Slovenija

'Kosova odločitev preuranjena'

Ljubljana, 16. 07. 2009 18.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Upravno sodišče je zadržalo odločitev informacijske pooblaščenke v primeru evidence članstva Zbornice fizioterapevtov Slovenije do pravnomočne odločitve v upravnem sporu.

Iz Odvetniške pisarne Miro Senica in odvetniki so sporočili, da so danes prejeli sklep upravnega sodišča, s katerim je to zadržalo odločitev informacijske pooblaščenke v primeru evidence članstva Zbornice fizioterapevtov Slovenije, in sicer do pravnomočne odločitve v upravnem sporu.

Kot so zapisali v omenjeni odvetniški pisarni, ki zastopa predsednico zbornice Frideriko Kresal, je informacijska pooblaščenka z delno odločbo, ki pa še ni pravnomočna, od zbornice fizioterapevtov zahtevala, da mora v roku 20 dni iz evidence članov izbrisati osebne podatke posameznikov, ki so poimensko navedeni, ter uničiti dokumente, ki se nanašajo nanje.

V odvetniški pisarni Senica menijo, da je bilo načelno mnenje komisije za preprečevanje korupcije, ki ga je izdala v tem tednu, preuranjeno.
V odvetniški pisarni Senica menijo, da je bilo načelno mnenje komisije za preprečevanje korupcije, ki ga je izdala v tem tednu, preuranjeno. FOTO: Kanal A

Upravno sodišče je izvedbo te odločitve zadržalo, v obrazložitvi svojega sklepa pa je zapisalo, da bi na ta način zbornici nastala težko popravljiva škoda, saj se, v primeru, da bi zbornica uspela s tožbo, evidenc o članih ne da več vzpostaviti za nazaj, enako pa velja za uničenje dokumentov. Pri zadržanju izvršitve dela odločbe je sodišče upoštevalo tudi to, da je rok za brisanje in uničenje podatkov določen 20 dni po vročitvi odločbe, torej še pred njeno pravnomočnostjo.

Mnenje Kosove komisije preuranjeno

V Odvetniški pisarni Miro Senica in odvetniki dodajajo, da se z odločitvijo upravnega sodišča "izkazuje, da je bilo načelno mnenje komisije za preprečevanje korupcije, ki ga je izdala v tem tednu, preuranjeno".

Upravno sodišče pa, navajajo, ni ugodilo zahtevi za odložitev izvršitve izpodbijane odločbe, s katero je informacijska pooblaščenka zahtevala, da mora Zbornica fizioterapevtov Slovenije prenehati z obdelavo nekaterih elektronskih naslovov, ki so poimensko navedeni. Sodišče v tem primeru meni, da zgolj z naložitvijo prenehanja obdelave elektronskih naslovov zbornici ne more nastati škoda, so še sporočili.
Kot je znano, je po ugotovitvah informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar zbornica fizioterapevtov nezakonito obdelovala osebne podatke posameznikov. Fizioterapevti so bili namreč v registru zbornice navedeni kot njeni člani, pa za to sploh niso vedeli.

Pooblaščenka: To je normalna procedura

Nataša Pirc Musar
Nataša Pirc Musar FOTO: 24ur.com

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je v odzivu na odločitev upravnega sodišča povedala, da je to "čisto normalna procedura". Pojasnila je, da so v uradu odredili uničenje podatkov in v takšnih primerih "mora tisti, ki smo mu to odredili, presoditi, ali bo zahteval začasno odredbo ali jih bo uničil ali pa sprožil upravni spor".

Ko sproži upravni spor, in to se je v tem primeru zgodilo, sodišče odloča tudi o začasni odredbi, če jo seveda stranka zahteva – in tukaj jo je zahtevala, je pojasnila. Kot je poudarila, sodišče v tem primeru še ni odločilo o vsebini spora, ampak je samo odločilo, da podatkov ni treba uničiti, dokler se ne bo odločilo vsebinsko – torej s sodbo. Dejala je še, da je takšno odločitev sodišča pričakovala.

Kot je znano, naj bi Friderika Kresal zlorabila osebne podatke vsaj 522 fizioterapevtov, ki jih je brez njihove vednosti vpisala v seznam njene zbornice. Pri tem naj bi ji pomagala odvetniška pisarna Senica, v kateri je takrat kot odvetnica delala tudi sedanja notranja ministrica Katarina Kresal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

antik.
24. 07. 2009 21.39
Zakaj se nihče ne spomni, kaj je delal LDS 15 let ?!?
Braveheart
17. 07. 2009 10.16
Senica obvladuje vse dogajanje, zopet se bo zmazala. To je mogoče samo v sloveniji in mogoče v kaki s.koreji.
piki20
17. 07. 2009 09.47
Nataša ,bravo. Takih kot si ti bi bilo treba še kar nekaj da bi se stvari pošlihtale ! Še enkrat Čestitam!!
SherlockH
16. 07. 2009 20.39
No levaki, kaj porečete na to?
LEGIOETRANGERE
16. 07. 2009 19.21
No pa se sedaj vidi do kod gre Korupcija LDSa
CezDrnInStrn
16. 07. 2009 18.46
A nismo pred zakonom vsi enaki???Aja Katarinca je zakon :)))
pirahna
16. 07. 2009 18.43
Kaj je kriminalisti se bojite katarinice, njene mamice in senice
pirahna
16. 07. 2009 18.41
Saj sem vedel,da bo hčerkica zaščitila svojo mamico. Kresalka,delaj kot je treba in pusti svojim miličnikom opravljati delo.Če pa tega ne zmoreš pa ODSTOPI TAKOJ