; s predlogom SD za spremembo zakonodaje pa ni seznanjena.

Minuli konec tedna je okoli 50 uniformiranih pripadnikov skupin, znanih po imenu Štajerska in Kranjska varda, izvajalo aktivnosti na območju Slovenske Bistrice. Potem ko so z njimi zaključili, je na prizorišče prišla policijska patrulja, zaradi česar je omenjena skupina v nedeljo popoldne po pojasnila odšla na tamkajšnjo policijsko postajo. Tam so zahtevali pojasnila komandirja, dogajanje pa so predstavniki varde ves čas v živo predvajali na Facebookovem profilu.

"Glede tega dogodka se je SMC že opredelila. Pričakujem, da bodo organi v skladu s pristojnostmi ugotovili, za kakšno kršitev gre in sankcionirali," je na današnji novinarski konferenci dejala pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič.

Kot je znano, so tudi v poslanski skupine SMC incident označili kot nedopusten. "Štajerska varda si ne le jemlje pravico, da maršira ob slovenski meji, rekoč, da gre pri tem za izpolnjevanje nekega višjega poslanstva, pač pa si jemlje tudi pristojnosti, ki jih nima in v katere ne sme posegati," so zapisali. Početje pripadnikov varde je po njihovi oceni nesprejemljivo in do države ter državljanov žaljivo. "Država ni in ne more biti udeleženka bizarnih resničnostnih šovov v režiji samooklicanih varuhov slovenstva," so zapisali. Pričakujejo, da bodo pristojni organi pohiteli s postopkom ugotavljanja odgovornosti za nedopusten pritisk na delo policijske postaje.

Vardisti na PP Slovenska Bistrica
Vardisti na PP Slovenska Bistrica FOTO: Facebook

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs se je na ravnanje tako imenovanih vardistov že odzval in poudaril, da je bilo njihovo obnašanje povsem neprimerno. Včeraj je sporočil, da pričakuje, da bo policija v podobnih primerih provokacij ukrepala bolj intenzivno, saj je nesprejemljivo, da kdorkoli poskuša prevzemati pristojnosti, ki jih nima. Od v. d. generalnega direktorja policije Antona Travnerja pričakuje poročilo o dogajanju, ki mora vsebovati opis dogodka in postopke policije v tej zadevi; od policije pa, da bo v podobnih primerih provokacij ukrepala bolj intenzivno. Pojasnil je še, da je v preteklih tednih ob nezakonitih kolesarjenjih, primerih varde in še nekaterih drugih dogodkih "dobil občutek, da si nekateri neizmerno želijo sprovocirati policijo", zato je znova izpostavil, "da bo policija delovala strpno in spoštljivo le do trenutka, ko bi lahko prišlo do kakršnegakoli nasilja ali druge oblike kršenja javnega reda in miru".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
V SD ocenjujejo, da sedanja ustavna in zakonska ureditev onemogoča delovanje paravojaških enot, a se to ne odraža v praksi. Kot je pojasnil Dejan Židan, so zato pripravili popravke zakonov o varstvu javnega reda in miru ter o nadzoru državne meje. Predloga so poslali opozicijskim strankam, s katerimi si želijo predloga zakonov skupaj vložiti v proceduro. Ministrica za pravosodje je na vprašanje, kaj meni o predlogu SD, odgovorila, da z njim ni seznanjena.

"Do sedaj je policija v teh primerih delovala visoko strokovno in v duhu umirjanja strasti," pravijo na notranjem ministrstvu in napovedujejo, da bo policija tudi v prihodnje spremljala primere združevanja, organiziranja, delovanja posameznikov in skupin ter presojala zakonitost, odgovornost in vpliv na varnostno oceno v lokalnem okolju in državi.

Tudi po mnenju obrambnega ministra Mateja Tonina je bilo dejanje varde popolnoma nesprejemljivo in nedopustno. "Takšen pritisk na policijo se ne bi smel zgoditi in upam, da bodo organi pregona, v tem primeru policija, tudi ustrezno ukrepali zoper štajersko vardo. V demokratični državi je to nedopustno," je dejal.

Številne obsodbe ravnanja vard in pozive k odzivu pristojnih je bilo v minulih dneh slišati tudi iz poslanskih vrst.

Proti ravnanju vard ostro tudi veteranske organizacije

Ravnanje vard minuli konec tedna na območju Slovenske Bistrice so ostro obsodili tudi v Koordinaciji veteranskih in domoljubnih organizacij Slovenije. Zapisali so, da je toleriranje tovrstnih civilnih iniciativ nedopustno, zato od najvišjih državnih predstavnikov pričakujejo opredelitev do takšnega ravnanja, od policije pa sprožitev ustreznih postopkov.

Kot so danes opozorili v koordinaciji veteranskih in domoljubnih organizacij, smo bili priča nespoštljivemu in nasilnemu obnašanju ter grožnjam policiji kot organu s posebnimi pooblastili na področju varnosti. "V demokratični družbi je manifestacija sile proti legitimnim in legalnim organom varnostno-obrambnega sistema nesprejemljiva in protiustavna, saj onemogoča in izključuje demokratične mehanizme upravljanja in nadzora nad njimi," so opozorili.

Poudarili so, da sta v Sloveniji policija in vojska v državni pristojnosti, zato je toleriranje delovanja takšnih iniciativ mimo zakonov nedopustno. Od oblasti zato pričakujejo jasen odziv na omenjeno dogajanje, od policije pa, da bo izvedla ustrezne prekrškovne postopke oziroma vložila ovadbe.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (232)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FAUSTOS1
24. 05. 2020 19.49
+6
sds kot soustanovitel vard seveda molči twit janeza je mrtev,čudno ko pa komentira navadno šparovo reklamo.
majmun11223344
24. 05. 2020 19.09
+5
Poiskat jih, prijet in zapret, drugam kot v zapor to res ne sodi.
Maister1
24. 05. 2020 18.05
+4
Pendriki pa po grbači
Brabus
24. 05. 2020 10.51
+13
Pogrešam MILICO, pa PEM, da bi ta banda socijalcev in delomrznežev občutila vročino na hrbtih,ki bi jo zadal pendrek.
Roninax
24. 05. 2020 09.34
+7
pendreki pa po teh stajerskih ritih pune pare!!!
awontuwej
24. 05. 2020 09.32
+15
Takšne združbe so običajno sestavljene iz ne preveč inteligentnih, nasilnih marginalcev, ki želijo na ta način postati popularni in pomembni. Šiško ni bil slučajno vodja Viol, saj je filozofija Varde zelo podobna navijaški skupini. Pripadnost skupini, izvajanje navodil, provokacije, zastraševanje in nasilje so samo nekatere vzporednice. Pri nogometnih huliganih je sicer krinka šport, pri vardi pa domoljubje, principi so pa enaki. Zanesljivo so najbolj nasilni nogometni navijači tudi v vardi, vendar pa je ozadje varde malo bolj globoko kot pri žogobrcu in presega Šiškove intelektualne sposobnosti. V ozadju ustanavljanja varde je zanesljivo JJ, saj se to povsem sklada z njegovo doktrino provociranja, ustvarjanja konfliktov in destabilizacije. To je še posebej očitno po Toninovi izjavi o vključevanju vard v SV, za kar bi v normalni demokraciji moral leteti kot je dolg in širok. Problem takih vard je, da prej ali slej zrastejo čez glavo tistemu, ki jih je ustanovil. Vemo, kako se je v noči dolgih nožev končalo za nemško vardo oziroma Sturmabteilung (SA) in njenega voditelja Ernsta Röhma. Videli bomo, kako se bo končalo za slovenske rjavosrajčnike oz. Štajersko vardo in Šiška.
User300173
24. 05. 2020 08.22
+15
Proteste državljanov primerjati s uniformiranci, ki hočejo nadzorovati mejo in paradirajo v uniformah po Sloveniji? Protestniki so na kolesih in se vozijo po Ljubljani, kar imajo kot državljani vso pravico. Raje prisluhnite, kaj hočejo protestniki povedati. Mislite ukrepati kot Macron v Franciji, češ ne bom se pogovarjal? Slovenija ni Francija in Janša ni Macron. Ko država išče pomoč pri raznih maskirancih in organizira svoje politične uniformirance, je to zelo blizu nekemu zgodovinskemu dejanju, ki je bolj znana kot kristalna noč.
awontuwej
24. 05. 2020 09.38
+9
Res je, bila je kristalna noč, ampak bila je tudi noč dolgih nožev, kjer so nemški rjavosrajčniki neslavno končali. Tole vardo plačuje JJ iz svojega žepa, zato pa bi jo rad obesil na državni proračun...
Joze Pacek
23. 05. 2020 18.27
+6
E moj jastreb vsi skup ste para??? štajerska varda en kup posrancev ponoc masirate v skupinah se delate frajerje k pa zasumi po host ste pa vsi za svojo bukvijo pa tih k rit podnev se pa dzeke delate drugič bom po facebuku predvaju u živo sam palco bom vrgu kot sem že pa vsi puzate od straha k bom pa Alah se Zadru bote po polni dreka v dolino prbezal!
jastreb13
23. 05. 2020 18.13
-9
Varda je zakon...takoj se vidi, da to niso neki pusiji, kot jih vidimo po državnih službah...so odločni, jekleni možje, za domovino in svoj narod pripravljeni žrtvovat tudi svoja življenja...diskriminacije in provokacij s strani nesposobnega vrha policije pač ne prenesejo in tako je prav...kar se že vidi po odzivu vrha policije, ki je seveda še pod vplivom prejšnje nesposobne vlade in klovna na čelu nje...
FAUSTOS1
23. 05. 2020 14.44
+14
JA vlada to je nedopustno-a oče vard je janez z sds,ki je hotel z vardami destabilizirati prejšno vlado a sedaj ne ve kaj z to paravojaško skupino ki jo vodi sds,najraje bi jo spremenili v vojsko janševo a to nebo šlo zato janezov twit je nem.
yanay
23. 05. 2020 10.40
+14
Kolesarji policije zanesljivo ne provocirajo, tako govori minister Hojs in vlada. Druga pesem je varda. To pa je bila čista provokacija, pa so odgovorni porabili kar nekaj dni za odziv na to, pa še ta odziv je bil zelo mlačen!
jastreb13
23. 05. 2020 18.17
-4
Kolesarji so večja provokacoija tej vladi, kot Varda...tu notri so razni plačanci iz balkana in pritepenci iz juga...v vardi so pa zavedni Slovenci, domoljubi po srcu...njihov interes je delovati v dobro Slovenije in Slovencev....
Opazujemvas
23. 05. 2020 08.18
+14
Ma to vardo razgnat na prafaktorje,tega Šiška pa za rešetke. Kaj si mislijo v drugih državah, da imamo popolnoma nesposobno policijo in vojsko in vlado(no tu bi se dalo razpravljati), da takšni padalci čuvajo mejo.
canon
22. 05. 2020 21.54
+16
Policija je delovala strokovno...pa ja. Če bi bili pismeni in prebrali zakonodajo bi morali biti tile pajaci že zdavnaj v zaporih.
Principat
23. 05. 2020 09.26
+9
v danem trenutku so odreagirali profesionalno , ker kdo ne vidi da je šiško želel osebni stik nima pojma o teh stvareh in če bi prišlo bi danes povsem drugo pisali in trenutna politika ima v rezervi scenarij ob takem dogodku , a se ne pojavi celo sum , da so to naredili po depeši kakega ministra brez listnice za delanje provokacij
puspan
22. 05. 2020 21.07
+19
Prav ste povedala g. Kozlovic, ampak treba bo preiti od besed k dejanjih. Posloviti vse, ki guncajo afne z neko štajersko Vardo in jih poslat obirat sadje, če tega niso sposobni pa hleve čistit.
Principat
23. 05. 2020 09.38
+13
puspan prav imaš !! zelo lepo pa bi bilo , če bi preiskovalci v tem primeru objavili , kdo jih financira ali od kod imajo finančno pomoč, potem bi slovenija v tem primeru lahko stvar vidla z obema očesoma , sedaj nas pa po domače trenutna garnitura j... v zdrav mozeg
čokolino23
22. 05. 2020 20.29
-4
Kaj bi se zgodilo,če damo Vardi orožije?
tovarišinajuriš
22. 05. 2020 20.41
+17
Zabazabko
24. 05. 2020 12.01
+1
Ostou bi brez glave. Evo kaj bi se zgodil.
Jaka Jack
22. 05. 2020 20.27
-8
Saj sedaj so pa lokali odprti tako, da ne bo več provokacij. Zakaj se obremenujemo s temi pijančki? Ne pustimo se provocirati tem modelom. Vsakič ko se jim delate reklamo. Ignorirajte to novinarji pa jih ne bo več.
bohinj je zakon
22. 05. 2020 20.21
+5
Če se vsi vpišejo v Vardo, ne bo ne policije ne vojske.
Lucky
22. 05. 2020 20.17
+14
Na to smo nekateri opozarjali že lani. Zanimivost današnjega komentiranja pa je, da vardo zagovarjajo ista imena komentatorjev, ki zagovarjajo predvsem JJ na tem forumu. Očitno jim je prisotnost na forumu del vsakdanjega usposabljanja.
tovarišinajuriš
22. 05. 2020 20.04
+17
...tako,na oko so to visokousposobljeni uničevalci sovražnikovih zalog -hrane in pijače...
awontuwej
24. 05. 2020 09.34
+2
Tomy Bananas
22. 05. 2020 19.55
-8