Slovenija

Kovačič: Ljubljančani navijajo za Lek!

Ljubljana, 04. 10. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kdo se je že od nekdaj raje kot z Italijani, Nemci in Švicarji ukvarjal z Rusi? Direktor Krke Miloš Kovačič.

<em>
<em> FOTO: POP TV

Že kot predsednik farmacevtov Jugoslavije v začetku šestdesetih let so mu na nekem kongresu v Beogradu za nekaj dni prepustili Rusa. Vozil ga je po državi in ga predvsem zabaval. In čez leta, ko je že prodajal zdravila, ga je zagledal v lekarniški upravi v Moskvi: "Kar sedel je tam - največji šef za nabavo cele Sovjetske zveze. Ko me je zagledal, me je trikrat "kušnil" in rekel; 'Ja kaj pa ti hotel?' Bil je kot moj oče in sem mu rekel, da sem šel v Krko, majhno tovarnico ter ga vprašal, če hotel kaj kupiti od nas, ker bo to nekaj dobrega zame. Rekel je, da ni problema in vprašal, kaj ponujamo, ter začel brati seznam. Potem je poklical šefico glavne apotekarske uprave in začel podčrtavati seznam: 'Tole, tole in tole boš kupila,' je rekel, ona pa ga je hitro prijela za roke, da ne bi še kaj drugega podčrtal," pove Kovačič. Od takrat naprej gre vsaj 4-krat na leto v Moskvo. "Tukaj danes ne bi bilo ničesar, vse to so ruski denarji."

"Smo najboljše slovensko podjetje"

Kovačič je v Krki od začetka, torej 42 let, pravzaprav pa že od prej, ko sta bila Krka in Lek še eno podjetje. Ker niso bili za skupaj, so izvedli referendum. 94 odstotkov zaposlenih je bilo zato, da se ločijo. Večina ljudi je ostala v Leku, trije so šli v Krko. Nato se je začelo tekmovanje med farmacevtoma - kdo je boljši, kdo ima več, kdo ima boljše rezultate. O tem Kovačič pove: "Nenehno vam govorim, da smo najboljše slovensko podjetje, da bomo imeli največji dobiček in da damo največ v dividende."

Zapleti z Lekom

<em>"Kadarkoli Kovačič omeni mene ali Finance, sem mu zelo hvaležen," </em>pravi Frankl
<em>"Kadarkoli Kovačič omeni mene ali Finance, sem mu zelo hvaležen," </em>pravi Frankl FOTO: POP TV

Ob prodaji Leka Novartisu je govoril, da prodajamo paradnega konja, da generična industrija ima prihodnost in da Dragonja o generični industriji nima pojma. "On (Peter Frankl, Finance, op.a.) je napisal, da Dragonja nima pojma, zraven dal mojo in sliko Dragonje, to objavil na prvi strani časopisa, potem pa so se vsi začudili, češ, kaj pa je sedaj to, da Dragonja nima pojma," razloži nesporazum Kovačič. Metod Dragonja, predsednik uprave Lek d.d., o Kovačiču pove zgolj to, da je eden od pomembnejših mož v slovenskem menedžmentu in gotovo zelo prepoznavna oseba v farmacevtski industriji. Z Lekom je dejansko dobro zaslužil. Kupil je še en apartma na Lošinju - apartma Lek zimmer frei.

Oh, ti mediji!

Da Dragonja nima pojma, naj bi skonstruiral časnik Finance
Da Dragonja nima pojma, naj bi skonstruiral časnik Finance FOTO:

S svojimi izjavami in hvalami v medijih izstopa. Nekaterih to ne navdušuje. "Tukaj se točno vidi, kdo je z nami in kdo ne. Ljubljančani, ki so s sabo privlekli ogromno sorodstva, navijajo za Lek. Tudi, ko pridejo novinarji, je vse jasno; Peter Frankl je tudi od tam in tolče proti nam," pove Kovačič, Frankl pa šaljivo: "Miloš Kovačič je izjemen komunikator in kadarkoli omeni Finance ali Petra Frankla, sem mu za to zelo hvaležen."

Zadnjega intervjuja v Sobotni prilogi se Kovačič spominja kot dogodka, ko ga je "novinarka Mija Repovž tri ure tako gnjavila, da jo je komaj sproti miril," vrtela pa sta se okoli dobička Krke.

Bistvo penziona: uživanje

O Rusih, uživaštvu, lepoti ženskih stegen in viagri je spregovoril za Playboy. "Da razmišljam uživaško?! Kvaliteta življenja je OK in moraš imeti kaj od tega tudi v privatnem življenju, zato da se malo spočiješ, takrat pa moraš uživati!" Naslednje leto svoje mesto v Krki prepušča drugim. "Da, čaka me upokojensko življenje, a ne bom ostal doma. Malo bom šel v Afriko, v Nairobi, malo v Avstralijo, saj imam v Brisbaneu zelo bogatega brata, petega najbogatejšega v Avstraliji, ki mi stalno govori, naj mu pridem malo pomagat…"

Zaključi s tem, da je bil od nekdaj frajer in da je vse v življenju naredil sam. Mnogi pa menijo, da v zadnjem času pretirava.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja