Slovenija

Kosilo je lahko poceni

Ljubljana, 04. 03. 2008 21.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Jana Kobal Ocvirk
Komentarji
49

Juha, pečenica, priloga, solata, sladica. Vse to je za 2.90 evra na voljo v parlamentarni menzi.

Juha, pečenica, priloga, solata, sladica. Vse to je za 2.90 evrov na voljo v parlamentarni menzi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

manjakranjc@hotmail.com
06. 03. 2008 07.29
Jutro, Kakor koli obračate, spreobračate, izvolili ste jih vi pa tudi sami ste lahko med njimi in si tako privoščite poceni kosilo, torej? Lp M.K
Tonček Balonček
05. 03. 2008 21.43
bayo, ne jim več plačat, manj naj jim dajo za ta denar (pol pečenice, več zelja, je bolj zdravo!) ali pa naj se napravijo plemenite in plačujejo po 5 EUR, vsi bomo navdušeni nad to gesto! Saj gre res za simbolične zneske, vendar je to pač politika, pa še tu se očitno grebejo za vsak EUR, bedno je, da tudi pri tem krmljenju! To pa res kaže na poden mentalitete našega cveta naroda, borcev za boljše življenje teh ljudi!!! Njim bi to poemnilo par deset EUR več na mesec, zakaj se en sklicujejo bna inflacijo? Da ne bi bilo inflacijske spirale???
sasop1@hotmail.com
05. 03. 2008 18.26
Čakajte, če dobro razumem imajo ti buđovani subvencionirano prehrano. WTF!!!!! Študenti in dijaki OK, saj jih večina nima dohodkov, ampak tile, daimajo subvencionirano prehrano. Pa to je za posrat od smeha in žalosti. LP Pa brez zamere če sem narobe razumel
jasnovidec@gmail.com
05. 03. 2008 17.56
Več let jedel v parlamentu in moram povedat, da je hrana odlična, raznolika in zelo kvalitetna. In prav zaradi tega je cena smešno nizka. V parlamentarni menzi še nihče ni dobil rane na želodcu, kar ne morem rečt za Sodexho in podobne... Novinarji so pa zelo subjektivni, saj ni čudno ker ob obisku parlamenta več ur sedijo v menzi parlemanta in se nažirajo, namesto da bi opravljali svoje delo.
jansa-arms
05. 03. 2008 17.16
Jes sem se pa že spraševal kako da je začela Irglci nenadoma rit rast?
krainburger
05. 03. 2008 16.34
nabrusimo kose!
blayo
05. 03. 2008 16.27
@Tonček Pa kaj je s tabo? Kdo plača? Jaz pa ti plačava in ne poslanci iz svojih žepov! In dobro je da plačava samo 3,55€ na glavo. A ti bi rad več plačal za poslansko kosilo? Pa vesel bodi da jedo poceni! Če bi bilo njihovo nadomestilo za prehrano višje, bi ti in jaz za to morala prispevati toliko več v proračun ali bi blo pa treba od kod drugod vzeti! Kakšno delovno ljudstvo? A tebi delodajalec ne povrne stroškov za prehrano? A tvoj šef dobi kaj več povrnjeno od tebe?
Tonček Balonček
05. 03. 2008 16.00
Jedo pod enakimi pogoji, ne gelde na to, kdo je izvoljen, je tako? Poslanci pojedo za mnogo več in mnogo bolje, kolikor plačajo? Je tako? Gre za ljudi, ki imajo dobre plače in bonitete, in je subvencioniranje njihove hrane smešno in zelo zaničevalno do delovnega ljudstva? Je tako? V čem gre za zavajanje in manipulacijo? Dejstvo je, da niheč ne je tako poceni in dobro, razen mogoče kuharjev? Je tako?!
malamya@hotmail.com
05. 03. 2008 14.40
a dj na kleti smrdljivci...js dam pa skor tejk za fucking sendvič pa pijačo
preprostež
05. 03. 2008 14.34
Je pač njihova prehrana subvencionirana. To jim pač pripada. Je že njihov sindikat boljši kot naš.
blayo
05. 03. 2008 14.30
predal: Glej, vsi javni uslužbenci dobijo 3,55€ - to se strinjava ;) in ker je za toliko ljudi zelo težko uskladiti oziroma v tem primeru spreminjati to nadomestilo (v vsakem primeru bi se nekdo zbunil), je potem smotrno zadeve racionalizirati iz druge smeri - imeti lastno neprofitno menzo, v kateri dobiš za 3,55€ kosilo pa eno kavico. Jasno, lahko greš samo na kosilo/malico in tako kot ti praviš 'zaslužiš' 0,65€. Nekdo si bo kupil pa samo sendvič in torej 'zaslužil' dobra 2€. Vem, da dosti delavcev sploh ne hodi na malico/kosilo čeprav prejemajo nadomestilo za prehrano, se pravi to nadomestilo prelijejo naravnost v žep. Kako nizke plače imajo je tukaj čisto irelevantno, v tem da imajo pokrito prehrano na delovnem mestu so izenačeni s poslanci in to je vse kar je tukaj treba povedati. Plača ni pogojena z dodatkom za prehrano niti ni dodatek za prehrano pogojen s plačo. Kar se tiče zastonj kosila... imaš prav nič se ne bi spremenilo, ker bi še vedno bilo potrebno kupiti 100 kil krompirja na dan, kar bi itak spet mi plačali. Zastonj prehrana brez nadomestila bi bila lahko le v primeru, da bi vsi javni uslužbenci imeli iste pogoje za malico/kosilo, in ker jih nimajo je smotrneje vsem dati nadomestilo v denarju in naj vsak z njim naredi kar hoče.
predaI
05. 03. 2008 13.55
blayo: ce bi bil kriterij njihova menza, potem bi dobili nadomestilo v visini 2.90€ in ne 3.55€. Tako pa dejansko se zasluzijo 0.65€, ker jedo v menzi. Seveda se racionalno obnasajo. Ves koliko je zaposlenih v drzavni upravi? Ze mala razlika pomeni znatni izdatek iz proracuna. Ne. Ce bi bila cena 5€, bi, ce bi hoteli se naprej tam dobro in kvalitetno jesti, pac to razliko doplacat ali pa sli jest kam drugam. Zdaj pa mi povej kje v centru Ljubljane dobis kosilo za 3.55€ in to kvalitetno? Ampak kot sem ze prej dejal, lahko bi oni imeli zastonj kosilo in brez povracila stroskov. Pa se za nas situacija ne bi nic spremenila. Na veliki zvon obesat kako eni jedo in se samo na to obesit, je cisto brezveze. Sej imajo tudi sluzbene avte, pa telefone, pa stanovanja (nekateri) in ne vem kaj vse... vse na stroske davkoplacevalcev - NAS! So pac poslanci in ce si taki ne bodo za svoje riti poskrbeli, potem pa res ne vem kam pridemo! Pomembno je samo to, da eno malenkost poskrbijo se za ostale drzavljane, ker sicer je res vse narobe in bodo ljudje mislili, da nic ne delajo. Vec ali manj bi moral omejit tudi mandate v poslanskih vrstah. Eni grejejo stolcke ze od kar se spomnem. Podaljsane mandate pa bi dobili res ZELO ucinkoviti poslanci! Tako bi malo migali svoje riti drugace. Ali pa bi se hitreje pokradli, kar se pokrasti da :( Mat'r... ce bi js pisal pravila ];) lp
blayo
05. 03. 2008 13.28
@kira1 Glej, tukaj je govora o nadomestilu za prehrano delavcev na delovnem mestu in ne koliko lačnih ust ima delavec doma za nahraniti. A si zaposlena? A ti delodajalec izplačuje nadomestilo za stroške prehrane? A si lahko s tem kar ti izplača privoščiš kosilo med delovnim časom? To so vprašanja, ki so relevantna, vse ostalo je psek v oči.
blayo
05. 03. 2008 13.21
@predal Ne ne ne. Sigurno ne. Če bi bila cena v menzi 5€ bi si sigurno izborili nadomestilo 5€. Ampak tukaj ne gre samo za poslance. Tukaj gre za celotno državno upravo. Poleg tega v tej menzi nihče več ne bi jedel in bi vsak raje poiskal menzo za 3,5€. Povračilo stroškov za prehrano se jasno mora izračunati po nekem kriteriju (par primerov sem že navedel) in v primeru parlamenta je njihov kriterij prav menza. Skratka še vedno sem mnenja da se v tem pogledu kar precej racionalno obnašajo do proračuna.
blayo
05. 03. 2008 13.14
OK, še zadnjič poskušajmo razčistiti to zadevo okoli poslanskih kosil... Najprej par dejstev (tudi iz prispevka): neto plača delavec = 600€ neto plača poslanec = 2100€ minimalno nadomestili za prehrano = 3,30€ nadomestilo za prehrano javnih uslužbencev = 3,55€ maksimalno nadomestilo za prehrano = 5,54€ ...neto plačo ima vsak takšno kot si zasluži oziroma kot mu jo nameni delodajalec in nima veze s tem kako dobro kje kdo jé. Nadomestilo za prehrano pa dobijo vsi v firmi enako, od direktorja pa do tistega z najnižjo plačo. Treba je poudariti, da je tudi v parlamentu oziroma Državnem Zboru (sploh pa v celotni državni upravi) zaposlenih kar nekaj "delavcev", ki ne zaslužijo 1000€ neto. Ne vem sicer koliko firm namenja svojim delavcem minimalni znesek za nadomestilo prehrane (3,30€), vem pa da veliko firm namenja za prehrano maksimalnega (5,54€). To je seveda odvisno od tega ali ima delodajalec svojo menzo; ima v bližini kakšno drugo menzo; v bližini sploh nima menze. Nekatere firme, ki imajo svojo menzo imajo za svoje delavce malico/kosilo zastonj, zato pa ti delavci ne dobivajo povračila stroškov za prehrano. Spet na drugi strani se najdejo dobre firme, ki dobro skrbijo za zadovoljstvo svojih zaposlenih in imajo zastonj malice/kosila poleg tega pa jim izplačujejo še nadomestilo za prehrano. Glede na vse zgoraj navedeno se meni 3,55€ zdi precej racionalno kar se proračuna tiče.
mymind
05. 03. 2008 12.52
Ko že toliko študente omenjate.... tudi tisti večni študentje, ki študirajo 10 let pa nič ne dokončajo niso ravno za vzor. Ja, boni za hrano OK, ampak le toliko časa kolikor traja študij če se ga redno dela, 4-5 let in nič več.
predaI
05. 03. 2008 12.51
blayo: ne, ne... cena kosila bi bila npr. 5€. Oni dobijo povracilo stoskov kot ostali drzavni usluzbenci 3.5€ (ce se nemotim). Torej, razliko 1.5€ dajo iz svojega zepa - iz redne place. Ce vmes se kdo profitira, pa ni nic narobe. Tako se pac svet vrti. lp
blayo
05. 03. 2008 12.43
@predal Ti bi cene dvignil in višek dal v proračun? Se pravi bi najprej iz proračuna vzel 5€ in jih dal poslancu... on bi šel na kosilo za 5€ in od tega bi šlo 1,30€ nazaj v proračun, ker bi 0,15€ še banka pa še kdo vmes pobral). Torej bi iz proračuna za malico poslanca vzel 5 - 1,3 = 3,70€? Se pravi bi dejansko iz proračuna šlo za hrano poslancev več (3,70€) kot zdaj (3,55€). Kje je tukaj tvoja logika? S tem bi ustvaril samo promet. To da si naredil promet samo po sebi še ne pomeni da dobro gospodariš.
LiuMb
05. 03. 2008 11.39
Zanimivo bi bilo, če bi parlamentarna menza delala za profit :-).
predaI
05. 03. 2008 11.25
Toncek: Za studentski bon dobis razlicne stvari. Najbolj se razlikuje kje jes. Ce gres v picerijo, potem bos dobil samo pico. Ce gres v restavracijo Interspar, potem dobis celo kosilo (juha, glavna jed, solata, pijaca). Enako je tudi v razlicnih gostilnah. Veliko je odvisno tudi od cene bona, saj je subvencija pri vseh enaka. Razliko do polne cene placa student. V glavnem lahko studentje dobro jedo, ce si le izberejo prave bone. Bilo je tudi izrecno receno, da kuhinja ne dela za profit. Torej cene ne morejo biti enake kot v normalni gostilni. Seveda bi pa lahko cene dvignili in visek dali v proracun ;) Berem, da ima marsikdo proti poslancem... pa saj ste jih sami izvolili! In tudi sami lahko kandidirate in imate velikeee ugodnosti ;) lp