Slovenija

Košaki napovedujejo tožbo zoper švedski laboratorij

Maribor, 25. 04. 2013 16.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mariborsko podjetje Košaki TMI je zaradi informacije švedskega laboratorija, da so v klobasi goveji kulen odkrili desetino svinjine, doslej utrpel za najmanj 450.000 evrov škode. Zato v podjetju že napovedujejo odškodninsko tožbo.

Košaki
Košaki FOTO: Mia Media

Podjetje Košaki TMI je zaradi informacije, ki jo je 10. aprila objavil švedski laboratorij, da je v klobasi goveji kulen, ki je označena z znakom halal, odkril desetino svinjine, doslej utrpel za najmanj 450.000 evrov škode, kolikor znaša trenutna ocena izpada prihodkov. Kot je dejal prvi mož Košakov Jure Bojnec, se je namreč izvoz v zadnjih dveh tednih "praktično ustavil", podjetje pa je bilo primorano odpoklicati izdelke iz vseh zahodnoevropskih trgov.

"Dejanska škoda pa bo precej večja zaradi izrazite negativne odmevnosti po vsej Evropi, zaradi omajanega zaupanja v dobro ime družbe Košaki in zaradi posledic na prodajo," je izpostavil Bojnec in ob tem omenil tudi škodo, ki jo je utrpela širša slovenska mesnopredelovalna industrija.

Košaki napovedujejo tožbo

Bojnec zato napoveduje tožbo, saj razpolaga z dvema dodatnima analizama, ki sta ugotovitve švedskega laboratorija ovrgli.

"Zaradi storjene poslovne škode in izgube dobrega imena blagovne znamke Košaki in seveda zaradi teh napak, ki jih je storil laboratorij švedske nacionalne prehrambne agencije, bomo skoraj zagotovo v bližnji prihodnosti vložili odškodninski zahtevek, najverjetneje proti švedski agenciji za hrano oziroma njihov laboratorij, saj dosedanji postopek in vse ugotovitve nakazujejo na zelo pomanjkljivo izvedbo analiz tako v procesnem smislu kot tudi v vsebinskem," je dejal Bojnec in povedal, da v zvezi s tem posvetovanja s pravniki še potekajo.

Dodatne analize so pokazale, da v klobasi ni bilo svinjine.
Dodatne analize so pokazale, da v klobasi ni bilo svinjine. FOTO: Thinkstock

Laboratorij švedske agencije, za katerega v Košakih ugotavljajo, da ni akreditiran za kvantitativne analize, naj bi po ugotovitvah podjetja prav tako storil postopkovne napake, Košakov o rezultatih obremenjujoče analize namreč doslej še ni uradno obvestil. Podjetje je informacije dobilo iz medijev in nato tudi po lastnem poizvedovanju pri agenciji.

Dogodek je negativno vplival na mariborsko podjetje, ki je sicer v postopku prisilne poravnave, a se njegovo poslovanje po besedah predsednika uprave izboljšuje. Marca je podjetje doseglo pozitivni denarni tok, glasovanje o prisilni poravnavi pa Bojnec pričakuje v prvi polovici maja. Ob vsem dogajanju pa v podjetju zagotavljajo, da so izdelki Košakov varni in kakovostni in da je proizvodnja dosledno kontrolirana.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bayern:barcelona 7:0
26. 04. 2013 08.09
-2
kaj se pa afnajo s temi halal proizvodi....uničujejo slovensko prašičjerejo....
KopulacijskiO
26. 04. 2013 10.17
-1
kaj se afnajo s temi svinjskimi klobasami...uničujejo slovensko govedorejo....
comment123
25. 04. 2013 21.27
+9
Pravilno Košaki, ne dajte se, v ozadju je bilo morebiti tudi vaše rušenje!
TayEk
25. 04. 2013 23.58
+4
Nekomu grejo na zivce tipicno slovensko...
TayEk
25. 04. 2013 23.58
+3
Nekomu grejo na zivce tipicno slovensko...
šorty
25. 04. 2013 20.26
-2
tudi slaba reklama je reklama
ferencz 1
25. 04. 2013 18.18
+0
ej, zakaj pa ne delate kranjski kulen iz 100 govedine?