Slovenija

Kosova komisija prekoračila pooblastila

Ljubljana, 29. 11. 2011 11.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Višje sodišče je razsodilo: komisija za preprečevanje korupcije je v času, ko jo je vodil Drago Kos, z izdajo načelnega mnenja, v katerem je označila delovanje v. d. direktorja Filmskega sklada Igorja Prodnika za koruptivno, prekoračila svoja pooblastila.

Komisija za preprečevanje korupcije je julija 2008 na svoji spletni strani objavila načelno mnenje o ravnanju uradnih oseb Filmskega sklada pri razdeljevanju sredstev za financiranje projektov iz pristojnosti sklada in pri plačevanju storitev za potrebe sklada. Njihovo ravnanje je po mnenju komisije ustrezalo definiciji korupcije.
Komisija za preprečevanje korupcije je julija 2008 na svoji spletni strani objavila načelno mnenje o ravnanju uradnih oseb Filmskega sklada pri razdeljevanju sredstev za financiranje projektov iz pristojnosti sklada in pri plačevanju storitev za potrebe sklada. Njihovo ravnanje je po mnenju komisije ustrezalo definiciji korupcije. FOTO: POP TV

Komisija za preprečevanje korupcije je v času, ko jo je vodil Drago Kos, z izdajo načelnega mnenja, v katerem je označila delovanje v. d. direktorja Filmskega sklada Republike Slovenije Igorja Prodnika za koruptivno, prekoračila svoja pooblastila. Tako je razsodilo višje sodišče in potrdilo prvostopenjskemu sodišču v vseh točkah, je sporočil Prodnik.

Komisija je načelno mnenje sprejela zunaj svojih pooblastil in namena zakona o preprečevanju korupcije ter s tem kršila osebnostne pravice, zagotovljene z ustavo.

Prvostopenjsko sodišče je Prodniku v omenjeni zadevi prisodilo odškodnino in povrnitev pravdnih stroškov. Protikorupcijska komisija se je na odločitev sodišča pritožila, vendar je višje sodišče na drugi stopnji potrdilo prvostopenjskemu sodišču v vseh točkah, je v izjavi za javnost zapisal Prodnik.

Sodišče v izdani sodbi poudarja, da komisija ni imela pooblastila za izvajanje preiskovalnih dejanj in za pregon zaradi suma kaznivih dejanj v zvezi z obravnavanjem določenih ravnanj, ali ustrezajo definiciji korupcije iz zakona o preprečevanju korupcije. Komisija prav tako ni imela pristojnosti odločanja o odgovornosti fizičnih ali pravnih oseb, udeleženih v obravnavanih mnenjih.

Načelno mnenje komisije, v katerem je posameznik, čigar ravnanje je opredeljeno kot koruptivno, širše prepoznaven, je nedopusten poseg v njegove osebnostne pravice, torej v njegovo čast in dobro ime. Komisija je zaradi varstva človekovih pravic in temeljnih svoboščin dolžna načelno mnenje, ki določeno ravnanje označi za koruptivno, izdati v takšni obliki in vsebini, ki ne omogočata prepoznave "obravnavanega" posameznika v javnosti, piše v sodbi z dne 5. oktobra 2011.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

binmister
30. 11. 2011 09.04
+1
In kaj bo na to komentiral Kos ?
pleschyteroristkoroška
29. 11. 2011 19.55
+4
24ur prosim ukinite komentiranje pod članki,ker nima smisla če vse brišete
prehlad
29. 11. 2011 19.51
+2
KOS ZA NAKLADAT JE DOBER ZA KLOFTAT PA ŠE BOLJŠI , BO SPET DOKUMENTE PRENAŠAL.
franceljtancelj
29. 11. 2011 16.35
+1
Kosa nikdar nisem maral, ampak mislim pa, da je pooblastila prekoračil premalokrat.
Victorinox
29. 11. 2011 14.15
+2
No, sedaj pa še Kos. Kdo je naslednji na njegovi politični strani?
rajonar
29. 11. 2011 13.16
+5
Klopčič se bo pač moral razplesti in pokazala se bo vsa beda skonstruiranih levičarskih postkuminističnih srenj. Upam, da bo potem sistem začel funkcionirati normalno.
prašek
29. 11. 2011 13.17
+2
In potem se lopovu ne bo več reklo ; lopov ???? Kako pa ???
24Ppkur
29. 11. 2011 13.00
+7
najverjetneje to ni osamljen primer pod vodstvom Kosa
krucyfix
29. 11. 2011 12.25
+0
Precej neuporaben članek. Ne razumem ali KPK na splošno nima pravice preiskovati preiskovancev in izdajati načelnih mnenj o njihovi koruptivnosti, ali so v konkretnem primeru naredili konkretno napako in nedolžnega človeka obtožili koruptivnosti, ali je pa človek sicer koruptiven do obisti ampak so naredili proceduralno napako...
prašek
29. 11. 2011 13.10
-1
Če bi prečital, bi verjetno razumel : »Načelno mnenje komisije, v katerem je posameznik, čigar ravnanje je opredeljeno kot koruptivno, širše prepoznaven, je nedopusten poseg v njegove osebnostne pravice, torej v njegovo čast in dobro ime. Komisija je zaradi varstva človekovih pravic in temeljnih svoboščin dolžna načelno mnenje, ki določeno ravnanje označi za koruptivno, izdati v takšni obliki in vsebini, ki ne omogočata prepoznave "obravnavanega" posameznika v javnosti, piše v sodbi z dne 5. oktobra 2011.« Torej enostavno povedano ; je kriv koruptivnosti, ampak tega se ne sme povedati !!!
rajonar
29. 11. 2011 13.18
+1
Ne vem, kaj je tukaj neuporabnega.A nimaš zaupanja v pravosodne organe? Čudno, a ne?