Slovenija

Kosmačin ni več predsednik uprave Elektra Maribor

Maribor, 19. 10. 2011 12.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nadzorni svet Elektra Maribor je z mesta predsednika uprave razrešil Andreja Kosmačina, ker naj ne bi več užival njihovega zaupanja. Na njegovo mesto so začasno imenovali dosedanjega člana nadzornega sveta Silva Ropošo.

"Nadzorni svet je po pregledu gradiv, prejetih poročil in opravljeni temeljiti razpravi prišel do zaključka, da uprava zaradi svojih ravnanj in načina vodenja družbe ne uživa več zaupanja nadzornega sveta. Zato je odločal o odpoklicu uprave in sprejel sklep o razrešitvi predsednika uprave Andreja Kosmačina," so po zaključku seje nadzornikov sporočili iz Elektra Maribor.

Junija letos je v Mariboru potekala obširna policijska preiskava, v kateri so bili med pridržanimi tudi nekateri vodilni iz Elektra Maribor. Šlo naj bi za domnevno sporno dodeljevanje poslov iz nekaterih javnih naročil za Elektro Maribor, Kosmačin pa je vpletenost v kakršne koli nezakonite dogovore že takrat zanikal.

Andrej Kosmačin ni več predsednik uprave Elektra Maribor.
Andrej Kosmačin ni več predsednik uprave Elektra Maribor. FOTO: POP TV

V društvu Mali delničarji – skupaj smo močnejši (MDS) se ob tem sprašujejo, ali so po razrešitvi Kosmačina, ki po njihovih informacijah ni želel sporazumno odstopiti, tam zavladali lobiji. Kot dodajajo, je bila kadrovska menjava že dlje časa v zraku, jedro spora pa je po njihovem v tem, da Kosmačin ni želel skleniti pogodbe za na razpisu izbrane posle, ker so ti med drugim predmet kriminalistične preiskave in na zahtevo Agencije za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) še interne izredne revizije.

Vsi člani nadzornega sveta so glede sprejetih kadrovskih in ostalih odločitev neodvisni in morajo ravnati skrajno odgovorno, ter izključno v dolgoročno korist družbe, ki jo nadzirajo. AUKN delo nadzornih svetov, tako tudi delo nadzornega sveta Elektro Maribor, skrbno spremlja in ocenjuje skozi dosežene rezultate. Pričakujemo, da bodo vsi izborni kadrovski postopki javni in transparentni. AUKN

V društvu MDS se ob tem tudi sprašujejo, zakaj naglica nadzornikov, saj naj bi bili rezultati izredne revizije znani v 14 dneh. "Ta trenutek ne vemo, ali je izredna revizije že končana, saj delničarji z njo nismo bili seznanjeni. Zato zahtevamo, da nadzorni svet takoj po prejemu revizije z izsledki seznani vse deležnike in ne samo AUKN," so sporočili iz MDS, kjer tudi pričakujejo, da v družbi do takrat sporne pogodbe ne sklenejo, saj bi lahko bila s podpisom storjena nepopravljiva škoda za delničarje in družbo samo.

AUKN je namreč mariborskemu elektrodistributerju nedavno naložila revizijo investicijskih poslov v preteklih štirih letih, zlasti v smislu pregleda ustreznosti načrtovanja, ter spremljanje izvajanja in nadzor nad realizacijo skladno z investicijsko dokumentacijo (stroški in roki). AUKN je od družbe zahtevala tudi povečanje transparentnosti, izboljšave sistema korporativnega upravljanja ter upravljanja s tveganji.

Kosmačin je bil za prvega moža Elektra Maribor imenovan marca lani, štiriletni mandat pa je nastopil 14. aprila lani. Z imenovanjem dotedanjega direktorja distribucije se takrat mnogi v podjetju niso strinjali, a naj bi takratni predsednik nadzornega sveta Matjaž Madžarac izsilil glasovanje o kandidatih brez predhodnega razgovora z njimi. Kosmačin je prejel le dva od petih glasov, poleg Madžarčevega še glas predstavnika delavcev v nadzornem svetu, saj ostali nadzorniki niso želeli glasovati.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

major1
19. 10. 2011 21.32
Kaj ste pozabili na Pukšiča, kateremu je ta funkcija zraven ministrstkega stolčka pisana na kožo.